Rollspel.nu's filmklubb 2020 v31

krank

Rödvinsvänster. Fast nykterist, då.
Joined
Dec 28, 2002
Messages
29,253
Location
Nynäshamn
Detta är WRNU's filmklubb för v31.

Klubben är ganska prestigelös och du får gärna vara med.

Du behöver inte "anmäla dig" för att vara med. Det är bara att hoppa på precis när som helst.

Jag brukar iaktta följande "regler"; ni andra följer naturligtvis vilka regler ni vill*:

1) Jag tänker se minst en film i veckan.
2) Det ska vara minst en film jag inte tidigare skrivit om i Filmklubben, varken innevarande eller tidigare år. UNDANTAG: Om jag har sett en film på bio och sedan köpt den, så kan filmen ses igen.
3) När jag sett en film skriver jag något om den, mycket eller lite i mån av tid och relevans.
4) Jag skriver bara om filmer jag sett innevarande vecka.
5) Jag kommer att betygsätta enligt det här betygssystemet som jag knåpat ihop. Tanken med det är att få konkreta kriterier och därmed mer rättvis/jämn betygsättning.

Mina betyg tenderar att flockas kring 4–5, eftersom jag främst ser till att se film jag redan vet att jag gillar eller har god anledning att tro att jag kommer att tycka om.

Betyg jag satt tidigare: LÄNK TILL GOOGLE SPREADSHEET.

VIKTIGT: Det finns en regel som inte är frivillig: INGA SPOILERS. Med spoilers menas inte "actionhjälten överlever till slutet" eller så utan mer att avslöja relationerna i familjen Skywalker, vad soylent green är gjort av eller Tyler Durdens bakgrund. Ni vet vad som menas; saker i filmer som är tänkta att vara hemliga och vars avslöjande liksom är en grej. Vissa av oss älskar oväntade vändningar i filmer och vill inte få vårt nöje förstört. Om du vill diskutera något som kräver att du spoilar, använd spoilertaggarna. De ser ut såhär:

1591730152931.png
 

Henke

Swashbuckler
Joined
Feb 28, 2014
Messages
1,917
Jag har precis sett färdigt Harsh Times från 2005

Filmen handlar om Jim (Christian Bale) och Mike (Freddy Rodrigez), två vänner från Los Angeles och deras liv som småkriminella som försöker skaffa sig riktiga arbeten. Jim har en bakgrund som någon slags stridsmaskin och blir nekad arbete inom LAPD. Mike drivs på av sin flickvän Sylvia (Eva Longoria) att skaffa jobb.

Den här filmen kändes mest intetsägande. Dialogen är säkert autentisk med hur hood-gangsters i South Central pratar, men det blir ändå outhärdligt att lyssna på. Det mesta som händer i filmen känns impulsartat, och det är säkerligen också tanken, men det blir varken intressant eller givande.

Bläddrade igenom lite recensioner av filmen och det är ganska intressant att de flesta ger den antingen full pott, eller motorsågar den totalt. Jag lutar mer mot motorsågen, men tycker kanske inte det är det sämsta jag sett, men säkerligen det sämsta med Bale i en huvudroll, och tiden känns bortkastad. Jag kommer garanterat aldrig se den frivilligt igen.
 

krank

Rödvinsvänster. Fast nykterist, då.
Joined
Dec 28, 2002
Messages
29,253
Location
Nynäshamn
Jag har sett Independence Day – Extended Cut.

När den kom ut var jag sisådär en femton bast ungefär, och det var den ballaste filmen som någonsin skapats. Fy sjuttsingen vad häftig den var. Specialeffekterna var helt magiska, alla oneliners satt som en smäck och allt var oändligt coolt. Det här är den första film jag har ett minne av att ha sett flera gånger på bio. Jag minns inte om det var samma sommar som den kom eller sommaren efteråt, men jag har för mig att den lokala biografen i Hudiksvall installerade ett nytt ljudsystem eller något. Som del i detta, eller kanske bara för att locka lite extra kids att gå på bio på sommaren, hade de nedsatt pris på biljetter till visningar av just den här filmen. Och det utnyttjade jag, vill jag minnas.

Det här är fortfarande en helt fantastisk film.

Jag menar, fatta mig inte fel nu. Dess nationalistiska, flaggviftande USA-centriska budskap ger jag inte mycket för. Även om jag såhär i efterhand roar mig åt tanken att utomjordingarna visserligen jämförs med typ gräshoppor, men att deras beteende lika gärna skulle kunna liknas med USAs. Och det där bögskämtet har inte åldrats jättebra, även om jag gillar att det egentligen inte skrattas eller hånas så mycket i själva filmen. Och det hade definitivt gärna fått finnas lite fler kvinnor i aktiva roller, typ stridspiloter och sånt.

Men. Som filmhantverk betraktad är den ett mästerverk. Specialeffekterna är fortfarande skitsnygga och har till större delen åldrats väldigt bra. Det är såklart bra skådespelare – Goldblum i sitt esse, Spiner som alltid är bra, Pullman, Quaid… Många, många bra. Men det är också en film som lyckas vara både spretig och mångfacetterad, samtidigt som den är oerhört ekonomisk. Inte en minut slösas bort; varje scen, varje klipp etablerar eller skördar, för plotten framåt i hög hastighet eller säger något om karaktärerna eller båda. Just det här med hur den sår och skördar grejer är framför allt extremt imponerande. Som hantverk är den här filmen ett riktigt mästarprov på många nivåer.

Jag skulle också kunna säga en hel del om andra saker jag gillar med plotten, men jag tänker nöja mig med två: Världen räddas dels av en svart man och en vit man som samarbetar, och av en helt vanlig snubbe som vill göra sina barn stolta. Och den andra grejen: Om jag inte såg helt fel så samarbetar arabiska och israeliska trupper för att ta ner det lokala utomjordiska hotet.


Alltså, jag kan nog inte annat än sätta högsta betyg här. Den här filmen är skitbra. För snart 25 år sedan visade Roland Emmerich var skåpet ska stå när det gäller episka scifi-invasionsfilmer och jag tror inte jag sett någonting sedan dess som kan slå honom på fingrarna.

Welcome to Earth.

BETYG: 5/5
 

krank

Rödvinsvänster. Fast nykterist, då.
Joined
Dec 28, 2002
Messages
29,253
Location
Nynäshamn
I morgon eller under kommande veckan ska jag nog göra misstaget att se Independence Day: Resurgence igen.
 

krank

Rödvinsvänster. Fast nykterist, då.
Joined
Dec 28, 2002
Messages
29,253
Location
Nynäshamn
Sagt och gjort så har jag nu sett Independence Day: Resurgence igen.

Alltså, jag kan nog inte annat än sätta högsta betyg här. Den här filmen är skitbra. För snart 25 år sedan visade Roland Emmerich var skåpet ska stå när det gäller episka scifi-invasionsfilmer och jag tror inte jag sett någonting sedan dess som kan slå honom på fingrarna.
Och sedan, 20 år senare, klev herr Emmerich fram till det där blå skåpet han en gång ställt dit. Öppnade dörrarna. Drog ner byxorna. Satte sig på huk i skåpets innanmäte och lade av en riktigt stor, blöt hög med skit i det.

Varför? För att pappa behövde mer kokain antar jag. Eller nåt, I dunno.

Jag såg den här filmen på bio och då gav jag den en helt obegriplig fyra. Jag förstår inte alls varför. Tydligen var min tolerans för dålig skit rätt hög just den dagen.

Det här är alltså en helt onödig uppföljare till en riktigt bra film. Den är dålig på i princip samma saker som originalfilmen, och så är den dålig på nästan allt originalfilmen var bra på också. Den har sämre character arcs, bryr sig inte speciellt mycket om att så och skörda, är oerhört oekonomisk i sitt berättande… Alltså, vafan. Hur kan den vara så dålig på allt?

Eller nä, det är väl lite orättvist, det är det. Dess specialeffekter är rätt najs. Jag kan alltid kolla på Jeff Goldblum när han Jeff Goldblumar sig igenom en film. Brent Spiner är skojjig. Överlag gör flera av skådespelarna ett helt adekvat jobb, även om de i många scener helt enkelt inte säljer in situationens allvar ordentligt alls.

Det här är filmens största fel:
  • Den är sämst på etableringar. Inget känns som att det spelar någon roll, och jag bryr mig inte om någon av karaktärerna.
  • Den har sämst karaktärer. Originalet hade en massa sympatiska ordinary people, den här har rätt anonyma tråkmörtar som inte etableras tillräckligt för att man ska bry sig.
  • Den har VÄRLDENS TRÅKIGASTE alien-koncept, som gjorts för många gånger för att funka. Och inte EN utan TRE: 1) de är ett jävla hivemind, 2) de har en drottning som är jättestor, 3) de har ett rymdskepp som först lyfter upp saker från jordytan och sen släpper ner dem.
  • De försöker göra för mycket. Det är för många dumma och tråkiga och uppenbara försök att höja insatsen så man som tittare ska bry sig. Det är alldeles för många scifi-troper som ska mosas in på en och samma gång. Plus random skit som kastas in från vänster utan förvarning. Har jag sagt att filmen är SÄMST PÅ ETABLERINGAR?
  • Den försöker replikera några av scenerna i originalet. Den misslyckas kapitalt eftersom det inte verkar som att manusförfattarna fattat varför de funkade från början. Ett exempel: I slutscenen med det upplyftande talet inför slutattacken… så är det alltså enbart amerikaner på en enda liten bas som ensamma ska stoppa Det Stora Hotet. De pratar om "unity", men vad är det för jävla unity? Varför ens skicka ut något tal över världens alla hörn, om det som händer egentligen bara påverkar en liten grupp på ett enda ställe? Hela grejen med första filmen var ju att HELA VÄRLDEN BEHÖVDES, och HELA VÄRLDEN SAMLADES OCH HJÄLPTE TILL. Det här är bara amerikanskt flaggvifteri och töntigheter.
Hm, var det något mer jag ville ha sagt? Jag tror inte det. Den är inte riktigt tillräckligt dålig för en etta, men jag måste nog avråda från att se den ändå. Trots Goldblum och Spiner och att effekterna är snygga och i 3D.

BETYG: 2/5

Varför köpte jag den här egentligen? Jag visste ju att den var sämre än jag fick för mig när jag såg den senast. Något slags samlar-grej?
 
Top