Det finns tio rader (eller kolumner som jag kallar det, lodräta rader alltså) därför att man max kan ha tio i skadetålighet. Skadetåligheten räknas ut så här:
STY + TÅL + 3T6
Läs av resultatet i tabellen på sidan 21 (EON2). Tabellen går som högst till 8 skadekolumner, men det finns särskilda förmågor som kan ge fler.
När du vet hur många skadekolumner din karaktär skall ha, kan du stryka över de kolumner som du inte behöver. Har du t ex 7 i skadetålighet så kan du stryka tre kolumner så att du bara har sju kvar.
När man tar skada börjar man kryssa i de tomma rutorna från höger till vänster. Skulle man fylla en hel rad, fortsätter man på raden under tills man fyllt i så mycket skada som man tagit. Till vänster om varje rad står det något. Högst upp står det en 0:a. Vid raden under står det +Ob1T6 och under detta står det +Ob2T6 osv. Detta är svårighetsökningen man får på vissa slag på grund av skadorna man tagit. Det blir alltså svårare att slåss och göra saker om man är skadad.
Man ska räkna med dessa extra svårighetstärningar om man har markerat skador på just den raden. Om raden på +Ob1T6 är fylld, men raden för +Ob2T6 är helt tom så får man alltså bara +Ob1T6 på slagen.
SI på vapen och sköldar
SI står för snabbhetsindex och är ett mått på dels hur stor fördel vapnets längd ger dig i början av striden och dels hur stor fördel vapnets manöverduglighet hjälper dig under resten av striden.
Det första värdet är direkt relaterat till vapnets längd. Ett långt vapen har ett högt värde och ett kort vapen har ett lågt. I början av varje strid ska man slå för initiativ, alltså vem som har övertaget i striden, vem som är anfallare. Ett långt vapen låter dig engagera fienden på långt håll och kan därför vara bättre i början. Har man ett högre första värde på sitt vapen än sin motståndare får man lättare att vinna initiativet den första rundan.
Det andra värdet visar hur lätt det är att komma igen med vapnet, alltså hur snabbt man kan få fram det till anfall eller försvar igen efter att man huggit/parerat en gång. Det är detta värde man använder för att vinna initiativet övriga stridsrundor. Ett litet vapen har ett högre värde än ett långt vapen.
Hoppas detta hjälper en aning
/Duddmannen - Inte för fin för att hjälpa en medspelare i nöd.