Newton, Einstein, Darwin, Brasse och Terry
Så; om jag har missförstått dig, vad är i så fall din tes om argumentation, och på vilket sätt menar du att det du just skrivit stöder denna tes?
Det hela handlar väl egentligen om vilken sorts argumentation vi talar om. Vetenskapliga argument är inte särskilt användbara i sådana här sammanhang, som mer handlar om filosofi eller åsikter; vetenskapliga argument handlar mest om data, hur man samlar in dem, hur man tolkar dem, och hur de passar in på förutsägelserna som ens teori lägger upp.
Så på moppar och Merkurius funkar vetenskap rätt bra: "åkej, tröghet och aktion/reaktion funkar bra för att förutsäga hur motorn ska funka i moppen. Gôtt. Däremot funkar det inte så bra på Merkurius, ety Newtons förutsägelser inte stämmer med hur Merkurius de facto rör sig. Hur fixar vi den buggen? Einstein! Kom hit ett tag!"
Där argumenterar man med utgångspunkt från fakta, helt enkelt. Skulle fakta inte stödja teorin så är teorin fel och måste ersättas av en ny teori, eller otillräcklig och måste förfinas. Man har helt enkelt sagt "ajfan, fakta säger emot vår teori här, hur förbättrar vi vår teori så att den funkar?". Det är liksom basen i vetenskaplig utveckling, egentligen.
Men som sagt var, det är ett sidospår.
I våra fall handlar det ju mest om filosofi och åsikter. Cthulhu vs Vampire-tråden måste väl ändå vara paradexemplet, där jag utgick från filosofin "det som står i regelboken finns det stöd för, det som inte står i regelboken finns det inte stöd för", medan du mest utgick från filosofin "regelstöd är kasst, då är inget stöd bättre stöd". I båda fallen handlar det ju om åsikter, och de enda fakta vi kan komma dragande med där är statistik eller ankedoter. Det är egentligen en helt annan sorts argumentation än vetenskaplig utveckling. Faktum är att den påminner lite mer om evolutionism vs kreationism än om Darwins evolutionslära vs senare tiders mer utvecklade evolutionslära: där det förra handlar om tro, åsikter och filosofi så handlar det senare om fakta, tolkandet av den och utveckling av teorier som kan användas för vidare förutsägelser.
Kreationisterna går mer åt andra hållet: "ajfan, fakta säger emot vår teori här, hur bortförklarar vi fakta så att vi kan ignorera den?"
Terry Pratchett gör en intressant observation om saken i sin och kollegornas bok The Science of Discworld III: Darwin's Watch. Det handlar helt enkelt om vetenskapens feta angrepp på den fundamentalistiska religionens psykologi:
Terry Pratchett said:
Not on its substance (because anything that science discovers can be attributet to the Deity and viewed as His mechanism for bringing the associated events about) but on its attitude. Once God is removed from the day-to-day running of the planet, and installed somewhere behind DNA biochemistry and the Second Law of Thermodynamics, it is no longer so obvious that He must be fundamental to people's daily lives. In particular, there is no special reason to believe that He affects those lives in any way, or would wish to, so the fundamentalist preachers could well be out of job.
Egentligen är det väl där våra diskussioner har legat. "Fan, tänk om friformarna har rätt och regler stoppar stämningen? Då blir ju vi tabelltalibaner arbetslösa!" Och eftersom det i vårt fall inte finns så hejjans mycket naturvetenskapliga observationer om ämnet, och vi är nästan lika rabiata som bibelbältare, så blir förstås debatterna om saken rätt hårda.
Å andra sidan så har vi fördelen av att det just inte finns några vetenskapliga observationer. Vi kan skälla på varandra hur mycket vi vill utan risk att någon i äkta Brasse Brännström-stil kan säga "Fel! Felfelfelfel!" och faktiskt ha rätt.