Ugglornas skriftpråk

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
740
De behöver ju inga pennor, de har sina klor (och för den delen massa pennor...) och ristar därför sin skrift.
Det är nog till och med så att det enda sanna sättet att skriva på är att doppa en klospets i bläck och skriva, eller rista med klon i en sten, så som fåglarna alltid har gjort. Pennor är ju bara ännu ett futtigt försök från smådjurens sida att härma fåglarnas majestätiska och korrekta sätt att finnas till i världen. Numera har smådjuren för övrigt slutat använda de gamla eleganta pennorna med krökta spetsar, och skriver med pennor vars spetsar är raka som en sparvnäbb. Det blir inte särskilt elegant alls.
 
Last edited:

guldfink

Hero
Joined
6 Feb 2011
Messages
1,093
Egentligen tycker jag att de idéer som redan kommit upp är bra (nog bättre än min nedan), men bara för att få ut det och kanske ge någon vidare association:

När ugglor har en omfattande idé, kanske en hel berättelse eller en ingående analys, rycker de en fjäder ur sin egen skrud under rituella former och hänger den i en tunn tråd i ugglornas djupa grotta. Där kan andra ugglor sedan väcka fjäderns lagrade innehåll och fylla grottan med det. Det skulle kunna manifesteras typ som Dumbledores minnessåll, att fjädern skriver innehållet i luften eller att grottan fylls av något slags hologramaktigt som i Vaiana.
 

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
740
De är gamla och kunniga, stora som hus, och äter småfolk! Man kan få kunskap från dem om, men först måste man överleva länge nog för att kunna öppna munnen och visa att man är något värt att bli tillgiven ugglornas kunnande.
Så är det definitivt!
 

TobiasEkwall

Swordsman
Joined
26 Aug 2007
Messages
533
Älskar detta. Det får ihop ugglornas superhörsel, deras ho-ho-hoande och något shamanistiskt med grottor där man går in och har en psykedelisk upplevelse. Det ska jag definitivt använda i en eller annan form!
Då kan ju också kunskapen ligga i nivåer. När man kommer in i grottorna får man höra, lagom hemlig kunskap, vilken uggla som varit vilken Ugglas läromästare, sen djupare ner fårcnan veta vilka formler som krävs för att få misskött att dansa och ännu djupare in antagligen på andra sidan djupa klyftor som barabevingade djur kan korsa finns det allra hemligaste. Sen blandat med de här hemligheterna finns viskningar från äventyrande kunskaps-tjuvar och deras evigt ekande panikskrik när ugglorna hittar dem
 

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
740
Jag tänker att de skulle kunna ha motsvarande inspelningar, i.e de ho-ho-hoar in i ögonhålorna på skallar, ev med någon magisk kloristning i kraniet. Sedan ekar det ut från skallen för den som har rätt lösenord.
Det jag definitivt vill ha är katakomber fulla av katalogiserade kranier.

"Då ska vi hoo-hoo se, sektioo-hooon tolv, rad fjooo-hoorton, här hoo-har vi den gamla vesslan. Han hoo-hoooo sökte upp ugglorna som levde samtidigt som groddjurens andra högkultur, och kallade sig för en häx-hoo-hoo-mästare. Ville hoo-hoo veta dödens hemlighet. Det fick han."

*

Om korparna är en sorts mer "judeo-kristna"-präster, som dock också rent konkret är budbärare mellan levande och döda, tänker jag att de måste motsätta sig en sån här hantering av de döda, och att det ger upphov till konflikter.
 
Last edited:

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
740
Sen blandat med de här hemligheterna finns viskningar från äventyrande kunskaps-tjuvar och deras evigt ekande panikskrik när ugglorna hittar dem
Sjuuukt bra. Så himla fett. Älskar detta.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,798
Location
Göteborg
Lite underligt att tråden kommit såhär långt och ingen nämnt den uppenbara kopplingen mellan fjädrar och skriftspråk!
Kanske är fjäderpennor något som smådjuren använder för att skapa sin egen förbjudna kunskap, nedskriven med de kunskapsbärande fåglarnas själva kroppar, något som både korpar och ugglor finner avskyvärt och belagt med de gruvligaste straff? Kanske innehåller fjädrarna en del av fågelns egen kunskap, som på detta sätt kan tvingas ur dem utan deras samtycke.
 

Sinisa_

Aeronautisk bokbindare
Joined
2 Jul 2022
Messages
740
Kanske är fjäderpennor något som smådjuren använder för att skapa sin egen förbjudna kunskap, nedskriven med de kunskapsbärande fåglarnas själva kroppar, något som både korpar och ugglor finner avskyvärt och belagt med de gruvligaste straff? Kanske innehåller fjädrarna en del av fågelns egen kunskap, som på detta sätt kan tvingas ur dem utan deras samtycke.
I detta finns nog något. Det finns en antydan om olika alfabets och bokstävers makt i "yrket" bokhandlare:

"Vilt sparkande K och A, kryllande E och X och M, och alla de andra slingrande, luriga bokstäverna: att läsa är att tämja alfabetet, och varken lätt eller ofarligt.

På hyllorna i din trevliga, dammiga butik ställer du fram encyklopedier och reseskildringar, diktcykler om näckrosor och fjärilars eventuella tankar, matematiska läroböcker från amfibiekejsardömet, och romaner om gamla viktiga krig.

I din källare förvarar du böcker som muttrar och ruskar på sig, böcker som skulle flyga iväg som hökar och kråkor om de inte var fastkedjade eller inlåsta i burar, och böcker i vilka ofattbar magisk kraft har fångats in. Böcker fulla av hungriga ord, vilda alfabet, förbjudna bokstäver.

De skimmer du bemästrar är besvärjelser från uråldriga, utdöda civilisationer, som du stammande läser upp ur böcker: ibland stiger till och med besvärjelsen faktiskt upp från själva pergamentet eller papyruset som ett skimrande, svävande ord eller en levande, flaxande hieroglyf."
Vissa besvärjelser behöver man definitivt skriva ner med just en korp- eller ugglefjäder. Kanske är det så att om man doppar en korpfjäder i korpbläck, vad det nu kan tänkas vara, och drar en cirkel runt sig, och somnar inuti cirkeln, så besöker ens själ de dödas rike när man somnar; och ugglornas kraft tänker jag har mer att göra med andra världar, parallella universum, skuggländerna...

Och de stora fåglarna tycker inte om att man sysslar med deras fjädrar, ens när man hittar dem blåsande i vinden -- tvärtom betraktas det som ett dåligt omen att få syn på en fjäder utan sin ägare. Kanske bör man begrava den eller nåt.

"Du vet inte vad du har gjort, dårakiga valp! Ta aldrig hem en ugglefjäder igen! Om de får se den här kommer de förtrolla hela familjen, så att päls och kött faller av oss, och vi blir till dansande skelett som får underhålla gästerna i Skymningshäxans tehus!"
 

Tarsus

Warrior
Joined
24 Jan 2022
Messages
263
Angående fåglar och skrivkonst skulle jag rekommendera James Gurneys Dinotopia-böcker som utspelar sig på en förlorad kontinent där dinosaurier och människor lever sida vid sida. Här är en sammanfattning av deras alfabet från Dinotopia-wikin.
 

Caligo

Swashbuckler
Joined
3 Aug 2010
Messages
1,986
Location
Göteborg
Nu slår jag säkert in någon öppen dörr men alla vet väl att "penna" betyder fjäder på latin?

Och att pasta penne är döpt så eftersom den liknar en fjäderpenna :)
 
Last edited:
Top