Spökhuset i Färentuna [Recension]

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,541
Scenario: Spökhuset i Färentuna
Av: Gabrielle De Bourg
Till: Tales from the loop
När: 2020

Spökhuset i Färentuna är ett till spökhus scenario av Gabrielle De Bourg precis som Den vita natten som jag precis har recenserar. Det är nog så olika varandra som två scenarion med samma grundläggande teman kan vara. Där de är lika varandra är att båda är väldigt bra.

Okej, så det är Tales from the Loop och ett spökhus scenario. Så man är barn och det är Halloween 1988. Högtiden har precis börjat komma till Sverige. Två andra barn har försvunnit och man tror att det har med ett lokalt spökhus att göra, så man går till spökhuset för att försöka hitta dem. Kan det finnas en enklare start på ett scenario? Men ah, det är en enkel ram för ett mer komplicerat scenario. Vad som pågår i spökhuset är nämligen flera lager djupt där det ena avslöjandet bara leder till frågor om det finns ett obehagligare mysterium bakom nästa. Är huset hemsökt på riktigt och någon försöker dölja det? Eller försöker någon dölja att huset är hemsökt genom att få det att verka som en konspiration? Eller är det båda? Det finns ett klart svar men för spelare i äventyret kommer det här vara att kasta sig fram och tillbaka medan spelledaren rycker undan mattan under fötterna på en flera gånger.

Scenariot är också fyllt med popkulturella referenser, men de är inte bara tomt nörd skryt här. Scenariot har ett tydligt politiskt tema om amerikansk imperialism som aldrig blir predikande utan bara ligger och pyr i bakgrunden. Scenariot har tips om hur det kan flyttas till att utspelas i USA och då försvinner några av de tematikerna vilket är synd men inte en enorm förlust eftersom resten av scenariot klarar sig utan dem.

Hela grejen är barnvänlig och duckar många av de nostalgi fallgropar som Tales from the loop faller i. Det här kan spelas med både barn och vuxna. Det är ett skräckscenario för hela familjen utan att jag sitter och blir uttråkad.

Det kanske mest imponerande är att hela scenariot är på bara 16 sidor! Då är ändå några sidor bara framsidan eller copyright info också. Det hela fungerar så bra som det gör eftersom De Bourg ger en mästerklass i hur man ska presentera information i rollspelsscenarion effektivt och användarvänligt.

5 av 5
 

Gabrielle de Bourg

Gör nördiga grejer
Joined
5 Feb 2018
Messages
1,309
WOW! Vilken fullpoängsvecka! Tack så mycket för att du tog dig tiden att recensera och för dina fina ord!

För den som vill åt äventyret finns det på DriveThruRPG.
 

Henke

Avdankad Konventsarkeolog
Joined
8 Mar 2009
Messages
4,312
Location
Kullavik
gabrielledebourg;n346690 said:
WOW! Vilken fullpoängsvecka! Tack så mycket för att du tog dig tiden att recensera och för dina fina ord!

För den som vill åt äventyret finns det på DriveThruRPG.
Fungerande länk till äventyret på DriveThruRPG finns HÄR :)
 
Top