Universums Öde: Andromeda-boken – Arbetsdagbok & frågetråd

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
Förra året skrev jag ju för Daniel och Sagospelens räkning världsinfo-delen av Universums Öde. Egentligen hade jag tänkt ta det lite lugnt nu under Coronan, men tydligen blev det UÖ förra året och nu har jag precis lagt sista handen (mer eller mindre) vid både äventyrssamlingen Mardrömmar från Amerika till Kutulu och vid den engelska utgåvan av Ödesväktarna. Och dessutom behöver jag bara några kartor för att få ihop layouten till Rotsystem, plus att Agency ju i princip är färdigskrivet och mest behöver illustrationer.

Men innan jag tar itu med Rotsystem och Agency har jag ju lovat att skriva en Andromeda-bok till Universums Öde! Jag och Daniel var tidigt överens om att det vore skoj med en sådan bok; en som tog fasta på Len och Amaltheas äventyr i Andromedagalaxen. Jag såg vissa utmaningar – Planetjakten har ju mestadels blivit icke-kanon, och På okänd planet är ju väldigt fokuserad på just Len och Amalthea och deras första skälvande veckor (typ) på Nya Jorden, där de lever allmänt Robinson Crusoe-liv och blir anfallna av slaktarfåglar. Hur gör man ett rollspel av det? Och Barn av Andromeda beskriver visserligen ett samhälle, ett ganska avancerat sådant – men det är ju också rätt utopiskt, så fokuserar man där finns risk att spelet nästan saknar konflikter. Och jag gillar ju spelvärldar med konflikter.

Så what to do? Den idé jag pitchade till Daniel var i princip Stargate möter lätt-Traveller. Det vill säga, rollpersonerna kuskar runt i Andromeda efter att ha blivit ditflyttade med sitt skepp av Om. De åker mellan olika planeter som har olika konflikter och problem. Planeterna är befolkade av folk som plockats från olika tidsåldrar.

Daniel gillade min pitch, så det är det tankespåret jag haft. Det blir ju ett helt annat slags projekt än Universums Öde-grundboken, som ju höll sig mycket nära Johanssons världsbygge och nästan frossade i alla små detaljer. Där fann jag stor glädje i att utifrån små textsnuttar och småsaker som slängts in från sidan för att göra en snabb och tydlig politisk poäng bygga en konsekvent och sammanhängande och hyfsat rimlig spelvärld. Det här blir helt annorlunda – det mesta rollpersonerna kommer att stöta på kommer ju överhuvudtaget inte figurera i böckerna, tänker jag.

Det blir nog mindre av en färdig världsbok, mer av en uppsättning verktyg och tekniker och principer för att generera planetsystem och potentiella äventyr och konflikter, med Johanssons andromedagalax som ett slags bakgrund och stomme. Nya Jorden, som len och Amalthea slår sig ner på, beskrivs såklart – troligen som ett exempel på planetsystem. Jag kommer nog också att expandera en hel del kring de mystiska utomjordingarna vars övergivna farkost Len och Amalthea stöter på i Planetjakten.

Nå, så långt mina tankar. Det finns en påbörjad Workflowy-hierarki som väl anger lite riktning och så.

Den närmaste tiden är mitt mål att göra lite på det här projektet varje dag. Jag har ju i princip sommaren på mig, precis som förra året. Samtidigt tänker jag nog inte stressa ihjäl mig – jag betar av så gott jag kan och så hoppas jag att det räcker. Och så skriver jag lite här om vad jag håller på med, så kan de av er som händelsevis råkar bry sig om mig och vad jag pysslar med, om rollspelsmakande i allmänhet och hur jag strukturerar arbete och projekt, Universums Öde eller bara rymdrollspel i allmänhet läsa och tyckas saker, "gilla" och ställa frågor.

(Om jag nu sagt för mycket får Daniel slå mig på fingrarna i efterhand =) )
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-06-29

Idag har jag äntligen tagit mig tiden att dra igång det här projektet igen. Workflowy-grejen gjorde jag ju för ett tag sedan, men nu har jag haft en period av stress med betygsättning och Mardrömmar från Amerikat – och sedan har väl helt enkelt sommarlovet kommit lite ivägen också. Jag sitter just nu uppe i mitt barndomshem i Hälsingland, och när man hälsar på släkt och vänner ingår det ju lite att man spenderar tid med dem också. Men idag har jag jobbat, och jag ska försöka jobba en stund varje dag resten av vistelsen.

Precis som förra gången sitter och gör ett "läsindex" – ett Google Sheets-dokument med citat och fakta jag noterar i böckerna och som jag tror att jag kommer att ha nytta av eller vilja kolla upp. Eller som jag måste komma ihåg att ta hänsyn till.

Jag har nyligen läst igenom alla relevanta böcker igen (dvs framför allt Planetjakten, På okänd planet och Barn av Andromeda). Nu öppnade jag den PDF-version jag skapade av Uppbrott från jorden, Planetjakten och Datorernas död på en skärm, och Sheets-dokumentet på den andra och skummade genom texten i jakt på relevanta saker.

Jag hittade 55 grejer i Uppbrott från jorden, trots att den inte utspelar sig i Andromeda. Mest grejer om Om, det intelligenta svarta hålet, och om det Interstellära Rådet som han är en medlem i. Deras förmågor, deras kapacitet, deras planer för mänskligheten. Hur många som ska flyttas, att de flyttas från olika tidsåldrar, och så vidare. Jag noterade också lite siffror (avstånd till Andromeda) och lite om vilka saker Len och Amalthea packade ner.

I morgon planerar jag att börja med På okänd planet. Jag vet att det framför allt är den första delen jag kommer att ha nytta av, då jag förstått att hela planeten Terra är det Johansson inte vill veta av längre. Men jag tänker ändå gå igenom den – ifall vi någon gång i framtiden skulle få möjlighet att släppa Terra som en expansion eller så.

Eventuellt får jag kanske vänta lite med nästa relevanta del, På okänd planet. Jag har den med mig i fysisk form, men det är himla trevligt att läsa PDF när man gör sånt här jobb. Jag ska kanske kolla med Daniel om han har en PDF-version av den nya utgåvan som jag kan få ta del av… Datorernas Död, nästa del i serien, lär ju vara helt irrelevant här. Och sista delen, Barn av Andromeda, kanske jag helt enkelt får scanna in och OCR:a. VI får se.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-06-30

Idag har jag läst de första 30 sidorna i Planetjakten, och gjort 56 anteckningar i mitt dokument. Len och Amalthea har inte landat på Terra ännu, men de har närmat sig planeten och lyssnat på radiosändningar. Mest handlar dock de här första sidorna om deras besök på den döda planeten kring den döende solen, den där den stora utomjordiska kuben finns. Så när jag skriver om kubbyggarna så är det här i princip det jag kommer att ha att utgå från – och det är inte jättemycket. Men det blir nog bra.

En sak jag noterade den här gången är att förordet är daterat till 2084, och är skrivet ombord på Morning Star, i Lens dagbok. Om vi antar att han skriver det så sent som möjligt, dvs precis innan de landar på Nya Jorden, så betyder det att han och Amalthea ändå kuskar runt mellan 2079 och 2084. De anlände 23:e april 2079 (hjälpsamt noterat i Uppbrott från Jorden) så om vi antar att Lens dagboksanteckning skrivs den 1:a januari 2084 så är den kortaste tid de kan ha kuskat runt fyra år, 8 månader och 9 dagar.

De når kubplaneten 632 dagar efter förflyttningen från vintergatan, vilket innebär tisdagen den 14:e januari 2081. Där tillbringar de "några veckor" (låt oss säga en och en halv månad, så de åker första mars), och sedan tar det sex månader till Stella. Det är oklart ifall de "några veckor" det tar dem att nå Terra när de väl nått Stella är inräknade i de sex månaderna, men låt oss säga sju månader inklusive spaningstid och navigering i Stella-systemet. Det gör att de anländer där kring oktober.

Det betyder, i sin tur, att hela äventyret på Terra, tillsammans med resan till Nya Jorden efter det, kommer att behöva ta två år och tre månader.

Alltså, jag vet att fokus i den här boken inte kommer att vara på Len och Amalthea och deras färd, men det här ger oss ändå ramverk för restider och dessutom etablerar det att Len och Amalthea (och Liftar'n) ju absolut kan fungera som ett slags prototyper för våra tänkta rollpersoner. Även om vi ju ser till att rollpersonerna får möjlighet att göra betydligt fler stopp, resa runt mer, och göra mer. Innan de når sitt mål, vad det nu är.

(Great King-planeten kanske? Nej, det är en annan franchise… =) )
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-07-01

Idag blev det inget läst, men jag har funderat lite kring det jag läste igår, och byggt vidare lite på punktlistan.

Min grundtanke är ungefär såhär: Jag kommer nog inte att orka rita en komplett stjärnkarta. Dessutom gillar jag ju det här med att ha verktyg för att generera saker. Så…

Spelledaren genererar ett planetsystem som rollpersonerna anländer i. Här finns några planeter, där minst en av dem är av jordtyp, kanske har den folk på sig. Tanken är att det ska finnas utrymme för åtminstone en spelkvälls äventyr där.

Medan spelarna rumlar runt i systemet, genererar SL grundfakta om 1t6 näraliggande system som också innehåller 1+ guldlocksplanet. Med "grundfakta" menas då soltyp, antal planeter/gasjättar, framför allt hur många guldlocksplaneter som finns i systemet. SL genererar gärna också minst en bit fakta om 1+ av dessa system. Denna bit fakta ordnar hen så att spelarna kan hitta i systemet de är i.

När spelarna väljer vilket av systemen de ska åka vidare till, genererar SL det systemet i mer detalj till nästa spelmöte.

Gradvis växer en stjärnkarta fram. Man ritar den på ett stort gemensamt papper =)

Spelarna kan också välja att åka till system utan guldlocksplaneter. Listan de får är ju bara de som faktiskt är potentiella ställen att slå sig ner på, eller hitta folk. Det finns också oräkneliga "döda" system, utan guldlocksplaneter men som kan bjuda på andra överraskningar – jag har gjort en preliminär lista med mysko anomalier man kan hitta där, och den listan lär kunna växa. Även sådana kan SL såklart plantera ledtrådar/fakta som leder till.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-07-05

Gudars skymning, så varmt det är! Och fuktigt! Jag har inte fått speciellt mycket gjort de senaste dagarna. I morgon åker jag hem igen efter att ha varit uppe i min födelsestad Hudiksvall – när jag är hemma tror jag att jag kommer att kunna fokusera bättre och jobba mer sammanhållet (och med färre avbrott av folk som vill typ… umgås och hitta på saker och sådär).

Idag har jag läst tio sidor ungefär i Planetjakten (s 134–146) och tillfogat 33 punkter till mitt referensdokument. Mestadels sånt som kanske inte blir så relevant i den här boken, men väl den dag jag faktiskt gör något med Terra.

Sidorna 148–149 saknas i mitt inscannade dokument, och hellre än att öppna den fysiska boken valde jag att pausa för kvällen. Jag fixar det när jag kommer hem… Planetjakten pågår fram till sida 200, så jag har lite över 50 kvar.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-07-09

Nu är jag hemma, och har fått pusta ut lite, så jag tänkte att det var dags att fortsätta med det här arbetet. Idag har jag läst sidorna 148 till 200 i min stora blå samling, det vill säga resten av Planetjakten. Det blev 95 nya läsanteckningar; de flesta om Terra.

Nästa steg blir mer relevant för den här produkten – det är dags att läsa På okänd planet.


En sak: I den här boken står det att det tar Len och Amalthea ett halvår att resa från Terra till Nya Jorden. Inte de två år och tre månader som jag trodde. Visst kan jag tänka mig att de spenderade ett par månader eller så på Nya Jorden, men inte typ ett år och nio månader…

Så tidsramen stämmer inte riktigt. Det får jag nog helt enkelt ignorera…
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-07-12

Jag har inte läst något idag, men jag har funderat lite på restider och annat i Andromedagalaxen.

Jag började med att fundera på huruvida Johansson kanske trots allt använt matematik – om Lens dagboksanteckning 2084 är enligt liksom objektiv tid, och de där "sex månaderna" som resorna mellan solsystemen tar för Morning Star, skulle man kunna tänka sig att det funkar om man tar med tidsdilationen i beräkningen?

Först kollade jag med den här att om vi har 21 månader som ska gå, men de upplevs som 6 månader, så behöver Morning Star åka i 0.96% av c. Fair enough… Men om man skulle köra Lens favoritsätt att resa, som är acceleration 1g och retardation 1g, så skulle man enligt den här kalkylatorn man inte komma så värst långt. På 6 månader kommer man bara 0.064 ljusår, och tidsdilationen blir minimal dessutom.

Så den snygga lösningen, alltså att bara låta Om ha skyfflat in något slags superbränsle och att Morning Star egentligen körde för egen maskin mellan de här stjärnorna passar inte med siffrorna.
  • Alternativ A: Lens dagboksanteckning är feldaterad. Stjärnorna i den del av Andromeda som Morning Star flyttats till ligger väldigt nära varandra; bara 6% av ett ljusår. Deras planeter riskerar inte direkt att krocka; Pluto är som längst typ 0.00068 ljusår från solen. Men de kan absolut tänkas påverka varandra, tänker jag. Det här blir också konsekvent med observationen mot slutet av Planetjakten, där Morning Star närmar sig ett "solsystem" med "flera solar".
Men – om vi godtar en större acceleration, kan vi då få siffrorna att stämma? Ja, det är klart. Om vi antar en konstant acceleration/deceleration av 20g och ska åka till solsystemets närmaste granne Alpha Centauri (4.37 ljusår bort), så kommer det att ta 5.259 månader för besättningen och 4.466 år för resten av universum. Maxhastigheten blir då 0.99976 c. Kanske blir det ännu mer lämpligt med en acceleration/deceleration av 16.315 g; då når man 3.883 ljusår på exakt 6 månader eller 4 år.

Jag fipplade lite, men jag får nog ge upp försöken att hitta något sammanhang där alla siffrorna är något runt och fint… Och det är nog när jag tänker efter inte ens önskvärt. Icke-exakta siffror ger lite extra trovärdighet. Man:
  • Alternativ B: Om-motorn låter Morning Star (eller rollpersonernas skepp) resa med acceleration/retardation omkring 16g. Under resan känns det ändå bara som 1g ombord på skeppet. De flesta stjärnor ligger inom ungefär samma avstånd från varandra; låt oss säga 3–6 ljusår (2+1t4). En 3-ljusårs-resa tar 5.7 månader för besättningen och 3.1 år för resten av universum; en 6-ljusårs-resa tar 6.7 månader för besättningen och 6.12 år för resten av universum. Som snabbast åker man i 0.9998 c, vilket är fasansfullt snabbt.
Jag tänker mig att man (normalt) inte kan genskjutas eller anfallas under själva resan. (Detta kan man givetvis bryta mot när man som SL vill låta konstig skit hända) Jag tänker mig också att Om-motorn inte kan användas alltför nära en sol och att man kanske inte kan hoppa hur snabbt som helst. Kanske måste den också laddas upp med (o)jämna mellanrum?
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-07-13

Nu har jag börjat läsa den nya utgåvan av På okänd planet – alltså den Daniel gett ut och som hjälpligt klistrar ihop storyn så att Planetjakten inte längre behövs. Den bok Johansson inte gillar numera, alltså. Den är… okej, men jag tyckte bättre om den gamla. Svårt att göra något bättre utifrån situationen, såklart.

Hela den här boken kommer ju framför allt, tänker jag, ge en del enstaka informationsbitar om Nya Jorden – lite rådata, lite om slaktarfåglarna. Och Barn av Andromeda kommer ju sen mest att ge mer info om Nya Jordens imperium – egentligen tror jag att jag redan nu har den mesta informationen jag kommer att behöva för själva grunden i boken. Sedan kommer väl Nya Jorden att finnas med som exempel.

Hur som helst nådde jag till sida 86 av 176 idag.

Jag skrev också in gårdagens funderingar – framför allt Alternativ 2 – i min Workflowy-outline. Jag funderar också på ifall man kanske skulle ha någon liten informationsruta med alternativ? Om det tar 6 månader för varje resa så kommer ju tiden gå rätt fort, så vill man kuska runt mycket och ha "veckans planetsystem"-struktur på sin kampanj a' Stargate så kanske det inte är så lämpligt att 20 hopp gör rollpersonerna 10 år äldre? Jaja, vi får se.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-07-15

Mest för att få känslan av att komma framåt så läste jag idag fram till sidan 118. Det blir som tidigare ganska få anteckningar – detaljer om slaktarfåglarna och andra djur, såna grejer. Jag antecknar inte så mycket om Len och Amalthea eller deras läger, för jag tänker att det nog inte kommer att stå så mycket om det i boken. Jag har aldrig varit mycket för det här med att stoppa in originalverkens huvudpersoner i mina kampanjer själv – jag har inget behov av att träffa Luke Skywalker i min Star Wars-kampanj liksom.

Nå, det rör sig, så sakteliga. Lite är bättre än inget.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-07-20

Jag har nu läst igenom hela På okänd planet. Totalt är jag nu uppe i 1002 rader i exceldokumentet, och det gäller såklart både UÖ-grundboken och den här Andromedaboken… Mycket blir det.

Den här boken är överlag väldigt personfokuserad – Len och Amaltheas upplevelser och kamp mot naturen på Nya Jorden, deras inbördes konflikter och så vidare. Inte mycket världsbygge. Men jag har i varje fall en del anteckningar om djur och sånt, och om det urfolk som de möter i slutet av boken. Som jag antar flyttats dit av Om tidigare.

Det är lite oklart hur mycket Johansson tänkt sig som parallell evolution och hur mycket som är implanterat Vintergatestoff; för egen del finner jag det nog mer sannolikt att ganska mycket planterats – även typ djur och växter och sådant. Vad är sannolikheten att ett helt främmande ekosystem producerar grejer som den mänskliga kroppen kan tillgodogöra sig?

Kanske är detta också något som diskuteras i spelvärlden?

Nåja. En bok kvar.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-07-21

Barn av Andromeda är nu påbörjad; jag har tagit mig omkring 20 sidor in. Här finns en hel del världsbygge – det är tydligt att Johansson ger uttryck för sina mer utopiska idéer. Här beskriver han samhället så som han vill att det ska vara.

Och det är intressant. Samhället är fritt från krig och miljöförstöring – inte från teknologi, men tekniken är i människans händer. Sjukdomar behandlas med "mediciner utan biverikningar", och med "akupunktur och naturmediciner". Flummigt värre, med andra ord… Och intressant nog kan Johansson inte riktigt föreställa sig ett klasslöst samhälle, så eventuella socialistiska böjelser han kan ha gett uttryck för har han uppenbarligen skakat av sig vid det här laget. Jag skulle inte säga att samhällsklasser egentligen är något krav för någon del av handlingen i boken, men det är tydligt att det finns samhällsskikt och så. Kanske tänker sig Johansson att det automatiskt skapas skiktningar i samhället av att det överhuvudtaget innehåller människor, kanske tycker han att det vore lite för utopiskt. Vad vet jag. Det läggs inget vidare fokus på det, utan nämns mest i förbigående. Jag undrar om de har pengar, får lön? Jag ska hålla utkik.

Men jag har åtminstone fått en del namn på solsystem och planeter, och jag har börjat kunna skissa lite på en ungefärlig tidslinje. Min tanke här är ju att Nya Jorden och NIR (Nionde Interplanetariska Republiken) ska kunna få sig ett (kort) kapitel, och att rollpersonerna kan tänkas hitta dit – men att SL bestämmer när de tittar dit. Var de, så att säga, befinner sig i sin utveckling.

Jag noterar att det är 2 respektive 5 ljusår mellan Nya Jorden och dess grannstjärnor. Mina 3–6 känns alltså ganska okej. Kanske kan man justera till 2–5 bara gör att båda planetsystemen ska kunna passa.

51 nya anteckningar blev det iaf, allt som allt.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-07-27

Ytterligare ett gäng sidor genomgångna. Nu tog jag nog fram till punkten där Terra Nova lyfter, och jag tror att det kommer att bli mindre att anteckna efter det – där blir det ju mest handling ombord på skeppet, och det är ju inte så relevant för den här boken. De här första åtta kapitlen har ju etablerat Nya Jorden och den Nionde Interplaneteriska Republiken.

Det är lite intressant att NIR-människorna tänker sig att Folket, alltså de urinvånare som Len och Amalthea träffade, alltså uppstått spontant, slumpmässigt. Något slags parallell utveckling alltså, mellan Jorden i Vintergatan och Nya Jorden i Andromeda. Jag är skeptisk; jag tror att de helt enkelt har fel. Jag tror att Folket transplanterades av Om. Eller kanske en föregångare till Folket? Jag undrar hur Folkets myter ser ut, om det finns några spår av att ha förflyttats. Jag undrar hur samtalet mellan dem och Om såg ut.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-07-27

Jag är nu ungefär halvvägs genom Barn av Andromeda. och ja, det blir mycket riktigt lite längre mellan anteckningarna nu – mest namn på folk och företeelser.

Jag noterar till min förtjusning att kapitenen på Terra Nova heter Jor-El.

Och att chefsmekanikern heter Marx…
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-07-28

Så! Nu är jag helt igenom pentalogin igen, och har gjort totalt 495 anteckningar, jämfört med de 698 jag gjorde när jag skulle skriva Universums Öde.

Chefsmekanikern Marx verkar tyvärr ha varit ett slarvfel, för han får bara a:et på ett enda ställe – annars är han konsekvent Merx. Nåväl.

Jag har i varje fall en del idéer inför nästa steg, som ju blir att gå igenom min punktlista och försöka göra en "slutversion" av den, som jag sedan tänker okeja med Daniel innan jag går vidare och faktiskt skriver text. Det mesta tror jag är ganska okontroversiellt, men jag har en del idéer jag nog vill stöta och blöta lite, och se hur vi ska tänka kring. Den jordiska intergalaktiska flottan till exempel, och exakt hur "out there" anomalier och annat man kan tänka sig stöta på kring solsystem man besöker.

Men ja, det känns mycket skönt att det här steget i arbetet är klart.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-07-30

Whoops! Inte riktigt skrivar-dags ännu. Jag skulle ju kolla igenom några existerande spels mekaniker för att generera solsystem och se om jag skulle sno nåt. Hittills har jag läst Diaspora och Traveller; jag har gjort lite anteckningar men inget av dem kommer att kunna snos rakt av. Lika bra, kanske. Det är ju alltid mer tillfredsställande att bygga själv. Jag har ett par spel till att kolla igenom; sen ska jag gå vidare…
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-07-31

Alright, nu tror jag att jag nöjer mig. Jag har nu kollat även M-space, Stars Without Number och Äventyrsspelet RYMD och känner att jag har hyfsad koll på vad som erbjuds. Jag tror att det som impat på mig mest hittills, och som ligger mest i linje med hur jag tänker, är SWN. Men jag återkommer nog till de här och snor lånar saker från deras listor och så…

Det märks att många som skrivit sådana här regler sneglat på Traveller, men åtminstone Mongooses version av grundboken blev jag inte så imponerad av ärligt talat. Eller ja, systemet där gav mig inte riktigt vad jag känner att jag behövde. SWN, i kontrast, ger mig exakt det jag behöver – en massa genererat material som man sen komponerar på intressanta sätt som i princip garanterar att det går att skapa äventyr.

Nåja, i morgon ger jag mig på den hierarkiska punktlistan igen. Tror jag.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-08-01

Nu är jag faktiskt igång med punktlistan igen. Det känns rätt bra.

Jag jobbar ju ofta enligt ett slags Kirby-princip – först insuper jag en massa information, förlagor, data – och sedan spyr jag ur mig något slags resultat. Så nu flödar det lite. En sak som uppstod under läsningen var en tydlig idé om hur jag vill lägga upp boken – i vilken ordning jag vill presentera idéerna. Tidigare idag kom jag också på att jag ville ha en kort sammanfattning av alltihop tidigt i boken – i formen av ett slags text som i teorin vänder sig till rollpersonerna. Lite "Välkomna till Andromeda, det här är läget". Så jag skissade lite på vad som skulle kunna finnas i en sån.


Sen ville jag också ha rollpersonerna tidigt – och jag vill att rollpersonerna inte bara ska ha stats; jag vill att de ska ha en historia, och uttalade mål. Därför blir det ett kapitel med frågor om sånt – vad de lämnat bakom sig, varför de tackade ja till Oms erbjudande, vilka mål de har i Andromeda (som grupp och som individer). Jag tänker också att det blir en del exempellistor här; jag själv brukar alltid tycka att det är användbart.

Efter det blir det en kort sammanfattning av Solsystemet, så även de som inte läst UÖ-grundboken kan orientera sig lite, eller bara fräscha upp minnet.

Sedan har vi kapitlen om att bygga och förbereda system och planeter, kulturer och fraktioner, och vad man eventuellt behöver fundera på som nybyggare. De kapitlen står härnäst på min lista över de som ska gås igenom och styras upp i mer detalj.

Slutligen har vi lite kapitel om andra resande, mysterier och sånt. Och så Nya Jorden / NIR.

Jag överväger också att ha med minst ett helt nypåfunnet exempel på system, som man kan använda som utgångspunkt för sitt första spelmöte ifall man vill.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-08-02

Idag har jag framför allt skrivit om att generera solsystem; framför allt har jag skrivit om stenplaneter. Guldlocksplaneter och obeboeliga planeter; paradisplaneter och helvetesplaneter. Givetvis är guldlocksplaneterna de viktigaste att beskriva; det är ju dit rollpersonerna mest sannolikt kommer att åka – men om jag spelledde skulle jag vilja ha lite grund-data om de andra planeterna också. Eller åtminstone ha möjlighet att plocka fram den datan om den efterfrågas. Inledningsvis räcker det kanske med att man bara kan säga hur många guldlocksplaneter det finns, hur många obeboeliga och hur många gasjättar.

I samband med det här har jag också googlat runt på saker som hur många g en människa kan klara av, hur varma planeter vi hittat och så vidare. Ni vet hur det blir, plötsligt sitter man sär och läser faktablad för värmedräkter för att se vad de klarar av…

Jag är i vart fall ganska nöjd med strukturen såhär långt.

Jag lade just över outlinen till UÖ-grundboken i Workflowy för att kunna göra ordentliga jämförelser. Den landade på 22 sidor; den var 20 i Google Docs. Då landade jag på 46 sidor färdig text.

Om jag ska sikta på något liknande så är det alltså där, kring 20 sidor, jag bör försöka nå i outlinen. Det betyder att jag är ungefär en tredjedel färdig.

Jag tänker att om jag behöver "fylla ut" sedan så gör det nog inget om det finns några färdiga solsystem att slänga in i sin kampanj, kompletta med lite äventyrskrokar…
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-08-03

Idag blev lite mindre gjort, men det blev åtminstone ett par sidor punktliste-punkter. Jag fleshade ut stenplaneterna en smula, och funderade på hur solsystemet skulle kunna beskrivas med det här systemet. Jag hittade också lite snabbt på ett eget solsystem att ha som exempel. Båda delarna kommer nog att få expanderas en smula, men min tanke är ju att det här ändå ska kunna gå ganska snabbt – även om det blir en del text som visar möjligheter och hur saker hänger ihop, så är tanken att det ska vara enkelt och inte stjäla mer tid än nödvändigt.

Jag gick också igenom och byggde ut texten om att generera bebodda planeters befolkning, deras civilisation. Här kommer klassisk "tech level" och sådant in, men förhoppningsvis på ett sätt som skapar lite friktion och äventyrsmöjligheter. Kombinerat med lite "what if" – i det här spelet kommer ju alla från jorden, men de kommer från olika tidsåldrar – så rollpersonerna kan stöta på ett samhälle som grundats av displace:ade vikingar, men som anlände för många generationer sedan och nu är nära att träda in i informationsåldern. Hur har deras samhälle påverkats av att inte ha några andra att handla med eller kriga mot? Vad finns kvar av de gamla sederna – när det aldrig blev något kristnande? Och hur tar de emot rymdbesökare – vilka försöker utnyttja dem, vilka vill mest bli av med dem? Finns det kanske rentav de som ser dem som gudar, som nedstiger från Valhall?

Den här delen kommer att behöva justeras och kompletteras mer framöver, men det är får vara en grundplåt.

Nästa steg blir att kolla igenom vad jag tidigare skrivit om nybyggande – om rollpersonerna beslutar sig för att själva grunda en koloni.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
36,037
Location
Rissne
UPPDATERING 2021-08-05

Innan jag gick vidare till nybyggandet så gick jag igenom stenplaneterna en gång till. Jag var nämligen lite osäker på vad man skulle ha dem till, framför allt de obeboeliga. Tanken är ju att man inte ska lägga så mycket tid på dem om man inte vill, men texten om dem upptar ändå en del utrymme. Så jag skrev en liten enkel lista med skäl till varför man skulle vilja besöka en stenplanet – beboelig eller ej. När en planet är bebodd kan man ju vilja köra diplomati, spioneri, handel eller what have you – och oavsett om den är bebodd kan man följa en nödsignal, få uppdrag av någon annan att kartlägga planeten, utreda vad som hänt vid en viss utpost etc.

Det blir ju lätt lite formulaiskt, men tittar man på rollspelsäventyr i allmänhet och hur de är strukturerade så… är de ju lite formulaiska. Det är i kombinationerna, omständigheterna, det intressanta/nya sker.

Jag funderade också på några exempel på kulturer som bosättningar kan ha sitt ursprung i, och några saker man specifikt kan kolla på när man läser på om dem.

Totalt verkar jag nu ha nått tio sidor. Så typ halvvägs.

Jag kom också på idag att en hel del av utrymmet i UÖ-bokens outline ju upptogs av små äventyrfrön, och några sådana har jag ju inte skrivit alls ännu. Det blir nog bra, det här.

Går det lika fort som jag skulle önska? Nej, men jag tar lite i taget så blir det förr eller senare klart…
 
Top