Nekromanti Vilket är det roligaste spelet?

Hakkman

Veteran
Joined
24 Aug 2002
Messages
4
Location
The Factory
Jag har kört AD&D en längre tid nu och har börjat tröttna på det. Därför tänkte jag börja spela något annat, men vet inte vilket.

Jag undrade bara vilket/vilka spel som du/ni tycker att man bör spela och gärna varför.

Takk för alla eventuella svar
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Call of Cthulhu från Chaosium. För att det är ett mycket bra spel, men en härligt läskig spelvärld. För att man tvingas fokusera på andra saker än dungeonbashing. För att några av världens finaste spelsupplement släppts till det.
 

Morgoth

Swashbuckler
Joined
2 Apr 2001
Messages
2,450
Location
Uddevalla, Västra Götaland
Min favoritfråga

"Vilket är det roligaste spelet?"

Min favoritfråga. I princip är Västmark det bästa spelet, med både otrolig medeltidsrealism och underbar sagostämning, samt med realistiska och snabba regler och rollfigursmakande på 10 minuter.

Dock har jag spelat ut det lite, och frågan löd: "Vilket är det roligaste spelet?". Alltså, det spel jag njuter mest av att spela. För tillfället är det Tribe 8 av Dream Pod 9, som tyvärr inte delar Västmarks fördel av att vara gratis, men som däremot erbjuder en mycket spännande värld och en snabb och bra regelmotor.

Skymningshem är ett rent fantastiskt spel, med annorlunda miljö, men framförallt skitballa actionmögligheter (medveten typ-o). Här kan du duellera med stridskonstnärer, utföra sporter, handla med uttrar (ehm...) eller resa i mangrove-träsk med kanot. Reglerna är lite halvdana (Eon).

Science-fiction i toppform hittar du i Gränsvärldar, som tyvärr bara är en (om än fantastisk) regelmotor, men som lätt kan vägas upp med Evangelium, dess största spelvärld. Evangelium är väl åtminstone bra som spelvärld, men jag har länge försökt komma på en bätte :gremtongue: Gränsvärldar funkar väl egentligen för allting från artonhundral till intertemporärt samhälle.

Sedan skulle jag faktiskt vilja passa på att rekommendera Trollvinter som mer eller mindre känns som Västmarks föregångare. Lite äldre, lite långsammare, lite fjantasyare, men annars rätt okej.

Någonstans på på forumet kan det dyka upp trådar som diskuterar spel av herr Johan Rising, vilka också är att rekommendera. Nu är ju inga av dem klara, men vissa går att speltesta, som tillexempel Pookafiktum och CCC (till viss mån). De är så skoj så skoj.

Nu har jag skrivit ett jätteinlägg med bara reklam för andras spel, så jag passar på att rekommendera hålan (min sida), eftersom:

a. Diceroller går att ladda ner, samt köra, från sidan. Diceroller behandlar tärningsslag till Västmark och Trollvinter, samt...

b. Mitt eget rollspel Snöväktare, som kan komma att bli bra nån dag, finns på sidan, med ett dussin PDF filer redo.

c. Äventyr å sånt till Västmark.

Kort fattat, är mina två favoritrollspelsförlag:

Dream Pod 9
och Rävsvans förlag.

/Morgoth@rules.it [hemsida] - som nu inte orkar skriva mer...
 

Feuflux

omjonasson.se
Joined
8 Jan 2001
Messages
4,981
Location
Linköping

Call of Cthulhu från Chaosium. För att det är ett mycket bra spel, men en härligt läskig spelvärld. För att man tvingas fokusera på andra saker än dungeonbashing. För att några av världens finaste spelsupplement släppts till det.


På tal om CoC. Slösurfade runt på <a href="http://www.tradition.se/">Tradition</a href> tidigare idag och kollade bl.a. in vilka olika rollspel de sålde. Om <a href="http://www.tradition.se/sProdlista.asp?sKatID=coc&hKatID=Rollspel&KatID=Skr%E4ck">CoC D20</a href> står det att : "Boken ger dig alla grundregler som behövs (förutsatt att du har D&D Players Handbook)". Är inte CoC ett eget fullständigt regelsystem. Jag har typ noll koll. Om man är intresserad av att köpa CoC, exakt vad borde man köpa då?
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
"På tal om CoC. Slösurfade runt på Tradition tidigare idag och kollade bl.a. in vilka olika rollspel de sålde. Om CoC D20 står det att : "Boken ger dig alla grundregler som behövs (förutsatt att du har D&D Players Handbook)". Är inte CoC ett eget fullständigt regelsystem. Jag har typ noll koll. Om man är intresserad av att köpa CoC, exakt vad borde man köpa då?"

Den Call of Cthulhu som kommer från Chaosium som inte är d20 och som ser ut så här:



Och de vanliga tärningarna, förstås.
 

PAX

Jordisk Äventyrare
Joined
16 May 2000
Messages
3,107
Location
Tindalos
Antar att ni har tröttnat på fantasy och vill testa någon annan stil. Kanske ni först skall bestämma vilken stil innan ni rusar iväg och köper spel till höger och vänster.

Skräck
Call Of Chtulhu - skräck i HP Lovecrafts spår med namnlösa fasor som gör dig galen av avund. Mycket detektivarbete och lite pang pang. Bra skräckrysarstämning som håller dig vaken. Fördelen är att det finns mycket material till spelet. Nackdelen är att man nog måste vara lite Lovecraft-fan och gilla "snoka runt på alla ledtrådar"-äventyr.

Hunter - spela normal människa som plötsligt inser att grannens hund är från helvetet och käkar småbarn i kvarteret. Att postmannen är en odöd som livnär sig på människors livskraft och så vidare... Mer pang på och action-nivån är hög om man vill. Bra och välskrivna tilläggsböcker. Äkta splatteraction eller rysaraction. Välj inriktning själv.

Dark Matter och Delta Green - som båda passar varandra rätt så bra. Spela hemlig, hemlig agent som tillhör en annan organisation än den han/hon verkligen arbetar för. Mulder och Scully rollpersoner. Tips: Läs de utgivna romanerna i Dark Matter serien.

Science Fiction
Star Drive - mycket snyggt förpaccakt material som inte går av för hackor. En hel kampanjvärld att utforska.

Fading Suns - en värld som påminner om Dune fast annorlunda brukar det sägas om detta spel. Mörk medeltidskänsla i framtiden. Spela adel, präst eller borgare i en SF-värld där människan har lagt flera världar under sig och det finns fler att utforska.

Nutid
San Franscisco - Ta ett spelsystem. Vilket som helst. Sätt spelvärlden i nutid och spela snut, agent eller gangster i LA, Hong Kong eller annan trevlig storstad. Hur röjigt som helst. Går i vissa kretsar även under namnet Hard Boiled.

/PAX
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm

Jag undrade bara vilket/vilka spel som du/ni tycker att man bör spela och gärna varför.


Traveller. Klassiskt och kul SF-lir där det tar en vecka för nyheter, gods och rollpersoner att resa en parsec. Stort imperium omgivet av slemma aliens och fascistiska jordbor(!) som är uppdelat i en sorts feudalism.
Stort mums i mina ögon.

Legend of the Five Rings, det som sedemera blev Rokugan d20 och Oriental Adventures. Inte mycket slår att veva med en katana iförd en silkeskimono! ^_^

Västmark, för det är kul, gratis och... kul!

Call of Cthulhu. för det rockar bläckfisk och är det ultimata skräckspelet.

Sen skulle jag gärna vilja att du glodde på det här, mest för sakens skull.


Storuggla, ger tips
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
That's for me to know...

...and you to find out, käre Morre. ^_^


Storuggla, gillar ukulelesoundet
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
Re: Are you a pervert or a detective?

A little from column A and a little from column B. ^_^


Storuggla, fontän
 

Oldtimer

Slava Ukraini!
Joined
5 Feb 2002
Messages
4,314
Location
Göteborg, Lindome
Eftersom du säger att ni spelat AD&D antar jag att du inte har tittat på D&D 3rd Edition ännu. Det är klart lyft från gamla AD&D.

/Mikael - gillar D&D
 

Staffan

Myrmidon
Joined
7 Jun 2000
Messages
4,228
Location
Lund
CoC d20 är ett komplett rollspel, precis som Star Wars och Wheel of Time. Andra företag får inte göra kompletta rollspel med d20-loggan (eftersom man inte får ha med regler för att göra figurer eller för att avancera dem), men eftersom WOTC äger loggan så får de göra vad de vill med den.
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Nobilis!

Skrev ett långt inlägg om varför Nobilis är så bra, kopierar in det här.. Blir lite "ojämnt" kanske, men jag orkar inte behandla det.. Nobilis är nog inte nåt för alla, men eftersom frågan var vilket mitt favoritspel var så.. På http://www.hogshead.demon.co.uk/Nobilis_index.htm finns det också en kortare beskrivning. Orkworld kan jag också rekommendera.. Iallafall.. Enjoy!

<p align=center><img src=/images/blackline.gif width=650 height=2></p>
Okej. mycket riktigt så har inte Nobilis krångliga regler, utan väldigt enkla och iniutiva. Att få ett grepp om hur man klassificerar "mirakel" (Magiska handlingar från Nobilis) är lite krångligt första gången, men annars.. nä.

Det krångliga med Nobilis är att få ett grepp om världen.. Men boken är MYCKET väl skriven, med många exempel, och oftast räcker det med att läsa om det som känns konstigt någon gång, så förstår man. I värsta fall får man väl fråga någon annan, t. ex mig.. :)

Men är det kul då? Som det går att läsa i recensionerna så handlar Nobilis om "Nobles", dom som en gång var människor, men nu är något mer, och som råder över en aspekt av verkligheten, t. ex åska, kärlek, stål, sömn, datorer, träd.. Osv.

Om man vågar sig på ett annorlunda spel så är Nobilis helt fantastiskt. ALLT är verkligen möjligt att göra med spelet, eftersom världen är så fri.. Spelarna kan till och med spela andar, djur, hustomtar eller animé-karaktärer, om dom nu skulle vilja det.. Och själva världen, är oerhört öppen för äventyr.. I Nobilis så består världen av "Prosaic Reality", den verklighet vi är vana vid, "Mythic Reality", den mytiska världen som är mer som ett älvaland, där allt har en själ, från gräs till träd till stenar till bilar till företag.. Och slutligen "Spirit Realm", där Imperators, dom gudomer som skapat Nobles befinner sig. Allt detta finns i Yggdrasil, och utanför yggdrasil finns.. Tja. Vem vet. Excrusians iallafall. "These guys are officially not your friends" :) En genomarbetat värld är det iallafall.

Nobilis är det perfekta spelet om rollpersonernas personlighet är det viktigaste. Rollpersonerna kan sticka ut på traditionella äventyr, kämpa med personliga mål, som t. ex att skapa en egen värld eller störta Nobilis högsta ledare, dom kanske vill odla relationer, och gå på tepartyn med andra Nobles? Dom kanske vill ta hand om sitt Chancel, deras egna lilla hemvärld?
Spelarna kanske vill spela actionladdade äventyr, rörande relationshistorier, filosofiskt laddade frågor, eller legendariska äventyr? Strid kan användas som en krydda, och vilken krydda sen då! I exempel i boken så skickar Nobilis av Rektanglar miljoner små rakbladsvassa rektanglar mot Nobils av Hat, som kontrar med att få rektanglarna att hata hans kropp, så dom inte kommer närmare.. Sedan får han områdets gravitionsandar att hata sitt jobb..

Som sagt: Jag tycker att Nobilis är ett fantastiskt spel. Det låter en spela underbara historier, och när jag såg en Nobilisbok i en spelaffär kände jag mig alldeles glad, eftersom någon annan förmodligen skulle köpa den.. :-D

Mitt favoritspel.
<p align=center><img src=/images/blackline.gif width=650 height=2></p>

Läs mer om Nobilis genom att söka på "nobilis" i "Title"-fältet på http://www.rpg.net/go/quicksearch.php. Det är andra upplagan jag pratar om, så det ska stå "Hogshead" inom parantes efter namnet, inte "Pharos Press"

___________________________
BETWEEN MEN AND GODS.
REALITY AND MYTH, PERFECTION
AND THE END OF EVERYTHING:
THERE STAND THE NOBILIS
 

Mindgaps

Veteran
Joined
18 Apr 2001
Messages
182
Location
Göteborg
Jag tycker det helt beror på vem man spelar med och hur man väljer spela. Konstigt nog spelar själva spelet liten roll. MEN, jag har haft roligast med Runequest, Shadowrun, Pendragon och klassikern Drakar&Demoner(i alla möjliga färger och former)

Varför? Jo

Runequest
Enkelt spelsystem och bra värld. Eller rättare sagt världen Glorantha är bra. Man kan tydligen spela RQ i andra världar. En ny utgåva heter Hero Wars och är helt annurlunda, mera storytelling. Men man spelar i Glorantha och jag tror att storytelling systemet bara höjer stämningen i en sån värld.
Det är en fantasy värld på bronsålder nivå. Gudarnas makt är mycket påtaglig och i stort sett varje kotte är med i en kult, ibland fler. Det är inte frågan om vilket yrke man väljer till sin rollperson, det är valet av vilken kult du ska ha tillhöra som är avgörande. Jag skulle kunna skriva spaltmetrar om hur fantastiskt bra världen är. Det finns mycket bra matrial till Glorantha både på nätet och att köpa.

Shadowrun
Återigen är det världen som gör spelet bra. I detta fallet är det till och med så att själva spelsystemet är hejdlöst dåligt. Det är krångligt och bidrar ändå inte mycket till realism, dessutom är det väldigt powergaming vänligt/images/icons/mad.gif. Men i vår spelgrupp har vi nästan gjort det till en grej att system är så dåligt. Vi tävlar om att hitta bizarra situationer som kan uppstå beroende på konstiga regler.
Men som sagt, världen. Det är 2050 och sedan några årtionde sedan har magi, alver, troll, orcher, dvärgar, drakar, vampyrer och mycket annat fantasy anknutet återvänt till världen.
Dom första 50 åren på 2000-talet har varit tumult artade inte bara pga av magins återkomst utan även pga extrema poltiska situationer. Tex så har dom nordamerikanska indianerna plockat tillbaka en stor del av sitt land. USA finns inte länge utan har splittrats i några små länder.
Företagen har (som vanligt i cyberpunk miljö) stor makt och äger sina privata armeér. Normalt sätt så är ens rollperson än sk shadowrunner, en person som gör företagens smutsiga arbete....jajaja...ni har hört det förut, vi rollspelare kallar dom vanliga rollpersoner i en cyberpunk miljö. Så vanligt det nu är med ett troll på en Harley Davidsson beväpnad med en minigun.
Men som sagt jobbigt spelsystem, det finns en hel del supplement att köpa och dom är ofta underhålland att läsa. Upplägget på supplementen är bra, det ser ut som datadokument. Så bredvid och mitt i texten om ett ämne kan det stå inlägg från folk som läst dokumenten. Tex i Fields Of Fire(ett supplement för legosoldater som är fullt med vapen)så är det ett inlägg vid en pistol som har ett inbyggt lasersikte där en användare påstår att lasersiktet bara funkar på 20 meter och det är ett svar från en annan användare som skriver att hans sikte funkar lätt upp till 50 meter. Rykten rykten som man som SL kan ha kul med.

Pendragon
Fantasy under Kung Arthurs era. Man spelar riddare punkt. Systemet är enkelt och ger fart till ett spel där enskilda strider ska gå fort. När man är riddare far man fram över slagfältet och slår ihjäl folk till höger och vänster, här finns ingen tid till specialmanövrar, slå för vart man träffar på kroppen och sånt tidsödande. Man far in i striden och tre tärningslag senare vet man vem som träffats och hur mycket skada han fått. Spelet är upplagt så att ett spelmöte lätt kan vara ett halv år till ett år, vilket gör att man kan komma att spela sin fd rollpersons son. En kamapanj jag spelade (men inte var med på hela) sträckte sig över 80 år, från att Uther(Arthurs pappa) strular till det efter han fått Excalibur till att Sir Percival kastar tillbaks Excalibur till The Lady of The Lake(jepp samma tidsperiod som i filmen Excalibur).

Drakar&Demoner
Klassiker. Jag behöver knappast ge en beskrivning av spelet antar jag. Spelar i Ereb Altor. När jag tänker efter så är det inte mycket som är så bra med D&D egentligen, kanske därför både regelsystemet och världen har förvandlats till något näst intill oigenkännligt över åren./images/icons/grin.gif
Ska köra igång en ny D&D kampanj snart/images/icons/smile.gif.
 

Silke

Warrior
Joined
23 Jan 2001
Messages
248
Location
Vällingby, Stockholm alltså...
De här såklart

CoC - Skräck-leta-ledtrådar-bli-galen kul. Ett av de bästa skräckspelen. (Dock börjar det bli lite jobbigt med alla hemsökta hus...). Enkelt regelsystem.

Vampire - Skräck eller Action välj själv, båda går att spela men jag föredrar skräck. Kan spelas under medeltid samt nutid. Lite onödigt krångligt regelsystem, är inte gjort för rollSPELande men väl för ROLLspelande.
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Re: De här såklart

"Dock börjar det bli lite jobbigt med alla hemsökta hus.."

Det är då man avancerar till hemsökta pyramider ;)

Men ärligt talat, särskilt många hemsökta hus har jag aldrig haft med? Huset i The Hauting är faktiskt det enda. Då tycker jag snarare att expeditioner till riktigt kalla platser är mer överrepresenterade.
 
Top