Sagospelet Skräck kommer till hösten

Äventyr

Världsbyggare
Joined
9 Jun 2000
Messages
993
Location
Bureå
Reglerna
Reglerna är baserade på de som presenteras i Sagospelet Äventyr, med en begränsad tärningspöl om max 7 st tiosidiga tärningar slår spelarna sina färdighetskast. Du kan lyckas helt eller delvis, och även misslyckanden för historien framåt. Reglerna är strömlinjeformade och enkla för att spelandet ska gå så enkelt som möjligt. De passar både yngre spelare, såväl som erfarna rollspelare med mångårig erfarenhet. Tonvikten ligger dock på att det ska vara enkelt och lätt att lära sig reglerna.

Varelserna
Varelserna som befolkar de norrländska urskogarna är sällan farliga – om man har kunskap. Spelarnas karaktärer saknar ibland denna kunskap, vilket gör mötena med det okända till ett slags pusselläggande, där karaktärerna får leta ledtrådar och nysta i mysterier som ibland går långt tillbaka i tiden.

Miljön
Malmberget. En gång ett samhälle med framtidstro och optimism. Malmen i marken gav samhället lyftkraft, Men malmen blev också dess fall, då gruvan sakta åt sig in under hus och hem. Ett rasriskområde stängslades in, och med jämna mellanrum åt det stora såret – som kallades gropen – fler bitar av samhället.Och så kom då dagen då närapå hela samhället skulle flyttas. En stadsflytt som inte bara påverkar de levande. För den andra sidan framstår förändringarna obegripliga. Spöken bundna till en viss plats finner sig vilsna och reagerar med vrede, andar som rastlöst vandrar omkring i en spökstad utan att veta var de kommer ifrån eller vart de är på väg.

I spelet riktar vi in oss på Tornedalen och Malmfälten där jag själv är uppvuxen. En del lokala spökhistorier har vävts in i spelets mytologi och andra har tillkommit längs vägen.

Portarna
På sina håll finns övergångar mellan världarna. Genom dessa slinker då och då varelser igenom till vår värld, och spelarna får även möjlighet att besöka andra världar - som Masona från Sagospelet Äventyr.

Äventyr
Äventyren utspelas i nutid, men tack vare ett fenomen som kallas eko får spelarna även uppleva historiska händelser, som den sovjetiska bombningen av Pajala under andra världskriget, lappmarksplakaten, ekon av de rasbiologiska undersökningarna på torndalingar, förbudet mot att tala sitt modersmål och en hel del andra historiska skeenden som i spelet gett upphov till övernaturligheter. Men även en hel del helt fiktiva händelser byggda för att passa miljön. Vi har inte värjt för svåra ämnen och för varje äventyr följer en åldersrekommendation som spänner från 7 år till 16+. Äventyren för äldre spelare kan dock enkelt anpassas för en yngre publik - vi behandlar hur man gör i Berättarens häfte.

Box
Spelet levereras i en box, som innehåller flera häften, ark och kartor.

Böcker
Två böcker publiceras samtidigt som boxen: Tornedalens mysterier (en kampanjbok med en generös samling äventyr) och äventyret Holmgång.

Kreatörer
Skribenter:
Alexander Fahlander (som skrivit för Call of Cthulhu Sverige, Sagospelet Äventyr, Sagospelet Rymd, Chock - åter från graven), Camilla Linde (som skrivit för Sagospelet Äventyr, Sagospelet Rymd, Snack Parrows), Daniel Lehto (Sagospelet Äventyr, Sagospelet Rymd, Handbok för Superhjältar - rollspelet, och som skrivit för Chock - åter från graven, Call of Cthulhu Sverige, Eon, Fantasy!, mfl)

Illustratörer: Richard Svensson (som illustrerat för Sagospelet Äventyr, Sagospelet Rymd, Chock - åter från graven, Call of Cthulhu Sverige), Peter Svärd (Chock - åter från graven, Gigantoskop, mfl), Pär Lindström (som gjort kartor till mängder med rollspel) och Lasse Partanen - spana in hans Instagram här: https://www.instagram.com/lassepartanen_art/.

Spelet har release till Bokmässan 2022. Några bilder ur spelet nedan: 

Rangertheman

Swashbuckler
Joined
15 Dec 2015
Messages
3,116
Portarna
På sina håll finns övergångar mellan världarna. Genom dessa slinker då och då varelser igenom till vår värld, och spelarna får även möjlighet att besöka andra världar - som Masona från Sagospelet Äventyr.
Superkul med portalfantasy!!
 

Äventyr

Världsbyggare
Joined
9 Jun 2000
Messages
993
Location
Bureå
Så spelet blev till slut 8 häften, ett separat index/innehållsföreteckning, regelark för snabb åtkomst till viktiga regler, rollformulär och handouts.

Spelet tar avstamp i samma tradition som den klassiska skräcken från Dracula och Frankenstein, men riktat mot en yngre publik från 7 år och uppåt.

Med samma spelsystem som i våra andra spel känner spelarna igen sig, och även nya spelare kommer ha lätt att orientera sig i materialet.

Sagospelet Skräck fungerar även som portalfantasy och bygger ihop vår värld med världen från Sagospelet Äventyr.

Om innehållet
”De sorgsna granarna slokade med grenarna djupt över bäcken, som porlande klar rann i ilar genom skogslandet. Bäcken var inte särskilt djup, inte mer än att den nådde en fullvuxen man till knäna. Men det var tillräckligt för att den stora hästen skulle kunna springa fram från flödet när aningslösa själar befann sig i dess närhet.”

Sagospelet Skräck är ett rollspel för två eller fler deltagare från sju år och uppåt. Under spelet upplever ni en berättelse där fokus ligger på skräck och spökhistorier i Malmfälten och Tornedalen. Det finns möjlighet att kombinera spelet med pyssel, lekar och aktiviteter för de yngsta. Undersök de övergivna gruvornas vindlande gångar, utforska den djupa urskogens hemligheter och lös Malmfältens mysterier!

Sagospelet Skräck innehåller:
• Regler
• Spelarens häfte
• Malmfältens mysterier
• Äventyret Malmbergsmörker
• Skräckmästarens häfte
• Varelser
• Trolldom
• Till min efterträdare, skriven av en bifigur i spelet
• Index/innehåll
• Handouts
• Dubbelsidig kartposter i A2-format
• Tärningssimulator
• Referensark
• Rollformulär


Pdf:er levereras i mitten av augusti till förköpare. Backarna har redan tillgång till pdf:erna. Har du backat men saknar dessa? Kontakta oss så löser vi det!

“Kusligt kul för vuxna och barn. Rekommenderas till varje lägereld.”

– Kristofer Stenskog, skapare av Agents of Concordia

"Det är vackert och rysligt på samma gång, när minnena från Malmfälten får liv."


- Dan Johansson, spelkonstruktör
 

Äventyr

Världsbyggare
Joined
9 Jun 2000
Messages
993
Location
Bureå
Tornedalens mysterier börjar även den vara redo för tryck. Äventyren i boken klassas precis som i grundspelet i 7+ respektive 11+ beroende på innehåll. De flesta äventyren kan dock modifieras med några enkla drag för att passa den yngre åldersgruppen.
 

Attachments

Top