Nekromanti Vad spelas det för utgåvor?

DanielSchenström

Swashbuckler
Joined
10 Dec 2000
Messages
3,309
Location
Enköping
Jag har ju varit lite halvborta från rollspelsvärlden i stort och nu när jag kommer tillbaks så är retrokloner och gamla utgåvor av D&D och AD&D på ropet. Det skulle vara kul att veta vad ni andra här i rollspelssverige lirar inom området, vare sig det är nåt D&D eller en klon eller avknoppning.

För min del så har jag spelat en hel del D&D 4 senaste tiden då en av gruppens SL spelleder det, innan det har jag kört 3.0 och 3.5 som både spelare och spelledare.

2nd är det som jag spellett mest och den utgåva jag uppskattar mest. 1st ed hann jag knappt köra nåt innan efterföljaren kom, utan jag använder mest de extra detaljerna från den i efterföljarna.

Ursprungliga D&D, 4:e versionen med den svenska utgåvan som bas har jag spellett en hel del också.

Retroklonerna och avknopparna som Pathfinder har jag inte testat alls, och just nu verkar det finnas så många att jag inte ens vet vart man ska börja, så där skulle det vara kul med lite feedback från folk som testat sådana och kan jämföra med originalen.

Som en parentes håller jag på att samla ihop alla yrken, färdigheter och raser från 2nd ed, detaljerna från 1st ed och rulla högt från 3.0 till nåt som ska bli den egna ultimata versionen för hemmabruk.
 

Duddmannen

Hero
Joined
4 Dec 2001
Messages
1,473
Location
Södertälje
4th och Pathfinder

Vi har spelat fjärde utgåvan samt Pathfinder som två helt olika spel. Fredagsgänget höll sig till 4th som passar oss gamla brädspelsrävar rätt bra. Det var i princip ett par schyssta taktiska krigsspel varje spelkväll med roliga figurer, coola manövrer och en jäkla massa dödande!
Lördagsgänget har spelat en kampanj Pathfinder med intriger, rafflande jakter över hustak samt onämnbara yttre gudars försök att inta världen. Hjältarna började som level 1 veklingar och har skrapat sig upp till level 6 vida berömda äventyrare och problemlösare.

Båda gängen ser fram emot DnDNext...
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
"Som en parentes håller jag på att samla ihop alla yrken, färdigheter och raser från 2nd ed, detaljerna från 1st ed och rulla högt från 3.0 till nåt som ska bli den egna ultimata versionen för hemmabruk."

Det låter som Myth & Magic, eller vad det nu heter.


Storuggla, turkisk klon
 
G

Guest

Guest
Olika old-school kloner blir det mest - t.ex. Labyrinth Lord eller Lamentations of the Flame Princess.
Har även testat DnD Next vid några tillfällen och det ser väldigt lovande ut.

Vad gäller typen av äventyr så tror jag generellt vi spelar "Survival and Exploration Gaming" för att ta en term som Krank myntade igår. En spelstil där man utforskar annorlunda miljöer, slår ihjäl lokalbefolkning och snor deras, ofta helt värdelösa, prylar.
 

anth

Vetefan
Joined
24 Feb 2003
Messages
10,271
Location
Fjollträsk
Vad som spelas:
LL
LL AEC
S&W Core
S&W Complete
LotFP
PF
DnD:N

På önskelistan:
C&C
B&T
AS&SH
DCC
HM
Midnight
Conan
Slaine
Egen OSR-klon

Sa jag att jag tycker om förkortningar? :gremsmile:
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
DanielSchenström said:
Vilken av klonerna gillar ni mest, och varför?
S&W: Complete för det har många klasser men är enkelt och snabbt. Plus att det ges ut av ett bolag jag glatt stöttar med pengar.
DCC för det är så jävla tufft i idé.
HM för det har ett stridssystem jag vill testa och verkar vara apballt.


Storuggla, vi ordnar
 

Eksem

Champion
Joined
19 Feb 2001
Messages
7,615
Location
Stockholm
Vårt nuvarande spelgäng började med att någon (jag?) ville köra en 4E-kampanj, och vi spelade i alla fall tre olika 4E-kampanjer under åtminstone två års tid. Nånstans där började mina kampanjidéer snöa in mer och mer på att inspireras av gamla moduler och moduldesignprinciper (dungeonbaserat och väldigt många portaler och konstiga mattor och pooler och svampar och vätskor och bisarra NPCs).

Ungefär samtidigt blev jag medveten om OSR-rörelsen, mest tack vare att Hans E och DeBracy dillade en massa om det i vrållådan. Jag har alltid föredragit tryckta spel, och tycker det är jobbigt att beställa från amerika om jag kan undvika det, så det faktum att Collector's Point hade Labyrinth Lord inne ledde till att det blev mitt val av spel (jag hade faktiskt sett Lamentations of the Flame Princess på SF Bokhandeln, men avfärdade det för att jag tyckte att det såg lite töntigt ut av nån anledning, boy vilken miss! Jag hade även Holmes hemma, men varför jag inte kom för mig att använda den begriper jag inte. Aja.)

Jag samlade en massa inspiration i form av moduler och PDFer och började läsa bloggar, och här nånstans snubblade jag över Melans två mikromoduler som kom ut gratis som PDF via Judge's Guild. Sagt och gjort så körde jag båda två med Labyrinth Lord som system en yster afton i RFSLs lokaler och blev hooked som en heroinist.

Sedan dess har vi kört olika old school-kloner. Labyrinth Lord-vanilj när jag har kört en massa one-shots, Lamentations of the Flame Princess med Specialist-klassen i Stövelkattens Carcosa-kampanj (och med Carcosas regler för tärningsslag), samt Labyrinth Lord med Advanced Edition Characters-klasserna och klass/ras-uppdelning samt Ascending AC i anths Barrowmaze-kampanj. Vill minnas att Sapient körde en one-shot också, tror vi använde Labyrinth Lord då.

Sett till hela spelgruppen tror jag vi har tillgång till en större andel av såväl klonerna som olika D&D-utgåvor, och det är nog mest faktumet att ingen av oss egentligen bryr oss supermycket som gör att vi fortsätter med LL mer än något annat. Jag skulle lika gärna kunna göra Swords & Wizardry eller vilket som. Jag ser en poäng i att reglerna finns gratis online, och det kommer i princip alltid trumfa andra regelvarianter för mig personligen.

Andra i vår spelgrupp spelar även Pathfinder, fast i andra sammanhang. Jag har inget som helst mot Pathfinder och 3.5 (jag gillar verkligen båda), men jag är lite för lat när jag har upptäckt hur skönt det är med det här halvfriformandet som LL erbjuder.

Just ja, de andra körde även D&D:Next-betan, men jag ogillar verkligen Keep on the Borderlands (som ju var den medföljande testmodulen) och kan den dessutom alldeles för bra för att kunna delta som spelare.
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,550
DanielSchenström said:
Vilken av klonerna gillar ni mest, och varför?
Bästa klonen är Lamentations of the flame princess eftersom den har stigande AC, bara fighters blir bättre på att slås vilket gör dem coola, få regeler och mest dödsmetall stämning. Bilder som den här skadar inte heller:



Vad jag kör? Jag har kört både 3.5, Pathfinder (som är samma sak som 3.5 om man inte är en rules lawyer), 4ed, Hackmaster, 1ed, 2ed och olika versioner av Basic D&D. Väldigt få gånger helt enligt reglerna.

Det jag kört det senaste året och som jag är supernöjd med är en blandning av första versionen av D&D från 1974, 3.5 och lite småbitar från andra ställen. Det finns bara 2 klasser, magic-user och fighter, magierna är från 3.5 och man kan bara ha spells från en magi skola, fighters får specialförmågor som i 4ed var tredje level, stigande AC och maxeveln i spelet är level 7.

Men när det kommer till OSR D&D spelar reglerna extremt liten roll. Du har 1 hp, en kniv och 1 sleep spell. Döda lite orker! Om du hamnar i en ärlig fight är du antagligen död så list, smygande och att gillra fällor är vad du vill göra. Om du hamnar i en situation där du byter attacker med en fiende har någonting redan gått fruktansvärt, fruktansvärt fel :gremlaugh:
 

anth

Vetefan
Joined
24 Feb 2003
Messages
10,271
Location
Fjollträsk
DanielSchenström said:
Vilken av klonerna gillar ni mest, och varför?
Du får ett subjektivt svar på den frågan - alla tycker nämligen olika.

För det första ska det vara bra regler - men eftersom en klon försöker efterlikna gamla DnD kan inte reglerna skilja sig alltför mycket - för då liknar det inte DnD längre.
Dessutom tycker jag att en OSR-klons "braighet" beror på hur lätt det är att importera saker från andra kloner.

För det andra anser jag att tillgängligheten spelar roll. Om jag spelleder vill jag att spelarna ska ha tillgång till de regler vi använder och inte alltid behöva låna mina böcker.
Därför får spel som säljs i Sverige, har fria pdf:er eller SRD på nätet extra plus.

För det tredje ska en OSR-klon vara lite "kantig".
Det finns ett par kloner där man försökt strömlinje forma reglerna, men dessa känns ofta tråkiga och "vanilj" - en bra OSR-klon ska helt enkelt ha lite kantiga regler för DnD hade kantiga regler.

För det fjärde tycker jag om kloner där man kan mixa ras och klass och som har fler än de 4 grundklasserna.

För det femte är det en fördel om klonen stöds av andra som gör material till den. Men det är inte så viktigt om det är lätt att importera saker till klonen.

Med det sagt så:

är min nuvarande favorit LL AEC.
Labyrinth Lord är en B/X-klon som är lagom kantig och som finns som gratis pdf, men den kör som race as class.
Advanced Edition Companion finns också som gratis pdf och separerar på ras/klass och lägger till klasserna från ADnD.

sedan kommer S&W
Swords & Wizardy Core finns precis som gratis pdf som LL men bygger mer på ODD74.
S&W Complete motsvarar LL AEC, men finns inte som gratis pdf - den finns däremot som SRD så man kan gå ut på nätet och läsa allt. Just för att Complete inte finns som gratis pdf rankar jag LL AEC högre - men spelen är precis lika bra.

Och så har vi OSRIC,
Det är en rip-off rakt från ADnD.
Men jag har kommit att uppskatta den enklare regelkärnan i S&W och LL - därför tycker jag mer om AEC och Complete fastän OSRIC ligger närmare ADnD regelmässigt.

Sen har vi LotFP
Lamentations of the Flame Princess är en mycket bra och enkel OSR-klon som finns som gratis pdf.
LotFP är dessutom den enda OSR-klon som säljs på SF-bokhandeln.
Jag anser att den är bäst på att förklara reglerna för nybörjare (men jag kan redan reglerna).
Den är också Weird Fantasy som jag tycker mycket bra om.
En nackdel (enligt mig) är att den precis som LL bara har grundklasserna och använder ras som klass - men man skulle antagligen kunna sno ihop ett ADnD-hack till spelet på någon timme.
En annan "feature" är att spelet saknar monsterbok - och det är med flit: författaren anser att finns det monster komemr spelarna lära sig statsen och då blir inte monsterna läskiga. Å andra sidan är det buslätt att importera monster från andra OSR-kloner.
Och så har vi författaren: James Raggi, en amerikan som flyttat till Finland för det är så J***a metal! :gremsmile: Bara den inställningen gör spelet värt att spela.

Sedan finns massor med andra gratis-versioner och jag vill nämna en till av dem: BF.
Basic Fantasy är en mycket enkel och avskalad OSR-klon som många här på forumet tycker om.

Sist så har vi de kloner som kostar pengar:
- HackMaster (HM) är den första OSR-klonen (och jag tror faktiskt att de just släppt en gratis-pdf av spelet).
- Castles & Crusades (C&C) är en mycket bra klon som regelmässigt ligger nära DnD3.
- Dungeon Crawl Classics (DCC) är en mycket charmig version, men som kräver specialtärningar: d5, d7, d14, d16, o.s.v.
- Blood & Treasure (B&T) och Astonishing Swordsmen and Sorcerers of Hyperborea (AS&SH) är bägge helt nya spel som jag tycker är intressanta eftersom de klonar ADnD, men de är helt nya så jag vet inte hur populära de kommer att bli.
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
"- HackMaster (HM) är den första OSR-klonen (och jag tror faktiskt att de just släppt en gratis-pdf av spelet)."

Hackmaster Basic finns som gratis-pdf.


Storuggla, med mindre Leif
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,550
Mitt stora tips om du vill spela OSR är att kolla på de många bloggar som dykt upp de senaste åren och som är jättebra resurser :gremsmile:

Jeffs gameblog: Är gonzo galenskap när det är som bäst. Vill du läsa om hur Liches fodrar sina jackor med pälsen från radioaktiva sengångare så är det här din blog. Är dessutom precis tillbaks från ett tillfälligt uppehåll :gremsmile: http://jrients.blogspot.se/

Playing D&D With Porn Stars: Superbra ider från Zak, författaren till Vornheim som är en av de bästa D&D böckerna någonsin. Finns också en webserie kopplad till den här bloggen men den är mindre underhållande än resten av bloggen. Och du måste läsa historien om Mccormics Paladin :gremlaugh: http://dndwithpornstars.blogspot.se/

The Mule Abides: Har de bästa sessions recapsen jag någonsin sett. Har också Killer bee manifestet för OSR spelande som jag tänker länka direkt till för alla som spelar D&D borde läsa det http://muleabides.wordpress.com/2012/01/12/killa-bees/
 

slanfan

Hero
Joined
16 Oct 2010
Messages
1,458
Location
Göteborg
Jag leder ett hopkok av Basic Fantasy och Lamentation of the flame princess. Att det blev just dem är en total slump.

Basic är kul för att det har massor med officiellt material gratis på hemsidan.

Snart blir det Mutant Future. Som är en klon av Gammaworld.
 

Dante

Bäst i Sverige på rollspel
Staff member
Joined
17 May 2000
Messages
9,874
Location
Stockholm
Vi har lirat Pathfinder de senaste två åren. PF är ett bättre D&D 3.5.

Och nu testar vi lite riktig old school med D&D B/X (Moldvay, 1981).
 

DeBracy

Eventuellt helt fantastisk
Joined
21 May 2003
Messages
5,731
Labyrinth Lord är normalt sett det jag drar med mig till spelbordet om jag ska spelleda. Spelar gärna lite vad som helst i samma sväng (basic D&D, retrokloner, och dylikt), det brukar i praktiken kunna vara rätt små skillnader.

För en månad sen testade jag att spelleda Mutant Future för första gången. Jag har inte tittat på Gamma World så jag vågar inte uttala mig om hur nära det ligger, men det är nånstans mellan klon och hommage tror jag, med Labyrinth Lord som grundplåt mer eller mindre. Det hoppas jag få spela mer, för det var trevligt. Inte minst för att Hans E tydligen tyckte det var skoj!

Jag skulle förresten lätt spela d20/3.X igen om det var rätt gäng/upplägg. Gärna med Ryan Stoughtons E6-hack/husregler som inför en level cap vid lvl 6 (efter det så får man bara feats).
 

Storuggla

Champion
Joined
8 Dec 2001
Messages
9,546
Location
Stockholm
"Jag skulle förresten lätt spela d20/3.X igen om det var rätt gäng/upplägg. Gärna med Ryan Stoughtons E6-hack/husregler som inför en level cap vid lvl 6 (efter det så får man bara feats)."

E6 :heart:


Storuggla, fina grejer i burken
 

DeBracy

Eventuellt helt fantastisk
Joined
21 May 2003
Messages
5,731
Storuggla said:
"Jag skulle förresten lätt spela d20/3.X igen om det var rätt gäng/upplägg. Gärna med Ryan Stoughtons E6-hack/husregler som inför en level cap vid lvl 6 (efter det så får man bara feats)."

E6 :heart:
Jag var när att lägga till nåt i stil med ”som jag och Storuggla brukar vurma över en gång i halvåret” … :gremsmile:
 

Rob_UBBT

Warrior
Joined
25 Jun 2012
Messages
219
Location
Stockholm
Jag giller ad&d bäst som jag har förklarat tidigare någonstans på det här forumet men samtidigt känner jag att jag är ordentligt sugen på att spela od&d plus greyhawk och eldritch wizardry.

Av de olika klonerna så gillar jag OSRIC bäst då den är en ganska trogen klon av ad&d.

Jag borde gilla S&W complete men jag blir irriterad på alla dumma (min åsikt) förändringar som Matt Finch har gjort och önskar att det fanns någon som var originalen mer trogen. Den nya reprinten av Od&d gör väl att det egentligen inte behövs.

Jag har nyligen beställt Delving Deeper och den känns faktiskt riktigt bra den skulle jag kunna tänka mig att spela med greyhawk och eldritch wizardry. De förändringar som är gjorda i den här klonen överensstämmer mycket mer med mina värderingar än de ifrån S&W.

Lotfp är ingen riktig klon utan känns mer som en andra generationens klon. Den är dock sjukt välgjord och mekanik mässigt så känner jag att jag är bra synkad med Raggi (även om jag skulle vilja att han släppte B/X generiska statbonusar) och jag skulle vilja spela in Carcosa inspirerad Black city (dreams in the lichhouse) kampanj som jag tror skulle bli otroligt intressant.

Det går väl inte att skriva en sådan här post utan att nämna Labyrinth Lord. LL är extremt trogen sin förlaga vilket den får plus poäng för, B/X är dock inte min favorit version av d&d och jag tycker att konsten inte alltid kommer till sin rätt (kudos för en väldigt konsekvent visuell utformning dock) även om omslagen på böckerna är väldigt fina.
 

Dum Panda

Warrior
Joined
16 Jun 2008
Messages
232
Vi kör Pathfinder som ett brädspels/rollspels hybrid.
Just nu håller vi på med Jade Regent, en kampanj i sex delar och vi avslutade faktiskt den tredje delen förra söndagen, vilket innebär att de gått från level 1 till 10!
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
LL och Mutant Future för att de känns mest retro på ett bra sätt.
Sen gillar jag Basic Fantasy och Lamentations otfp för jag har gjort illustrationer i båda. Raggi är dessutom trevlig, och spelet är bra.
 
Top