WRNU:s filmklubb 2022 v15

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
32,330
Location
Nynäshamn
Detta är WRNU's filmklubb för v15 2022 – #483 sedan starten.

Klubben är ganska prestigelös och du får gärna vara med.

Du behöver inte "anmäla dig" för att vara med. Det är bara att hoppa på precis när som helst.

Jag brukar iaktta följande "regler"; ni andra följer naturligtvis vilka regler ni vill*:

1) Jag tänker se minst en film i veckan.
2) Det ska vara minst en film jag inte tidigare skrivit om i Filmklubben, varken innevarande eller tidigare år. UNDANTAG: Om jag har sett en film på bio och sedan köpt den, så kan filmen ses igen.
3) När jag sett en film skriver jag något om den, mycket eller lite i mån av tid och relevans.
4) Jag skriver bara om filmer jag sett innevarande vecka.
5) Jag kommer att betygsätta enligt det här betygssystemet som jag knåpat ihop. Tanken med det är att få konkreta kriterier och därmed mer rättvis/jämn betygsättning.

Mina betyg tenderar att flockas kring 4–5, eftersom jag främst ser till att se film jag redan vet att jag gillar eller har god anledning att tro att jag kommer att tycka om.

Betyg jag satt tidigare: LÄNK TILL GOOGLE SPREADSHEET (sällan uppdaterat).

* VIKTIGT: Det finns en regel som inte är frivillig: INGA SPOILERS. Med spoilers menas inte "actionhjälten överlever till slutet" eller så utan mer att avslöja relationerna i familjen Skywalker, vad soylent green är gjort av eller Tyler Durdens bakgrund. Ni vet vad som menas; saker i filmer som är tänkta att vara hemliga och vars avslöjande liksom är en grej. Vissa av oss älskar oväntade vändningar i filmer och vill inte få vårt nöje förstört. Om du vill diskutera något som kräver att du spoilar, använd spoilertaggarna. De ser ut såhär:

1591730152931.png
 

Dr_Dängrot

Suomen sankari
Joined
1 Mar 2017
Messages
3,542
Furioza

Streamas på Netflix

Polskt kriminaldrama mot en huligan backdrop

Dawid, en man med ett brokigt förflutet blir kontaktad av sin gamla ex-flickvän och livs kärlek, Dzika.

Dzika, som nu lämnat det kriminella livet bakom sig och utbildat sig till polis ger Dawid två val: antingen hjälper han polisen med att infiltrera huligan gänget Furioza eller så åker hans bror in i sinkaburen under en lång lång tid .

Dawid går med på att infiltrera Furioza . Dawid blir dock snart varse hur det förflutna gör sig mer och mer påminnt.


Betyg 3/5.... den här filmen var helt ok men jag hade förväntat mig nått annat . Jag hade nog förväntat mig en polsk Green street hooligans eller football factory och fick kriminaldrama .
 

Dr_Dängrot

Suomen sankari
Joined
1 Mar 2017
Messages
3,542
Metal lords

Streamas på Netflix

Ett comming of age drama fullt med teenage angst och edge lordery.


Filmen handlar om dom två high school polarna Hunter och kevin . Hunter är en die hard metal fan med daddy issues som lever för metal medans kevin är hunters gråa trista nördiga underdåniga kompis som mer känns som han är along for the ride och finner sig i Hunters dominanta attityd och att spela trummor i deras post death metal band skullfucker för att det är vad Hunter vill.

Hunter får reda på att battle of the bands närmar sig och dom behöver en basist för att fullända sitt band men det är lättare sagt än gjort i en värld full av normies och conformists .

Kevin upptäcker att en av marching band geek tjejerna är en grym cello spelare och försöker få Hunter att ta med henne i bandet vilket leder till konflikt när Kevin inleder ett förhållande med tjejen som Hunter ser som en Yoko Ono.


Betyg 2/5 . Filmen lyfte aldrig riktigt för mig utan den kändes ganska platt och tråkig . Dock ett plus för att dom har med en scen där dom spelar rollspel i hopp om att hitta en basist till sitt band.
 
Last edited:

Daniel

Swordsman
Joined
7 Apr 2009
Messages
471
Äntligen var det premiärdag för Robert Eggers nya film The Northman. För min del har det varit årets mest emotsedda film, eftersom båda föregångarna The VVitch (2015) och The Lighthouse (2019) tog andan ur mig på ett fullkomligt mästerligt vis. Det låg regntunga grå skyar över Filmstaden, perfekt väderkuliss för svårmodig vikingafantasy - och nej, ingen stoppade den medhavda påskmusten från Ica som jag hade i väskan.

Det är Conan Barbararen möter Hamlet (vilket är de uttalade influenserna, det förekommer också en del tydliga blinkningar till båda). Vikingaprins ser fadern mördas av farbrodern men lyckas själv undkomma och växer upp till muskelbergskrigare (Alexander Skarsgård) som svurit att hämnas och rädda modern (Nicole Kidman). Asatron spelar stor roll med halvpsykedeliska magiska inslag, och precis som i Witch och Lighthouse talar alla Tolkien-högstämt och ålderdomligt (här på skandinavisk brytning blandat med machogalet bärsärkarbröl). Det ska dock påpekas att det inte bara är svärdssplatter rakt igenom, utan har sina nyanser.

Det var fullsatt salong och om man ska döma av att inte en enda telefon lyste upp under de nästan 2,5 timmarna var folk trollbundna av det episkt teatrala dramat och den oerhört storslagna isländska naturen. Jag gick själv, men kunde efteråt inte undvika att höra reaktionerna från de närmast kringsittande. En gubbe i vägarbetarkläder sa högljutt "vilken djävla skit" - uppenbarligen inte rätt målgrupp för suggestiv, halvpsykedelisk arty-fantasy. En musikkunnig man bredvid mig fällde samtidigt den mycket träffande kommentaren "det var som en enda lång Manowar-låt, eller "Blood Fire Death" med Bathory!". Inte bara var detta utmärkta referenser som jag råkade känna till mycket väl, utan lustigt nog - eller talande nog för filmen - tänkte jag själv redan under filmens första minuter att "det här måste vara Amon Amarths och Manowars nya favoritfilm".

Vad tyckte jag själv? Kanske var förväntningarna för högt ställda efter de i mitt tycke fenomenala föregångarna, för jag kunde tyvärr inte undgå att känna mig smått besviken. Visuellt var det genomgående 5 av 5, men som helhet grep det aldrig tag eller engagerade lika superstarkt som Witch eller Lighthouse. Men tycker man att en mix av Conan och Shakespeare låter som en höjdare, eller om man vill ha sin svåra arty film mixad med Manowar och Amon Amarth, är detta verkligen att rekommendera!

3,5 av 5.
 
Last edited:

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
32,330
Location
Nynäshamn
Jag hade egentligen tänkt se om Casino Royale, men den blurayen var öppnad och jag blev osäker på ifall jag kanske sett den redan. Så det fick bli Quantum of Solace istället.

Det är… inte min favoritfilm av de nya Bondfilmerna. Jag såg den tydligen senast för nästan tio år sedan (herregud vad tiden går fort), och även den gången tyckte jag att den kändes hackig och svår att hänga med i. Den här gången var jag beredd – och det finns i stort sett två anledningar till att den här filmen kräver lite extra uppmärksamhet:
  • Klippningen är… speciell. Flera av actionscenerna är extremt svåra att läsa dels pga snabba klipp i allmänhet men också för att de försöker med något slags grej där de klipper till något helt annat (travbana, opera) mitt mellan de snabba klippen så man blir helt bortkollrad. Ni vet hur bra actionscener blir av långa tagningar där man får se hela förloppet? Sådär som de oftare gör i t.ex. japan? Det här är något slags absolut antites till det, där målet verkar vara att förvirra tittaren så mycket som möjligt och göra det helt omöjligt att följa med – och därmed att bry sig. Dessutom hoppar filmen ofta över scener, och man får liksom anta att de hänt. Har man tur så nämner en karaktär i förbigående vad som hände i scenen som hoppats över.
  • Själva sammanhangen mellan de olika delarna av filmen förklaras aldrig explicit. Jag är kanske lite skadad av åratal av amerikansk film, men jag är van vid att det ändå finns lite exposition som påminner mig som tittare om vad som hänt, varför vi gör det vi gör, som sammanfattar sotryn fram till nu – här är inget sånt. Hänger man inte med – sucks to be you. "Okej, så… kopplingen här är alltså att chef-skurken som försökte döda M också anlitade den här snubben som Bond nu låtsas vara och som tydligen hade i uppdrag att mörda den här tjejen, för att han trodde att hon höll på att försöka köpa hemligheter från chef-skurkens geolog – och lönnmördar-snubben hade alltså som plan att låtsas vara geologen som skulle möta henne? Jahaaaaa… Okej, då är jag med". Det hängde jag inte alls med på första gången jag såg filmen – man får ju visserligen se alla de här sakerna hända, men flera av dem är blonk-and-you-miss-it och inget av det förklaras eller sammanfattas. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om det här är något bra eller dåligt.
Nå, själva plotten är… okej. Och actionscenerna som faktiskt går att läsa är bra. Jag gillar att Bond samarbetar med en tjej utan att ligga med henne, även om hela grejen med att han slentrianpökar den engelska kvinnan från kontoret var lite lökig.

Jaja. Det blir bättre sen. Tack och lov för Skyfall.

BETYG: 3+/5
 

DeBracy

Eventuellt helt fantastisk
Joined
21 May 2003
Messages
5,316
Jag har sett den tjugo år (!) gamla Lilo & Stitch för första gången. Det var ju lite fånigt att vänta så länge, för jag tyckte ju om den jättemycket!

Röjig, rolig, gullig, allvarlig, varm, och en del annat.

Skulle absolut kunna se om den idag med nån som inte sett den innan, så jag plockar fram den krankiska femman (och ger nog tvåan en chans ikväll).
 

Daniel

Swordsman
Joined
7 Apr 2009
Messages
471
Dessutom hoppar filmen ofta över scener, och man får liksom anta att de hänt. Har man tur så nämner en karaktär i förbigående vad som hände i scenen som hoppats över. [...] Själva sammanhangen mellan de olika delarna av filmen förklaras aldrig explicit [...] flera av dem är blonk-and-you-miss-it och inget av det förklaras eller sammanfattas. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om det här är något bra eller dåligt.
Det bör nämnas, för den som inte vet, att de aldrig fick något färdigt manus. Manusförfattarnas stora strejk slog till och det stressade på hela produktionen. I efterhand har Daniel Craig sagt att filmen blev svårt lidande av skrivarstrejken, även om de försökte pyssla ihop det så gott de kunde. Regissören har sagt att han försökte maskera manushålen (bokstavliga manushål, dvs) genom att klippa filmen som en cool 70-talsaction med medvetet utelämnade scener.
 

DeBracy

Eventuellt helt fantastisk
Joined
21 May 2003
Messages
5,316
Jag har Lilo & Stitch 2 (2005). Fasen synd om Stitch alltså... men lite mysigt att få hänga med figurerna igen.

Det blir en trea i den krankiska skalan.
 

Dr_Dängrot

Suomen sankari
Joined
1 Mar 2017
Messages
3,542
Jag har sett the northman.

Jag hade förväntat mig härlig våldsporr där blodet sprutar ifrån avhuggna lemmar och huvuden kapas av i parti och minut och inälvor sprutar ut på marken i ett never ending cresendo of violence ist fick jag en boring snooze fest.

Filmen är för fan segare än att se sirap tina i AlaskaBu Eggers bu , bu Skarsgård buJag vet inte vilken film @Conan har sett men vi har då uppenbart inte sett samma film för avsaknaden av härligt övervåld fick min vrede att koka.Betyg 1/5 för att den krossad mina förhoppningar om härligt unadulterated vikinga våld i 2 timmar , det här var nått av det tråkigaste skit jag sett på år och dar.

Med tanke på dagens biljett och snackspriser så är jag glad att jag såg den här skiten hemma i soffan med mina hemmapoppade popcorn och min kioskköpta dricka , jag skulle gråtit blod om jag behövt spendera 250 kronor på det här på bio.
 
Last edited:

Franz

Swashbuckler
Joined
4 Dec 2010
Messages
2,660
Med tanke på dagens biljett och snackspriser så är jag glad att jag såg den här skiten hemma i soffan med mina hemmapoppade popcorn och min kioskköpta dricka , jag skulle gråtit blod om jag behövt spendera 250 kronor på det här på bio.
Finns denna på någon av de vanliga streamingsidorna? Jag vill jättegärna se den, men hinner inte med bio just nu.
 

Dr_Dängrot

Suomen sankari
Joined
1 Mar 2017
Messages
3,542
Finns denna på någon av de vanliga streamingsidorna? Jag vill jättegärna se den, men hinner inte med bio just nu.
Nej tyvärr inte . Den finns att finna för nedladdning i cam-kvalite om man står ut med det .
 

Nero

Veteran
Joined
24 Feb 2014
Messages
137
Jag har sett the northman.

Jag hade förväntat mig härlig våldsporr där blodet sprutar ifrån avhuggna lemmar och huvuden kapas av i parti och minut och inälvor sprutar ut på marken i ett never ending cresendo of violence ist fick jag en boring snooze fest.

Filmen är för fan segare än att se sirap tina i AlaskaBu Eggers bu , bu Skarsgård buJag vet inte vilken film @Conan har sett men vi har då uppenbart inte sett samma film för avsaknaden av härligt övervåld fick min vrede att koka.Betyg 1/5 för att den krossad mina förhoppningar om härligt unadulterated vikinga våld i 2 timmar , det här var nått av det tråkigaste skit jag sett på år och dar.

Med tanke på dagens biljett och snackspriser så är jag glad att jag såg den här skiten hemma i soffan med mina hemmapoppade popcorn och min kioskköpta dricka , jag skulle gråtit blod om jag behövt spendera 250 kronor på det här på bio.
Hur trogen är den Shakespeares Hamlet ut över annan miljö?
 

Daniel

Swordsman
Joined
7 Apr 2009
Messages
471
Hur trogen är den Shakespeares Hamlet ut över annan miljö?
På ungefär samma sätt som Lejonkungen. Nån på filmbolaget beskrev den t.o.m. som en "Viking version of The Lion King".
Det är baserad på prins Amleth, den medeltida sagan som mycket troligt influerade Shakespeare. (Detta visste jag inte förrän efter jag sett filmen och läste på lite.)
 

Franz

Swashbuckler
Joined
4 Dec 2010
Messages
2,660
På ungefär samma sätt som Lejonkungen. Nån på filmbolaget beskrev den t.o.m. som en "Viking version of The Lion King".
Det är baserad på prins Amleth, den medeltida sagan som mycket troligt influerade Shakespeare. (Detta visste jag inte förrän efter jag sett filmen och läste på lite.)
Ah, då vore det kul att jämföra den med Prince of Jutland från 1994 med en ung Christian Bale i huvudrollen då den baseras på samma saga 🙂
 

Franz

Swashbuckler
Joined
4 Dec 2010
Messages
2,660
Som en liten kuriosa som säkert ingen är intresserad än fick vi i uppgift att läsa Hamlet när jag gick en kurs om Teatervetenskap på universitetet för ca. 15 år sen. Jag var på denna tid väldigt lat och såg Prince of Jutland istället med motiveringen ”Hur annorlunda kan storyn egentligen vara?” 😄 Det blev ett…intressant seminarium när jag kom med mina analyser 😂
 

DeBracy

Eventuellt helt fantastisk
Joined
21 May 2003
Messages
5,316
Jag har sett om Skämmerskans dotter (2015). När jag såg den första gången, 2017, fick den en krankisk fyra i betyg. Det här är nu tredje gången jag sett den, och jag tyckte fortfarande det var spännande. Kanske borde jag knuffa upp mitt betyg till 5 av 5?

Planen är att se uppföljaren i morgon.
 

Dr_Dängrot

Suomen sankari
Joined
1 Mar 2017
Messages
3,542
Hur trogen är den Shakespeares Hamlet ut över annan miljö?
Nu hann att @Daniel före men the northman är baserad på den skandinaviska berättelsen vita amlethi som låg som grund/inspiration till Shakespeares hamlet .

Jag visste inte heller detta förens jag såg the northman och läste lite recensioner

Det är som sagt mer lejonkungen och även i mitt tycke en del Conan barbaren än det är shakesperian Hamlet.
 
Last edited:

Nero

Veteran
Joined
24 Feb 2014
Messages
137
Nu hann att @Daniel före men the northman är baserad på den skandinaviska berättelsen vita amlethi som låg som grund/inspiration till Shakespeares hamlet .

Jag visste inte heller detta förens jag såg the northman och läste lite recensioner

Det är som sagt mer lejonkungen och även i mitt tycke en del Conan barbaren än det är shakesperian Hamlet.
Tack! Känner till detta jag med wikipedianörd som man är. Men det besvarade ändå min fråga, det är alltså inte storyn fr Shakespeare utan mer likt i breda drag.
 
Top