Nekromanti The Mist: Mina intryck

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Ikväll var veckans lediga kväll, och jag gick på bio.

I've been a member of IMDb for many years now and rarely do I take the time to comment on a film. In addition, I watch, on average, about 10-15 films a month, split among all genres including horror. Lately though, I've been very disenfranchised with most horror films especially with the proliferation of shock/gore/splatter/torture-porn films such as Hostel 2, The latest Saw film, Captivity, etc. Enter "The Mist" and I leave the theater saying to myself "this is why I go see movies".
Så skriver Groovespeed på imdb om The Mist, och jag hade två gratisbiljetter som behövdes användas upp och en oöppnad påse chips jag hittade i en soptunna på jobbet. Allt var redo för en toppenkväll.

Filmen börjar rumphugget och lite typiskt, det är tydligt att vi sätts upp för ett överlevar-scenario när Dimman rullar in och byns invånare snabbt samlas i den lokala mataffär, men jag vet att snart kommer regissören överaska mig med nyskapande grepp...

Istället kommer en ganska platt konflikt som lite ansträngt dukar upp för den första monsterattacken, och det är...

Tentakler?

Det blir snabbt uppenbart att detta inte är en nyskapande och djärv film, så jag bestämmer mig för att avnjuta den som en gammal klassisk hjärndöd monsterskräck...

Men det går inte! Den är FÖR korkad! Vad fan, verkligen allt är ju med enligt standartdmall 1A: Insekter och kladd-monster, platta karaktärsarketyper, det är militären och forskarna som ställt till det, folk avverkas i blodiga scener med avgrundsskrik, kladdiga chockeffekter, kvinnor är moderliga, tönten har en oväntad talang, hjältarna ger svar på tal till de nesliga vanliga människorna som faller för situationens press och blir egoistiska... Oj, spindelnät, jag undrar om de kommer stöta på spindelmonster och offer ihopvävda i kokonger? NÄMEN TITTA!

Arg! Jag hejade faktiskt på den kristna tokkärringen i förhoppningen att en plot twist skulle visa att hon hade rätt hela tiden, och att det var domedagen.

Men det värsta av allt är hjälten.

Hjälten är vältränad, känslomässigt stark, rationell och en ledare, men det viktigaste för honom är hans son så han är en bra pappa också. Han pratar hest och tufft, men han är en enkel harmonisk människa. "Åh nej, trädet som din farfar planterade blåste ner och förstörde dina målningar!" får vi veta i inledningen, "Äh, det är bara saker, huvudsaken är att ni är säkra" svarar han tufft. Åh just det, han målar också. Och så har han en riktigt bred, manlig haka. Har han INGA dåliga drag? Jo, han blir arg ibland. Fast på ett sympatiskt och rättfärdigt sätt, på de som förtjänar det.

Iallafall, hjälten, hans son och tre andra klyschor till roller lämnar de nyfrälsta nollorna till överlevarna i mataffären, och ut i ett dimsvepta landskapet. (Förstås dör några sympatiska karaktärer på vägen till bilen) Här börjar The Host of Seraphim spela, som för att cementera känslan av total och slutgiltig undergång, en oändlig ödemark i dimma... Men de åker bara på en snutt väg där två bilar har vält (till synes av sig självt) och en skolbuss har kört av. Nu är det bara pinsamt, och jag börjar titta på klockan allt oftare. Ja, och så ser de ett jättemonster. Det var faktiskt tufft.

Till slut så får de slut på bensin, och de bestämmer sig för att hjälten (Jag kommer inte ens ihåg vad han heter!) ska skjuta de andra. Det gör han, men han har ingen kula åt sig själv. Oj, det slutet var inte så Hollywood! Men vem bryr sig när resten av filmen är så klyschig att det gör ont?

Så fort, så fort alla de andra är döda så dyker armén upp och dimman försvinner. (!!!!) Jag skojar inte!

Vad försöker regissören säga oss? Att det är dåligt att vara kristen och att skjuta sina vänner, men att det är bra att sitta och häcka och vänta? Han hade kunnat beröra vad stark stress, desperation, självmord och tragik, om bara rollerna och dessa teman fått etablerats inte rollerna går och dör. Oerhört snöpligt! jag känner mig som i ett konventsscenario där vi gjorde fel eller gick fel och spelledaren säger "Bra försök, men ni gjorde fel, så... alla dör."

Hjälten blir förstås ledsen, men... tyvärr är det lite svårt att köpa det eftersom han varit utan svaga punkter i hela filmen fram tills nu. Han uttrycker mina känslor väldigt bra i sista scenen, dock:

WOOOOOOOAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!! RUUÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄH!!!!!!

The Mist får en halv stjärna av fem möjliga, och ett fett långfinger. Det här är en film som gör mig arg. Ibland är det skönt att inte World of Darkness är på riktigt, hade det suttit en varulv med tillräckligt låg Harmony i publiken så hade han flippat ut och dödat alla. Eller gillat den.
 

Gurgeh

The Player of Games
Staff member
Joined
23 Feb 2001
Messages
9,914
Location
The Culture
Här kommer ytterligare en trist kliché: Läs boken istället. (Eller snarare novellen, eftersom det är en sådan filmen är baserad på.) Jag har för mig att jag tyckte att den var rätt bra när jag var 15 eller så och läste allt som Stephen King skrev.

/tobias
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,605
Location
Rissne
Gurgeh said:
Här kommer ytterligare en trist kliché: Läs boken istället. (Eller snarare novellen, eftersom det är en sådan filmen är baserad på.) Jag har för mig att jag tyckte att den var rätt bra när jag var 15 eller så och läste allt som Stephen King skrev.

/tobias
Det var väl inte King som skrev The Fog? Det var väl James Herbert?

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Fog_(1975_novel)

Själv har jag lyssnat på The Fog, originalet, som ljudbok massor på sistone, och jag gillar den stenhårt. Byggde till och med ett Hellboyäventyr kring den i nåtslags kombination med insektsmonster.

...vilket liksom kändes lite roligt när jag ett par veckor senare för första gången såg trailern i samband med att jag var och såg Iron man. Mina polare som var med tyckte "öh, insekter... dimma... har inte vi sett det här förut nånstans..."

Fast mitt äventyr var mycket uppskattat och coolt, och den här skiten verkar ju mest kass.
 

Insignia

Swashbuckler
Joined
8 Oct 2001
Messages
1,813
Location
Uppsala
Fast nu är det Stephen Kings "The Mist" som avses. Jag vill minnas att jag tyckte den var halvdassig när jag läste den.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,605
Location
Rissne
Insignia said:
Fast nu är det Stephen Kings "The Mist" som avses. Jag vill minnas att jag tyckte den var halvdassig när jag läste den.
Där får man för att man skriver när man är stressad. Ursäkta.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,207
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Jag tyckte The Mist var en helt okej film...mycket för att den var en rätt trogen adaption av novellen, som är tämligen bra imo.

Men du för fram en del goda poänger...jag antar att filmen brister, typiskt nog, just i de avsteg den gjort från novellens fokus.

Det som gör ståryn intressant, är att den inte fokuserar på själva spänningsmomentet som dimman utgör, utan på reaktionerna hos människorna inne på varuhuset - och hur de -inte- lyckas hålla sams. Filmen urlakar det hela här genom att låta konflikterna bland människorna på varuhuset få dödlig utgång - det fick de aldrig i novellen.

Jag håller inte med om att karaktärerna är klichéer. Huvudpersonen är tråkig nog, sure, men många av bifigurerna känns, typiskt nog för Stephen King, mycket mer verkliga än sedvanliga karaktärer i jänkarfilm. Procenten gamla, tjocka eller helt enkelt oattraktiva människor är anmärkningsvärt hög, och åtskilliga av de bifigurer som får mest screentime tillhör just dessa grupper.

En rolig detalj är att i novellen ligger huvudpersonen med bruden - dvs, han är otrogen. Denna karaktärsbrist lyser i filmen med sin frånvaro.

Dimman är mest en kuliss för det mänskliga dramat, och även i filmen tycker jag den kulissen blir rätt effektiv stundtals - till exempel scenen när man ser dimslöjorna komma krypande och svepa in varuhuset.

All in all, visst The Mist är kanske ingen höjdarfilm, men jämfört med allt annat jänkarna gjort i skräckfilmsväg på år och dag är den inte så pjåkig.

- Ymir, tycker
 

Pendragon

Swashbuckler
Joined
5 Aug 2000
Messages
3,030
Location
Malmö, SKÅNE
Rättelse (Tokspoiler)

Ymir said:
Filmen urlakar det hela här genom att låta konflikterna bland människorna på varuhuset få dödlig utgång - det fick de aldrig i novellen.
Rättelse: Det fick de visst. Soldaten som inte hängde sig var helt frånvarande från boken och dog således inte där. Däremot vill Carmody offra huvudpersonens son och blir skjuten för det i novellen såväl som i filmen.

/Joel - hästminne
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
För att visa var jag kommer ifrån så kan jag säga att jag verkligen diggade Cube där pressen gör sällskapet farligare än själva kuben och Cloverfield där rollerna känns på riktigt. Hudson är lite av en stereotyp, men eftersom jag faktiskt känner en sådan kille så får han vara med ändå...

Jag kunde aldrig riktigt tro på The Mists karaktärer. Jag vet ingenting om soldaterna som tog sina liv, den onda tanten är -bara- ond och galen, tanten är hederlig jävlaranamma-stereotypen, och så vidare.

IMHO då. Jag har sett att The Mist har trogna supporters på IMDB, så den kan ju inte vara den totala katastrof som jag såg den som.
 
Joined
13 Apr 2001
Messages
1,325
Location
Djupaste småland
Tja, jag håller inte med din recension alls, tur är väl det, att man tycker olika, menar jag.

Tycker nog att den fyller sin funktion rätt så ok, faktiskt. För mig överraskade den snarare positivt än negativt.
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Jo, det kan jag hålla med om, det reagerade jag också på. Men dom bor ju på Manhattan, då måste man vara snygg och framgångsrik. :gremsmile:
 

Mr White

Veteran
Joined
10 May 2001
Messages
126
Location
Göteborg
The Mist var en B-film; Manus, skådespelet, castingen, effekterna, stämmningen. Be, Be, Be. Nough said. Det makabra slutet var den enda ljusglimten.
 
Top