Nekromanti Vapen i hård sci-fi

obak

Hero
Joined
17 Jul 2013
Messages
1,149
Om vi pratar ren tech så kan du nog kasta in det du tycker är fränt och strunta i prognoserna, 500 år är såpass lång tid att om vi kollar bakåt i tiden så var det häst, lans och hakebössor som gällde.
Det som jag tycker är intressant är hur den nya teknologin påverkar strategin, och där är det ganska sak samma om man skjuter fienden med kopparmantlat bly eller fokuserade fotoner. Vilka strategiska resurser har krigförande parter och hur försöker man kontra fiendens?

Om soldaten är permanent uppkopplad, kan man hacka fiendens satteliter? skjuta ned dem? EMP bomba området? Skapa ett artificiellt molntäcke?

Hur mycket skydd erbjuder högteknologin i relation till priset? kan du slå ut en stridsvagn för 10 miljoner med en bomb för 1000 dollar eller maskera dig för en värmekamera med en tät filt?
En man med 40 minuters utbildning på en ak47 kan fortfarande döda en man med 40 års erfarenhet så gerillakrig och terrorism är svårt att värja sig mot.

Slagfältets dimensioner kommer inkludera rymden och cyberrymden med bemannade satteliter och orbital strike crafts.

Finns en hel del mockumentärer på youtube och jag kan rekomendera boken The next 100 years av Nånting Friedman om du vill ha insoiration.

Mitt tips är alltså, kör med vad du tycker är k3wlT, så länge du, som påpekats, inte uppfinner en ny fysik så kan ingen säga att du har fel och ingen kommer ju vara vid liv om 500 år för att säga vad som blev rätt eller fel.

Slutligen så ger jag några fräna vapensystem.

Mech
Infanteri blir aldrig omodernt på slagfältet, trenden går mot mer och mer utrustning och bättre skydd tills gränsen mellan fordon och infanteist smälte samman till en soldat i en mekaniserad stridsdräkt.

Gyrojet vapen
Bättre kroppsskydd och starkare soldater ledde till utvecklingen av miniatyriserade målsökande raketer utrustade med en andaptiv stridsspetts som konfigureras av operatören för verkan mot olika mål. Mot hårda mål som andra mech och stridsfordon detonerar raketen som en rsv laddning medan den mot mjuka mål exploderar med splitterverkan.

Blaster
Genom att hetta upp en bit metall till plasma och sedan avfyra den med ett magnetfällt får man en pansarbrytande projektil som kokar målet från innsidan.

Virusvapen
Skräddarsydda multiressistenta mikroorganismer introduceras i fiendens population och drabbar bara dem som saknar skräddarsydda antikroppar.

Mutanter
Rekordartade genombrott innom gentekniken banade väg för en korsning mellan binnikemask och tiger inspirerad av antika skräckfilmer.

Cybervirus
Skadlig programmvara avsedd att skada eller fjärrstyra cyberhjärnor eller skapa konstgjorda associationer (länge leve Storebror).

Mördarrobotar
T800 någon?
 

Lawgiver

Veteran
Joined
6 Nov 2001
Messages
49
Location
Linköping
Visionen i Neotech X är att utvecklingen såklart gått framåt men "krutvapen" är fortfarande ett av de vanligaste sättet för folk att ta ihjäl varandra. Åtminstone på gatan. Där är också människans äldsta (och by far populäraste) vapen; kniven fortfarande extremt populär. Den kan köpas i olika exotiska material med lite olika tekniska funktioner som vibrerande/elektrisk klinga eller inbyggd kolsyrepatron som riktigt sliter sönder din fiende inifrån...

Ett krutvapen är enkelt, effektivt i de flesta fall och framförallt så är det billigt. Teknologin i sig är gratis, alla vet redan hur ett krutvapen fungerar. Det finns vapen med flytande drivladdning för bättre energieffektivitet men principen är densamma. Vapnen kommer kanske att se lite annorlunda ut på grund av utvecklingen av nano-material (och framförallt tillgängligheten och priset på det). De blir lättare och mer slimmade när man kan tillverka vapnen i tunnare och lättare material. Ammunitionen har utvecklats till att penetrera mer och överlämna rörelseenergin effektivare till ditt mål.

När Neotech X utspelar sig 2070 och med hjälp av nano-teknik har batterier blivit effektiva nog för att driva laservapen och "coil-guns" (vapen som accelererar en metallprojektil till sjuka hastigheter). De är dock något otympliga och har relativt låg kapacitet. Andra nyheter är EMP-vapen och makrovapen som används för att störa eller förstöra elektronik.

På slagfältet är det mer skillnad än idag. Striden förs främst av drönare och bots som övervakas av operatörer tusen mil bort. Det är alldeles för dyrt att offra soldater (inte personen i sig men utbildningen och utrustningen). Dessa drönare och bots kan ha formen allt från insekter till stridsvagnar eller attackhelikoptrar. Vissa går på ben, vissa hjul medan de flesta flyger. Om man kan bygga något så avancerat som en mecha så behöver man kanske inte en stackars soldat som sitter inuti den...

Målidentifieringsteknologi och "smarta" sikten gör att vem som helst kan träffa sin fiende så länge man riktar sitt vapen i hyfsat rätt riktning men det finns en baksida. Striderna kan mycket väl avgöras i det elektromagnetiska spektrat. Alla aktiva sensorer och sikten du använder skickar ut energi i form av laser, radiovågor eller värme. Allt detta gör att användaren lyser upp som lampor i mörkret och lockar till sig drönare eller fientliga prickskyttar (som i sin tur avslöjar sig så fort de börjar använda sin teknologi). I Neotech X används begreppet signatur. De flesta hjälpmedel och handlingar (som att skjuta) ökar din signatur. Du kan samtidigt försöka dölja den eller scrambla den för att inte bli upptäckt eller lokaliserad. Det blir en ny dimension av taktiska beslut i striden, du kan öppna eld mot den fientliga patrullen som du ser i din passiva bildförstärkare men kommer fiendens drönare släppa en bomb i huvudet på dig så fort din mynningsflamma avslöjat dig? Lägg till att all teknologi kan angripas av hackers; dina drönare, din pistol eller din cybertech-arm.

Kanske är du helt plötsligt överlägsen på slagfältet när du endast målad i IR-dämpande kroppsfärg kryper runt med din 100 år gamla AK47 och en stridskniv av svärtat stål mellan tänderna?
 

stenhöna

tellstory
Joined
5 Oct 2002
Messages
964
Location
Hamburg
Idéen om signatur är häftig!

Jag funderar på om en liknande förflyttning kommer äga rum om alla projektiler kan skjutas ner av automatisk laser. Allt som inte går i ljusets hastighet är för långsamt. Om man inte använder STORA projektiler.
 

pingas

Warrior
Joined
28 Dec 2008
Messages
323
Location
Skåne
ID-lås på vapen. Det forskas i idag. Bara googla på "personalized gun"

Robotar. Kanske inte mördarmaskiner men mer som bärhjälp osv..

Drönare.

Laser för att skjuta ner missiler/flygplan

Railguns

Exoskelett för att lyfta bårar mm
 
Top