Spännande svenska platser

Stareater

Får vissa att fatta vad rollspel kan vara.
Joined
6 Apr 2017
Messages
698
Location
Umeå
Hej!

Jag hålller på att planera upp en kampanj där rollpersonerna åker runt i Sverige och undersöker övernaturliga platser. Lite som en svensk x-files/delta green/the laundry med en "monster of the week" på en ny svensk plats varje äventyr.

Jag har börjat samla på mig en del info om platser i Sverige med rykten om det övernaturliga och tänkte att jag löpande skulle posta dessa i denna tråden så att andra kan få egna uppslag vid behov.

Andra forumiter får mer än gärna posta egna platser så att vi får en fin samlingstråd med platser spritt över hela Sverige och inte bara centrerat just kring där jag bor :)
 

Stareater

Får vissa att fatta vad rollspel kan vara.
Joined
6 Apr 2017
Messages
698
Location
Umeå
Umedalens Mentalsjukhus (Umeå, 63.838628°N, 20.159942°Ö)

Umedalens Mentalsjukhus sjukhusverksamhet lades ner 1986 men byggnaderna som uppfördes 1934 står här än idag. Många säger att Umedalens Mentalsjukhus är hemsökt. När man rör sig i korridorer, rum och kulvertar känner man sig ofta iakttagen. Som mest hyste Umedalens Mentalsjukhus cirka 1000 patienter. Inget annat mentalsjukhus har remitterat så många till lobotomi. Mellan åren 1947 och 1958 opererades minst 771 patienter vid Umeå lasarett.

Idag nyttjas delar av Umedalens Mentalsjukhus bland annat för vårdcentral, förskola, grundskola, rep- och föreningslokaler och galleri.
 

Stareater

Får vissa att fatta vad rollspel kan vara.
Joined
6 Apr 2017
Messages
698
Location
Umeå
Virostjärnen (64.13261°N 19.80677°Ö)

Virostjärnen är en cirka 1 hektar stor tjärn i sydöstra delen av Vindelns kommun, 8 kilometer nordöst om Tvärålund nära byn Sunnansjönäs. Tjärnen påstås vara "bottenlös".

Tjärnen är sedan minst 150 år känd för att vara en plats där övernaturliga fenomen påstås förekomma, och är ett vanligt mål för spökutflykter. Många personer sägs ha upplevt märkliga och väldigt skrämmande saker vid tjärnen. Fenomenen uppges dock ha upphört efter att en skogsväg drogs fram och ett område i närheten kalhöggs på 1970-talet.

Enligt muntlig tradition ansågs tjärnen vara ett kärt tillhåll för vittra, som ibland satt mitt på tjärnen i en eldröd dräkt och kammade sitt gyllene hår.
 

Mekanurg

Le populo unite / non será perdite.
Joined
17 May 2000
Messages
7,454
Location
Port Kad, The Rim
Kullen i Skåne (56°14′13.42″N 12°35′54.86″Ö)

Berättelserna om Kullamannen har genom åren byggts på genom muntlig och folklig historietradition till sagor och sägner. Till exempel vakade Kullamannen över sjöfarten i Öresund och bestämde över vilka fartyg som skulle gå i kvav och vilka som skulle klara av passagen genom sundet. Vid olyckstillbud på berget sades Kullamannen ligga bakom. Men Kullamannen kunde även ställa sig bakom vanliga människor i dess kamp mot orättvisor. Klassisk kuslig mark för oss som var barn på 1960-talet.

 

Anthrox

Spelar bara seriösa rollspel.
Joined
8 Jun 2017
Messages
1,041
Postade den här listan på Elosos Discord för ett tag sen:
Barnmördarkorset i Östergötland
Borgvattnet
Falks grav
Alborgen
Vadstena klosterhotell
Rävudden i Flisby

Har själv ingen närmre info om det, då jag inte orkat gräva så mycket än. Men det är platser som diskuteras officiellt bland folk som gillar ockultism och paranormala händelser. Vet dock om att Rävudden i Flisby är som om det vore hämtat ur Chocks regelbok. Folks bilar dör mysteriskt vid platsen, så de blir strandade där etc och platsen var involverad i något oförklarligt mord i slutet av 1800-talet.

Sen är Kronobergs slottsruin hemsökt, samt att jag tycker det är kul att ha med Gamleby och jätten Garpe på något hörn.
 

Dr_Dängrot

Finskättad vodkakonnässör&passionerad anti-wokeist
Joined
1 Mar 2017
Messages
4,326
Marstrands fästning eller som den igentligen heter carlstens fästning

På Carlstens fästning på ön Marstrand i Bohuslän satt Metta Focks fängslad i början 1800-talet. Hon satt där på "bekännelse" beskylld för att ha giftmördat hela sin familj.

"Bekännelse" innebar att hon ensam fick sitta i en fängelsehåla, svältande och fullständigt avskuren från omvärlden-tills hon bekände.

Efter fyra år erkände hon allt och lite till. 1810 halshöggs hon, troligen helt oskyldigt dömd. Det sägs att både hon och bödeln vandrar omkring på ön utan att få lugn i sina gravar. Man kan även sent på nätterna höra Metta Focks bli ropad på,troligtvis av bödeln.

Blomshols herrgård
En ryttare på en brun häst dyker upp ljudlöst kring herrgården. Han är klädd i trekantig hatt med plymer, peruk och generalsgaloner från 1700-talet. Ryttaren kommer ofta för att varna människor för förestående olyckor, som man bara kan undkomma genom att följa hans råd.

Ryttaren är den tyska generallöjtnantenConrad von Ranck som bodde på herrgården på 1700-talet. Han såg sin egen son Claus drunkna i en strömvivel när de seglade i skärgården utanför Strömsatd. Conrad kastade sig i vattnet för att rädda honom men båda försvann i djupet. Därför vill Conrad von Ranck i stället rädda andra människor från ond bråd död

Fjällbacka hamn och korsön
Vid fjällbackafjorden och trakterna kring Korsön kan man få se dödseglaren, eller Sotens flygande holländare, som spökskeppet också kallas.

Det är en fullriggare som med fyllda segel styr rakt mot kusten. Vid relingen syns små svartmustiga män med röda halsdukar. Just som skeppet ska ramma klipporna försvinner det plötsligt med ett hånskratt. Finns det en svartklädd kvinna ombord betyder det otur för de mötande båtarna. En vitklädd kvinna varslar om död.

Ålleberg
Inuti berget finns enligt sägen tolv ryttare från slaget vid Ålleberg 1389. I sina gyllne rustningar sitter de på hästarna beredda att störta fram och försvara Sverige när kriget kommer, då ska de kämpa till sista blodsdroppen.

Torpa stenhus
Här ska Gustav Vasa ha friat till Katarina Stenbock, som blev hans tredje hustru. På gården utspelades en hemsk händelse för länge sen. En riddare bodde här med sina två döttrar. Den äldsta hade varit på besök i Danmark där pesten grasserade. Hennes far, som var en hård och grym man, misstänkte dottern för att vara smittad. För att inte pesten skulle sprida sig i huset tvingade han in flickan i ett rum och murade in henne levande. Nu går hon igen som slottspöket "grå frun" på Torpa och många har sett henne irra genom salarna.Hensbacka herrgård
Det sägs att en person har hängt sig och att barn har blivit inlåsta i garderob, vilket misstänks vara några av orsakerna till spökaktiviteterna i huset och dess intilliggande byggnader.
 

Stareater

Får vissa att fatta vad rollspel kan vara.
Joined
6 Apr 2017
Messages
698
Location
Umeå
Vithatten (65.200621°N,19.600168°Ö)

Vithatten är en ca 150 år gammal nybyggarplats som ligger precis på gränsen mellan Lappland och Västerbotten.

Vid Vithatten finns många övernaturliga observationer av svävande människor, ansikten som skymtar genom fönstren i den tomma stugan, konstiga ljussken och snöskotrar som vägrat utan uppenbar anledning. Den mest konkreta spökhistorien handlar om en kvinna och ett spädbarn.

Historien kommer från Karl Jonas Gustafsson och hans familj som flyttade till Vithatten och bodde där mellan åren 1873 – 1877. Redan efter ett år inträffade det som ännu omtalas i bygden. Karl Jonas var under vintern och våren 1874 sysselsatt med skogsavverkning långt hemifrån, och kunde därför inte besöka hemmet i Vithatten så ofta.

Vid ett tillfälle när han kom hem fann han både sin hustru Sara Lovisa Andersdotter samt ett nyfött barn döda. Frun hade i ensamhet fött barnet men klarade ej förlossningen med livet i behåll.

Det är inte helt klart vad som hänt men enligt kyrkboken avled frun den 12 juni. Barnets dödsdatum saknas, likaså födelsedatum. Det sägs att det var efter detta tragiska dödsfall som det började hända mystiska händelser på Vithatten.

En del hävdar att det var när Karl Jonas gifte om sig med en Greta Stina Olofsdotter-Eklund som det började spöka där.

De sista boende på Vithatten flyttade därifrån 1935 och huset har stått övergivna sedan dess.
 

Gamiel

Swashbuckler
Joined
22 Dec 2013
Messages
2,371
Location
Stockholm
Gröna lund är byggd på en gamla sjömans kyrkogård. I Theos ockulta kuriositeter har man det att de döda inte flyttades när man byggde tivolit, utan bara byggdes över, något en av skurkarna (som kunde nekromantik) nyttjade.
 
Top