Nekromanti Teotropi - behöver fixas till

Kullendorff

Warrior
Joined
27 Aug 2000
Messages
250
Location
Halmstad
Sitter här och klurar lite på hur man kan göra teotropi eller ja rättare sagt livet för en äventyrande präst lite roligare.

Till att börja tycker jag det är lite fel att försöka sätta exakta värden på en kraft som man lånar ifrån en gud ... men men det är bara jag och jag är ingen vän av folk som försöker tolka gudens kraft med hjälp teorin om flätprincipen och motkrökning .. etc

Jag vill inte ha nån jefla AD&D präst som hurlar eldbollar.
Men som det är nu så är det roll, ja ... förbannat stel och tråkig. Själv har jag house rulat fram ett otal saker för dom redan.
Men lite mer input skulle vara trevligt.


MvH
Kullendorff
 

Celofan

Veteran
Joined
18 May 2000
Messages
167
Inte bara teotropi kanske?

Det känns som om hela.. systemet med gudar och quadosh och grejjer skulle behöva en släng av sleven. Som det är nu känns det som om det inte skulle finnas just nån endaste kvar i religionerna eftersom dom skulle varit utsparkade och bannlysta och allt vad det heter.. exkomunicerade(?) Låg feltoleranströskel på gudar helt enkelt :o)
 

GrottrolletNaug

Swashbuckler
Joined
12 Dec 2001
Messages
3,026
Location
Uppsala
Sitter här och klurar lite på hur man kan göra teotropi eller ja rättare sagt livet för en äventyrande präst lite roligare.


Det kanske inte är tänkt att en präst ska ut och äventyra ?...
Om kyrkan/templet till den lokala religionen/sekten vill ha nånting gjort så skickar dom väl ut sina tempelriddare eller annan dyl. militär gren av religionen/sekten.

Prästerna har församlingar att ta hand om, och vigslat att sköta, och lärjungar att lära upp. Dom har inte tid att vara borta från sin by/stad särskilt länge, och du vet hur lååång tid det tar att resa med medeltida teknologi.
 

Virocon

Swordsman
Joined
5 Sep 2000
Messages
453
Location
Stockholm, Sverige
"Likväl rör hon sig"

Tja, det skiljer sig väl inte så mycket från Fundamentalismen Europa som vi hade för något hundratal år sedan. Toleransen var väl inte så stor där heller, sant? Skillnaden är bara att det var lättare att komma undan med sina brott i Europa, då Gud inte lade sig i hela tiden. Men ni kan ju se det så här;

Man blir inte exkommunicerad i Mundana om man inte blir upptäckt av inflytelserika människor. Jag menar, om du bryter ett tabu i skogen men ingen kan se det och skvallra, eller rättare sagt om ingen kan sätta dit dig för det, så förblir du en del av religionen. Allt fortsätter som vanligt, men när du kommer till himlaporten så säger Gud; " Öh, du bröt mot Tabu där nere. Nu ska du brinna!"
Och allt förblir realistiskt. Ty på jorden gäller mänsklig lag, och i himlen gudomlig.

Detta innebär att din misstanke om att alla sparkas ut ersätts av att alla får brinna i skärselden. Visst blev det trevligare?/images/icons/clever.gif
 

Virocon

Swordsman
Joined
5 Sep 2000
Messages
453
Location
Stockholm, Sverige
Inkvisitionen då?

Om man behöver något gjort, och det innefattar våldsbruk, så skickar man inkvisitionen. En präst får snarare viga folk och sånt, som trollet Naug just påpekade. Men om du fortfarande önskar resa omkring i Mundanas ogästvänliga värld så får du väl använda det du har, vapen eller magi beroende på vad du gett din RP.
Angående magi måste det nog ändå sägas att din religion kan begränsa dina möjligheter inom magibruk. Ceremonierna du får lära dig inom religionerna står skrivna i "Religioner - Gudarnas kamp", och det låter inte så sannolikt att man lär sig andra religioners ceremonier då det lätt klassas som kätteri. Just magin i sig, användandet av andra aspekter än teotropin, tillåts inte alltid heller. Slå upp din religion i "Religioner"-modulen så förstår du nog vad du kan och får göra.
 

Kullendorff

Warrior
Joined
27 Aug 2000
Messages
250
Location
Halmstad
Men suck ... ;]

Kan ovannämda moduler i huvudet men jag vill som sagt bryta mig fri från dom litegranna .. helt enkelt ge lite mer "kraft" åt de troende.

Som det är nu så kan en någorlunda beläst magiker skydda sig mot en guds vrede om man nu ska stirra sig blind på regler. Något jag inte brukar göra ... men skulle vara kul med lite input på hur man kan utveckla de troendes "förmågor" lite bortom vad som står i den något undermåliga modulen "Religoner" (misstolka mig rätt nu, det som står är bra - men det är vad som INTE står där som jag vill åt - den var tunn helt enkelt).

Som sagt, om folk kan sluta stirra sig blinda på vad som står i Mystik&Magi samt Religioner och vill ge mig lite input på hur man kan utveckla de troendes förmågor lite så bidde jag glad.


MvH
Kullendorff
 

GrottrolletNaug

Swashbuckler
Joined
12 Dec 2001
Messages
3,026
Location
Uppsala
Guds vrede och grejer

Som det är nu så kan en någorlunda beläst magiker skydda sig mot en guds vrede om man nu ska stirra sig blind på regler. Något jag inte brukar göra

Det kan han inte.
Däremot så kan man anta att gudarna har ett ömsesidigt jag-sk*ter-i-dig-så-sk*ter-du-i-mig förhållande.


Återigen angående prästerna.
Din vanliga standard präst är inte en person som tar sig ut och äventyrar i vildmarken och boffrar tiraker på löpande band. Han är inte heller en magisk pillerlåda som med en handvändning läker dom mest groteska skadorna på en krigare på 2,3 sek. (DoD präst, någon ?)

En Präst är en socialt stark karaktär, prästen lämpar sig kanske inte så bra för vildmarks kampanjer. Men i mer stadsbaserade kampanjer men mycket social interaktion så blir prästen helt plötsligt högaktuell igen. Prästens sociala ställning, hans bildning och hans affinitet med sin gud gör honom/henne till en högst intressant typ av karaktär. Så bara för att han inte har särskilt mycket att göra i vildmarken, så betyder det inte att han är ointressant för ett äventyr. I intrigerande stadsäventyr så är dom mycket aktuella. Synd är bara att ingen orkar göra intrigerande stadsäventyr för att dom är så jobbiga att planera/images/icons/sad.gif

ANM Nu har jag generaliserat prästyrket, och sagt massa saker som om dom skulle gälla för alla präster i hela världen. Det stämmer naturligtvis inte, jag vill på intet sätt jobba in någon form utav kliché. Det enda jag vill är att hålla prästarna på en trovärdig nivå.
 

Kullendorff

Warrior
Joined
27 Aug 2000
Messages
250
Location
Halmstad
Dubbel Suck

Om det gör det lättare för folk ..

Ersätt ordet präst innan med ordet Tempelriddare, Inkvisatör, Korsriddare .. vilka alla är basicly präster/munkar med vapen utbildning. Sen kom INTE och säg att inte personen ifråga är ute och rör på sig.

Åter igen så missuppfattas frågan.
Frågan var INTE "är präster ute och rör på sig?"

Frågan var: hur kan man ge troende karaktärer lite mer spice. Hur kan vi som SL krydda deras liv lite mer. HUR ingriper gudarna .... etc etc ... Det MÅSTE finnas andra sätt för Teotropi att visa sig än det som står i böckerna. ...

Och varför inte en Zorian präst skulle ge sig ut på vägarna förstår jag inte. Jag har personligen en bekant som är katolsk präst och som roadtrippar i USA just nu .. vet inte varför folk har en massa inbitna åsikter som dom inte kan bortse ifrån.

Sure jag håller med, en vanlig prelle kanske inte är ute och bultar Tiraker. Men sen när är RP's "vanliga"?


MvH
Kullenddorff
*med förhoppning att någon kan få sitt synfält över vad som står i modulerna*
 

GrottrolletNaug

Swashbuckler
Joined
12 Dec 2001
Messages
3,026
Location
Uppsala
Re: Dubbel Suck

Frågan var: hur kan man ge troende karaktärer lite mer spice. Hur kan vi som SL krydda deras liv lite mer. HUR ingriper gudarna .... etc etc ... Det MÅSTE finnas andra sätt för Teotropi att visa sig än det som står i böckerna. ...

Du kan alltid slänga in en liten kasse ny heliga artefakter, och göra gudomlig intervention reglerna lite mer generösa (Dom är lite väl hårda nu...).
Men en prästs största fördelar är hans sociala status och hans utbildning, det är fortfarande faktum som man inte kommer ifrån.
 

Celofan

Veteran
Joined
18 May 2000
Messages
167
Re: "Likväl rör hon sig"

:o) Jag skulle nästan vilja sticka ut näsan och säga att det skiljer sig från fundamentalismen i europa på den mest betydelsefulla punkten av alla. I mundana finns gud, det har han aldrig gjort i märkligheten ' :o) Så om du bryter ett tabu mitt i läbbiga skogen där ingen är, så kommer du få fan för det iallafall. Alltså, märkligheten <-> ingen gud, eon<->nån slags gud som hänger över dig som en hök :o) deet blir som inbillat hot <-> verkligt hot*Hehe*

nåväl, jag har faktistk inte lusläst religionsreglerna, men det kan ju vara värt att göra och SEN gnälla över specifika saker :ob
 

Virocon

Swordsman
Joined
5 Sep 2000
Messages
453
Location
Stockholm, Sverige
Många suckar...

Gudar intervenerar inte särskilt ofta, anledningen till att reglerna nu är hårda är att Gud Skiter I Dig. Det skulle inte låta realistiskt om gudarna intervenerade hela tiden i Mundana då de gör det väldigt sällan i jordens historia. Och om RP:erna kan få hjälp lättså kan ju deras ärkefiende precis innan han faller be om Gudomlig Intervention och spöa på RP:erna rejält.

Ändå är det inte särskilt illa om man tänker på risken för överdriven intervention. Tänk om de bara går och tiggerhjälp av gud hela tiden? Äventyrens svårighetminskar någotfantastiskt om man får Guds Hand översig.

Dessutom så kan inte en magiker stå emot en Guds vrede, endast en prästs. Och detta är vanligen ingen enkel uppgiftheller då präster kan jobba ihop för ökad kraft. Om en Gud en dag tröttnar på en magiker så kan han dräpa honom lätt sombara det, direkt från andeplanet eller på det fysiska. Det står ju i någon av modulerna att även om en guds krafterminskar då han manifesterarsig fysiskt så kan han likväl vinna fältslag själv.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Nobody expects the Spanish Inquisition!

Our chief weapon is surprise...surprise and fear...fear and surprise.... Our two weapons are fear and surprise...and ruthless efficiency.... Our three weapons are fear, surprise, and ruthless efficiency...and an almost fanatical devotion to the Pope.... Our four...no... Amongst our weapons.... Amongst our weaponry...are such elements as fear, surprise.... I'll come in again.

"Frågan var: hur kan man ge troende karaktärer lite mer spice. Hur kan vi som SL krydda deras liv lite mer. HUR ingriper gudarna .... etc etc ... Det MÅSTE finnas andra sätt för Teotropi att visa sig än det som står i böckerna. ..."

Motfrågan är, måste det nödvändigtvis ske genom att den troende karaktären får mer krut i biskopsstaven?

Premiss: Befolkningen är troende.
Premiss: Gud(1) finns.
Premiss: Guds vägar äro underliga.

Varför i hela friden skulle prästens förmåga komma i form av direkt och kontrollerbar "magi"? Varför skulle en Gud sänka sig till att låta Sin makt vara regelstyrd?

Så, låt oss göra det klart och enkelt för oss. Gud får kraft från församlingen, och låter en del av detta strömma tillbaka till prästen i form av teotropi. Denna är regelbunden och styrd, och således hämmad av magi- och religionsreglerna. Det är något som prästen själv får använda givet de regler som finns.

Vad Gud själv gör är hans ensak.

Och detta ligger helt i linje med hur jag anser att gudar ska fungera i rollspel. Kan spelaren kontrollera exakt hur guden ska agera så har spelaren kontrollen över Gud. Det är inte på det sättet som gudar ska funka, enligt mig. Gudar har egna viljor och egna planer och skiter i dödliga präster. Således är det totalt skevt om spelaren ska få guds kraft som något som spelaren själv styr över, och det är helt rätt om gudarnas direkta makt är något som enbart spelledaren styr. Det behövs inga regler för detta.

Betänk följande lilla historia. När Mississippi-floden steg som värst så började en frikyrka dränkas. Pastorn tog det med ro i förvissningen om att Gud skulle rädda honom. Efter en stund kom en brandbil körande genom det meterhöga vattnet och tutade, och en brandman lutade sig ut. "Oy! Pastorn! Hoppa in så kör vi ut dig."
Pastorn svarade: "Nej, åk ni! Gud ser efter de sina."
En stund senare hade pastorn blivit tvungen att klättra upp i kyrktorner, då en polisbåt kom puttrande. "Hallå där, pastorn! Kliv ombord så kör vi ut dig!"
Pastorn svarade: "Nej, åk ni! Gud ser efter de sina."
Ännu en stund senare var det bara spiran som var över vattnet, och hängande i kyrktuppen satt pastorn på taket, då en helikopter kom flygande och släppte ner en stege. "Klättra upp här, pastorn, så flyger vi ut dig."
Pastorn vägrade. "Nejdå, Gud ser efter de sina." Tja, det gick som det gick: vattnet steg och pastorn drunknade.
Väl uppe vid pärleporten så kom det sig att det stod en genomdränkt pastor och undrade varför Gud inte hade räddat honom. Sankte Per svarade: "Hur dum får man bli? Gud hade ett jämrans sjå att skicka dit först en brandbil, sedan en polisbåt och slutligen en helikopter, men du, ditt pucko, struntade i allihop. Skyll dig själv!"

Sensmoral: Gud behöver inte uppenbara sig genom brinnande buskar och dela hav varje dag. Vardagsmirakler räcker gott.

(1) Beteckning på generell religions gudomliga maktsfär, oavsett om religionen är monoteistisk, polyteistisk, panteistisk eller ateistisk.
 

GrottrolletNaug

Swashbuckler
Joined
12 Dec 2001
Messages
3,026
Location
Uppsala
Skäll inte på mig

Skäll inte på mig !
Det var han som ville ha matrix-präster inte jag. Jag gav bara ett litet förslag hur han skulle kunna göra det.

Personligen tycker jag att prästerna är utmärkta som dom är, och vill inte göra någonting åt dom överhuvudtaget.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: "Likväl rör hon sig"

"det har han aldrig gjort i märkligheten"

Bevisa det. <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>
 

Celofan

Veteran
Joined
18 May 2000
Messages
167
*hehehe* såhär ligger det till

Tja det kan ju bli lite knepigt förståss.. och jag är ganska övertygad om att det finns gott om folk som kan förklara för mig varför jag tror fel (ALLAS vår favorit. Dr. Kent Hovind, aka. Dr. Dino tex. :oD (Min personliga vardagshjälte)) :o) (www.drdino.com) jag vet inte om han har kvar sina seminarier så man kan ladda ner dom i mp3 format, men där går han igenom i TIMMAR om bevis varför gud finns :o) Han är Bäst. Men.. tja krister... du får helt enkelt lita på att jag har rätt.. föresten så var det en brinnande buske som sa det till mig ;o)
 
Top