WRNU vingt ans de guerre contre les moustiques

2097

deleta mitt konto tack
Joined
20 Sep 2014
Messages
3,643
Det är mitt tillkortakommande att jag inte lyckas förklara varför jag tycker så illa om Discord. Känner mig dum som inte får fram orden utan istället bara uppfattas som en obstinat idiot.

Det är inte specifikt just Discord. Att grundarna till Discords förra app fick en class-action på sig för att ha spionerat&samlat in användarnas data gör inte att jag tycker att Twitch, Ventrilo, Skype helt plötsligt vore helt ok. Jag skulle vara mot dom också.

"Men 2097, varför vill du inte att ett jätteföretag ska äga vårt samtal? Kan du inte svara på det?"

När nån säger att nåt är dåligt blir folk defensiva och dissiga. På ett liknande sätt som många hatar veganer och nykterister. Jag vet inte hur jag ska komma runt det. Folk har investerat en del av sig själva i något och sen blir den saken kritiserad; det är som att både deras eget val blir kritiserat och som att en del av dom själva blir kritiserade.

Som edition wars i rollspel. Nån lägger timme upp och timme ner för att förklara varför utgåva 37 är så himla bra sen så kommer nån dragandes med utgåva 38 och bara "här, vi har ändrat! Den nya versionen av spelet har bytt ut feature X mot feature Y!" "Men… men… jag som hade lagt så mycket kraft i att förklara för folk varför feature X var så bra… Nu jäää…!"

Det var dumt av mig att ta tag i den här grejen just nu.
Nu när jag senaste veckan har plötsligt funnit mig osams med dom flesta av mina IRL-vänner på olika sätt. Har också inte träffat nån av dom på ett halvår eftersom det är smittrisk. Känner mig ensammast i världen. Ja, jag vet att jag inte är den enda i den sitsen eller att det "bara är mig det är synd om" som världen ser ut nu. Vi är många i samma båt♥. Men det är tungt. Så är det bara. Och många av konflikterna är snöbollar från samma grej. Jag kommit i bråk med nån, jag söker upp nån annan vän, dom säger nej vi har det bra utan dig. Jag söker upp nån annan vän, dom säger nej vi ha… osv osv GOTO 10.

Det är jobbigt att vara utesluten ur ett samtal med människor som jag tycker om och som jag trodde tycker om mig. Om du inte vill använda Discord är det väl bara att låta bli? Det var så skönt utan dig. Och, ja, jo. Ni har ju rätt där. Jag är inte entitled till att få vara med. Ni får göra som ni vill. Som alltid.
 

Mogger

Hipsteranka
Joined
12 Nov 2001
Messages
17,075
Location
Ereb Altor
Tyckte din beskrivning var klockren och pedagogisk. Jag återgav den för min fru när vi råkade komma in på ämnet:

"Alltså, vill du höra en knäpp grej? För att vara fungerande medborgare måste man ha konton hos privata företag!"

Sedan förstår jag till fullo varför du inte gillar Discord även om det är lite värre. Men är det illa nog så är det. Själv är jag pragmatiker, på gott och ont.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,621
Location
Rissne
Jag förstår till 100% varför man bojkottar Discord och andra proprietära system och tjänster.

För egen del är det, som med allt annat, en avvägning. Beslutet är, för mig, inte svartvitt, inte binärt. Som med de flesta beslut finns en skala, där för- och nackdelar flyttar nålen. I slutänden måste absolut ett binärt beslut fattas, men att jag väljer A betyder inte att det saknas goda skäl att välja B, och vice versa.

Det finns alltid en kostnad associerad med i stort sett alla beslut. Det kan handla om pengar, tid, energi eller något annat. Ibland är kostnaden att man måste gå runt med dåligt samvete. Ibland är kostnaden att man får färre vänner. Allt spelar in. Allt flyttar nålen.


När det gäller fri kontra proprietär mjukvara, och när det överlag gäller integritet/privacy på internet, så har jag kommit fram till att jag för mig, för min egen del, inte bryr mig speciellt mycket.

Det stör mig inte så mycket att google läser mina mail, behåller min sökhistorik, har koll på vad jag skriver i mina dokument, vet vilka kontakter är och var jag varit, och så vidare. Jag förstår att många störs väldigt mycket av den tanken, och vill hålla så mycket som möjligt hemligt för andra, både privatpersoner och företag. Men jag är inte så brydd.

Om jag har att välja mellan två i övrigt likvärdiga tjänster så väljer jag gärna den öppna och fria, men jag är inte så starkt ideologiskt investerad i öppen/fri mjukvara att jag är beredd att betala priset som kommer med den.


Det finns många grejer jag i sådana fall bryr mig betydligt mer om. Om jag hade energi att lägga på en massa kostnader som hörde samman med ett ideologiskt val så skulle jag lägga den energin på att bli vegan eller aktivera mig politiskt istället. Där har vi två saker jag har dåligt samvete för att jag inte gör. Jag gör dem inte för att kostnaderna överstiger mitt dåliga samvete, så nålen tar sig inte riktigt över till andra sidan. Men den är närmare än den är när det gäller mjukvara och protokoll.Jag tänker att det här med att bli defensiv inte bara gäller de som gillar Discord.

Jag tycker mycket om dig, det hoppas jag du förstått vid det här laget, och jag tycker att du ofta har intressanta saker att säga och intressanta perspektiv. Men när någon tycker att IRC verkar för jobbigt är det ju inte ett angrepp mot dig. När någon tyckte att Discord-botten var lite störig i början så var det ju inte för att de tyckte illa om dig, eller att "det var skönt utan dig".

Användning av Discord utesluter de som helst använder IRC. Att använda IRC utesluter de som helst använder Discord och inte orkar krångla med IRC. För IRC är krångligare än Discord, tyvärr. IRC har, för de flesta av oss, en högre kostnad än vi är beredda att betala. Nålen tar sig inte riktigt över till andra sidan.

Därför tycker jag att det är jättebra att det nu finns en brygga så att de som föredrar IRC kan använda det och de som föredrar Discord kan använda det. För jag tycker det är tråkigt när folk inte kan prata med varandra.
 

2097

deleta mitt konto tack
Joined
20 Sep 2014
Messages
3,643
På natten sen hade en forumit som jag tycker mycket om skrivit såhär: "Asså om någon inte vill använda Discord så är det väl bara att låta bli." Då föll tårarna.
För som du är medveten om så innebär ett sådant bli-låtande att man får färre vänner.
Det är ju just det som är problemet med collective lock in som jag länkade till ovan.

Sen tror jag att du @krank ibland blir lite hemmablind och överdriver hur enkelt det är med Google Docs och Discord. Jag har ju faktiskt själv provat båda. Jag använde Google Docs för att läsa igenom chokladtårtestölden och jag skaffade ett konto på Discord för att regga bryggan, få en api-token, och se hur det ser ut inifrån Discord-sidan när den är där. Och fick då en "new user experience" på dom två apparna och dom var inte alls enkla. Sen kanske jag inte är den som har mest haj på det här med datorer och vad jag tycker är krångligt och svårt kanske är lätt för andra men för mig var det mycket strul och stress med dom där apparna.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
11,980
Location
Ludvika
"Asså om någon inte vill använda Discord så är det väl bara att låta bli."
Jag önskar livet (eller kanske snarare en själv) var så enkelt som såna där försöker få det att verka.
 

Magnus Seter

Ansvarig utgivare
Staff member
Joined
24 Nov 2000
Messages
12,478
Location
Stockholm
Jag önskar livet (eller kanske snarare en själv) var så enkelt som såna där försöker få det att verka.
Det var jag som sa det, och eftersom det pratas om mig i tredje person så är det lika bra att jag svarar. Så slipper ni antyda saker om mig.

Jag skrev det baserat på att jag lagt lite tid på kort varsel för att hjälpa 2097 att sätta upp en brygga mellan IRC och Discord, för att sedan se hur diskussionen handlade om hur alla helst skulle lämna Discord för att migrera till IRC. Jag gav permissions som jag inte förstod till en bot jag inte har någon aning om hur den funkar, gav admin-rättigheter till BW som hjälpte till, och sedan gjorde 2097 något så att IRC och Discorden kunde prata med varandra.

Om hur vi alla helst skulle lämna Discorden.

Så vad som hände var att jag alltså hjälpte till att förenkla en diskussion vars syfte var/är att den gemenskapen som samlats på Discorden ska gå någon annanstans.

Det gjorde mig ledsen och frustrerad.
 
Last edited:

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
11,980
Location
Ludvika
sätta upp en brygga mellan IRC och Discord, för att sedan se hur diskussionen handlade om hur alla helst skulle lämna Discord för att migrera till IRC. Jag gav permissions som jag inte förstod till en bot jag inte har någon aning om hur den funkar, gav admin-rättigheter till BW som hjälpte till, och sedan gjorde 2097 något så att IRC och Discorden kunde prata med varandra.
Ah, inte så enkelt trots allt =(
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,621
Location
Rissne
På natten sen hade en forumit som jag tycker mycket om skrivit såhär: "Asså om någon inte vill använda Discord så är det väl bara att låta bli." Då föll tårarna.
För som du är medveten om så innebär ett sådant bli-låtande att man får färre vänner.
Det är ju just det som är problemet med collective lock in som jag länkade till ovan.
Fast exakt samma grej gäller ju IRC, eller hur?

Om någon inte vill använda IRC så väljer man bort de vänner som enbart vill använda IRC.

Det gäller alla plattformar.IRC och Discord är två tjänster, där det hänger människor. Att byta plattform är jobbigt. Att hålla reda på en massa olika program och plattformar är jobbigt. Fragmenteringen av internet är ett problem, som jag inte tror kan lösas genom att man säger att "alla ska vara på IRC".För egen del använder jag Discord, men inte IRC, av samma anledning som jag använder Facebook: Det finns människor på Facebook som bara använder Facebook och som jag inte är beredd att välja bort, och som aldrig kommer att byta till en annan plattform. Det finns människor på Discord som i princip bara använder Discord och som jag inte är beredd att välja bort.

Dig pratar jag ju med även på andra ställen än IRC. Alltså känns det OK att välja bort IRC eftersom jag då inte väljer bort dig.
 

2097

deleta mitt konto tack
Joined
20 Sep 2014
Messages
3,643
Jag vill inte att den gemenskapen som samlats på Discorden ska försvinna. Jag vill vara med i den, inte riva ner den.

Jag vill inte att samtalet ska ta slut, inte att vrållådan ska sina, men jag vill inte att samtalet ska vara avhängigt av Discord heller.

Att önska att samtalet fanns nån annanstans än på Discord är motsatsen till att önska att samtalet inte skulle existera.

Fast exakt samma grej gäller ju IRC, eller hur?

Om någon inte vill använda IRC så väljer man bort de vänner som enbart vill använda IRC.

Det gäller alla plattformar.
Det är stor skillnad mellan olika plattformar. Discord kan släcka ner bryggan när dom vill. Som Instagram har gjort med alla tredjepartsbryggor till och från Instagram.
IRC, XMPP eller Matrix går inte att släcka ner samma sätt.

Ex vis går det att ha en egen webchat knuten till nån av dom och sätta upp bryggor mellan dom och sätta upp egna servrar. (Jo jag vet att Discord har co-optat ordet "server" vilket är… jag undrar om det är malice som ligger bakom till att dom har snott och definierat om det ordet så? Det behöver det inte nödvändigtvis vara, jag kan tänka mig oskyldiga förklaringar till varför dom vill använda just det ordet på just det sättet men det råkar spela dom i händerna eftersom det urvattnar koncepten när det kommer till att prata om att sätta upp egna servar på riktigt.)

Om Vrållådan ligger på IRC (eller på XMPP eller Matrix) blir den mindre sårbar på så sätt. Mindre "ägd" av Discord Inc.

Det finns människor på Discord som i princip bara använder Discord och som jag inte är beredd att välja bort.
Ja du är med andra ord mycket väl medveten om vilka band det företaget har om dig. Du sätter precis fingret på problemet här. Och det jag säger är inte "Du, krank, som individ—du måste börja välja bort vänner annars är du Inte En Bra Människa". Det är "hjälp, vi är fast i den här kvicksanden tillsammans! Vad kan vi tillsammans göra åt det?"

Jag skrev det baserat på att jag lagt lite tid på kort varsel för att hjälpa 2097 att sätta upp en brygga mellan IRC och Discord, för att sedan se hur diskussionen handlade om hur alla helst skulle lämna Discord för att migrera till IRC. Jag gav permissions som jag inte förstod till en bot jag inte har någon aning om hur den funkar, gav admin-rättigheter till BW som hjälpte till, och sedan gjorde 2097 något så att IRC och Discorden kunde prata med varandra.
Vi hade en tråd på forumet där jag 20 juni sade att jag tyckte Vrållådan helst inte skulle vara på Discorden.

25 juli, trettiofem dagar senare, föreslog jag kompromissen att vi skulle sätta upp en brygga. Som en kompromiss. Jag ville inte göra det själv eftersom jag inte ville skaffa ett eget konto på Discord.

Igår (29 juli) tjugo i tolv skaffade jag ändå ett konto för att försöka sätta upp bryggan själv. För att jag vill försöka lösa problemet, så gott det nu går. Det visade sig att det behövdes permissions för att göra det och jag lät den requesten ligga öppen, frågade här på forumet efter det. Det var inte meningen att ge intrycket just då att det var nån brådska. Magnus svarade efter ett par timmar och efter ca 2h20m hade han slagit på det. Väldigt bra.

Men jistones vilken explosion av surhet det blev av hur bryggan först såg ut. Inte nog med att folk inte ville använda nåt annat än Discorden, dom var inte glada över att det var en bot som var brygga heller. Jag fick så jävla mycket skit! "Vad är det där för bot och hur dödar jag den?" som sade. Det var många många många personer som klagade på hur ful och iögonfallande den var. Och jag försökte säga sakta i backarna, det kommer gå att få den finare, men isf behöver vi slå på en webhook men sen kom det in nya personer som vi behövde säga samma sak till, det blev en storm av problem och stress och ont i magen. Det var nu det korta varslet kom in. Magnus och BW gjorde ett jättebra jobb på kort varsel mitt i arbetsdagen (ett stort tack till dom!) och ärligt talat jag med för jag behövde scrambla som fan med att fixa den där webhooksgrejen! Jag hade ingen koll på hur det skulle se ut och hur jag skulle lösa den kosmetiska grejen och hur jag skulle hitta i Discords API-djungler. Jag har ju aldrig använt Discord som sagt! Jag satt med en flummig blinkenlights app med blinkande utropstecken och "du måste vänta tio minuter varje gång du går in här" (fast jag redan väntat tio minuter i morse) och chocken över att se hundratals forumiter som jag saknat alla sitta där inne, jag var helt bortkollrad och jag lyckades samla mig och styra upp den där webhooksskiten! I samarbete med BW!

så att IRC och Discorden kunde prata med varandra.

Om hur vi alla helst skulle lämna Discorden.
Det var för det första långt i från det enda vi hade pratat om över bryggan den dagen. Vi hade pratat om hundra andra saker! Rouge Trader, Hero Quest, grammatik, Tatters, Grå Lotus, Elephant, Deadwood, Bornemark, Rickards gamla nick, Netflix på GTX på Windows 1909, Ligotti, psykoterapi, religioner, Bujold, tapas, vilka böcker vi läste på sistone, congas vs Rhodes, deSitter–rumtiden…

Och för det andra så var anledningen till att jag sade det för att folk från IRC-sidan började prata om hur dom skulle gå från IRC till Discord nu! (Vilket också gjorde att några av Discord-användarna genaste berättade om hur bra dom tyckte att Discord var och hur dom aldrig skulle lämna Discord.) Det är väl även för en Discord-accepterare ganska förståeligt att det gjorde mig orolig? Här har vi tre — Magnus, BW och ffa jag — jobbat häckarna av oss för att sätta upp en brygga och sen verkar det som att den ska få motsatt effekt? Gud vilken 💔.

Ja, det är min önskan att vrålisen inte låg på just Discord. Inte att vrållådan inte fanns, för vrållådan är jättebra. Men att den inte var på Discord och jag önskar att jag var bättre på att förklara varför.
 

2097

deleta mitt konto tack
Joined
20 Sep 2014
Messages
3,643
Först efter att jag skrev dom här inläggen förstod jag att det kanske är så här att discorden var en enskild forumits baby. Om det är så, så förstår jag reaktionen bättre.

Jag trodde det var typ ett gäng av wrnus admins eller techgrupp som bara typ "uj vi ska dra ner vårat forum, vi måste hitta en tillfällig lösning, ah shit är det enda som vi kan komma på på kort varsel discord? ja det får väl duga, hoppas vi kan hitta ett sätt att lösgöra vrållådan från den sen" dvs att det fanns flera admins. Och att det inte var så personligt. Och (eftersom jag har ett sånt anti-Discord-bias) att det inte var Discord qua Discord som var huvudpoängen utan mer att ha en samlingsplats. Att ha den på Discord trots att det är Discord, inte på grund av att det är Discord.

Lika personligt som jag tog det när några var så anti bryggan så jobbigt kanske kändes för dig @Magnus Seter 💔 när jag berättade att jag vill att det inte ska vara på Discord.
Jag förstår nu konflikten bättre 😭

En eloge till dig för att jag och bryggan fått vara kvar!
 
Top