Tipsa mig om film

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
10,988
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Markéta Lazarová är en medeltidsfilm som är vida ansedd som den bästa tjeckiska film som någonsin gjorts. Jag minns den som bra, men det var en sån där film jag såg i svintrött tillstånd efter ett bombardemang av skitsvåra filmer under nån filmfestival, så den är definitivt på min "se om, se rätt"-lista. Den handlar om en feodalherres dotter som blir kidnappad av banditer och älskarinna till en av dem, och alla förvecklingar som följer på detta.

Tänk att det fanns en tid när det gjordes bra europeisk medeltidsfilm. Det är svårt att tänka sig nu...

 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
10,988
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
The Knight of Hope är en tjeckisk amatörkortfilm, som trots sina extrema begränsningar lyckas med konststycket att vara en bättre medeltidsfilm än 95% av vad Hollywood kläcker ur sig. Man hade kunnat tro att arvet från Markéta Lazarová levde vidare, om det inte vore för att "Medieval" nyss haft premiär... :rolleyes:

 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
10,988
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Also... The Northman är tekniskt sett också en medeltidsfilm. Och den är ju bra på riktigt, med tv-viking:andet relativt återhållet och istället ett svulstigt, ödesmättat och LSD-spikeat Hamlet-epos fullt av genuin attention to detail och kärv islänningasagostämning. Min vän som är matarkeolog och expert på vikingatiden gav en stor stamp of approval.

Givet dess tolkning av vikingatida maskulinitet och hederskultur som något fundamentalt meningslöst och nästan karmiskt otillfredställande, är The Northman också Blood Feud RPG - the movie.

 

Franz

Myrmidon
Joined
4 Dec 2010
Messages
4,242
En av de allra bästa medeltidsfilmerna måste ju vara Storm över Ryssland av Sergej Eisenstein. Detta är ju en sovjetisk propagandafilm så budskapet håller vi såklart inte med om, men hantverksmässigt är filmen mästerlig! De tyska korsriddarna är några av filmhistoriens mest läskiga skurkar och de otroligt maffiga fältslagscenerna är svåröverträffade än idag!

 

Khan

Kondottiär
Joined
23 Apr 2014
Messages
3,804
Jag är stort fan av typ allt med Errol Flynn, men framför allt KAPTEN BLOD. Antagligen historiens bästa piratfilm. Rekommenderar boken också, men då är ju Errol Fynn inte med.

 

Khan

Kondottiär
Joined
23 Apr 2014
Messages
3,804
Om man tvunget ska glo igenom de ofta rätt meh Robin Hood-filmer som gjorts, kan jag nog säga att jag inte hittat någon bättre än Robin Hood (1991). Som handling är det en klassisk, men nedtonad Robin Hood-historia. Den har tre saker som höjer den till toppen (utöver Errol Flynns då förstås, som deltar utom tävlan. Lagom nivå av äventyr, humor och saxare vs normander.

1 - Det regnar i Sherwoodskogen! Nämn en annan Robin Hood-film där det gör det! Åtminstone till den grad att det känns klibbigt och lerigt och äckligt på samma sätt som här.
2 - Jürgen Prochnow försöker prata engelska med normandfransk brytning. Det är hysteriskt roligt.
3 - Ur ett historienördigt perspektiv är det här en av de bättre filmerna när man tittar på kläder och dylikt, med många balla val. Inte hela vägen upp i 95% rätt (som Northman däruppe), men en bra bit över 80%. Det gör mig glad.

 

Khan

Kondottiär
Joined
23 Apr 2014
Messages
3,804
Instämmer för övrigt om Kingdom of Heaven som @Ymir nämnde ovan. Se inte kortversionen.

Och ska man ha klassisk asiatisk "fantasy/medeltid" antar jag att du redan sett typ allt Kurosawa har gjort? Inte en dålig film i den filmografin, även om jag har svårt att välja om Rashomon eller Sju Samurajerna är bäst.
 

Khan

Kondottiär
Joined
23 Apr 2014
Messages
3,804
Vill man bara ha tramsgladvåldvåldslattjoäventyr finns det få filmer som är bättre än De Tre Musketörerna (1993). Jag skiter högaktningsfullt att den tar sig ENORMA friheter med förlagan. Den är gladäventyr på precis rätt sätt, och när Bob Anderson gör svärdandet är det svårt att inte bli bra.

 

erikt

Hero
Joined
21 Feb 2014
Messages
1,010
Och när vi nu nämnt Robin Hood, så måste ju även Ivanhoe nämna (där nämnde Robin Hood har en viktig biroll). Boken skapade många av våra nutida (van-)föreställningar av medeltiden, och har filmatiserats åtskilliga gånger.
De mest kända filmversionerna är nog dels storfilmen från 1952 och dels TV-filmen från 1982, där den senare är den som brukar visas här i Sverige till nyår.
 

wilper

Gubevars en rätt produktiv människa.
Joined
19 May 2000
Messages
7,771
Location
Nordnordost
Flesh and Blood

Minns den som bra, men det var väldigt länge sedan jag såg den.
Kom hit för att tipsa om den. Har till och med ett screenshot på trailern:
1669193879876.png
Att se den faktiska trailern rekommenderar jag inte, den är lite spoilerig sådär.

Mitt hjärta slår dubbelslag när Paul Verhoeven och Rutger Hauer erbjuds i samma film som det gör här.

(Soldat van Oranje är också FANTASTISKT bra, men den är WW2 så den får vi stå över den här gången.)
 

Daniel

Swordsman
Joined
7 Apr 2009
Messages
543
Nu kanske det inte efterfrågades självklarheter, men låt oss inte glömma Excalibur från 1981. Den har ett kusligt sagoskimmer.

Och jag vill åter igen på detta forum slå ett slag för The Last Duel från 2021!
Rent fotografiskt är Ridley Scott och hans medarbetare svårslagna mästare i singlande snö, springande hästar och episka medeltidstablåer. Se bara öppningsscenen för ett briljant exempel.

Jag håller även hans Robin Hood från 2010 högt, med sin mästerliga visuella upplevelse. Film är bildberättelse, och snygga bilder räcker väldigt långt för att göra en toppenupplevelse.

Om ryktet stämmer - vilket det förmodligen inte gör - att Ridley Scott var inne och nosade på Jan Guillous Arntrilogi när han sökte material för sin storslagna korstågsfilm (det som istället blev redan nämnda Kingdom of Heaven) är det en sorg & skam för filmmediet att Arnprojektet sedermera blev som det blev (uselt!).

The Green Knight med Dev Patel och Alicia Vikander är baserad på riddareposet Sir Gawain and the Green Knight. Den är lite som en blandning mellan historiskt drama, saga och (mar)dröm.
Briljant film! Var totalt golvad på biovisningen, och har redan sett om den ett par gånger på blu-ray! Särskilt scenen med Gröne Riddarens ankomst är total filmmagi.
 
Last edited:
Top