Nekromanti Sköldbesläktning

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Åkej, så var det dags för vapenbesläktning igen, denna gång till Västmark. Principen är som tidigare: "korta" vapen (obeväpnat, dolk etc) är nära besläktade med andra "korta" vapen och bildar så att säga en gruppering, medan "halvlånga" vapen (svärd, klubbor, yxor) är nära besläktade med andra "halvlånga" vapen som då blir en annan gruppering, och så vidare.

Vad jag nu undrar över är skölden. Är den nära besläktad med någon specifik gruppering (jag kan tänka mig korta vapen), med alla grupperingar, eller med ingen alls (dvs en egen gruppering)?
 

Mindblow

Veteran
Joined
29 Mar 2002
Messages
46
Location
Oblivion
Kan ingenting om sköldar, men ett förslag är kanske att besläkta bucklare med korta vapen och sköldar med halvlånga?
 

Firefly

Veteran
Joined
16 Sep 2001
Messages
126
Location
Mora
Alltså det beror ju på vilken typ av sköld man använder. exempelvis en targ är ju jäkligt liten egentligen medans en legionärssköld (romersk) är fruktansvärt stor. så jag tror nästan man måste stycka upp det ganska rejält.

men det är ju bara min teori.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
"Alltså det beror ju på vilken typ av sköld man använder. exempelvis en targ är ju jäkligt liten egentligen medans en legionärssköld (romersk) är fruktansvärt stor."

Å andra sidan är det väl omkring nåt årtusende mellan de två sköldtyperna, så det tror jag faktiskt inte blir ett problem, speciellt som Västmark utspelar sig typ mitt emellan dem. Legionärssköldarna är försvunna sedan åttahundra år eller så och targen är inte uppfunnen än. :gremwink:
 

Johan K

Gammal & dryg
Joined
22 May 2000
Messages
12,401
Location
Lund
Egen..

Kan man kinte tänka sig som så här..
Att du delar in sköldarna precis som du gjort med vapnena. Att du delar in dem efter form & storlekt.
 

Mask_UBBT

Hero
Joined
9 Dec 2001
Messages
1,795
Location
Tensta, Späckholm
Jag anser vanligen att själva sköldanvändandet är väldigt nära färdigheten "slagsmål", även om du kankse inte har någon sådan.

"Va", säger du "Vad är den där mask för stycke rabarber egentligen!?!?", men ha i åtanke:

Hur skyddar man sej intsinktivt? Man använder underarmarna och händerna, om man inte hoppar bort. Om det då sitter en liten bluckare på armen är det i princip samma rörelse! Typ...
...för egentligen kan ju vem son hellst sydda sej med en sköld...

...eller är jag väldigt dum nu?
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
"Jag anser egenltigen att själva sköldanvändandet är väldigt nära färdigheten "slagsmål", även om du kankse inte har någon sådan."

Slagsmål finns och är näsbesläktat med Dolk, huvudsakligen genom "vapenlängden" och kroppsföringen. Det är huvudorsaken till att jag undrar om Sköld skulle kunna vara närbesläktade med dessa två.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Hör inte skölden ihop med vapnet man slåss med? Att slåss med spjut och sköld är nog något helt annat än att slåss med svärd och sköld, även om man skulle ha samma sköld i de två lägena.

Jag gissar förstås bara nu, men jag tror inte sköldens form är så viktig i det här fallet. I så fall är det nog viktigare vad för sorts vapen fienden har som du försöker parera med skölden.

Nå, jag vet inte vad jag pratar om (har aldrig ens använt sköld när jag slagits med silverkorvar), men ur spelsynpunkt tycker jag det vore lämpligast om sköldanvändning på något vis hörde ihop med det vapnet man har i andra handen.

/Rising
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,350
Location
Helsingborg
Fråga....har du Ytterligare Specialiseringar med dig?

Som till exemple Svärd: Långsvärd

För i såfall så skulle en jäkligt smidig lösning vara att antingen så har du specialisering en Svärd: Sköld och då så får du använda en sköld utan några minus modifikationer och om du inte har specialiseringen så kan du helt enkelt inte använda en sköld och då är den inget med än ett improviserat tillhygge i strid.

För strid med sköld är, förutom i fallen med de mycket specialiserade duellsköldarna som hade tvåhands fattning och spikar/krokar lite här och var, så är strid med sköld antingen bara en portabel vägg för att skydda mot pilar(där en liten bucklare är nästan värdelös medans en stor rundsköld/normandisk eller liknande är väldigt effektiv) eller så är det en konst som är väldigt intimt förknippad med vilket typ av vapen du använder.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
"Fråga....har du Ytterligare Specialiseringar med dig? Som till exemple Svärd: Långsvärd"

Inte på det sättet. Istället specialiserar man sig på motståndarens vapenlängd, som i "Svärd: Mot långa vapen" - i vilket fall man får en edge mot motståndare som har spjut, stav, stångvapen etc.
 

Mask_UBBT

Hero
Joined
9 Dec 2001
Messages
1,795
Location
Tensta, Späckholm
"Slagsmål finns och är näsbesläktat med Dolk, huvudsakligen genom "vapenlängden" och kroppsföringen. Det är huvudorsaken till att jag undrar om Sköld skulle kunna vara närbesläktade med dessa två."

Hmmm... Varför inte? "besläktet med" betyder väl att man får en svårighetsökning, och varför skulle man inte kunna använda en liten svårgihetsökning när man använder sköl`? Om sköld skulle vara en teoretisk förgrening av slagsmål(typ +1 i svårighet) så blir skillnaden emellan sköld och dolk lit större.

Men om du grundar besläktningen emellan slagsmål och dolk i vapenlängd och kroppsföring så borde även sköld var nära besäktat med slagsmål(närmre, enligt mej...).

/Mask - som använder ett liknande system i sisu
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
  • Det finns en kasse olika vapenfärdigheter. I nuläget är de tretton stycken: Slagsmål, Dolk, Sköld, Svärd, Klubbor, Yxor, Stav, Stångvapen, Spjut, Långa kastvapen, Korta kastvapen, Armborst, Bågskytte.
  • Varje vapenfärdighet omfattar en grupp med vapen.
  • Om inget annat sägs så är avståndsvapenfärdigheterna avlägset besläktade med varandra (man får en modifikation på -5 om man använder fel färdighet). På samma sätt får närstridsfärdigheterna en modifikation på -5 om man använder fel färdighet.
  • Vissa vapenfärdigheter är närbesläktade, exempelvis Spjut- och Stavfäktning. I så fall är modifikationen bara -2 om man använder fel färdighet. Släktskapet är huvudsakligen baserat på vapnets längd och kroppsföring.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Midvinternattens sköld är hård. Sjtjärnorna gistra

"Är det på tok för plottrigt att ha två rutor eller dylikt efter vapen namnet där man anger om man tränat med eller utan sköld."

Ja, det är det, speciellt som inga färdigheter är "grundfärdigheter" och därmed uppskrivna på rollformuläret. Det blir därmed himla förvirrande när man upptäcker att man rent administrativt skulle kunna vara tränad i Teologi med sköld.

Möjligen skulle Sköld kunna läggas in som en specialisering på någon av de andra färdigheterna (dvs man får skriva i "Sköld" på raden för specialiseringar). Men vad skulle effekten av en sådan specialisering bli? Vad händer om jag har Svärd +6 specialiserad mot Sköld men inte bär på en? Och vad händer om den inte är specialiserad mot Sköld och ändå har en sköld?
 
Joined
27 Sep 2001
Messages
1,154
Location
Uppsala
Jag har aldrig varit förtjust i vapengrupperingar. Ett av de största skälen är just sköldproblemet (som ju inte finns i Skymningshem så där protesterade jag inte). Sköld existerar som en enskild färdighet utan sköld tränas alltid tillsammans med andra vapen. Dessutom är inte skölden svår att använda, tvärtom är den en av de lättaste vapnena.

Ett annat stort problem är att det är mycket större skillnad mellan att slåss med "svärd" och "sköld+svärd" än mellan "sköld+svärd" och "sköld+yxa". Vilket vapen man har spelar faktiskt inte så stor roll (som många rollspelare vill tro) utan det är stilen (1-h vapen, 2-h vapen, 2 vapen, vapen+sköld, etc).

Därför föreslår jag att man i stället för [color:\\"green\\"]vapenfärdigheter[/color] har [color:\\"green\\"]stilar[/color]. Strunta helt enkelt i om det är ett svärd eller en yxa som personen har i handen utan titta i stället på om det är vapen+sköld eller bara vapen.

Vill man fortfarande poängtera skillnader mellan vapen så kan man använda specialiseringar eller använda flera färdigheter (jobbigt).

/Faehrengaust, tycker sköld är fegt
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,350
Location
Helsingborg
Alltså när du säger det sådär.

Skulle inte det vara ganska bra om man inte hade specialiseringarna som svärd, yxa, hammar och så vidare utan istället grupperingar som

Obeväpnat/Dolk

1 handsvapen- lätt spets(svärd, och andra lätta stickvapen/huggvapen som till exempel mycket kort spjut.)

1 handsvapen- tung spets(yxa, klubba, hjälmkrossare. Hit räknas också tyngre yxor som kan svingas med en eller två händer)

1 och en halv vapen(Långsvärd, bastardsvärd, påk)

1 handsvapen+Sköld(som jag ser det så är det inte särkilt stor skillnad på att använda sköld och hjälmkrossare eller sköld och svärd då man använder skölden och inte sitt skarpa vapen defensivt och går mycket tyngre fram med sitt anfallsvapen. Oavsett om det är yxa, svärd eller liknande).

2 handsvapen- lätt spets(spjut, stav och likande lätta pålvapen. Kanske också långa sticksvärd)

2 handsvapen- tung spets(Tvåhands yxa, Hillebard, lucernhammare)

Kastvapen

Båge

Armborst

Om specialiseringar: Specialiseringar mot olika längder på motståndarens vapen. Också om man använder ett enhandsvapen och har en specialisering mot enhandskategori så kan man använda sådana vapen som ett andravapen. Ja, även om man har 1 handsvapen-lätt spets så måste man specialisera sig mot 1 handsvapen-lätt spets för att använda två svärd(till exempel). För att få specialisera sig mot ett andra vapen så måste man ha minst halva skicklighetsvärdet i den andra vapenkategorin. Om man använder två vapen och träffar motståndaren men inte är nöjd med skadan så kan man slå om resultatet och använder skadevärdet för sitt andrahands vapen(andra resultatet gäller även om det är sämre).

PS: Fegt är ofta det ordet en person använder när han befinner sig i ett Taktiskt/teknologiskt underläge
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Delar av det här använder jag gärna. Uppdelningen tror jag träffar mitt i, faktiskt. Det enda som jag inte är förtjust i är att använda två vapen, på grund av att konstruktioner som "halva skicklighetsvärdet" inte hör hemma i regelsystemet. Jag vill ha det enkelt och enhetligt, och multiplikationer används helt enkelt inte. Så därför funderar jag på att skippa det helt.
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,704
Location
Värnhem, Malmö
En tanke är att varje vapen som det går att använda sköld till hanteras med två nära besläktade färdigheter, alltså som "Svärd"/"Svärd + sköld". Sköld-färdigheterna är sedan besläktade med varandra precis som den associerade vapenfärdigheten är besläktad med andra vapenfärdigheter.
 

Blippe

Warrior
Joined
7 Jan 2001
Messages
393
Location
"Rojala" hufvudsta'n
ur spelsynpunkt tycker jag det vore lämpligast om sköldanvändning på något vis hörde ihop med det vapnet man har i andra handen.
Helst helt inbakat, de som kan pilla med vapen har med största sannolikhet tagit och tränat med och utan sköld, och det blir för mycket att peta med, med en massa olika värden överallt...
 
Top