Vad är det värsta exemplet på rollspel?

Stareater

Fnord
Joined
6 Apr 2017
Messages
88
Location
Umeå
Hej!

Jag har blivit tillfrågade som "expert" av ett par tonåringar som håller på att göra ett skolarbete om rollspel. De ska visa den absolut bästa och absolut värsta sidan av sin favorithobby och komma med exempel. Lite som en argumentation för båda sidor och visa att allt har en bra och en dålig sida.

Bra exempel på rollspel och hur de kan vara hjälpsamma är enkla att hitta, men jag måste säga att det är svårare att hitta de riktigt dåliga exemplen.

Jag har pekat på lite det som skrevs i "de övergivnas armé" även fast det mer kanske ska ses som en fars än som en faktakälla.

De värsta jag kan tänka är de rätt så politiskt inkorrekta spelen som finns. Skamligt nog äger jag (genom arv från andra spelare bör tilläggas) det rätt stötande spelet 'Adolf Hitler - Porn star' till 'Macho women with guns'. Jag tänker dock att det måste finnas ännu värre, eller i varje fall fler exempel på något dåligt inom rollspelshobbyn.

Snälla hjälp mig hitta exempel på det värsta med hobbyn...

...men inte tillräckligt illa för att skrämma bort potentiella spelare.
 

Genesis

Quando eu desço igual terremoto
Joined
17 Aug 2000
Messages
8,335
Location
Göteborg
 

Henke

Swashbuckler
Joined
8 Mar 2009
Messages
2,407
Är tanken att det skall vara ett dåligt rollspel, eller dåliga företeelser när man rollspelar?

För dåliga företeelser så är det ju ointresse från spelarna (sitter och bläddrar med mobilen istället), en SL som spelar mot spelarna (och försöker ha ihjäl rollpersonerna)... etc etc..
 

Khan

Kondottiär
Joined
23 Apr 2014
Messages
1,953
MYFAROG - det värsta rollspelen har att erbjuda både i regler och rasism. Men stort nöje i @chrulls genomgång.

 
Last edited:

Stareater

Fnord
Joined
6 Apr 2017
Messages
88
Location
Umeå
Är tanken att det skall vara ett dåligt rollspel, eller dåliga företeelser när man rollspelar?

För dåliga företeelser så är det ju ointresse från spelarna (sitter och bläddrar med mobilen istället), en SL som spelar mot spelarna (och försöker ha ihjäl rollpersonerna)... etc etc..
Fri tolkning av 'den värsta sidan av hobbyn' om man läser uppgiften.
 

Dr_Dängrot

Jag är iaf bra på att dricka öl
Joined
1 Mar 2017
Messages
785
Du har ju dom amerikanska Vampire morden . Där ett gäng ungdomar fick för sig att dom var en klan med vampyrer leda av den 500 år gamle äldsten Vesago . Vesago eller Justin Ferrell som mördaren igentligen hette spelade och älskade Vampire the masquerade och naturligtvis så ansåg amerikanska Kristna moralister att det onda rollspelet Vampire låg bakom morden .
 

zo0ok

Warrior
Joined
13 Sep 2020
Messages
298
En av de värsta sidorna är väl - den mycket sällan förekommande men mycket uppmärksammade - företeelsen att spelarna tar livet av sig när deras karaktärer dör. Eller på annat sätt blandar ihop rollspel med verklighet, och dödlig effekt.

Jag påstår inte att det är vanligt, men jag förnekar inte att olyckliga fall förekommit.
 

Dr_Dängrot

Jag är iaf bra på att dricka öl
Joined
1 Mar 2017
Messages
785
Det finns ju mängder med skrönor . När jag började spela kult så fanns det en skröna om att kult hade en åldersgräns på grund av att 2 amerikanska rollspelare blivit galna efter att spelat kult och begått självmord genom att rusa ut på tungt traffikerad motorled .

Det gick också nån skröna under 90-talets blackmetal våg att 2 rollspelare slog ihjäl en tredje i ett grustag i Norge .

Det fanns också nån skröna om en amerikan som begick ett brott och skyllde på att allt var ett rollspel och att det var hens rollfigur som begått brottet och inte hen själv och därför borde hen gå fri .

Men vet inget om sanningshalten i något av detta .

Vet dock att det finns reddits med helt otroliga historier om sexorgier ,svärdsduller , automatvapen , stalking , drogande av spelare osv när det kommer till rollspel och alla relaterade till DnD och skedda i USA men återigen vet inget om sanningshalten då det är helt anekdotiska berättelser .
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
29,692
Location
Nynäshamn
Snälla hjälp mig hitta exempel på det värsta med hobbyn...

...men inte tillräckligt illa för att skrämma bort potentiella spelare.
Jag funderade lite på liksom allmänt dåliga företeelser jag sett inom hobbyn, men de flesta av dem är ju ärligt talat inte specifika för hobbyn som sådan. Utan snarare är de saker som finns överallt men som jag mest mött i hobbyn eftersom det mest är inom hobbyn jag behövt ha med folk att göra. Typ sunkig sexism och gatekeeping, edgelording, liberala "fritänkare" som försvarar allt med "realism" och "åsiktsfrihet", etc etc. Jag har sett påtagligt få riktiga nassar, men män med tafflig kvinnosyn och bristande samhällsanalys absolut.

Men det är som sagt inte specifikt för rollspelen egentligen. Det finns dels i liknande former inom de flesta nördhobbies, och sedan i olika variationer även utanför hobbyn.


Jag funderade också på "you're having badwrongfun", alltså tendensen att tycka att saker man själv inte gillar "inte är rollspel" eller att tycka att andra har kul på fel sätt. Men även det är väl inte direkt unikt för rollspel; det finns gott om folk bland t.ex. datorspelare som blir helt tokiga om man börjar prata om att Dark Souls borde ha save states och "easy mode"…
 
Last edited:

Henke

Swashbuckler
Joined
8 Mar 2009
Messages
2,407
Powergaming är en rätt tråkig sida.
Fusk är rätt trist t.ex. när en spelare smyger in mer saker (prylar/högre värden) på sitt formulär än vad vi kommit överens om. Eller SL som fuskar med tärningarna.
SL som tydligt favoriserar en spelare.
SL som skjuter ner alla idéer (säger nej till typ allt).
Respektlöshet - t.ex. när SL och spelare avbryter varandra (hänger ihop med ointresset ovan)
När spelare försöker spoil-gissa ("nu kommer SL bara göra si för att vi skall göra så")
När folk inte dyker upp på avtalad tid (eller dyker inte upp alls)
När spelare hoppar av spelgruppen under pågående kampanj
När strid upptar hela spelmötet.
När spelare blir så investerade i sina RP att de blir deppiga på riktigt när det går går dåligt i äventyret (vilket i extremfall lett till spelare som medvetet försöker ta livet av sin RP. Jodå, det har hänt flera ggr).
När spelare alltid skall spela samma bakgrundsmusik under speltillfället (som inte passar in).
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,093
Värsta sidan av hobbyn är att vi inte lyckas övertyga alla om att det är bästa hobbyn.

Skämt åsido, om man ska tala dåliga spel, så bör man nog begränsa sig till publicerade spel i någotsånär stor upplaga, dvs sådana som man rimligtvis kan tänkas stöta på i en butik eller webshop (som inte bara är författarens egen webshop).

Några förslag:

* Den näst intill totala dominansen av D&D i folks (utanför hobbyn) syn på vad som är rollspel.

* Spel med dåliga regler som gör dem ospelbara, tex petreglerna i Phoenix Command.

* Spel med sunkiga värderingar. Vem minns tex inte "sexual perversion table" i tidiga upplagor av Palladium? Eller Tales of Gors sunkiga syn på BDSM och könsroller (som iofs inte är spelets fel, utan böckernas fel, och spelet i övrigt är rätt OK). Jag är dock lite tveksam över den här kategorin, eftersom rollspel till sin natur är gjorda att gå Monster Garage på och modda sönder och samman.

* Spel som är "pay to win" (köpa mer böcker för att få bättre karaktärer), eller designade för att man måste köpa massor för att spela. Tex passar D&D's klassböcker in här.

* Slentrianmässig rasism, framför allt i fantasy. Orcher är så här, alver är så här, dvärgar är så här, bara människor är som folk, typ. Det blir speciellt olustigt när man har rena "badguy-raser". Sure, orcher finns inte på riktigt, men det är ändå ett unket tankesätt.

* Felciteringen i Kult, där citatet "I still believe in God, but God no longer believes in me" attributeras till Andrew Eldritch, trots att det var Wayne Hussey som sade det OM Andrew Eldritch efter att The Sisters of Mercy splittrades.
 

Dr_Dängrot

Jag är iaf bra på att dricka öl
Joined
1 Mar 2017
Messages
785
Sexism , nepotism , powertrips är definitivt något jag sett bland rollspelare . När jag var runt 16 års åldern gick med i min första rollspelsklubb så drevs denna klubb av ett gäng äldre herrar i tidiga till sena 30års åldern .

Det var väldigt mycket drägglande över bystiga Boris valejo damer i chain mail bikini och snack om att man skulle haft alviska kvinnliga pleasure slaves hemma osv...

Personen som grundat klubben var i princip envåldshärskare och satte regler ifrån dag till dag och utifrån eget godtycke tex så kanske nån hade spelat nån synthlåt som bakgrundsmusik för att vi var på en synthklubb i neotech men om hen inte gillade synth så förbjöds alla synthskivor på klubben och sa man att det var orättvist så förbjöds all musik utom när hen spelade eller spelllede .

Personer som hen tyckte om hamnade i klubbens styrelse och personer som hen inte tyckte om fick inte vara med och spela ADnD 2:nd edition som var på ropet då utan blev utvisade till andra laget och fick bilda egna grupper och spela det som fanns att tillgå .

Jag såg till och med hur hen slog en yngre spelare fysiskt och kallade hen för idiot för att den yngre spelaren spelade sin karaktär FEL.


Detta är ju kanske inte är direkt relaterat till just rollspel utan förekommer i alla miljöer där grabbkultur frodas... Men drog upp dom då dom skedde i samband med rollspel .
 

Stareater

Fnord
Joined
6 Apr 2017
Messages
88
Location
Umeå
Många bra tips här. Tack så mycket.

Jag ska ta och sålla/sammanställa det hela till tjejerna. Bra med lite olika tolkningar på vad som är 'den värsta sidan'. Det är så lätt att fastna i samma tankebanor.

Mycket är som sagt mer relaterat till människor än rollspelet, men det gäller nog mycket som är 'dåligt' i världen.
 

Troberg

Sinister eater
Joined
27 Jun 2001
Messages
17,093
Oh, en sak till!

D&D, Dragonlance. Vad tänkte de på när de skapade kender? Liksom, en ras som tycks vara designad från grunden upp med det enda syftet att utplåna äventyrargrupper och spelargrupper genom inre konflikter...
 

robinsuu

Veteran
Joined
22 Aug 2020
Messages
27
Det kan ta ganska lång tid att inse hur någon drar ner hela gruppen inkl. SL. Särskilt om denna person är manipulativt lagd och endast ser till sina egna intressen.

Var tvungen att be en spelare lämna gruppen efter att jag tröttnade på evigt tjat om att få levels, magic items, varför hans sorcerer inte lyckas knycka en stor pengapung från en adelsman på ett fullsatt värdshus eller varför den kvinnliga kusken inte kan vara en ung tjej med kort kjol (han är gift med vuxna barn dessutom vilket gör det ännu mer creepy).

Mitt jobb som SL är att se till att hela gruppen har roligt och känner sig trygg. Inte att möjliggöra för någons privata power/sex-fantasier.
 

Dr_Dängrot

Jag är iaf bra på att dricka öl
Joined
1 Mar 2017
Messages
785
Det finns en negativ sida som folk ännu inte berört men det är ändå en elefant i rummet stor nog att inte kunna undgå .

Subcultures attracts weirdness . Jag har som jag nämnt i andra trådar aldrig stött på så mycket annorlunda folk som jag stött på genom rollspel , folk som jag aldrig någonsin skulle beblanda mig med i mitt yrkes eller vardagsliv .

Det har varit allt ifrån teater esteter med tiara och rosa änglavingar till folk med fetish för österrikiska mustaschprydda farbröder eller georgiska mustaschprydda farbröder till weabos med waifu fetischism till folk som samlat på diagnoser som andra samlar på pokemons till sataniska svartrockare som hatar livet .

jsg har figurerat i andra subkulturer genom åren och visst har det funnits en och annan oddball men aldrig på samma sätt som bland rollspelare.
 

ÅkeZorkh

Fiskhandlare från Bretagne
Joined
16 Dec 2018
Messages
281
Hehe, nej, håller med dig Dr_Dängrot. Skulle behövas en officiell gatekeeper kanske? ;)

Finns en anledning till att jag bara spelar med folk som ä mina vänner även utanför hobbyn.
 
Top