NYHET Fria Ligan förlag ger ut nytt Drakar och Demoner

Henke

Avdankad Konventsarkeolog
Joined
8 Mar 2009
Messages
4,258
Location
Kullavik
En bra poäng. Samtidigt ska man inte tro att dem ska spela DoD 22 kommer vara 11-åriga 80-talister. Så för mycket lapptäcke kommer säkert störa många, så ska man behålla Ereb bör man jobba på att sy ihop lapparna ordentligt. Men att tro att dem nu medelålders spelarna istället kommer vilja och orka sitta och uppfinna egna världar tror jag också är lite naivt.
Håller absolut med, och utifrån att både Svavelvinter RPG, Kopparhavets Hjältar, Symbaroum och Riotminds Ereb Altor gör sina egna tolkningar så har jag svårt att se att det finns någon mening med att utgå från samma grundmaterial. Däremot ser jag som sagt gärna en ny världskarta där de gamla äventyrsplatserna placeras in i ett nytt sammanhang.
 

Leon

Leo carcion
Joined
8 Mar 2004
Messages
6,392
Ungern är väl lite längre norrut, norr om Adriatiska havets nordspets? Skogsalverna verkar mer bo i Serbien och kanske Rumänien.
Ok, jo kanske. Lite i gränslandet kanske.

Är det inte Transylvanien? Alverna är Szekel?
 

kaptendral

Warrior
Joined
30 Dec 2016
Messages
264
Men att tro att dem nu medelålders spelarna istället kommer vilja och orka sitta och uppfinna egna världar tror jag också är lite naivt.
Det här är så intressant, för jag tänker PRECIS tvärtom: inga medelålders spelare har väl tid och ork att sitta och läsa in sig på en massa hittepågeografi och -politik?
 

Skarpskytten

D&D-smurf
Joined
18 May 2007
Messages
5,973
Location
Ett häxkräl
Det här är så intressant, för jag tänker PRECIS tvärtom: inga medelålders spelare har väl tid och ork att sitta och läsa in sig på en massa hittepågeografi och -politik?
Som en nästa halvsekelgammal farbror utrustad med insomnia, fru, barn och villa som gjort misstaget att lägga en kampanj i värdshistoriens flufftyngsta spelvärld (Forgotten Realms) kan jag inte annat än hålla med detta. Jag är sjukt trött på att läsa fluff och ännu tröttare på att läsa dåligt fluff.
 

Gamiel

Swashbuckler
Joined
22 Dec 2013
Messages
3,057
Location
Stockholm
Den här är ändå bäst (Tough Guide to Fantasyland):
View attachment 6935
Är det bara jag som finner det konstigt att bara två samhällen finns utmärkta? O om vi utgår från att Dark Citadels storlek på kartan jämfört med Nuneaton inte bara är en fråga om dess politiska viktighet utan faktiskt är så stort som kartan antyder, måste det vara en megastad.
 

Bifur

Veteran
Joined
28 Dec 2015
Messages
5,180
Själv störde jag mig alltid något fasligt på Erebs lapptäcke redan är jag var 12-14 år. Äventyrsplatser låg jättelångt ifrån varandra, viktiga inslag återkom aldrig, de påverkade inte varandra och just känslan av att började om från noll var tydlig. Jag skulle inte då artikulerat att det berodde på lapptäcket men idag är det för mig ganska tydligt att det var skälet. Det är lätt att säga att jag borde struntat i kontexten och resorna mellan äventyren, men för min del var det en viktig del av inlevelsen. Jag har med tiden lärt mig acceptera den spelformen i vissa typer av spel men ogillar egentligen fortfarande att bara dyka upp på en ny äventyrsplats med en gammal RP - jag vill veta hur min RP kom dit och om är det långt från var jag var innan och resan är farlig i spelvärlden kan jag börja slå bakut med irriterande ifrågasättanden till SL.

Så angående nya DoD så förordar jag absolut en karta som fylls med lagom lite innehåll. Om kartan dessutom har en tanke på hur geografin ska hänga ihop är det bra (typ gör det inte för stort). Sen ska understrykas att detta inte handlar om att skapa tjocka settingböcker som ska pluggas in. Tar åter upp Mörk Borg som vägledande - en karta tre A4 setting (+ det som finns i övriga beskrivningar så klart), mer behövs inte. Ett spel av denna karaktären kan lätt dubbla det utan att det blir för mycket. Ska jag punkta de två viktigaste skälen är det:
  • Det hjälper mer än stjälper - de som vill hoppa till nya äventyrsplatser kan göra det utan att egentligen störas - och för dem som faktiskt inte vill det är det ett omedelbart stöd.
  • Det ger ramarna till alla användare på samma gång, chansen att ska använda någon annans äventyr ökar betydligt om jag direkt kan placera in det geografiskt.
 
Last edited:

Gurgeh

The Player of Games
Staff member
Joined
23 Feb 2001
Messages
9,867
Location
The Culture
Det här är så intressant, för jag tänker PRECIS tvärtom: inga medelålders spelare har väl tid och ork att sitta och läsa in sig på en massa hittepågeografi och -politik?
Jag tryckte på "like", men svarar också för att förtydliga att precis såhär är det för mig. Nu för tiden tycker jag att det är outhärdligt tråkigt att läsa tjocka böcker med fakta om fantasiländer, om det inte är väldigt bra skrivet eller väldigt fantasifullt, och det är det sällan.
 
Top