Nekromanti Sänka elkostnader

Lycan

Hero
Joined
17 May 2000
Messages
1,211
Location
Malmö
Hej,

min fru och jag bor i en hyresrätt i Malmö, vi har E-ON som elleverantör och deras priser dödar vår ekonomi.

Någon som har bytt leverantör? Erfarenheter? Tips?

Hade blivit väldigt tacksam.

- L


Edit: Ändrade EON till det (uppenbarligen mer korrekta) E-ON för att Bearnie inte ska ha något att reta sig på, han blir så odräglig då.
 
Det enda tipps jag kan ge är att låsa sig vid ett företag i något år i sommar, tyskland börjar köpa upp vår el vilket kommer innebära höjningar av priset, varför då vänta tills i sommar, jo för att då är priserna alltid billigast.

Sorry att jag inte kunde ge något mer ingående.
 
"min fru och jag bor i en hyresrätt i Malmö, vi har EON som elleverantör och deras priser dödar vår ekonomi."

Om jag var du skulle jag byta till DoD direkt. De har ett mycket mer strömlinjeformat system, vettigare priser och mer välillustrerade manualer.
 
Jag tänkte dra ett liknande skämt i trådstarten, men stod över. Tänkte att någon slags smärtgräns borde man försöka ha när det gäller riktigt dåliga vitsar :gremwink:
 
Tälge är bra, men fan vet om de levererar ända till Malmö. Fast vi har fortfarande Fortum och behåller nog dem eftersom vi... vant oss.


Storuggla, nedbäddad gnom
 
En möjlig faktor är ifall ni har fast eller rörligt pris också. Om man tycker det är roligt att hålla på att följa priset på elbörsen så kan man göra en besparing.

Sen hoppas jag att du är medveten om att du inte kan ändra nätleverantör som också i det här fallet kan vara E-ON och nätdelen av fakturan har ju en rörlig del som kan vara typ 12 öre/kWh eller något, och det är inget du kan påverka.

Kolla konsumentverket för vidare information:
http://www.energi.konsumentverket.se/

Energimyndigheten kan vara intressant
http://www.stem.se

Det jobbiga med de flesta elbolag är att man bara beräknar förbrukningen från föregående år och debiterar därefter... och sedan vid den årliga mätningen avgör ifall man betalt för lite eller för mycket.
Nåja just hur olika elbolag fungerar har jag ännu inte så jättekoll på (fråga mig igen om några år :gremtongue:).

Däremot eftersom ni känner att er elkostnad är hög så undrar jag ifall du har möjlighet att sänka din egna elförbrukning. Har ni något som drar alldeles för mycket el? Hur värms lägenheten upp? Är det direktverkande el? Tvättmaskin i lägenheten?


Sen standard råd:

lågenergilampor är vettiga i sådana utrymmen där du inte tänder och släcker ofta (företrädelsevis låter det stå tänt). Eftersom en lågenergi lampa drar såpass mycket mer el i startögonblicket än en vanlig glödlampa och livslängden förkortas avsevärt. (dock min klasskamrat hävdar att är det för hushåll så lågenergi för hela slanten om man inte vill använda en dimmer, om någon vet säkert hur lågenergilampor fungerar säg till :gremsmile:)
Ska du tina något tina det i kylen då åtgår det ingen energi i form av microvågsugn och kylskåpet arbetar mindre.

Det gäller att ta en titt på sin egna situation och avgöra ifall man verkligen behöver använda all elapparatur man använder så ofta som det inträffar.

Kanske inte vad du ville men det känns vettigt i sammanhanget

Om något år så är det inte alls otroligt att elen kostar 2-3 kr kWh tillskillnad från idag ca 1 kr kWh. OM vi inte på något mirakulöst sätt lyckas tillvarata dom där 20 000 000 W som solen kastar på oss...
 
Vad är rimliga elkostnader?

Jag har nämligen ingen aning. Jag betalar c:a 500 kronor i månaden för min el, och jag har ingen aning om hur mycket det är generellt sett. Jag bor litet (38 kvm), men har sambo, katt, dator och diskmaskin.
 
Re: Vad är rimliga elkostnader?

"Jag bor litet (38 kvm), men har sambo, katt, dator och diskmaskin."

Hur inverkar katten på din elförbrukning?


Storuggla, undrande flundra
 
Re: Vad är rimliga elkostnader?

Hur inverkar katten på din elförbrukning?
Med en katt i fotändan av sängen kan man sänka värmen i sovrummet. Eller nått.

/Anders
 
Det jobbiga med de flesta elbolag är att man bara beräknar förbrukningen från föregående år och debiterar därefter... och sedan vid den årliga mätningen avgör ifall man betalt för lite eller för mycket.
Nåja just hur olika elbolag fungerar har jag ännu inte så jättekoll på (fråga mig igen om några år ).

Om några år kommer de fungera annorlunda, minns jag rätt blir det lag på fjärravläsning 2007 och tanken är att bli av med efterskottsfakturorna.

Bra källa till el-information brukar kunna vara Svensk Energis hemsida, fast kolla priser är en krånligare sak. Klassiska rådet brukar vara att hålla sig borta från de tre största (E-on, Fortum och Vattenfall) och inte binda sig vid fast pris om det inte är mitt i vårfloden.
 
Jag sitter men NAV i Nässjö som elleverantör och började kolla lite men i slutändan så insåg jag att elbolagen håller varandra om ryggen... I stort sett skulle jag inte vinna så mycket.

Och det är väl ingen som tror att kostnaderna minskar i framtiden...

Bättre då att kontrollera vad som kan göras i hemmet.

Något jag har funderat på men inte genomfört är att sätta en timmer mellan stereo/tv/dator/högtalare och eluttaget. Vet inte om det har så stor skillnad men man slipper att de står i "stand by" läge under natten. Själv har jag inte testat men det kanske gör en del.
 
(dock min klasskamrat hävdar att är det för hushåll så lågenergi för hela slanten om man inte vill använda en dimmer, om någon vet säkert hur lågenergilampor fungerar säg till )
Jag vet, men att lågenergilamporna skulle ha något i detta att göra med dimmrarna är också fel, dimmrar fungerar nämligen så att de kapar en viss del av vågen i växelströmmen, vilket in effect gör att lampan stängs av och på 50 gånger per sekund, visst det funkar, men det är inte ekonomiskt hållbart.
Över till hur de flesta energilampor funkar, de funkar som lysrör, bara att det har inbyggt den där glimtändaren som tänder lysröret (och som är det dy bytert oftast om du tänder och släcker ofta), själv skulle jag dock vilja ha en kvicksilver lampa, de lyser upp mycket mer än watten de förbrukar, dock ligger minimiwatten på 300W och de är gjorda för att användas till växter eller gigantiska utrymmen (och snart blir de förbjudna).
 
Och det är väl ingen som tror att kostnaderna minskar i framtiden...
Nope, särskilt inte när tyskarna ska börja importera el härifrån, när de har ett pris på 0.75kr/kW vilket bara innebär att våra priser kommer stiga, troligen till de priserna.
 
Något jag har funderat på men inte genomfört är att sätta en timmer mellan stereo/tv/dator/högtalare och eluttaget. Vet inte om det har så stor skillnad men man slipper att de står i "stand by" läge under natten.

Problemet är att en timer äter energi den också. Men antagligen mindre än alla de andra maskinerna. Ett alternativ är att köpa en skarvdosa med avstängningsknapp, eller - om man tycker det är jobbigt att leta upp den knappen varje kväll - en "master-slave"-skarvdosa där avstängningen av en apparat (som tv:n) stänger av alla andra inkopplade i samma dosa. En sån ska nog jag köpa. :gremsmirk:
 
Jag hade Sydkraft (numer Eon) tidigare, men de hade högst pris av alla bolag i staden så jag bytte. Efter att ha gått till konkurrensverkets hemsida och deras energiprisjämförelse valde jag så Preem så då var billigast per kilowattimme baserat på min årsförbrukning.

Nu för runt 10 månader sedan sålde Preem hela sin eldivision till Öresundskraft här i Helsingborg. De höjde priserna marginellt och nu är tiden på mitt 1-års avtal över, vilket innebär att jag idag återigen surfat efter elpriser. Till min förvåning låg alla i ungefär samma prisklass.

Det som då avgör årsavgiften som energibolaget tar ut för att sälja el till mig. Då jag sedan tidigare är kund hos Öresundskraft bjuder de på dessa 310 kronor. Vilket i sin tur att jag sänker mitt kilowattpris med 0.20 öre. Vilket blir några hundralappar över ett års tid. Så för mig är det avgörande, då jag kom ned på lägre pris per kilowattimme än vad de billigaste på konsumentverkets hemsida erbjöd. Så kolla på årsavgiften är mitt tips, allt det andra är sekundärt.
 
Back
Top