Nekromanti Silver valuta undervärderad

Blah!

Veteran
Joined
2 Mar 2002
Messages
6
Ett normalt standard silvermynt väger 1,9 gram. Ett kilo silver kostar 529 silver. 1,9 * 529 = 1005,1g.
Alltså... är silvermynten i pricip rent silver. Då kommer den underliga delen. Ett stridssvärd kostar 1000 silver mynt. Det är ungefär 2kg silver. Tycker inte ni att det är lite underligt att ett stridssvärd kostar nästan dubbla sin vikt i silver?
Det måste finnas FRUKTANSVÄRT mycket silver i mundana. Det krävs ungefär 10-12 i FV för smide, för att ha en rimmlig chans att klara av att smida ett stridssvärd. Dessutom kostar det 50 silver för ett kilo järn. Dom behöver 1,1kg järn för ett stridssvärd. Det betyder att smederna tjänar nästan 950 silver på ett stridssvärd. Detta är dock endast ett exempel. Allting kostar gigantiskt mycket silver. Nu först trodde jag att det var för att det endast fanns en liten procenthalt med silver i silver mynten, men uppenbarligen så det näst intill rent silver. Passar det verkligen för en medeltida värld att silver är så billigt?
Bara en fundering

Blah
"Bättre med råg i ryggen än säd i rumpan"
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
"Passar det verkligen för en medeltida värld att silver är så billigt?"

Nej, det passar inte i en medeltida värld. Men å andra sidan är Eon inte medeltid.

Är du ute efter mer vettiga priser enligt myntfoten så kan du alltid ta en titt på Västmark.
 

Freelancer

Warrior
Joined
22 Dec 2001
Messages
221
Location
Örebro
Det finns ju faktikst andra former av valuta, t ex guldlibra som är värt 240 silver... Sen var det ju ofta så att man idkade byteshandel...
"Jag får ditt svärd om du får min häst?"
"Nja, om jag får din dotter också?"
"Kör till!"
 

Martin Eriksson

Veteran
Joined
13 Jan 2002
Messages
128
Location
Karlskoga
Visst är det lite fel men jag har alltid haft trott att reglerna är lite reglerade så att speciellt vapen ska vara så dyra.

"Vanligt folk" ska gå omkring med bredsvärd.
 

Blah!

Veteran
Joined
2 Mar 2002
Messages
6
Västmark, eh?

Nej de e sant, den e inte medeltida. Men jag har alltid trott att silver e lite "oooh! Silver!", även i fantasy världar. Det blir inte riktigt så när man ger ett dussin silvermynt till en tiggare för att han ska få sig ett mål mat...

(Var någonstans i västmark hittar jag priser???)

Blah!
"Bättre med råg i ryggen än säd i rumpan"
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Västmark, eh?

"Men jag har alltid trott att silver e lite "oooh! Silver!", även i fantasy världar."

Hallå, liksom. Vi talar om en genre där man av tradition vägrar hålla koll på exakt hur många mynt man har, eftersom det skulle kunna ge spelledaren dumma idéer om belastning och bärförmåga och där man ber värdshusvärden behålla växeln på guldmynt eftersom småskrotet blir för mycket att bära. <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>

"Var någonstans i västmark hittar jag priser???"

Kapitel 18.
 

Khobo

Veteran
Joined
27 Nov 2001
Messages
115
Location
Linköping
Mynt

Det där med mynts vikt och utrymmesbehov är ganska intressant... själv har jag usel koll på hur mycket 100 guldmynt (fantasy standardgm) väger eller hur mycket plats de tar. Tyvärr får jag säga, för det skulle vara bra att veta.

Vad finns det för riktlinjer man kan gå efter? Hur mycket ryms i en medelstor kista? Hur mycket väger en medelstor kista fylld med silver? Jag såg några siffror nångång, men tyvärr kommer jag inte ihåg alls.

Mattias
 

Skäggmisslan

Veteran
Joined
22 Jan 2002
Messages
67
Location
Billinge
Väl talat!

Om gemene man (d,v,s vår allmänne bondlurk) skulle börja gå med svärd så skulle vi ha ett bondeuppror på halsen.

Skäggmisslan

"kapitalism lives in every man"
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Mynt

"Det där med mynts vikt och utrymmesbehov är ganska intressant... själv har jag usel koll på hur mycket 100 guldmynt (fantasy standardgm) väger eller hur mycket plats de tar."

Standardfantasymynt brukar väga omkring 20 g styck. I gamla D&D (eller var det AD&D?) mätte man till och med vikter och belastning i mynt av standardsorten. I Eon står alla myntvikter längst bak i boken nånstans.

"Vad finns det för riktlinjer man kan gå efter? Hur mycket ryms i en medelstor kista? Hur mycket väger en medelstor kista fylld med silver?"

1000 enkronor (vilket väger 7,5 kg) fyller en pappkartong på ungefär 15x12x20 cm. Den volymen kan motsvara en väldigt liten kista. Tar du två såna i en ryggsäck och cyklar upp för Mölndals Kråka så blir jag imponerad.

En sådan låda motsvarar då 375 standardfantasymynt, 3947 Eon-silvermynt eller 5357 Västmark-silvermynt, och volymen är mer eller mindre samma (skillnaden kan lika gärna bero på lådan, om man säger så).
 

Belion

Veteran
Joined
4 Dec 2001
Messages
34
Location
Njurunda
Re: Mynt

På tal om mynt.
Själv har man ju en RP som
sprungit runt med 3miljoner silver i fickan (Ganska överdrivet, jag vet).
Hur mycket har ett litet land?
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Mynt

"Hur mycket har ett litet land?"

Kung Rikard Lejonhjärta sålde Skottlands frihet (inklusive två slott) för 150 000 mark (34 ton) silver.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Kung Rikards bravader

"Var inte det ungefär samma summa som hans bror fick skaffa fram som lösen för att få honom tillbaka?"

Jopp. Fast prins Johan behövde aldrig fixa fram hela summan. Efter att ungefär en fjärdedel så kunde kung Rikard flytta iväg från storfurst Leopold för att leva hos kejsaren istället, och efter ungefär lika mycket till så släpptes Rikard för att arrangera det sista. Rikard skrapade fram ytterligare lika mycket (totalt 3/4 av lösen) och skickade iväg, men eftersom England då var rätt mycket mindre (Filip II av Frankike hade norpat en del av de engelska förläningarna i Frankrike under Rikards frånvaro) så ansåg sig Rikard ha betalt för hela sin lösen och därmed vara löst från sitt löfte att skicka den sista fjärdedelen.

Så sedan sålde han Skottlands frihet till skottarna, och sög musten ur den engelska befolkningen lite till, så att han hade en krigskassa på omkring 250 000 mark, och stack sedan till Frankrike för att kriga tillbaka sina franska förläningar.

Åjustdet, den engelska "statsbudgeten", eller snarare inkomsten från kronomark och skatt, var vid tillfället ungefär 75 000 mark, så medräknat krigskassan för korståget som föregick Rikards fångenskap så lyckades Rikard spendera omkring dubbelt så mycket som skatteintäkterna per år under 1190-1194. Inte så illa pinkat, faktiskt!
 

Bjorn

Hero
Joined
24 May 2000
Messages
1,221
Location
Stockholm
En plausibel(?) förklaring

<blockquote><font size=1>In reply to:</font><hr>

"Passar det verkligen för en medeltida värld att silver är så billigt?"

Nej, det passar inte i en medeltida värld. Men å andra sidan är Eon inte medeltid.

<hr></blockquote>



En möjlig förklaring till varför silver (och för den delen även guld) är så "billigt" i mundana jämfört med historiskt här på jorden. Under vår medeltid hade man bedrivit gruvdrift på ett ganska primitivt sätt under kanske sisådär 1000 år. I mundana har man bedrivit gruvdrift på ett sätt som i alla fall jag gisar är klart mera avancerat under ca 10 000år. och när man väl har fått upp silvret så lär man ju inte stoppa tillbaka det, altså torde den totala mängden tillgängligt silver vara mycket högre i mundana och ergo priset lägre.

/Bjorn
 

Darkly Noom

Veteran
Joined
28 Jan 2002
Messages
147
Location
Karlskoga
Men du måste ju inse att köpandet av svärd och vapen inte kan ses som i dagens USA. Man kan inte köpa vapen i alla gauhörn. Och det är knappast som så att alla har vapen heller. I en spelgrupp så kanske det i normala fall e typ högst två som har ordentliga vapen.
Men vill du se det hela som ett slagtspel så visst gör det.- Men det finns ju andra sätt att lösa konflikter än med vapen. Men det är ju upp till er som spelgrupp att avgöra hur ni spelar.

I min grupp har vi tex spelat ett äventyr ca tre månader och det grövsta mina spelare har urfört i form av våld är att delta i ett krogslagsmål. Men nävarna som enda vapen...

Allt är inte vapen. Inse...



Darkly Out
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Nja.

Allt är inte vapen. Inse...
Inse? Vadå inse? Att dom egentligen inte har kul? Att dom spelar på ett dåligt sätt? Att du vet bäst hur man spelar rollspel?

Ursäkta oförskämdheten, men jag blir alltid lika trött när något spelsätt förklaras sämre än något annat..
Okej, från att ha bråkat går jag över till medlande.. :)
När han sa att vapen är dyrt så menade han nog att dom kostar orimligt mycket i förhållande till silver, inte att det är för svårt att få tag på dom.. Är det rimligt att ett vapen är värt dubbla sin vikt i silver är frågan? Och det kanske inte bara är vapen, allting kanske kostar överdrivet mycket i silver jämfört med verkligheten?

Men som Krille säger: Mundana är inte Jorden<sup>TM</sup>
 

Blah!

Veteran
Joined
2 Mar 2002
Messages
6
Det har jag aldrig sagt.

hm... vågar man fråga varför du e så jäkla kaxig? Tror du att jag är tjurig för att jag inte skulle ha råd med ett vapen i eon eller? Jag skrev att det där med svärdet endast va ett exempel, eller hur? Nu hur i hela friden får du det till att jag tror att vapen e allt som gäller? Om du absolut känner för att anklaga någon med ett hedersvärt "strid! Fy! Strider förstör ju rollspelets anda..." så hitta nån som verkligen skrivigt "Jag älskar strid och döda folk", så att du e säker på att hacka på rätt person.
Jag antar att du känner samma sak när det gäller lajv. Persoligen säger jag: "en strid vid rätt tillfälle, rätt spelad, och rätt utförd, är mycket stämmningshöjande. Men om striden inte är vid rätt tillfälle, rätt spelad och rätt utförd så dör all stämmning direkt." ... strider e inte bara något 100% negativt. Det gäller både lajv och rollspel.

Blah
"Bättre med råg i ryggen än säd i rumpan"
 
Top