Nekromanti Rykte!!?

Serek Mörke

Veteran
Joined
26 Dec 2002
Messages
54
Jag bara undrade hur ni har på forumet brukar behandla rollpersonernas eventuella rykte.

Vad konstituerar ryktesökningar i era spelvärldar och hur mycket rykte får man för enskilda handlingar? Jag antar att detta är beroende på den enskilda handlingen och omständigheterna kring händelsen, Givetvis tillkommer faktorer som hur mycket folk som bevittnade händelsen och hur mycket rollpersonerna skryter om bedriften osv. Vad jag är ute efter är ungefärgliga uppgifter på själva händelsen som sedan kan modifieras utifrån de speciella omständigheterna.

Hur hade ni tex ryktessatt följande händelser.

Rp träffar och uträttar ett uppdrag för en högt uppsatt person (motsvarande hertig). Uppdragets natur är oklart för alla utom de inblandade. :gremcool:

Rp kommer i en verbal dispyt med en mäktig person. :gremmad:

En Rp får en kyss på kinden av en berusad Drottning Solfjäder under en bankett. :gremblush:

En värdshusvärd råkar se hur Rp förbereder ett lik för balsamering. :gremcrazy:

Rp (en någorlunda högt uppsatt adelsman) ogillade en bondpigas avvisande sätt, varpå han läxade upp henne och våldtog henne. :gremshocked:

En Thismkvinna vandrar in i en mindre stad med 2 Cerwelan svärd, 1 lyfali svärd, en Serine båge, samt en tung rustning. Allt fullt synligt. :gremsmirk:

Rp dräper ett vårgalet skogstroll som terroriserat omnejdens boskap :gremblush:

Rp dräper en haeve drake djupt inne i Sunariskogen :gremtongue:

Rp springer omkring med någonting som liknar Colonans kejsarstav och frågar olika personer vad det här kan vara för något. :gremsmirk:

Rp dräper en riktig mortuach-drake (eller hur :gremsmirk:...men ändå).

Rp uppnår FV 17 eller högre i stridserfarenhet eller annan färdighet. :gremshocked:


Listan kan givetvis göras oändligt lång, men jag nöjer mig för tillfället.... :gremwink:


Serek- är tacksam för alla svar
 
Joined
29 Nov 2001
Messages
1,337
Location
Göteborg
Tja, ungefär när man gör något uppseendeväckande eller hjälper någon uppsatt eller så.
Jag dräpte faktiskt en drake en gång, men jag fick inte allt för mycket ryktesökning då det inte fanns några vittnen utom mina ha-galna kompanjoner.
 

Zippo

Veteran
Joined
1 Oct 2002
Messages
178
Location
Kristinehamn, Värmland
tja, det står lite om ryktet i Krigaren Väg som är slutsåld. Men så här går det till för mig och resten i spelgruppen

5: några i din hemstad känner till dig

10: nästan alla känner till dig i din hemstad. om det är en liten stad så känner alla till dig

15: det ryktas om dig lite i ditt hemland(ex. asharien)

18: du är mycket kände i din hemstad, du är rätt så väl omtalad i landets stora städer och rykten kan sprida sig utanför ditt hemland. För alver, så känner nästan alla alver inom den alv stammen till dig. Gäller ungefär likadant för dvärgar

20: Du är känd över hela landet. Rykten sprider sig åter mer till grannländerna

25: Du är känd i hela landet och i grannländerna. Det ryktas om dig runt hela mundana

Över 25 vet jag inget mer om eftersom jag känner inte till någon annan som har så högt i rykte
 

PimPim

Veteran
Joined
1 Feb 2003
Messages
120
Location
Halmstad
Om jag inte missminner mig har Herr Ivian 30 i rykte.

Som spelledare brukar jag ha som tumregel att ge spelare rykt när dom gjort något extra inte som regel.
Och vet ingen att dom gjort det så inget rykte.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,226
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
Re: Ökänd eller okänd? [Ymir gör det igen]

Jag brukar inte ge rp:er och slp:er högre rykte för sådana enskilda situationer - systemet skulle infekteras ganska fort då. Saker som att man blir omtalad för att man fått en kyss av drottningen eller gjort något uppseendeväckande kan ge en högt rykte under en period som sedan riskerar att snabbt försvinna med tidens gång eller om man beger sig till annan ort, och en massa andra krångliga faktorer spelar in och gör det svårt att klä i siffror - bättre att överlåta det åt spelledaren, och åt modifikationer efter hans goda vilja.

Värdet 'Rykte' använder jag snarare som ett mått på hur välkänd/omtalad personen ifråga är som helhet, på ett mer provosoriskt plan - här handlar det om att ha gjort sig ett namn på banketter runtom i staden under flera års tid, ha utfört flera stora dåd, etc. Rykte är Eons mest komplexa och svårbestämda värde - det påverkas av en rad faktorer som är djupt rotade i rollspelandet, och de exempel du tar upp är alldeles för generella, och ofta för småskaliga för att det ska vara möjligt att ryktesätta dem alls. Snarare är modifikationer lösningen. Rykte är ju ett värde, inte 15, så det måste vara generellt - få av de där händelserna skulle göra att jag höjde rykte överhuvudtaget på en person som hade mer än 12-13 i det eller så. Men...för att klargöra vad jag menar får jag nog gå igenom dina exempel ändå.

I samtliga fall beror ryktessättningen också på vilket rykte rp:n redan har, såklart.

Rp träffar och uträttar ett uppdrag för en högt uppsatt person (motsvarande hertig). Uppdragets natur är oklart för alla utom de inblandade.

Beror helt på vad uppdraget gick ut på, var det utfördes och hur, samt om det fanns några vittnen annat än de inblandade.
...samt hur sladdriga hertigens tjänare är.

Rp kommer i en verbal dispyt med en mäktig person.

Beror helt på hur vem denna person är och dispytens natur, och hur rp:n gör ifrån sig samt vem rp:n är och, som alltid, hur mycket rp:n har i rykte redan.

En Rp får en kyss på kinden av en berusad Drottning Solfjäder under en bankett.

Pfft, skulle det vara något? Soldarn är ju en bara en j-vla bonnhåla. En modifikation på alla ryktesslag i Talon med omnejd, iallafall, och kanske resten av Soldarn - de är ju så himla konungaälskande, de där bönnerna.

Rp (en någorlunda högt uppsatt adelsman) ogillade en bondpigas avvisande sätt, varpå han läxade upp henne och våldtog henne.

Beror helt på omständigheterna, var dådet utfördes, hur många vittnen, om rp:n var känd som en sympatisk eller osympatisk person sedan tidigare, etc etc.

En Thismkvinna vandrar in i en mindre stad med 2 Cerwelan svärd, 1 lyfali svärd, en Serine båge, samt en tung rustning. Allt fullt synligt.

En modifikation på ryktesslag i staden ifråga i några veckor eller så. Beror lite på hur alv- och vapentätt det är i området.

Rp dräper ett vårgalet skogstroll som terroriserat omnejdens boskap

Beror på var denna 'omnejd' är, vilka som bor där, vem rp:n är, samt om han/hon lyckades döda skogstrollet utan att bli våldtaget av det först.

Rp dräper en haeve drake djupt inne i Sunariskogen

Beror på omständigheterna (räddare rp:n någon när han dräpte draken? Fanns det några vittnen?), samt om drakens ägare (sur molnryttare) finns i närheten med sitt lyfali ;-)

Rp springer omkring med någonting som liknar Colonans kejsarstav och frågar olika personer vad det här kan vara för något.

Har folk koll på hur den ser ut så, ja, jävlar...då lär rp:n bli rätt efterfrågad. Kraftig ryktesmodifikation i forna Colonan, iallafall.

Rp dräper en riktig mortuach-drake

Beror på omständigheter och vittnen, och rollpersonens nuvarande ryktesstatus såklart, samt draken ifråga. Ju mer ökänd drake desto bättre givetvis, och det här är det enda exempel där jag klart skulle höjt rp:ns rykte - förutsatt att det finns någon som kan sprida det, såklart. Dessutom en kraftig modifikation (-Ob3T6?) på Rykte bland alla drakar, och i vissa fall en överhängande risk att en och annan mortuach bestämmer sig för att statuera ett exempel på rollpersonen ifråga och använda den som tuggleksak en stund. Om så inte sker har rp:n iallafall fått helt nya ögon på sig - Lumians -, och det tenderar att leda till att man syltas in i en jävla massa man hade klarat sig fint utan.

Rp uppnår FV 17 eller högre i stridserfarenhet eller annan färdighet.

'17' är rätt klent i min spelvärld, men man lär ju bli omtalad som en god svärdsman. Vid 20+ kan man mycket väl få lite rykte om sig, men det beror som vanligt på många olika faktorer - motståndare man besegrat i duell, hur man ser ut, vilket kön man har (kvinnliga svärdskämpar blir naturligt mer ryktbara än manliga av samma kaliber i patriarkaliska världar som Mundana), vilken stridskonst man brukar, om man lär ut sina färdigheter till andra, om man gjort sig ett namn i området, etc, etc.

Med andra ord, för enskilda bedrifter ger jag snarare modifikationer än högre värden i rykte. Rykte är mer permanent, och mer generellt. För att klargöra hur jag ser på värdet 'Rykte' kan jag gå igenom några slp:er från min pågående Eon-kampanj:

Eithene Visa'an är en thismälva, mycket vacker och en fruktansvärt skicklig stridskvinna. Hon är tjänarinna åt draken Verduhrakh sedan många år tillbaka och går dennes ärenden, något dock få känner till. Icke desto mindre har Eithene deltagit i många stridigheter och fantastiska händelser runtom i världen, och råkat ut för hopplösa situationer som hon ibland till synes mirakulöst kommit levande ur. Hon är berest och beryktad, speciellt bland alver, men snarare som en mystisk krigarkvinna än någon sorts hjälte. Rykte: 20, specialiserat mot 'Dödsdanserskan från Emori'.

Henéaälvan Första Snön är Eithenes följeslagerska. Hon är inte vidare beryktad, men har rest runt en hel del med Eithene. Hon tenderar att dra uppmärksamhet till sig - dels på grund av ett ofta lite egendomligt beteende, men främst för hennes uppseendeväckande yttre (pyttesmå Henéaflickor med ett saknat öra, ett stort brännärr över kinden och svärd, kniv och båge fastnar ofta i minnet på folk). Rykte: 12.

Erianni Meseri är också en älva, men en ganska oansenlig, om än välbärgad, sådan. Det rykte hon har kommer mest av att hon är dotter till en handelsfurste i Tuzan Rim som är ökänd för sin snålhet. Rykte: 9, specialiserat mot 'Amori'an Meseris dotter'.

Yzanna av Mehzinors hus från Jhamalo Gedonia är en flicka av fin familj, men insyltad i en komplicerad kärleksintrig med två av sina bröder, varav den ena blev landsförvisad och sedermera kom för att hämta henne igen, vilket slutade med att både han och Yzanna blev förvisade av deras far. Yzanna har aldrig funnit sig i konventionerna, aldrig nöjt sig med att niga fint och se söt ut, och bara det i sig gjorde henne omtalad i Jhamalo Geonias finare kretsar. Att hon sedan ofta är otroligt vacker och belevad med en sällsynt grace men kan explodera i vredesutbrott och är lika tuff som vilken man som helst gjorde att det tisslade och tasslades än mer om henne. Kärleksaffären, ett misslyckat flyktförsök, storgräl med familjen som resulterade i att de praktiskt taget spärrade in henne och den slutgiltiga förvisningen gjorde givetvis det hela ännu värre. Rykte: 12, specialiserat mot 'Jhamalo Gedonia'. (Förhållandevis lågt rykte eftersom hon är omtalad enbart inom en begränsad sfär).

Valis av Tarazcans hus från Jhamalo Gedonia är en ganska välkänd - och ökänd - rumlare, som dyker upp i allt från sunkiga värdshus till fina salar. Han är charmig, rapp i käften och promiskuös, och har förfört allt från värdshuspigor till adelsflickor (och gjort många överbeskyddande fäder rasande på kuppen). Valis själv kommer inte från någon vidare fin familj, men har ändå gjort sig ett namn, dock utan att få den respekt det brukar medföra. Han vet att föra sig, men hans skamfilade rykte som dilettant och charmör, och det faktum att han studerat hos och blivit god vän med den ökände fäktmästaren Dwyrryd Coley i Marek Pomian, tenderar att göra att fint folk i Caserion ser snett på honom, speciellt då han med lätthet skulle kunna besegra de flesta i duell. Han har likväl många kontakter och vänner - och fiender -, bland hög som låg, och sammanfattningsvis ett ganska ansenligt rykte på 15, specialiserat mot 'Caserion'.

Ja...jag hoppades det där klargjorde lite hur jag sätter ut och ser på Rykte-värdet. Men det här blev väldigt långt, jag får avsluta det nu...

- Ymir, orkar inte skriva mer just nu.
 

Serek Mörke

Veteran
Joined
26 Dec 2002
Messages
54
Re: Ökänd eller okänd? [Ymir gör det igen]

Tack för det långa inlägget! Det gav mig några bra ideer. :gremlaugh:


Serek - som gillar när Ymir djuplodar
 

Doda

Veteran
Joined
17 Dec 2002
Messages
73
Location
Karlstad
Ökänd men okänd

Något som blir lite jobbigt är att en RP kan vara hur omtalad som helst, men det spelar ändå knappt någon roll, eftersom ingen skulle känna igen honom. Ryktet överdriver troligen kraftigt rp:s skönhet, enorma kroppsbyggnad, ofattbara utstrålning eller något i den stilen. P.g.a. avsaknaden av massmedia skulle ingen veta hur rp:en egentligen ser ut. T.ex. skulle ju William Wallace vara åtta fot lång (tror jag, minns inte riktigt), medan han i själva verket troligen var normallång. Vem skulle tro honom om han gick fram till en slumpvis utvald skotte sade "jag lovar, jag är William Wallace". Ingen troligen. Om ingen visste hur Usama bin Laden såg ut, skulle han kunna gå omkring på Manhattan bäst han ville. Samma sak borde gälla i Eon. Om inte rp är efterlyst, så rp:s avbild sitter uppspikad på varje husknut, eller rp är kända som gruppen med en alv, en dvärg, en tirak och en kraggbarbar (eller liknande) borde nästan ingen känna igen dom ändå. Rp kan sitta på ett värdshus och höra hur de blir omtalade av bordsgrannen, som inte har en aning om att de berömda hjältarna sitter och dricker billigt öl fyra fot bort.

/Doda (vars rp:er, med god anledning, håller på att få jobbigt mycket rykte)
 

Drakvrede

Swordsman
Joined
17 May 2000
Messages
732
Location
Stockholm, Sverige
Rp springer omkring med någonting som liknar Colonans kejsarstav och frågar olika personer vad det här kan vara för något.
Hehe... Påminner mig om när en av rollpersonerna i en spelgrupp som jag spellede för lääänge sedan hittade en... "rolig bok" i en undangömd kammare. Och eftersom dom inte kunde läsa vad det stod i den, gick dom givetvis och frågade någon. Tyvärr visade det sig att boken var på nivån "herre jävlar så otroligt hädiskt - bränn den jäveln på bål nuuuu !", ja (enligt historien) så var boken en bok som skrivits av Antimon (nånting sånt) själv!!! Detta innebar (naturligtvis) att RP:na fick fly hals över huvud genom hela riket och en av RP:na, som var ledare för gruppen, blev mer eller mindre känd som Daaks motsvarighet till Antikrist. Han fick ett rykte på 40, och hans kompadres ett rykte på 30, som Antikrists närmaste medhjälpare. Ganska kul, faktiskt....
:gremgrin:
 
Joined
29 Jul 2001
Messages
814
Location
Stockholm.
Ökar rykte när det känns motiverat...de saker som verkligen ökat rykte för mina små vänner är a/ en av dem vann svärdsspelen. (gick från 15 till 19 i rykte). b/ de har polat med kungen av Soldarn.

Annars så gör de ett väldigt väsen och sitter jämt o skryter. Så de jobbar på det. Problemet är bara att folk inte vet när de ljuger eller talar sanning. Eftersom Raknikk brukar överdriva så hamnar de riktiga otroliga sakerna de faktiskt gör ändå i skuggan...

"Rp träffar och uträttar ett uppdrag för en högt uppsatt person"

Tja, upp till 10 kanske. Det lustiga var att det var precis vad som hände mina rp och kungen. De fick ett uppdrag (som var att spionera i Damarien), men som allmänheten förvrängde till att de slogs mot Daakriddare...o då gav det ju lite mer rykte ändå.

"Rp kommer i en verbal dispyt med en mäktig person."

Upp till 10. Om det inte är kungen då.

"En Rp får en kyss på kinden av en berusad Drottning Solfjäder under en bankett"

Upp till 14 kanske. Defenitivt + i rykte även om man har högre än så redan.

"En värdshusvärd råkar se hur Rp förbereder ett lik för balsamering"

Upp till 9.

"Rp (en någorlunda högt uppsatt adelsman) ogillade en bondpigas avvisande sätt, varpå han läxade upp henne och våldtog henne"

Upp till 13. Defenitivt + och en specialisering.

"En Thismkvinna vandrar in i en mindre stad med 2 Cerwelan svärd, 1 lyfali svärd, en Serine båge, samt en tung rustning"

Upp till 11.

"Rp dräper ett vårgalet skogstroll som terroriserat omnejdens boskap "

Upp till 9.

"Rp dräper en haeve drake djupt inne i Sunariskogen "

Tja, de kommer säga att de gjorde det..men vem tror på det? Upp till 10 kanske.

"Rp springer omkring med någonting som liknar Colonans kejsarstav och frågar olika personer vad det här kan vara för något"

Upp till 11 eller nåt..specaliserat mot "galningar".

"Rp dräper en riktig mortuach-drake"

Upp till 40 eller så....:)

"Rp uppnår FV 17 eller högre i stridserfarenhet eller annan färdighet"

Ingenting alls. Man får inte rykte av att vara bra, man får rykte av att verka vara bra, stor skillnad.

Ha så roligt. För det mesta kan man se när rykte borde gå upp...(min grupp har just nu 19, 17 och 16 i rykte)
 
Joined
1 Oct 2002
Messages
926
Location
Lund, Skåne
Nu när vi ändå är inne på rykte

Tycker inte ni att ens ryktesmodifikation för adelsmän enligt Riddaren är alldeles för höga? Säg att man t ex har äventyrat rätt mycket, och uppnått typ 15 i rykte, och sedan blir adlad till baron, så är man helt plötsligt kändare än Soldarns rikskonung! Och dessutom behöver man endast +3 i Rykte för att bli lika känd som självaste Herr Ivian. Vad tycker ni om detta?

Mvh Victor Palm...

...Som snart tänker sätta sig ner och göra om tabellen helt.
 

Phelan

Hero
Joined
21 May 2002
Messages
1,398
Location
Umeå
Re: Nu när vi ändå är inne på rykte

Jag tror vi har dels minskat adelsmännens rykte rejält men istället så är chansen att adelsmän känner till andra adelsmän en-två tärningar lättare när man slår mot rykte. På det viset har högdjuren koll på varandra men vanligt folk har inte koll på mer än de lokala ädlingarna. Folk med högt Heraldikvärde torde också få lättare att minnas alla obskyra ädlingar.

Mvh / Phelan
 

walium

Ganska töntig, faktiskt
Joined
8 Apr 2001
Messages
8,460
Location
Linköping
Själv brukar jag vara ganska snål när det gäller att dela ut rykteshöjningar, men jag kan hålla med om att Eons ryktesregler ibland kan vara ett ganska trubbigt instrument.

"Rp träffar och uträttar ett uppdrag för en högt uppsatt person (motsvarande hertig). Uppdragets natur är oklart för alla utom de inblandade."

Ingen höjning alls, möjligtvis en tillfällig sådan om rollpersonerna avviker väldigt mycket ifrån hertigens normala umgänge.



"Rp kommer i en verbal dispyt med en mäktig person"

Återigen kan påföljden variera både när det gäller rykte och annat, beroende på rollpersonernas egen bakgrund. Ju längre bort ifrån personen de står i status och makt och ju fler som bevittnar det hela desto större blir rykteshöjningen. Men återigen så hade det nog bara blivit en tillfällig sådan.

"Rp springer omkring med någonting som liknar Colonans kejsarstav och frågar olika personer vad det här kan vara för något. "

Rollpersonerna råkar antagligen illa ut men jag hade inte höjt deras rykte.

Har man väl nått en viss ryktesnivå så borde egentligen ens rykte betraktas som närmast självgående. Man kanske får äran för en massa hjältedåd som utförs av andra och de saker som man redan har gjort blåses upp av andra. En kul effekt hade kunnat vara att en annan mera känd krigare ständigt fick äran för rollpersonernas alla äventyr och vedermöder.
 

The_shadow

Warrior
Joined
13 Mar 2002
Messages
330
Location
Lidköping, Västergötland
Re: Nu när vi ändå är inne på rykte

njae, jag kör på att det är ungefär vad en normal baron har i rykte, dvs om han har högre från början kommer inte ryktet att öka...

ex: Riddar Creigh Gyllenyxa har vunnit några större torneringar och på så sätt fått ett rykte som uppgår till 12, han blir efter att ha visat mod i ett större slag adlad till Baron, hans rykte kommer då att höjas till 15...

ex 2: Riddar Ruben Silversked har efter några års intensivt äventyrande fått ett rykte som uppgår till 17, efter detta blir han adlad till baron då han räddar livet på en hertig, hans rykte kommer då inte att höjas utan ligga kvar på 17, möjligen att det höjs eftersom han faktiskt räddade livet på sin hertig och det fanns några vittnen till händelsen...
 
Top