Nekromanti Ska vi spela Varulvsspel på forumet?

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Varulvsspelet fungerar i princip så här: I en by med en massa bybor så är tre personer varulvar. Varulvarna vet vilka de är, men byborna kan inte se skillnad på dem och andra bybor. På nätterna så kommer varulvarna överrens om att äta upp någon bybo, vilket sker helt i hemlighet från övriga spelare, och på dagarna så kan alla lägga en röst på vem de eventuellt vill hänga.

Så man håller en öppen diskussion på forumet om vem man ska hänga och vilka som misstänker vem och varför, samtidigt som varulvarna tillåts PM:a varandra.

Sedan tar spelets lekledare vid bestämda tidpunkter (typ varannan dag) och meddelar vem som blivit uppäten och huruvida den som hängts var en människa eller en varulv.

Byborna vinner om de lyckas hänga alla varulvar - medan varulvarna vinner om det vid något tillfälle skulle finnas lika många bybor som varulvar.

Byborna har störst chans om de är aktiva med hängsnarorna, och får deltagarna att börja prata och vara aktiva, eftersom de då får mycket information att leta ledtrådar bland. Dessutom kan det vara mycket informativt att kolla hur folk röstar, eftersom varulvarna ju förmodligen inte röstar på varandra, och förmodligen lägger sina röster på de bybor som visat sig vara misstänksamma mot någon varulv.

---

Nå. Det är grunden. Men för att göra det lite roligare så stoppar man in ett par specialistroller också. Det finns en hel bibba att välja bland, där de jag tycker är roligast är:

Siare: Räknas som en bybo, men kan varje natt få reda på någon annan deltagares roll.

Dödgrävare: Räknas som en bybo, men kan varje natt efter den första få reda på någon avliden deltagares roll.

Väktare: Är personer som varje dag får ange någon deltagare (såsom sig själva). Personen de väljer är säker från varulvsangrepp under natten. Väktaren kan inte ange en och samma person två nätter på raken.

Frimurare: Man bör ha lika många som antalet varulvar. Dessa räknas som bybor, men de vet vilka varandra är, och får PM:a varandra. Det gör att de kan synka sina röster - precis som varulvarna, vilket (ironiskt nog) kan göra andra bybor misstänksamma mot dem.

Smittbärare: Räknas som en varulv, men har utöver varulvsreglerna även förmågan att under en natt i spelet - istället för att varulvarna ska äta upp en bybo - förvandla någon bybo till en varulv. Bybon förlorar sin eventuella rollförmåga - men kan berätta för de andra varulvarna vad hon varit innan hon blev varulv och alltså ge dem information om vilken roll som numera saknas i spel.

---

Är det någon som vill spela? Om man skulle köra med:

3 Vanliga Varulvar
1 Smittbärare

5 Vanliga Bybor
3 Frimurare
2 Väktare
1 Siare
1 Dödgrävare

...så skulle man vara 16 deltagare + en lekledare (jag). Jag skulle föreslå att man lät "spelnätterna" infalla varannan IRL-dag, så att man inte behövde vara inloggad hela tiden som ett jon.

Ett exempel på en spelomgång hos Sverok finns här.

---

Eventuella sura moderatorer kan förresten suga min tunga.
 

Lindenius

Swashbuckler
Joined
10 Jun 2003
Messages
1,896
Location
Umeå
Jag jag. Fast jag vill vara Antropolog. Får man vara det? :gremtongue:

//erik. kartlägger vampyrkulturen
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Man väljer inte vad man ska vara, mofo, utan det slumpas ju ut av lekledaren. Men det är bra; fler anmälningar!

Koom och anmäääl eeeer!!!
 

Big Marco

Läskig
Joined
20 May 2000
Messages
6,948
Location
Sandukar
Sure, jag är på. Jag vill vara Van Helsing. Och varulvarna måste vara dåligt animerade.
 

Coffe_Kanon

Swordsman
Joined
10 Sep 2007
Messages
547
Location
Universums Nav
Count me in! Bara det inte är alldeles för krångligt så.

Fast det här för tankarna mer till "The Thing" än ett varulvsscenario om man frågar mig. *Minns nostaligskt när vi LAN:ade "The Thing"-modden till Starcraft, the paranoia oh the PARANOIA!* :gremgrin:
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Anonyme jag är med (varannan dag låter lagomt).
Jättekul med lite nya ansikten! Det här kan vara det perfekta sättet för oss gamla forumiter att lära känna dig.

Det gläder mig extra mycket.

---

Det finns dock en sak som är skittråkigt; och det är att jag inte kan vara med och spela, utan måste vara lekledare. Men förhoppningsvis blir omgången så populär att vi kan köra en andra omgång; så att jag också kan få vara med och leka.
 

Basenanji

Postd20modernist
Joined
4 Nov 2002
Messages
8,897
Jag är på!

Basenanji (den onde som omfamnar mörkret) tycker att det låter asläckert.

/Basenanji
 

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
Har läst lite om detta på sveroks forum. Verkar coolt faktsitk, så jag rä iaf med & testar.
 

Lindenius

Swashbuckler
Joined
10 Jun 2003
Messages
1,896
Location
Umeå
Fast jag har en fråga också:

Vamprerna får PM:a varandra
Frimurare får PM:a varandra

Vanliga bybor får alltså inte PM:a varandra? Eller får man det, med den risken att man faktiskt inte vet med säkerhet om det är en människa eller varulv.

Väktare: Räknas de som bybor eller är de utanför hela grejen. Vilket incitament har de att inte bara skydda sig själva varje natt?

//erik. det var frågorna än så länge.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Fast jag har en fråga också:

Vamprerna får PM:a varandra
Frimurare får PM:a varandra

Vanliga bybor får alltså inte PM:a varandra?
Nä. Det är visserligen inget jag kan kontrollera, men en stor poäng med spelet är att det skall vara socialt och öppet; eftersom det blir roligare för alla att läsa. Det är ju lite roligt att alla läsare ska kunna följa spelomgången och sitta och göra sina egna gissningar.

(Däremot skall enbart levande deltagare skriva i tråden. Inga andra forumiter, och inga döda deltagare)

Väktare: Räknas de som bybor eller är de utanför hela grejen.
De räknas som bybor.

Vilket incitament har de att inte bara skydda sig själva varje natt?
Det är inte alls dumt att skydda sig själv. Men ofta kan man ana att varulvarna är ute efter andra personer, och kan vilja skydda dem istället. Ibland kan siaren outa sig själv, exempelvis, och så säger han "Olle är varulv! vem det än är som är väktaren, skydda mig inatt så att jag kan undersöka Nisse också!"

Kom dessutom ihåg att väktarnas skydd enbart fungerar mot varulvsbett. Det fungerar inte mot att bli hängd av ens egna bybo-kamrater.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Vi börjar ikväll, typ vid 18:00

Istället för att vänta i evigheter på att sexton pers skall signa upp, så börjar vi köra idag (fredag) från typ 18:00 eller så.

Om vi blir färre än sexton så kommer jag deklarera en ny rollfördelning då, men kan avslöja redan nu att ungefär en fjärdedel blir varulvar, en femtedel blir vanliga bybor och en annan femtedel frimurare, och de viktigaste rollerna utöver dessa är Siaren, Dödgrävaren, Väktare och Smittbärare; i den ordningen.

---

Jag hoppas att alla deltagare klarar att vara någorlunda aktiva de närmaste dagarna, (Jag kan också rekommendera att ni anger mailadresser i era kontaktuppgifter redan nu, så att ni som kommer kunna direktkommunicera med varandra kan göra detta via mail istället för PM; eftersom det går att spionera via "Inloggade"-sidan och gissa sig till vilka som skickar PM till varandra) samt förstås att ni är på lysande konspirationshumör.

Det finns en helt underbar version av spelet på det här forumet, där idioterna kastar sig över varandras strupar och redovisar misstankar och statistik över varandra redan under första dagen. (Det börjar på allvar på sida 2) Vissa partier är så oerhört roliga. Andra partier slutar rätt snöpligt för att någon är en gök (det finns ett parti på Sverok där en varulv tabbar sig genom att råka säga "ni bybor" istället för "vi bybor", typ.)

---

Åh, shit, fan vad sugen jag är på att själv få spela...
 

Lindenius

Swashbuckler
Joined
10 Jun 2003
Messages
1,896
Location
Umeå
Re: Fast jag har en fråga också:

Bäst att fråga innan vi börjar så ingen misstänker mig för någon roll som jag inte har.

Ska väktaren säga vem han/hon vaktar via forum eller via PM?

//erik
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Fast jag har en fråga också:

Ska väktaren säga vem han/hon vaktar via forum eller via PM?
Alla rollförmågor som behöver akiveras är hemliga, och används genom att man skickar PM eller mail till Lekledaren (mig).

Så både siaren, dödgrävaren, väktarna och varulvarna kommer att ha kontakt med mig.

Men var inte rädd; jag kommer att ta upp reglerna lite mer ingående när vi börjar köra. Ett par saker kan jag dock klargöra redan nu:

Vad händer om rösterna är jämna?
Slumpen avgör. Både om bybornas röster är jämna såväl som om varulvarna inte kan enas om vem de skall äta upp. För (framförallt) bybornas del är det dock katastrofalt dåligt om slumpen får bestämma vem som skall lynchas (eftersom det ger byborna så lite information), så om de riktiga byborna bara spelar någorlunda genomtänkt så kommer detta inte att inträffa.

Vilken information ges till andra spelare när förmågor används?
Generellt sett: Ingen. Det betyder att du inte kommer att märka något om siaren undersöker dig, eller om väktaren skyddar dig. Och om varulvarna försöker äta upp någon som skyddas av väktaren så kommer jag bara meddela att "ingen blev anfallen och uppäten under natten" - varulvarna kommer inte veta vem som skyddat offret, och offret kommer varken att veta vem som skyddat henne, eller att varulvarna utsett henne som byte under natten. Man kommer inte ens att vara säkra på att varulvarna faktiskt bestämt sig för att döda någon under natten - det kan vara smittbäraren som använt sin förmåga, eller så kan varulvarna helt enkelt vara inaktiva.

Vad händer om man tröttnar?
Man bör skriva åtminstone något varannan IRL-dag. Känner man att man enbart kan vara aktiv de första tre dagarna och att man sedan skall på semester till Barbados - då är det bättre att signa off redan nu.
Men generellt - tröttnar man så skall man meddela mig (snarare än att be om att bli mördad/uppäten) så att jag kan leta efter ersättare. Men jag hoppas på ett snabbt och stämningsfullt spel, så att det inte skall behövas.

Vad har man egentligen att gå på första dagen?
Ingenting. Men det vore självmord för byborna att avvakta och vänta, så de måste börja rikta helt slumpmässiga anklagelser mot folk och se vilka som ställer upp på deras sida och vilka som riktar anklagelser åt andra håll. Det är detta beteende som eventuellt kan ge ledtrådar.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Rapport önskas

<pre>EDIT: Grah, din filur!
Har du editerat din post så måste jag ju editera min också.</pre>

Alltså: Vi spelar -här- på forumet. Alla kommer således att kunna läsa hela den utförliga rapporten över allt som sägs öppet i spelet. Det kommer alltså att vara världens drag runt spelet, och de som medverkar kommer bli kändisar och förmodligen vara de mest populära omslagspojkarna och -flickorna fram till julhandelns trendmagasin. De kommer bli intervjuade i metro och få svara på frågor om deras älsklingsfärger och om bakad potatis... you name it. Alla som är med i den här forumshändelsen kommer att tillhöra framtidens härskarklass och vara de enda som skonas av centraldatorns utrotningsdroider, och när Gud's son nedstiger från himmelrikets härskara och sprider ljuset...

Ni förstår poängen: Är man inte med - eller inte kan vara med - så är man töntig.

Kul att du kan vara med.

För er andra som ännu tvekar: Hoppa på! Just nu är det nio spelare; säg att det blir tolv - det betyder att allt kan vara över inom en veckas tid. Det krävs inte så mycket av en.

/Rising
sugen på att dra igång det redan nu, eftersom han är så sugen på att se hur det skulle bli.
 

Lindenius

Swashbuckler
Joined
10 Jun 2003
Messages
1,896
Location
Umeå
Re: Rapport önskas

Alltså: Vi spelar -här- på forumet. Alla kommer således att kunna läsa hela den utförliga rapporten över allt som sägs öppet i spelet. Det kommer alltså att vara världens drag runt spelet, och de som medverkar kommer bli kändisar och förmodligen vara de mest populära omslagspojkarna och -flickorna fram till julhandelns trendmagasin. De kommer bli intervjuade i metro och få svara på frågor om deras älsklingsfärger och om bakad potatis... you name it. Alla som är med i den här forumshändelsen kommer att tillhöra framtidens härskarklass och vara de enda som skonas av centraldatorns utrotningsdroider, och när Gud's son nedstiger från himmelrikets härskara och sprider ljuset...
Huvudsaken är att jag får vara med på Fredrik Viirtanens innelista.

//erik.ödmjuk
 

Flurtis

Hero
Joined
27 Feb 2004
Messages
1,076
Location
Oskarshamn
Fråga?

Är alla rollerna hemliga för byborna? Tänker på Siaren, dödgrävaren och väktaren.

Dödgrävare: Räknas som en bybo, men kan varje natt efter den första få reda på någon avliden deltagares roll.
Så det är bara Dödgrävaren som vet ifall byborna har hängt rätt person?

Samt behöver man vara inloggad exakt kl.18:00 för att inte missa något?

//Flurtis som behöver planera internetslagsmålen med flickvännens syster.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Fråga?

Är alla rollerna hemliga för byborna? Tänker på Siaren, dödgrävaren och väktaren.
Ja. Som bybo vet du bara att du själv är bybo. Siaren vet bara att han själv är siare. Väktaren vet bara att han själv är väktare.

Det är endast varulvarna och frimurarna som börjar spelet med kunskap om andra spelares roller.

Så det är bara Dödgrävaren som vet ifall byborna har hängt rätt person?
När någon dör så får alla se om denna person varit människa eller varulv, men inget mer. Det är endast dödgrävaren som kan använda en natthandling för att se skillnad på de olika människorollerna, såväl som de olika varulvsrollerna. Så dödgrävaren kan kolla upp om varulven som hängts är en vanlig varulv eller om det är smittspridaren, till exempel.

Samt behöver man vara inloggad exakt kl.18:00 för att inte missa något?
Absolut inte. Du som är med behöver bara logga in någon gång mellan 18:00 idag och 18:00 om två dygn. (Men helst oftare än så, förstås)

Men de som är sugna på att vara med, de måste bestämma sig innan 18:00.
 
Top