Nekromanti VLCD

G

Guest

Guest
Som den Den Upplyste Despoten sa.

En mycket effektiv, nästan episk bra metod om man vill gå ner ett gäng kilo på kort tid. Första gången jag testade gick jag ner 9 kilo på 2 veckor... När man kommer in i ketosfasen så känns det nästan som om man går på tjack.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Vad har hänt med Peter Jackson?

En mycket effektiv, nästan episk bra metod om man vill gå ner ett gäng kilo på kort tid.
Hur är den metoden, i jämförelse med exempelvis Atkins? Båda handlar om att inträda ketos, men Atkins verkar smartare eftersom det fokuserar helt på kolhydraterna (man kan fortsätta äta fett och proteiner), medan VLCD fortfarande räknar kalorier, vilket tycks mig tämligen efterblivet. Det måste ju ändå anses bevisat vid det här laget att kalorier inte är något meningsfullt mått på vad man blir fet av.

Rising/ som iofs inte behöver någon diet, personligen, men som ändå är intresserad.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,614
Location
Rissne
Re: Vad har hänt med Peter Jackson?

Rising said:
Det måste ju ändå anses bevisat vid det här laget att kalorier inte är något meningsfullt mått på vad man blir fet av.
Mja, mja, alltså, det är ju egentligen ganska enkelt: Gör av med mer kalorier än du stoppar i dig, så går du ner i vikt. Punkt.

Sedan finns det ytterligare hänsyn, som att vissa saker är svårare att bränna bort än annat, men, liksom, kalorier är ett mått på energi, och fett är lagrad energi.

Ju.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Vad har hänt med Peter Jackson?

alltså, det är ju egentligen ganska enkelt: Gör av med mer kalorier än du stoppar i dig, så går du ner i vikt.
Det är ju exakt så det inte är. Jag citerar Skaldeman: "Hela kaloriteorin är ett skämt. Den bygger på mätningar som gjorts när man eldar upp maten i en så kallad bombkalorimeter, dvs. en sluten ugn. Jag har aldrig sett en människa med den konstruktionen.
Därför kan vi äta massor med kött och fett och ändå gå ner i vikt. Trots att fett innehåller en massa energi när man eldar med det."

That's the point. Kalorier är mängden energi som utvinns av att man eldar maten, i en ugn. Inte när en människa förbränner maten. Hur gjorde Skaldeman för att gå ner 60 kilo, efter att ha kämpat förgäves med att jojo-banta enligt "hälsospecialisternas" rekomendationer ett helt liv? Jo, han gjorde vad som har faktisk, egentlig betydelse. Att hans nya kost fördubblade kaloriintaget betyder alltså inte att han gick upp i vikt, eftersom låtsasenheten "kalorier" inte är vad som faktiskt har betydelse i fråga om vikt.

Släpp kalorierna. De är helt bonkers, och det är bara Stephan Rössner som fortfarande tror på dem. Alla andra i hela världen har förstått att allt vi lärde oss i skolan - bastriangeln och sånt - var fucking stupid; eller rentutav lögner.
 
G

Guest

Guest
Re: Vad har hänt med Peter Jackson?

Skillnaden är att du bara äter specifika pulvermåltider. Alltså sk. shakes. Anledningen att att du räkna kalorier är att du sänker ditt dagliga intag till 600 kalorier om du är man och 500 om du är kvinna... Atkins kräver mer rutiner, disciplin och mer "koll" på vad du klämmer i dig och dess mängd, medans VLCD är superenkelt och effektiv. 5-6 påsar pulver om dagen, dubbel mängd vatten och promenad på ca 45-60 min om dagen garanterar en viktnedgång på 6-10 kilo på två veckor...
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Vad har hänt med Peter Jackson?

Atkins kräver mer rutiner, disciplin och mer "koll" på vad du klämmer i dig och dess mängd, medans VLCD är superenkelt och effektiv.
Okej. Det är ett argument så gott som något. Det är inte alla som pallar att äta kolhydratfattig kost, ens. Farsan (som är fett nere på sånt, förutom att han saknar karaktären för att låta bli att tjuvdricka öl) kan sitta och äta en isterslabbig röra på majonäs och matjesill som om det vore helt normalt. Fuck det.

Då låter det softare att bara shejka lite shake och köra.
 

Gurgeh

The Player of Games
Staff member
Joined
23 Feb 2001
Messages
9,917
Location
The Culture
Det här deltråden är flyttad från kulturforumet eftersom den började handla om bantningsmetoder istället för filmregissörer.

/tobias
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,614
Location
Rissne
Re: Vad har hänt med Peter Jackson?

Rising said:
Släpp kalorierna. De är helt bonkers, och det är bara Stephan Rössner som fortfarande tror på dem. Alla andra i hela världen har förstått att allt vi lärde oss i skolan - bastriangeln och sånt - var fucking stupid; eller rentutav lögner.

Mjaoae, det där låter lite väl svartvitt, skulle jag säga. Jag är säker på att det finns en del forskare som kritiserar kaloriteorin, och det säkert med god grund. Jag är också säker på att det finns individuella skillnader, men att säga "person X gick ner i vikt trots att han dubblade sitt kaloriintag, alltså är kaloriteorin nonsens" är ganska magstarkt. Om du har tillgång till sådan så ser jag gärna trovärdig statistik och forskning.

Det finns massor av saker som kan funka för viktminskning. Att fippla med kalorier är en av dem. Att det inte funkar för vissa är lite som att göra som vissa av mina kamrater, som förkastar hela den medicinska vetenskapen till förmån för trams som homeopati och kristaller, eftersom någon läkare vid något tillfälle gett dem medicin som inte funkade...

Kaloriräkning funkar, bevisligen. För vissa. Det gör antagligen alla dieter i den här tråden. För vissa. Att söka en Grant Unified Theory tror jag är ett misstag, liksom att hitta den Enda Sanningen.

Edit: Framför allt i och med att det finns pengar att tjäna, så vill givetvis varje gurujävel framföra sin Enda Sanning just för att den ska bli Bäst Säljande...
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Vad har hänt med Peter Jackson?

men att säga "person X gick ner i vikt trots att han dubblade sitt kaloriintag, alltså är kaloriteorin nonsens" är ganska magstarkt.
Om en teori motbevisats, så är den fel. Det räcker med att detta sker en enda gång. Den kan förstås fortfarande vara användbar (såsom Newtonfysiken fortfarande är användbar) men inget kan förändra att den inte överrensstämmer med verkligheten.

Vi vet idag att kaloriläran stämmer mycket dåligt i fråga om vikt och energiförbränning för människokroppar. Det vet vi, och kring det råder det inte mycken tvekan. Däremot menar kalorilärans profeter att kolhydratfattiga dieter är hälsovådligare än de metoder som exempelvis Viktväktarna använder.

Observera alltså att vad jag påstår inte är att kaloriläran inte skulle fungera - kaloriräknare såsom Viktväktarna kan givetvis gå ner i vikt med sin metod - men det vore helt fel av dem att påstå att de satt inne med den sanna och riktiga teorin.

Vad du sade i ditt förra inlägg var "det är ju egentligen ganska enkelt:" och "Punkt." Detta tycker jag alltså var helt fel. Det är nämligen inte alls så enkelt, och man kan absolut inte sätta punkt efter kaloriläran. Lika lite som man kan sätta punkt efter det att man förklarat Newtonfysiken om man skulle prata om gravitationen. Det är liksom ganska viktigt att man nämner relativitetsteorin också.

Att söka en Grant Unified Theory tror jag är ett misstag, liksom att hitta den Enda Sanningen.
Det där är den spin som kalorilärans profeter använder sig av nu för tiden. Axa körde en reklam där orden "GI-metoden", "Atkinsmetoden", "Stenåldersmetoden" osv radades upp, innan de alla viftades bort med meddelandet "Bla-bla-bla-metoden", strax innan en sista textplatta kom, som sade "Ät mera bröd!".

Kalorilärans spindoktorer kommer fortsätta försöka göra gällande att kolhydrattänkarna är olika sorters kufiska kvacksalvare med varsina extrema förslag på mirakelkurer, som de alla proklamerar är den enda sanningen. Meningen är att folk skall tänka att de alla är trosivrande galningar, medan "sunt förnuft" säger att vad som egentligen räknas är att man skär ner på fettet och motionerar mer. Och äter mer bröd.

Man bör vara väldigt uppmärksam på den sortens tankemönster och tendenser, och vara medveten om att dess syfte är att gynna kalorilärans profitörer, eftersom om det är något som kännetecknar alla de olika LCHF-anhängarna så är det just hur individuella och mångfacetterade de är. För många kvinnor är det särskilt svårt att äta en riktigt fet frukost, till exempel, vilket är ett problem som alla måste försöka lösa på ett sätt som passar just dem. Det enda LCHF-anhängarna tycks vara benhårt övertygade om; det är att man protesterar mot de rena lögner och faktaförvrängningar som myndigheterna och livsmedelsbranschen har matat oss med i alla år.

Problemet är ju att det är just kalorilärans profeter som påstår sig sitta inne på den enda sanningen - och som tjänar stora pengar på att den karusellen ostört kan hållas rullande - medan kolhydratförespråkarna snarare kämpar i uppförsbacke med att försöka motverka hjärt- och kärlsjukdomar, samt att förbättra diabetikers och reumatikers levnadsförhållanden.

Läkare får inte rekommendera diabetiker och reumatiker att prova en kost som hjälpt många andra att klara sig utan mediciner. Det funkar inte för alla, men LCHF-rörelsen uppmuntrar folk att prova. Skulle en läkare göra det så riskerar de att förlora jobbet. Och den forskning som skulle behövas för att läkare eventuellt skall kunna ge sådan rådgivning, den möter ett enormt motstånd just eftersom den går i strid mot de gamla lärorna. Allt går långsamt, just för att giganterna inom livsmedelsindustrin och -verket lyckats så väl med sitt spinnande.

Du skriver "varje gurujävel framföra sin Enda Sanning just för att den ska bli Bäst Säljande". Förhoppningsvis kommer folk att överge den sortens åsikter med tiden, för att istället övergå till att ifrågasätta den förhärskande eliten och kräva mer forskning.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,614
Location
Rissne
Re: Vad har hänt med Peter Jackson?

Rising said:
Vad du sade i ditt förra inlägg var "det är ju egentligen ganska enkelt:" och "Punkt." Detta tycker jag alltså var helt fel. Det är nämligen inte alls så enkelt, och man kan absolut inte sätta punkt efter kaloriläran. Lika lite som man kan sätta punkt efter det att man förklarat Newtonfysiken om man skulle prata om gravitationen. Det är liksom ganska viktigt att man nämner relativitetsteorin också.
Jag erkänner bredvilligt att jag var för ensidig.

Jag ser de olika varianterna som komplement, eller som just varianter - jag läste en rätt hyfsad sammanfattning på forskning.se där man beskrev det som att den huvudsakliga grejen man kunde ensidigt koppla samman med en långvarig, hållbar viktminskning var att man rörde sig mer - det mesta man gjorde med kosten fluktuerade för mycket från person till person, och även om till exempel Atkins funkar bra för en del så blir det långsiktiga realresultatet för de flesta ungefär samma som vid andra kurer.

Själv är jag automatiskt skeptisk till allt som lovar stora förändringar på kort tid, för mig luktar det vanlig mänsklig lathet. Man vill inte behöva lägga om sina rutiner på lång sikt, man vill se resultat snabbt. Helst vill man inte börja motionera mer eller sluta äta saker man tycker är gott. Genvägar blir jag skeptisk till. Då tror jag mer på Paulo Robertos tips: ät mindre, rör dig mer liksom.

Sedan finns det tydligen forskning som menar på att anledningen till att Atkins funkar är att den minskar aptiten... Och jag tror ingen påstår att det inte finns mat som ökar förbränningen eller fokuserar den till "rätt saker".

Jag är också automatiskt skeptik mot alla martyr/Don Quixiote-typer; alltså såna som ser sig som "förföljda av etablissemanget". Som forskare som inte tror på klimathotet, eller varför inte elallergiker.

Jag håller med om att det krävs mer forskning, idag finns gott om spinndoktorer både bland under- och overdogsen.
 

Mekanurg

I'd rather be different than indifferent.
Joined
17 May 2000
Messages
7,900
Location
Port Kad, The Rim
Re: Vad har hänt med Peter Jackson?

Skillnaden är att du bara äter specifika pulvermåltider. Alltså sk. shakes.
Låter närmast plågsamt. Jag gick ner 2 kg i månaden med Kabuldieten trots att jag åt vanlig mat. :gremwink:
 
G

Guest

Guest
Re: Vad har hänt med Peter Jackson?

Ja, det är lite plågsamt. Iaf de första 2-3 dagarna då kroppen ställer in sig på svält. När man senare kommer in i ketos så mår man hur bra som helst.

Men jag får väl testa Kabuldieten snart, ska till Israel så jag får väl svänga förbi Gaza och springa runt lite... :gremsmile:
 

magoo

Hero
Joined
19 Oct 2002
Messages
1,117
Location
Umeå
Re: Vad har hänt med Peter Jackson?

Ehum - börjar det inte bli mer mission än diskussion? Om jag får vara tråkig och diplomatisk så kanske det finns flera dieter som kan fungera, kanske rentav olika på olika människor.

Jag har gått ner en massa kilon med Viktväktarnas självstudiekurs som funkade perfekt för mig, sen har jag tagit bort några vörtlimpor genom att skära ner på kolhydrater också.

För mig skulle LCHF innebära att jag skulle bli en sorgsen om än pinnsmal figur. Jag har lyssnat till föredrag av Stefan Rössner som du verkar tycka är bajs men jag tycker han är vettig. Det han sa var att de flesta dieter fungerar jättebra men att man även ska leva och ha hälsan och kanske njuta av livet även på lång sikt och då är det kanske lite enahanda att inte få ta en macka eller en klase vindruvor mer i sitt liv.

Man behöver inte ställa metoder mot varandra, det känns lite som PC/Mac eller Etanol/Diesel eller vad man nu väljer. Det är väl den gemensamma fienden som ska bekämpas och det gör man väl genom att vara lite flexibel, låna och göra om.

Just mitt fett skräms enklast bort genom så spännande poker- och brädspel att jag inte hinner äta. Jag ska kalla den Elin-dieten och ta över galaxen!
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Vad har hänt med Peter Jackson?

Ehum - börjar det inte bli mer mission än diskussion?
Erm... Jag har nog snarast bara larvat mig i mina senaste inlägg. Varken diskussion eller mission, alltså. Men jag tycker helt allvarligt att Rössner är en genuin sopa. Det är viktigt här att förstå att Rössner inte bara är en jeppe som föreslår dieter så att folk kan bli lite smärtare till sommaren; utan han har förstås en mycket viktigare roll som överläkare på överviktsenheten vid Karolinska Universitetssjukhuset. I den rollen är det faktiskt ganska viktigt att man inte häver ur sig dumheter om mättade fetter eller stöder sig på bluffstudier såsom Ancel Keys och hans Seven Countries-studie.

Jag personligen tror inte så mycket på Skaldemans konspirationsteorier, men visst är det lite märkligt att Bengt Vessby - adjungerad professor på institutionen för folkhälsa- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, och tillika medlem i den expertgrupp som vägleder Socialstyrelsen och Stadens Livsmedelsverk i kostfrågor - helt plötsligt bytte åsikt från att smör var nyttigt till att margarin var nyttigt, när han fick lön från en margarinproducent; trots att studier - även hans egna forskningsresultat - visat stt margarin och fleromättade fettsyror har samband med en ökad risk för cancer, allergi och diabetes.

Man behöver inte ställa metoder mot varandra
Jo, om vi inte bara pratar om bantning för att bli lite smärtare till sommaren, utan om hälsokostrådgivning för att rädda liv och hjälpa människor som är sjuka - då måste man ge någon form av raka direktiv. Det är inte alls konstigt att vissa människor är förbannade när de har kämpat i flera år mot livshotande sjukdomar utan någon framgång, för att de följt rena kvackar-rekommendationer såsom att undvika mättade fetter; blivit misstrodda när de inte kunnat gå ner i vikt och anklagats för att ha smygätit.

Och vidare; för oss som medborgare så är det ganska viktigt att vi kan lita på Livsmedelsverkets kontroller och gränsvärden av våra livsmedel. Men när det gäller margarin (vars producenter alltså avlönar flera medlemmar i SLV's expertgrupper) så får tillverkaren av någon anledning själv sätta gränsvärden för aceton och hexan. Erm... vad har lösningsmedel att göra i våra livsmedel? Tidigare hade Livsmedelsverket själva hävdat att alla eventuella lösningsmedelsrester garanterat tas bort under deodoriseringen i tillverkningsprocessen, men detta visade sig alltså vara helt uppåt väggarna.

Så, vad gjorde Livsmedelsverket när de fann höga halter extraktionsbensin i margarinet? Ingenting. Men ändå så fortsatte de att rekommendera margarin för små barn. Detta är allvarligare. Rössner är en trevlig gubbe, men han är direkt livsfarlig för ditt barns hälsa, han parkerar på handikapplatsen när han storhandlar i Ullared, han flabbar och klappar sig på knäna varje gång en neger blir skjuten på bio, och vet du vad? Om man skall åka hiss med Stephan Rössner, då trycker han på nödstoppknappen när dörrarna stängs, och sedan tittar han på en och bara flinar, innan han lägger av en lång och utdragen, unken äggmök.
 

Foggmock

Myrmidon
Joined
26 Aug 2000
Messages
4,596
Location
Malmö
Re: Vad har hänt med Peter Jackson?

Rising, att du kan rabbla fler porrskådespelarnamn än jag nånsin sett tycker jag är rätt okej...

..men hurfan har du blivit så inläst på dietträsket?
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Vad har hänt med Peter Jackson?

hurfan har du blivit så inläst på dietträsket?
Det är en kombination av att ha haft ett sånt där viktminskningsinstitut - i Försäkringskassans regi - och Socialstyrelsen som kunder; samt att min farsa snöade in på paleolitisk kost väldigt tidigt, och jiddrade en massa med mig om det.

Så jag var nere med Atkins och GI sedan dag 1, och när turerna kring Annika Dahlqvist stormade som mest så var jag right there; where it all originated, och även på alla andra sätt en straight-up old school diet-gangsta.

Så det så.
 

magoo

Hero
Joined
19 Oct 2002
Messages
1,117
Location
Umeå
Re: Vad har hänt med Peter Jackson?

Ja där kan du givetvis ha en poäng - man kan ju må dåligt åt att företag lobbar forskning, inte bara på detta område utan på alla andra områden där det går att tjäna pengar på att få fram "sanningar", vare sig det gäller margarin, drivmedel eller läkemedel.

Hälsokostrådgivning på lång sikt är såklart skitviktigt - en sund själ i en sund kropp är väl det som gäller och då måste man kunna leva lycklig med sin kost.

Jag lyssnade på ett föredrag med Rössner som sagt och hissfisare eller inte så har han massor med poänger. Han har inget emot dieter men han tycker att de flesta av dem faller på att folk ger upp för att maten blir för jävla trist. Han säger att de flesta överviktiga drömmer om metoder där de kan äta vad som helst och bli smala men det funkar sällan.

Jag tror inte att Rössner är Messias nedstigen från himlen men jag tror inte heller att Livsmedelsverket är fullt av smådjävlar som vill stämpla AVSLÅS med stora röda rullstämplar på alla vettiga kostråd och själv trycka ut helt bizarra fakta bara för att se om folk är så dumma så de tror på det.

Jag är säker på att folk fattar att de förstör sin hälsa genom att stoppa i sig läsk och chips x 10 vad folk åt för förti år sen, samtidigt som de sitter på sina rumpor x 10 vad de människorna gjorde. Det är njutningen som är problemet, den är oemotståndlig. Hitta ett piller som gör att man njuter lika mycket av att röra på sig som av att äta så kommer folk att bli som grekiska statyer. Och Rössner blir utan jobb.
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
Re: Vad har hänt med Peter Jackson?

Jag trodde att coola killar som Rising var pinnsmala på grund av ångest, nikotin, fattigdom och droger och inte som en följd av någon märklig stenåldersdiet. Fan, Rising! Hur ska jag någonsin våga lita på dig igen? Har du något svar på hur jag ska sluta röka en limpa om dagen, få ett jobb och bli av med min gulsot - utan att bli fet igen? :gremfrown:
 
G

Guest

Guest
Diet-fråga

Eftersom du har bra koll på dieter tänkte jag fråga om mct-fetts ketogenisk diet är värd att hänga i julgranen?
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Diet-fråga

Eftersom du har bra koll på dieter tänkte jag fråga om mct-fetts ketogenisk diet är värd att hänga i julgranen?
Nä, riktigt så hardcore är jag inte, att jag kan ta ansvaret att svara på sådana frågor. Särskilt inte eftersom det är ganska stora skillnader på den mycket speciella mct-fettsdiet som används för exempelvis epileptiker; och anspråkslösare varianter som i stort sett är vanlig LCHF-kost, fast med en bas i kokosfett.

Jag vågar alltså inte riktigt uttala mig om det.
 
Top