Nekromanti Vad göra?

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
Okej, vi har precis sparkat igång en sveroksansluten rollspelsförening(bättre sent än aldrig) vilket leder till att vi kommer att få en del stålar. Jag personligen, vill själva äga minst ett exemplar av alla rollspel som jag finner intressanta. Jag har ingen större lust att köpa in en massa spel som sedan kommer att vara föreningens egendom. Vad händer då när föreningen upphör eller om medlemmarna blir osams? Vad ska jag göra och vad får jag göra? Är det tillåtet att dela ut pengarna till medlemmarna och låta dem själva använda dem till rollspelsinköp eller måste de användas för att inhandla rollspel som sedan blir föreningens egendom? Tips och förslag välkomnas.
 

Robban

Hero
Joined
18 May 2000
Messages
946
Location
Växjö
Föreningar är kul!

Om föreningen skulle upphöra så går all egendom till förbundet (i det här fallet sverok). Likaså alla pengarna, och annat. Vad man kan göra är att ha ett medlemsmöte, märk väl, medlemsmöte. Där kan man besluta vad man ska göra med alla pengar och föremål.

Så är det i Vi Unga iaf... vet inte med sverok...
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Stadgar

"Okej, vi har precis sparkat igång en sveroksansluten rollspelsförening(bättre sent än aldrig) vilket leder till att vi kommer att få en del stålar. Jag personligen, vill själva äga minst ett exemplar av alla rollspel som jag finner intressanta. Jag har ingen större lust att köpa in en massa spel som sedan kommer att vara föreningens egendom. Vad händer då när föreningen upphör eller om medlemmarna blir osams? Vad ska jag göra och vad får jag göra? Är det tillåtet att dela ut pengarna till medlemmarna och låta dem själva använda dem till rollspelsinköp eller måste de användas för att inhandla rollspel som sedan blir föreningens egendom?"

Det är det här som man har stadgar till.

För det första, du slipper att köpa in spel som blir föreningens egendom. Föreningen köper spelen för föreningens pengar. Det kan vara aktuellt att årsmötet beslutar om en spelbudget, som styrelsen ska hålla sig inom, men det behöver inte vara så. Lämpligen sker inköp genom att styrelsen beslutar om vilka spel som ska köpas och varifrån, och ger en enskild medlem uppdraget att skaffa dem. Antingen kan medlemmen få pengar i förväg, eller få ersättning för sina utlägg. Vill du donera spel till föreningen så är det ingen som kan hindra dig. Vill du sälja spel till föreningen så kan föreningen gå med på det. Men tro inte annat än att det är föreningen som köper spelen.

Skulle föreningen upphöra så bör det stå i stadgarna vad som händer med föreningens tillgångar. Vad jag minns så finns det ingenting i SVEROKs stadgar som säger att föreningens tillgångar ska uppgå i förbundet om föreningen upphör, så ni kan nog skriva precis vad ni vill på den punkten. En lämplig regel kan till exempel vara att medlemmar har rätt att köpa ut föreningens materiella tillgångar om föreningen upphör, varefter föreningens kapital kan fördelas på medlemmarna eller skickas till välgörande ändamål eller nåt.

De bidrag som föreningen får tillhör föreningen. Jag undrar om inte SVEROK skulle betrakta att lämna ut bidragen till medlemmar som rent fusk - ett sätt att berika sig själv, helt enkelt. Personligen anser jag att bidragen till föreningen ska gå till föreningens verksamhet - det är därför som de finns i första rummet - så jag skulle definitivt betrakta det som fusk att sno åt sig föreningens kassa.
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
Re: Stadgar

"De bidrag som föreningen får tillhör föreningen. Jag undrar om inte SVEROK skulle betrakta att lämna ut bidragen till medlemmar som rent fusk - ett sätt att berika sig själv, helt enkelt. Personligen anser jag att bidragen till föreningen ska gå till föreningens verksamhet - det är därför som de finns i första rummet - så jag skulle definitivt betrakta det som fusk att sno åt sig föreningens kassa. "

Jag misstänkte nästan det. Men är det inte litegrann att bädda för framtida problem? Jag har inte svårt att föreställa mig att de kan uppstå problem efter, under och innan spelinköp. Trots allt så existerar inte en förening för evigt. Dessutom så kommer och går medlemmar. Ni som är lite mer erfarna av föreningslivet kan kanske dela med er av era erfarenheter.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Stadgar

"Men är det inte litegrann att bädda för framtida problem?"

Näe. Om föreningen köper in ett Axis&Allies för föreningens pengar så har man som medlem plötsligt fått tillgång till ett spel för 459 spänn för ynkans tjugo spänn per år (eller nåt). Om man tröttnar på spelet efter två år så har man lagt ut fyrtio spänn totalt på en pryl som kostar 459 ny och kanske 200 bättre begagnad. Du har alltså förlorat 40 spänn istället för 250 och fått 459 kronor kul. Hur kan det bädda för problem?

"Jag har inte svårt att föreställa mig att de kan uppstå problem efter, under och innan spelinköp."

I och med att beslut om inköp bör fattas av föreningens medlemmar, representerade genom styrelsen, så bör inga problem föreligga. Förekommer det kommunikation inom föreningen så bör styrelsen vara lyhörd på medlemmarnas önskemål, och om budgeten medger kan de ta hänsyn till dessa. Trots allt, styrelsen finns till för medlemmarna, inte tvärtom.

Så de enda problem som kan uppstå är sådana som kan uppnås med kompromisser. Om Kalle prompt vill ha Eon-prylar och vägrar DoD, medan Olle prompt vill ha DoD-prylar och vägrar Eon, så kompromissar man och köper Axis&Allies istället. Dessutom visar det sig att föreningens medlemmar gillade spelet med de hundratals små plastplopparna att alla tackar Olle och Kalle för deras bra beslut.

"Trots allt så existerar inte en förening för evigt."

Skulle den någon gång upphöra så är inte det heller något problem. Auktionera ut skiten och dela ut pengarna. Medlemmarna betalar vad de är rimligt för saken, och föreningen får mer pengar som kan delas ut. Alla är glada och nöjda.

"Dessutom så kommer och går medlemmar."

Att medlemmar kommer och går är inget problem. Den lilla avgift som de betalar (om de ens betalar någon) är för servicen att få tillgång till föreningens resurser, inte för att få äga dem. När medlemmen inte längre vill betala för servicen så slutar han betala och får inte tillgång till den längre.
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
Re: Stadgar

Okej då. Jag får väl lita på ditt omdöme. Men jag tänker fortfarande se till att ha minst ett ex av alla rollspel som jag tycker är värda att äga. Hur nu det ska gå till. Jag har fortfarande inte fått in några bud på min farmor än. Kom igen nu, det är århundradets kap.
 

Riddaren

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,944
Location
Vintergatan, Universum
Nej!!!!!!!!!!!! Det går inte automatiskt till förbundet. Det skall stå i stadgarna, och detta är oftast att sådant skall beslutas på mötet som avvecklar föreningen.

Bestämmer medlemmarna där att Kalle skall ha det (så blir det så), men oftast blir det gåva till någon/något/några (t.ex. förbundet) eller så säljs det och summan delas på medlemmarna (dock bara de som är medlemmar just då, inte de som lämnat föreningen).

// Riddaren
 

Riddaren

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,944
Location
Vintergatan, Universum
Re: Stadgar

Pengarna till dina egna rollspel får du skrapa fram själv. De spel som inköps av föreningen är föreningens egendom. Ingen privat persons egendom.

// Riddaren
 

Herr Brownswick

Veteran
Joined
28 Aug 2001
Messages
59
Location
Onorrland
Re: Stadgar

Jag misstänkte nästan det. Men är det inte litegrann att bädda för framtida problem? Jag har inte svårt att föreställa mig att de kan uppstå problem efter, under och innan spelinköp. Trots allt så existerar inte en förening för evigt. Dessutom så kommer och går medlemmar. Ni som är lite mer erfarna av föreningslivet kan kanske dela med er av era erfarenheter.

Vad som skulle hända med föreningens materiella tillgångar när föreningen någon gång lades ner var något som ingen i våran förening någonsin brydde sig om att fråga. När så väl dagen kom och föreningen totalupphörde över en natt, typ, så blev det så att rollspel tillföll den som förtillfället lånat hem det. Och det passade alla, ingen klagade eftersom alla (alla sex medlemmar i slutet av föreningens liv) hade lånat hem nåt. Men visst, är det 22 medlemmar som strider om tillgångarna så rekommenderar jag nog att skapa stadgar (och detaljerade stridsregler :)

Herr Brownswick
 

Staffan

Myrmidon
Joined
7 Jun 2000
Messages
4,228
Location
Lund
Re: Stadgar

I en förening som jag var med i hade de visst fått in en rent ohemul mängd pengar nåt år innan jag gick med (glöm inte att om ni spelar från klockan 15 på lördag till klockan 02 på söndag så är det två aktiviteter...), och bestämde sig för att låta en del av dessa gå tillbaka till medlemmarna. Detta gjordes genom att medlemmarna fick tala om vilka spel de ville ha, varpå föreningen köpte in dessa och lånade ut till medlemmarna. Om medlemmen i fråga hade spel-lett det spel den lånade inom en viss tid (ett år tror jag) så fick den köpa spelet för 10% av det pris föreningen betalt. På detta sätt sporrade man till nya aktiviteter samtidigt som man lät en del av bidragen gå tillbaka till medlemmarna.
 

Riddaren

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,944
Location
Vintergatan, Universum
Re: Stadgar

"I en förening som jag var med i hade de visst fått in en rent ohemul mängd pengar nåt år innan jag gick med (glöm inte att om ni spelar från klockan 15 på lördag till klockan 02 på söndag så är det två aktiviteter...)"

Tydligen är detta ändrat, så att idag är det tydligen bättre med små föreningar än stora (hade du en stor förening så kunde ni skapa ett antal grupper som har möten samtidigt på olika platser och därmed få ännu mer pengar), men tyvärr är det ändrat (hört det av Sverok Svealand) från myndigheternas sida, då andra typer av föreningar inte har möten på samma sätt.

// Riddaren
 

mat

Veteran
Joined
12 Mar 2002
Messages
103
Location
Ängelholm
Re: Stadgar

Om hon är lika snygg och sexig som du hostar jag lätt ut 1000 kronor. /images/icons/laugh.gif
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
Re: Stadgar

"Om hon är lika snygg och sexig som du hostar jag lätt ut 1000 kronor. "

Klart hon inte är. Det vore ju fullständigt otänkbart att någon skulle kunna vara snyggare eller sexigare än mig. Ska vi säga 1500 men då får du hennes käpp och ett par glasögon på köpet./images/icons/wink.gif
 

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
7,881
Location
Nordnordost
Det är lätt att förstöra en förening över pengafrågor.

Kan ni inte samsas om föreningens pengar så använd dem till att köpa godis, eller sponsra resor eller nått annat som inte är beständigt.
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
"Kan ni inte samsas om föreningens pengar så använd dem till att köpa godis, eller sponsra resor eller nått annat som inte är beständigt. "

Ja att köpa en massa godis är ju verkligen beständigt. Så länge man inte äter upp det förstås./images/icons/smile.gif
Jag tror inte att det kommer att uppstå några problem och dessutom så är föreningen ännu inte bildad(vilket inte är vårt fel utan det beror på trögrumporna hos Sverok/images/icons/mad.gif). Jag bara spånar.
 

King Kromm

Hero
Joined
1 Dec 2000
Messages
1,468
Location
Kungsbacka, Sverige
Re: Stadgar

2000, men då skall hon allt få med sin garderob och foder för minst tre veckor, vad sägs?

Och jag har en morsa med sambo till salu, 25000? Den ena jobbar och den andra e hemma?

:)
 
Top