Rymd!

Äventyr

Världsbyggare
Joined
9 Jun 2000
Messages
938
Location
Bureå
Det konstant axet är väl en sorts artificell "gravitation"? Precis som centrifugalmetoden är det? Dvs det är inte gravitation men det ersätter gravitationsens funktion på en mänsklig skala.
Helt rätt. Med artificiell gravitation menade jag egentligen den typ som man ser i de flesta sf-filmer. Slarvigt uttryckt av mig.
 

Äventyr

Världsbyggare
Joined
9 Jun 2000
Messages
938
Location
Bureå
Rymdskeppsreglerna fick byggas om lite, då det visade sig vara något obalanserat. Som systemet ser ut nu, fungerar rymdskepp i första hand som transportmedel. Visst kan rymdstrider förekomma, men det är sällsynt.

Du börjar med att välja vilken typ av skepp du vill ha, det finns fyra olika klasser som är tillgängliga för rollpersonerna i grundboken: jagare, spanare, fraktare och passagerarskepp. De rymmer olika mycket kringutrustning, vilket symboliseras av en poängpott som du får använda för att köpa utrustning för. Du kan prioritera säkerhet, hastighet, räckvidd eller något annat av en del faktorer som inverkar i spelet. Det innebär att inget skepp är en exakt kopia av ett annat. Dina val ger sedan bonus eller avdrag vid t ex tärningsslag som behöver göras för att framföra skeppet. Det kan också spela stor roll ifall ditt skepp råkar ut för en olycka.

Om vi tar ett exempel ur Universums öde. När Len och Amalthea landar vid den utomjordiska lämningen, ett uråldrigt rymdskepp, kraschar de sin luftsluss, och de har bara en, så de är fast på skeppet tills de hittar en planet med atmosfär de kan andas. Samma sak kan hända rollpersonerna, om de nu inte prioriterar dubbla luftslussar. Och liknande problem kan inträffa för vart val spelarna gör vid utrustningen av skeppet.

Det skiljer också en del mellan spelvärldarna. I Universums öde finns inte FTL, medan det finns i grundspelet och Snack Parrows, så det kommer även att skilja en del mellan världsböckerna. Dessutom har Snack Parrows mer gemensamt med Liftarens guide till galaxen än hård sf, så en jämförelse blir lite knasig.

På skeppsformuläret kan det sedan se ut så här:

Namn: Cecilia
Typ: Fraktskepp
Beteckning: CE-65-16C322
Besättning: 1
Passagerare: 5
Lastkapacitet: 100 jordiska ton
Specialutrustning: Skeppsdator Hawking-9, FTL-system, atomreaktor T5 SweNuc, Life system Biosphere F, 2 st brännare MB-16S, generator 5-GEN E10.
Hastighet: +3
Skydd: 0
Manöver: +2
Räckvidd: +3
Astrogation: +1

Finns det några utrustningsdetaljer ni vill se på ett skepp, om man håller det på en allmän och inte alltför detaljerad nivå?
 
Top