Nekromanti Till Riotminds - Hemsidor och copyright?

Ryng Silverkorp

Veteran
Joined
31 Jul 2001
Messages
137
Location
Eskilstuna
Vad får man lägga upp till DoD på en hemsida?

- Egna "hemmaregler"?
Några restritioner eller tillåtet/ej tillåtet.

- Egna "hemmavärldar"?
Några restrektioner eller tillåtet/ej tillåtet.

En bra idé kanske skulle kunna vara ett "regelverk", typ "Riotminds Lag" om vilka regler som gäller.

En annan idé skulle kanske kunna vara att man kan få sina hemmasnickrade prylar "godkända" av Er. Är verket godkänt, kanske man skulle få märka sitt verk med typ en stämpel "Riotminds approved".

Detta är bara idéer, ett exempel är kanske något i stil med den där "D20-Licensen" .... fast här en "Riotminds DoD licens" eller nåt sånt ....

Mvh

Ryng Silverkorp som firar sitt 100:e inlägg
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
"Vad får man lägga upp till DoD på en hemsida?"

Enligt svensk lag, ingenting som någon annan har skrivit och ingenting med varumärken som ägs av någon annan. Rent formellt måste du fråga RiotMinds om du får tala om att sidan handlar om DoD, men på den punkten brukar de vara snälla. <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>

Så egna regler och egna världar är helt OK, så länge som ovanstående grundprincip gäller.
 

Doedinnan

Veteran
Joined
16 Feb 2002
Messages
122
Location
söder (stockholm)
Copyright? [ot]

Jag undrade i en annan länk på Eon forumet lite över Copyright lagen, men jag fick inget svar av någon så jag tänkte med risk för spam fråga en gång till:

Är det inte lagligt att bara kopiera delar (typ 15%) ur en bok?
 

Sereg_UBBT

Swashbuckler
Joined
17 May 2000
Messages
2,486
Location
Sektor 242, Norra hemisfären
Re: Copyright? [ot]

lagarna är väl lite luddiga på den här punkten, citera får man ju alltid göra, men fråga är hur mycket? Om någon skulle citera hela magikapitlet DoD här på forumet så skulle det vara ett ett brott mot upphovsrättslagen, ett stycke eller två går däremot bra. Men se till att få ursprunget till texten rätt.

Bilder får man öht inte stjäla och lägga upp på sin egen hemsida.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Copyright? [ot]

"Är det inte lagligt att bara kopiera delar (typ 15%) ur en bok?"

Nej.

Du får citera en bok, men det ska i så fall ske "enligt god sed". Att citera ett verk i syfte att hävda eller motbevisa en tes som man själv lägger fram är i enlighet med god sed, liksom att ha ett stämningscitat i början på kapitlet. Att citera stridskapitlet för att man är för lat att skriva ett eget, eller att citera rollpersonsgenereringen för att någon är för snål för att köpa regelboken, är inte i enlighet med god sed.

Det finns ett undantag, och det är om du är lärare och kopierar delar av en bok till dina elever i undervisningssyfte. Det ska i så fall ha relevans för utbildningens syfte. Det kan ha varit det som du har hört talas om.
 

Mattek

Veteran
Joined
24 Aug 2000
Messages
7
Location
Malmö
Re: Copyright? [ot]

Har jobbat lite med bl.a. Gleerups förlag och där fick jag höra att man har rätt till att ta en (1) kopia för privat bruk av varje tryckt verk du äger.
 

Count

Warrior
Joined
29 Nov 2000
Messages
206
Location
Göteborg, Malmö
Re: Copyright? [ot]

Det är väll tillåtet att lägga upp en bild om man både får tecknarens och det företag som möjligtvis har köpt upp bildens tillåtelse. Då borde ju allt vara OK.

Eller?


/images/icons/baby.gif/images/icons/baby.gif/images/icons/baby.gif/images/icons/baby.gif/images/icons/baby.gif/images/icons/baby.gif/images/icons/baby.gif/images/icons/baby.gif/images/icons/baby.gif/images/icons/baby.gif/images/icons/baby.gif
 

Zäta

Veteran
Joined
22 May 2000
Messages
75
Location
Göteborg.
Re: Copyright? [ot]

Jo!
Enligt 12§ upphovsrättslagen (en s.k undantagsparagraf till 2§) får man kopiera enstaka offentliggjorda verk för eget bruk. Detta innebär, Krille, att man kan låna t.ex Consaber och helt sonika kopiera hela boken. Helt lagligt. Att detta sedan är något som bokförlagen motarbetar (bl.a för att hindra fattiga studenters kopierande av kurslitteratur) är en helt annan fråga. I avsaknad av ett pilotavgörande från HD står tolkningen av 12§ oförändrad, även om ett prejudikat inte är helt omöjligt i framtiden.

Lärarundantaget är något helt annat (13§) och gäller bara om en avtalslicens tecknats. Citatundantaget är också något helt annat (22§).
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,378
Location
Helsingborg
Re: Copyright? [ot]

"Enligt 12§ upphovsrättslagen (en s.k undantagsparagraf till 2§) får man kopiera enstaka offentliggjorda verk för eget bruk."
Jo, det stämmer, men det är ju för eget bruk. Här talar vi ju om att dela med oss till andra och då stämmer det som Krille skriver.. "Enligt god sed".

/[color:448800]Han</font color=448800> som hade tänkt att lägga upp en regelbok som baseras på DoD men orkar antagligen inte skriva ihop den
 

Riddaren

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,944
Location
Vintergatan, Universum
Fel![ot]

Ja, du får kopiera ett verk som säkerhetskopia. Men detta innebär också att du måste äga verket. Att låna hjälps inte. Säljer du boken, måste även kopiorna medfölja detta som du tagit.

// Riddaren
 

Zäta

Veteran
Joined
22 May 2000
Messages
75
Location
Göteborg.
Re: Fel![ot]

Hehe, nej du. Nu har du blandat ihop två olika saker. Rätten att säkerhetskopiera gäller datorprogram, och då pratar vi om 26 g § i upphovsrättslagen. Och då stämmer det du säger, om datorprogram alltså.

12§ gäller det övriga upphovsrätter, datorprogram är ett undantag.

Hur kan jag vara så säker på det här? Jag råkar vara inne på det andra året på min Jur kand examen och har läst tillräckligt med immaterialrätt för att veta hur landet ligger. Just kopierande av kurslitteratur är ett vanligt exempel. Det är alltså helt lagligt att låna boken och sedan kopiera den till dig själv, så länge du inte sprider den. (Gäller alltså alla böcker, även rollspelsböcker.)
Tyvärr florerar det en mängd rykten kring upphovsrätten, något som inte minst märks här. De flesta som uttalar sig har inte en aning om hur lagen ser ut. (Uppenbarligen.)
 

Zäta

Veteran
Joined
22 May 2000
Messages
75
Location
Göteborg.
Re: Copyright? [ot]

Ja, se mitt inlägg ovan. Men Krille svarade ju på en fråga rörande just rätten att kopiera böcker, frågan rörde inte spridandet. Eller hur?

BTW, copyright finns inte i svensk rätt. Det är en amerikansk( anglosaxisk) formaliakonstruktion för att skydda verk upphovsrättsligt.
I Sverige uppkommer upphovsrätten automatiskt i och med att verket når s.k verkshöjd.
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,378
Location
Helsingborg
Jaha, det är därför...

...du slänger omkring dig en massa paragrafer.. Min kunskap baseras bara på det som finns på Project Runeberg och det som står där är från 1990.. Tydligen rätt inaktuell eftersom paragraferna är helt fel..
Enligt den sidan behandlar t.ex. 14 § citaträtten ..

/[color:448800]Han</font color=448800> som kanske ska låna en riktig lagbok någon gång
 
Top