Nekromanti Vad beror könsfördelningen på?

Übereil

Swashbuckler
Joined
10 Jun 2010
Messages
1,877
Location
Örebro
Magnamund;n79243 said:
"Samhället" har inte lärt pojkarna att dra flickorna i håret.
Nej, det är snarare så att samhället snabbt lär kvinnor, men inte män, att inte dra folk i håret. Vi har mycket högre tolerans för att pojkar beter sig som idioter än för att flickor gör det, för "alla vet ju att det bara är såna pojkar är". Vi har generellt högre förväntningar på att flickor ska växa upp fortare än män. Människan tenderar att i hög utsträckning anpassa sig efter folks förväntningar.

Magnamund;n79243 said:
Det finns säkerligen biologiska förklaringar till att pojkar är mer benägna än flickor att ta korkade risker, att vi är omogna osv.
Med tanke på hur intensivt folk letat efter dessa förklaringar så borde de ha hittat betydligt starkare stöd för påståendena vid det här laget om de nu varit sanna.

Magnamund;n79243 said:
Kriminella våldsverkare tenderar att ha mer testosteron än manliga dagisfröknar som lufsar runt i plyschbyxor och tofflor t.e.x men testosteronet är inte ensamt ansvarig för hur vi beter oss.
Ja, det är för att den typ av beteende som kriminella våldsverkare brukar ägna sig åt stimulerar produktion av testosteron. Även kvinnor som ägnar sig åt sådant beteende producerar mer testosteron. Hade testosteron gjort folk mer aggresiva så hade pojkars aggresivitet ökat kraftigt när de kommer in i puberteten - någon sådan utveckling kan man inte observera.

Übereil, som utöver de anmärkningarna såg det som sades som hyfsat vettigt
 

Gemstone

Swordsman
Joined
21 Aug 2005
Messages
422
Location
Stockholm
Jag har alltid sett det som att den största anledningen till fördelningen är det faktum att det började spelas av män, som drog in fler män än vad de drog in kvinnor då de förmodligen hade flera män än kvinnor som vänner. Detta är något jag kan personligen bekräfta då jag har kanske dragit in ett dussin personer i hobbyn, vardera 2 av dem varit kvinnor och resten män.

Sen kommer jag alltid hävda att en liten del av det är genetiskt betingat, men hur mycket vet jag inte. Till min vetskap har inga "white room" studier genomförts på det här med könsbetingning eftersom det vore ganska oetiskt att föda upp barn utan mänsklig kontakt för att se hur de beter sig.
 

Gemstone

Swordsman
Joined
21 Aug 2005
Messages
422
Location
Stockholm
Ond bråd död;n79072 said:
Jag brukade försöka rapportera såna här saker förr men gav upp när det nästan aldrig gav nån respons. Inte heller denna gång var det någon som brydde sig.
Om du anser att något är onödigt provocerande, elakt eller liknande är det alltid en bra idé att rapportera inlägget. Visst, moderatorerna kanske inte håller med dig men om flera personer anmäler ett inlägg kanske de bedömer det på annorlunda sätt.

Att sluta rapportera gör inte saken bättre.
 

Gemstone

Swordsman
Joined
21 Aug 2005
Messages
422
Location
Stockholm
För att få in fler kvinnor i hobbyn behövs helt enkelt rekrytering... Om det nu...

a) anses finnas för lite kvinnor i hobbyn
b) alla former av barriärer är sociala

...är lösningen mer rekrytering med fokus på kvinnor. Om vi vill ha kvar hobbyn oförändrad så är det helt enkelt bara att börja bete sig bättre.

Dock anser jag också att vi behöver bli av med vissa stereotyper i de stora spelen. Kolla t.ex. första utgåvan av Eon... där finns det en del bilder som kanske skulle ha kunnat hållas borta om det nu är så att sexualiseringen av kvinnor är ett problem.

Det går ju också att skriva rollspelsvärldar och dylikt som är jämlika och inte tvingar in någon i roller, men jag tycker det är helt okej att skriva en värld/kultur där det inte är jämlikt, så länge man är öppen med att det är ett spel och det är för att utforska en alternativ värld som spelet skrivs. Jag hade t.ex. inte haft något emot om män eller kvinnor ansetts mindre värda i landet XZY på Ashariska Halvön under förutsättning att det inte bara är en blattant ripoff på något existerande land.

Edit: det finns en ganska skön ironi i att det är jag som skrivet det här... Tja, självinsikt är väl en bra egenskap antar jag.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,581
Location
Rissne
Arfert;n78979 said:
Krank, hannar är ofta mer aggressiva. Se våra närmsta släktingar aporna. Varför skulle vi vara unika som art? Det känns en smula förmätet.
En av våra närmare släktingar: http://sv.wikipedia.org/wiki/Bonobo

Det är väldigt vanskligt att dra jämförelser med andra djurarter.
 

Ram

Skev
Joined
11 May 2004
Messages
5,539
Location
Slätta
1. Jag har inte pratat om hjärnan, jag har pratat om hela utvecklingen i unga år. Jag tror inte alls att en "fullvuxen" hjärna skiljer nämnvärt mellan kvinnor och män.
2. Bra.
3. Du måste börja läsa vad jag skriver, snälla... Du har låst in dig på att jag hävdar att det är skillnader i hjärnan som gör det, jag teoretiserar om det är hur barn utvecklas som gör att det skulle kunna finnas en större sannorlikhet att pojkar plockar upp rollspel än att flickor gör det. Det biologiska i det hela skulle i den tesen bestå i att killars hjärnor utvecklas långsammare så de har en lägre mognad i relation till faktiskt kunskap (primärt läsförmåga). Mao, fler killar leker fortfarande när de kan läsa om man skall översimplifiera det väldigt mycket. Därtill så tror jag (tror!) att det finns biologiskt betingade manliga attribut. Jag utgår från att vår "hårdvara" är annorlunda men vår "mjukvara" är otroligt påverkbar. Miljö är en enormt mycket större faktor och om man anstränger sig så kan "mjukvaran" helt ta bort effekterna av de olika "hårdvarorna", men jag tror att om man inte anstränger alls sig så kommer effekterna av "hårdvarorna" att vara synliga.
4. Om det inte är bioligi, vad tror du att det är då?
 

Björn Wärmedal

Björning Wheel
Joined
29 Dec 2007
Messages
3,552
Location
Umeå
Asså, jag hade tänkt hålla mig utanför diskussionen nu, men jag vill bara lägga en kort kommentar på det här. Det här är absolut inte menat som kritik eller skäll, förresten. Det är en ärlig reflektion på något som ligger mig varmt om hjärtat och förekommer överallt i samhället. Det är också anekdotiskt; mina observationer är beroende av vilka individer jag stöter på omkring mig.
Vi är generellt barnsligare, vi dampar runt, har svårt att sitta still, har myror i benen osv. Rent generellt alltså.
Nej. Helt enkelt. Nu när jag själv har små barn som växer upp så tittar jag ofta på deras beteende, deras kompisars beteende och reaktioner från vuxenvärlden. Min erfarenhet är snarare att det finns en generationsklyfta bland föräldrar. De flesta jag känner som har barn i samma ålder som mina är runt tio år äldre än mig. I den generationen ser jag myckt tydligare tendenser att "se" könstypiska beteenden som just könstypiska än hos mina jämnåriga vänner och förskolepedagoger. När pojkar beter sig bråkigt så konstateras det att "pojkar är bråkiga", men när flickor beter sig liknande så ses det som ett undantag - även om de har samma tendenser i samma utsträckning. Jag har själv sett hur folk tar saker för givet kring mina egna barn, deras beteenden och intressen.

Min son är jätteintresserad av bilar, traktorer och grävmaskiner, tex. Trots att jag, min fru och i princip alla i min omgivning har noll intresse av det. Det leder ofta till kommentarer om att "pojkar är så", som om ett maskinintresse ligger i generna sedan stenåldern. Vi som har sett honom växa upp vet ju däremot att det intresset var noll och ingenting tills flera saker sammanföll som gjorde att han såg bilar på ett annat sätt (vi flyttade till en lägenhet med utsikt över en vältrafikerad väg ungefär samtidigt som han började gå och se sig omkring ut genom fönstrena, han började på förskolan och spenderade mycket av första tiden i knät på en kvinnlig pedagog med ett otroligt bilintresse - tillsammans satt de ofta och tittade på mängder av traktorer och grävmaskiner eftersom det byggdes om utanför förskolan just då).

Båda våra barn har genomgått perioder av viss bråkighet och utåtagerande, precis som alla barn. Vi har sett hur deras jämnåriga kompisar - varav vissa varit hemma hos oss nästan dagligen under delar av de perioderna - behandlats annorlunda av sina föräldrar beroende på kön. Om flickan är bråkig så är det frustrerande och jobbigt och föräldrarna pratar om en fas som måste passeras, men när pojken kommer i samma ålder och fas så suckar man över att han är så jobbig men man får väl vänja sig och hantera det.

När min dotter gör tekniskt avancerade saker för sin ålder så konstaterar folk att hon är ganska smart. När min son gör liknande saker så hör man glada utrop om "en framtida ingenjör" och "oj så teknisk han är".

Det kanske beror på min umgängeskrets, men jag upplever att de som tillhör min generation gör mindre skillnad i sina reaktioner mot barns beteende beroende på kön. Det märks också i barnens beteende. När de förutsättningslöst leker med vad som helst och får lika mycket beröm oavsett vad det gäller så väljer de lekar utefter vilka sagor som nyss väckt intresse eller vad de bäst kan leka tillsammans.

Därför betyder just såna här myter mycket för mig personligen. Jag ser hur det påverkar mina barn och deras förutsättningar, och jag har själv alltid kännt mig otroligt malplacerad när vissa beteenden förväntats av mig pga mitt kön. Personligen ser jag helt enkelt helst att såna här påståenden skulle upphöra, så att mina barn slipper att deras omgivning formar dem efter sina egna förutfattade meningar.
 

Ram

Skev
Joined
11 May 2004
Messages
5,539
Location
Slätta
Björn Wärmedal;n79341 said:
Därför betyder just såna här myter mycket för mig personligen. Jag ser hur det påverkar mina barn och deras förutsättningar, och jag har själv alltid kännt mig otroligt malplacerad när vissa beteenden förväntats av mig pga mitt kön. Personligen ser jag helt enkelt helst att såna här påståenden skulle upphöra, så att mina barn slipper att deras omgivning formar dem efter sina egna förutfattade meningar.
Bra där, väl skrivet och jag håller helt med!

Att samhället skall behandla alla lika skriver jag under på till hundra procent. Men måste det vara någonting som är en motsats till diskussionen om att man ändå kan vara lite olika? Blir det inte bara ett problem när någon använder det som en ursäkt för varför de skall få olika möjligheter?
 

Björn Wärmedal

Björning Wheel
Joined
29 Dec 2007
Messages
3,552
Location
Umeå
Ram;n79347 said:
Bra där, väl skrivet och jag håller helt med!

Att samhället skall behandla alla lika skriver jag under på till hundra procent. Men måste det vara någonting som är en motsats till diskussionen om att man ändå kan vara lite olika? Blir det inte bara ett problem när någon använder det som en ursäkt för varför de skall få olika möjligheter?
Problemet med att hävda att det kan vara biologi är väl mest som Übereil skriver: vi kan inte utesluta att det kan ha en inverkan, men genom många år av forskning har vi inte kunnat påvisa att så är fallet i någon märkbar utsträckning. Det är också därför jag sa att det är en horribel utgångspunkt för vidare diskussion. Det finns helt enkelt inget att diskutera; vi kan bara konstatera att det eventuellt kan påverka, men det finns inget som varken visar att så är fallet, på vilket sätt eller hur mycket.
 

Kim Eriksson

Veteran
Joined
18 Mar 2015
Messages
15
En STOR anledning till att det finns så få kvinnor inom rollspel eller andra spel där: konsten att hävda sig och sno åt sig ordet; tekniker att få andra att känna sig inkompetenta (trots att sällan den påtalade inkompetensen finns); att män/killar tenderar att hålla med den man de ser upp till och på så vis stödjer den som "tar ordet ifrån någonannan", etc. Dvs. det är samma anledning till att det finns få kvinnor inom yrkeskategorier där dessa tekniker fungerar. Kvinnor som hamnar i grupperingar med flera män där inte sällan en eller flera män vill dels imponera på kvinnan i fråga och dels är av sådan natur att han gärna gör sig hörd och detta i samklang med stöd från en eller flera män i samma gruppering. Kvinnan har då en eller flera män som aktivt anstränger sig för att "visa henne vad de kan" - vilket i praktiken innebär att ta kontrollen över såväl hennes som gruppens agerande/val i spelet. Ser detta i varje konstellation jag spelar med och effekten av det är alltid densamma - kvinnor uteblir efter en eller några speltillfällen.

I spel där man däremot inte kan briljera via skrövel-tekniken, utan faktiskt måste prestera och det dessutom finns detta sociala med i sammanhanget - ja, där stannar kvinnor kvar. Har otaliga exempel på kvinnor som dykt i i min grupp för att bara bli utsatta för detta fenomen och de alla gör samma sak, dvs. det enda rätta i sådana situationer; de tackar för sig och säger att det var jätteroligt att få vara med och pröva för att sedan aldrig dyka upp igen. Istället får jag ett förklarande mail om hur de redan i samhället i stort är rätt mätta på detta beteende som endel män, vid vissa tillfällen många, har gentemot kvinnor, dvs. viljan att visa upp sina "starka sidor" så till den grad att de får kvinnan i fråga att bara tröttna på tuppfäktningen och gå.

Ser tyvärr ingen annan lösning än att bilda grupper att spela med där jag, eller någon annan, ser till att "bröstande män" inte är deltagande alls. Gruppen jag spelar med nu har ombildats flera gånger (läs. fyra) för att nu slutligen bestå av "vettiga män som kan beté sig inför kvinnor", dvs. de som inte behöver brösta upp sig på ett eller annat vis och vips så vill kvinnor vara med och spela i denna grupp.
 

Übereil

Swashbuckler
Joined
10 Jun 2010
Messages
1,877
Location
Örebro
Ram;n79337 said:
1. Jag har inte pratat om hjärnan, jag har pratat om hela utvecklingen i unga år. Jag tror inte alls att en "fullvuxen" hjärna skiljer nämnvärt mellan kvinnor och män.
2. Bra.
3. Du måste börja läsa vad jag skriver, snälla... Du har låst in dig på att jag hävdar att det är skillnader i hjärnan som gör det, jag teoretiserar om det är hur barn utvecklas som gör att det skulle kunna finnas en större sannorlikhet att pojkar plockar upp rollspel än att flickor gör det. Det biologiska i det hela skulle i den tesen bestå i att killars hjärnor utvecklas långsammare så de har en lägre mognad i relation till faktiskt kunskap (primärt läsförmåga). Mao, fler killar leker fortfarande när de kan läsa om man skall översimplifiera det väldigt mycket. Därtill så tror jag (tror!) att det finns biologiskt betingade manliga attribut. Jag utgår från att vår "hårdvara" är annorlunda men vår "mjukvara" är otroligt påverkbar. Miljö är en enormt mycket större faktor och om man anstränger sig så kan "mjukvaran" helt ta bort effekterna av de olika "hårdvarorna", men jag tror att om man inte anstränger alls sig så kommer effekterna av "hårdvarorna" att vara synliga.
4. Om det inte är bioligi, vad tror du att det är då?
1 och 3: Studien du refererade till pratade om hjärnan. Dessutom så finns det inget annat rimligt område i kroppen att prata om när man pratar om mognad - för var skulle mognadsgraden sitta annat än i hjärnan? Att hävda att det är skillnad i mognad mellan män och kvinnor är antingen att hävda att det är skillnad på män och kvinnors hjärna eller att hävda något väldigt konstigt som jag inte vet vad det skulle vara.
4: Det finns två saker som påverkar - arv och miljö. Om arv är en liten del i förklaringen så följer det att den stora delen av förklaringen är miljö. Jag tror Miljöfaktorn med stort M är (medveten eller omedveten) social påverkan.

Übereil
 

Mutanten

Hero
Joined
27 Dec 2014
Messages
1,022
Übereil;n79373 said:
1 och 3: Studien du refererade till pratade om hjärnan. Dessutom så finns det inget annat rimligt område i kroppen att prata om när man pratar om mognad - för var skulle mognadsgraden sitta annat än i hjärnan? Att hävda att det är skillnad i mognad mellan män och kvinnor är antingen att hävda att det är skillnad på män och kvinnors hjärna eller att hävda något väldigt konstigt som jag inte vet vad det skulle vara.
4: Det finns två saker som påverkar - arv och miljö. Om arv är en liten del i förklaringen så följer det att den stora delen av förklaringen är miljö. Jag tror Miljöfaktorn med stort M är (medveten eller omedveten) social påverkan.

Übereil
Med reservation för att jag inte ha läst igenom allt ni har skrivit i tråden så här långt så säger jag:

3. Hjärnans mognad är inte oberoende av huvudet i vilket hjärnan sitter eller av kroppen på vilken huvudet vilar. Hjärnan lever inte sitt eget liv i vår kropp utan den växelverkar ständigt med övriga kroppen. Puberteten är ett bra exempel på den här växelverkan.

4. Verkligheten (dvs seriös forskning de senaste åren) talar snarare för att vårt genetiska arv har större betydelse än vi tidigare har trott. Så antagandet att arvet endast skulle vara en liten del av förklaringen till människans könsidentitet ifrågasätter jag.
 

Gemstone

Swordsman
Joined
21 Aug 2005
Messages
422
Location
Stockholm
Mutanten;n79378 said:
Med reservation för att jag inte ha läst igenom allt ni har skrivit i tråden så här långt så säger jag:

3. Hjärnans mognad är inte oberoende av huvudet i vilket hjärnan sitter eller av kroppen på vilken huvudet vilar. Hjärnan lever inte sitt eget liv i vår kropp utan den växelverkar ständigt med övriga kroppen. Puberteten är ett bra exempel på den här växelverkan.

4. Verkligheten (dvs seriös forskning de senaste åren) talar snarare för att vårt genetiska arv har större betydelse än vi tidigare har trott. Så antagandet att arvet endast skulle vara en liten del av förklaringen till människans könsidentitet ifrågasätter jag.
Jag tror du har rätt angående nummer 3. Testosteron påverkar ju aggressionsnivå och då kan ju rimligtvis andra hormon och saker som produceras utanför hjärnan påverka beteende också.

4. Har du källor på det? Det största problemet med sådana här diskussioner är att folk inte visar sina källor :)
 

Ram

Skev
Joined
11 May 2004
Messages
5,539
Location
Slätta
Übereil;n79373 said:
1 och 3: Studien du refererade till pratade om hjärnan. Dessutom så finns det inget annat rimligt område i kroppen att prata om när man pratar om mognad - för var skulle mognadsgraden sitta annat än i hjärnan? Att hävda att det är skillnad i mognad mellan män och kvinnor är antingen att hävda att det är skillnad på män och kvinnors hjärna eller att hävda något väldigt konstigt som jag inte vet vad det skulle vara.
4: Det finns två saker som påverkar - arv och miljö. Om arv är en liten del i förklaringen så följer det att den stora delen av förklaringen är miljö. Jag tror Miljöfaktorn med stort M är (medveten eller omedveten) social påverkan.

Übereil
1 och 3: Artikeln handlade om hjärnans utveckling hos barn. Hos barn. Jag teoretiserar lite om något som gör att jag kan tänka mig att fler killar börjar spela rollspel i unga år och har det med sig då de blir äldre. Relationen mellan omognad/lekfullhet kontra social utveckling och läskunnighet.
4. Så den senare hjärnutvecklingen hos killar är miljöbaserad? Ok, då vet jag vad du tror. Jag tror lite annorlunda. Tack.
 

Gemstone

Swordsman
Joined
21 Aug 2005
Messages
422
Location
Stockholm
Ram;n79402 said:
4. Så den senare hjärnutvecklingen hos killar är miljöbaserad? Ok, då vet jag vad du tror. Jag tror lite annorlunda. Tack.
Det är ju långt ifrån omöjligt att så är fallet. Jag kan mycket väl tänka mig att det råder en 25%/75% fördelning över hur mycket gener/miljö påverkar. Som sagt, vårat samhälle har under tusentals år vuxit fram under genernas påverkan. Det finns förmodligen skäl till att vi hamnat där vi hamnat idag och jag tror inte att allt är endast baserat på sociala konstruktioner utan också på generna.

Efter en liten snabb sökning hittade jag:
http://healthland.time.com/2013/12/19/why-girls-brains-mature-faster-than-boys-brains/ said:
It’s always been conventional wisdom that girls reach maturity more quickly than boys, but now scientists have provided some proof. In new research published in the journal Cerebral Cortex, an international group of researchers led by a team from Newcastle University in England found that girls’ brains march through the reorganization and pruning typical of normal brain development earlier than boys’ brains. In the study, in which 121 people between ages 4 to 40 were scanned using MRIs, the scientists documented the ebb and flow of new neural connections, and found that some brain fibers that bridged far-flung regions of the brain tended to remain stable, while shorter connections, many of which were redundant, were edited away. And the entire reorganization seemed to occur sooner in girls’ brains than in boys’ brains.
Females also tended to have more connections across the two hemispheres of the brain. The researchers believe that the earlier reorganization in girls makes the brain work more efficiently, and therefore reach a more mature state for processing the environment. What drives the gender-based difference in timing isn’t clear from the current study, but the results suggest that may be a question worth investigating.
http://www.education.com/reference/article/Ref_Boys_Girls/ said:
The most profound difference between girls and boys is not in any brain structure per se, but rather in the sequence of development of the various brain regions. The different regions of the brain develop in a different sequence, and different tempo, in girls compared with boys -- this is the key insight from the past five years of neuroscience research in brain development. The world's largest study of brain development in children, conducted primarily by researchers at the National Institutes of Health (NIH), has demonstrated dramatic differences in the trajectories of brain development in girls compared with boys
Vilket tyder på att pojkar och flickor har olika utvecklingsmönster i hjärnan. Det finns väl en sannolikhet att man kan tvinga fram sådana förändringar med hjälp av sociala konstruktioner, men jag bedömer det osannolikt.

Detta skulle dock mycket väl kunna vara en anledning till varför flickor spelar "mindre" rollspel än män. jag kan mycket väl se framför mig att unga nördpojkar som inte är så duktiga på sport väldigt gärna föreställer sig att de spelar något mäktigt och kraftfullt som kan ge utlopp för den socialt införda idén om att pojkar ska vara sportiga och "starka".

jag kan säga att av egen erfarenhet gav det mig en hel del sinnsro att iallafall i spelens värld kunna leva ut 'idén' om att vara fysiskt perfekt och strida för gruppens förtjänst. I mean, det var inget jag kunde göra i verkliga livet.

Erfarenhetsmässigt har jag heller aldrig mött en kvinna i verkliga livet som får lika mycket hjärndöd glädje av att slå ihjäl ett troll som jag och mina polare får :p

"höhö, kolla jag slog en crit för 324 skada" *gruppskratt och grottighet*

men det är ju en helt subjektiv upplevelse :)
 

Übereil

Swashbuckler
Joined
10 Jun 2010
Messages
1,877
Location
Örebro
Mutanten;n79378 said:
Med reservation för att jag inte ha läst igenom allt ni har skrivit i tråden så här långt så säger jag:

3. Hjärnans mognad är inte oberoende av huvudet i vilket hjärnan sitter eller av kroppen på vilken huvudet vilar. Hjärnan lever inte sitt eget liv i vår kropp utan den växelverkar ständigt med övriga kroppen. Puberteten är ett bra exempel på den här växelverkan.

4. Verkligheten (dvs seriös forskning de senaste åren) talar snarare för att vårt genetiska arv har större betydelse än vi tidigare har trott. Så antagandet att arvet endast skulle vara en liten del av förklaringen till människans könsidentitet ifrågasätter jag.
3. Det finns inga egentliga belägg för att skillnader i resten av kroppen har sådär jättestor påverkan heller.

4: Vi pratar inte könsidentitet, vi pratar personlighet.

Gemstone;n79386 said:
Jag tror du har rätt angående nummer 3. Testosteron påverkar ju aggressionsnivå och då kan ju rimligtvis andra hormon och saker som produceras utanför hjärnan påverka beteende också.

4. Har du källor på det? Det största problemet med sådana här diskussioner är att folk inte visar sina källor :)
Som jag sa tidigare så är det snarare aggresivt beteende som påverkar testosteron-nivå. Pojkar blir inte nämnvärt aggressivare under puberteten.


Ram;n79402 said:
1 och 3: Artikeln handlade om hjärnans utveckling hos barn. Hos barn. Jag teoretiserar lite om något som gör att jag kan tänka mig att fler killar börjar spela rollspel i unga år och har det med sig då de blir äldre. Relationen mellan omognad/lekfullhet kontra social utveckling och läskunnighet.
4. Så den senare hjärnutvecklingen hos killar är miljöbaserad? Ok, då vet jag vad du tror. Jag tror lite annorlunda. Tack.
1 och 3: Jag påpekar att det måste finnas andra faktorer som är betydligt mer inflytelserika. Du kanske har en poäng, men att ta upp den är lite som att börja diskutera hur kostvanor kan vara en relevant faktor till varför fotbollsspelare åker på fler benbrott än genomsnittsbefolkningen.
4: Jag måste ha missförstått frågan lite. Hur mycket av skillnaden i utvecklingstakt mellan män och kvinnor som beror på biologi är väldigt svårt att avgöra, då det inte går att isolera barn från miljöfaktorer för att se hur deras rent biologiska utvecklingskurva ter sig. Däremot är skillnaden i mognadsgrad som beror på kön väldigt liten, och därmed kan inte mognadsgraden heller vara mer än en mariginell faktor i mäns och kvinnors annorlunda beteende. Hade det där varit enda skillnaden så hade 9 av 20 rollspelare varit kvinnor. Att vi inte är i närheten av en sådan fördelning indikerar att det måste större faktorer inblandade.

Gemstone;n79415 said:
Vilket tyder på att pojkar och flickor har olika utvecklingsmönster i hjärnan. Det finns väl en sannolikhet att man kan tvinga fram sådana förändringar med hjälp av sociala konstruktioner, men jag bedömer det osannolikt.
Jag tror du underskattar hur plastisk våra hjärnor är. Allting vi upplever påverkar vår hjärna - inklusive att vi får insikt om hurvida vi är en pojke eller en flicka (eller något annat, för den delen). Det är också det som är det "farliga" med neurovetenskapliga förklaringar till könsskillnader - vi tenderar att instinktivt tro att våra hjärnor inte påverkas av yttre faktorer när sanningen egentligen är att de påverkas väldigt mycket. Vi tror att om vi kan se skillnader mellan mäns och kvinnors hjärnor i ögonblicksbilder så innebär de att de måste ha olika biologiska förutsättningar när det egentligen lika gärna kan bero på att mäns och kvinnors upplevelser genom sin uppväxt skiljer sig kraftigt.

De där studierna har hittat en korrelation mellan kön och hjärnans utseende. Korrelation är inte kausalitet.

Übereil
 
Top