Nekromanti regeltekniskt trubbel

long live eon!

Veteran
Joined
11 Apr 2005
Messages
24
Vad gör man när man känner till att de olika reglerna i Eon nästan räcker, men ändå inte riktigt ända fram?

Ett exempel. Har precis gjort en 117cm lång karaktär (som dessutom är så fet att han väger över 150kg :gremlaugh:). Den här karaktären är tänkt att ha en stav. Nu är det bara så att eons stavar är s fruktansvärt futtiga (i förhållande till den här fetknoppen, alltså) och mitt älskade lilla fläskberg skulle vilja ha en stav som i alla fall är längre än honom själv, kanske typ 250 cm. Då kommer problemen. En sådan stav skulle med all sannolikhet väga mer än en kort stav, den skulle ha större STY-krav (den är ju helt enkelt större), den skulle förmodligen ha förändrad SI och även annan skada (då kraften blir större om det man slår med är längre) och slutligen också annat bryt (då den måste vara tjockare för att klara belastningen från dels min karaktär och dels sig själv).

Jag och en kompis har funderat sönder oss angående hur denna staven är att betrakta ur regelteknisk synvinkel. Vi har nu efter mycket om och men kommit frma till att, tja vi har faktiskt ingen aning.

Jag skulle därför vilja ha några utomståendes åsikter om hur den här jättelika saaken (jag menar nu inte min karaktär) skall betraktas.
 

Honken

Hero
Joined
19 May 2000
Messages
906
Location
Umeå
Jag skulle därför vilja ha några utomståendes åsikter om hur den här jättelika saaken (jag menar nu inte min karaktär) skall betraktas.

Med den lilla kunskap jag har om strid med stavar (ytterst begränsad) så skulle jag kunna föreslå en justering av SI (+1/+0) eller så, +1 BRYT, +50% viktökning, +1 eller +2 i skadeökning.

Det här är en såkallad höftning...

/Honken - Höfta bör man, annars dör man... osv.
 

Galahad

Veteran
Joined
21 Jun 2005
Messages
62
Location
Uppsala
Jag skulle nog ändra SI med (0/-1). Varför? Staven blir inte så mkt svårare att använda, dock så blir ju massan större och således större trögheten (den går inte att svinga lika kvickt), dvs man förlorar lite av den snabbhet som en vanlig stav har. Denna tröghet kompenseras dock av dess lite längre längd då striden öppnas.
 

Eleas

Hero
Joined
31 May 2000
Messages
855
Location
Malmö
Stavningsförslag

Hade jag gjort en sådan stav hade jag definitivt byggt den från grunden. Men jag tror inte från första början att jag gjort det alls. Att någon skulle vilja bruka en sådan tingest som vandringsstav förefaller osannolikt, den saknar spjutblad, och den är fruktansvärt otymplig som vapen.

De största konventionella stridsstavar jag hört om är 180 cm, och de kräver definitivt sin man för att använda effektivt - sådant som längd, räckvidd och rörlighet, allt som din rollperson saknar. T.ex. en jo, som kontrast, är långt snabbare, och i regel kortare än sin användare med sina 120 cm. Den är ett fruktansvärt effektivt vapen just på grund av att den är så otroligt smidig, lättrörlig och obenägen att slå in i saker man vill missa.

Så om din rollperson inte är hydrofobiker och medför staven som portabel bro över bäckar, ser jag inget skäl att ta med en sådan jättetingest till något seriöst företag. Han lär knappast ens kunna gå med den inomhus.

Den enda arena jag skulle kunna föreställa mig att vapnet är överlägset i skulle vara det första SI-värdet. Jag kunde möjligen lägga +1 på just det; även om vapnet blir tungt och otympligt är det såpass långt i alla fall.

//Björn, rättstavning
 

Maxwan

Swordsman
Joined
26 Jun 2000
Messages
622
Location
Skövde
Hoppas du menade att han var 217cm lång, annars hade han haft ett BMI på 110, och hade antagligen inte kunnat röra sig över huvud taget :gremlaugh:

En vanlig stav gör K+Ob1T6+2 och det är faktiskt rätt lite. Tänk bara att få ett basebollträ i huvudet. Det lättaste är att be en någon person i Mundana att ta fram en specialtillverkad stav - och jag antar att karaktären är rätt stark så en stav på dubbel vikt bör inte vara ett problem. Jag själv skulle kanske ha tagit fram en stav som sett ut såhär:
Stor stav, K+Ob3T6, STYK 14, Fattn 2H, Bryt 9, SI 4/4, Längd 250cm, Vikt 3.0Kg, pris 100 silver

Priset är mycket högre eftersom det rör sig om ett specialtillverkat vapen, men det borde gå att få ner till hälften. Å andra sidan är det sällan rollpersonerna inte kan hosta upp 100 silver.
 

Galahad

Veteran
Joined
21 Jun 2005
Messages
62
Location
Uppsala
Re: regeltekniskt trubbel (OT)

Hoppas du menade att han var 217cm lång, annars hade han haft ett BMI på 110, och hade antagligen inte kunnat röra sig över huvud taget
Vi hade en gång en halvlängdsman till Rolemaster som hade fått nackdelen dwarfish(quater) (eller nått sånt) så att han bara var en fot hög. Med sina 22kg så var hans BMI på 245, inte så illa :gremgrin:
 

Pendragon

Swashbuckler
Joined
5 Aug 2000
Messages
3,030
Location
Malmö, SKÅNE
Re: Lååång stav [TOT]

Den är inte extra lång. Den har bara extra räckvidd.

Fan vet hur det går ihop, men så är det.

/Joel
 

Kinapuffen

Veteran
Joined
7 Jan 2003
Messages
92
Location
Stockholm
Re: Lååång stav [TOT]

den är väl visst längre? när han gör sin uppresning och hoppar på staven kommer han ju högre upp i luften... (väl?)
 

Jaggernaut

Hero
Joined
6 Aug 2003
Messages
941
Pläh! [TOT]

Tss, tss. Kiliks extralånga superstav äger ju i Soul Calibur. Duh.

Slåss med någon riktig en istället! Som Voldo (han är lätt läbbigast).

/Jaggernaut - ledsen för ot:andet men kunde inte stå emot.

<font size="1"> Sedan är det Soul Calibur 2 om man nu vill vara petig. </font size>
 

ZaiToh

Warrior
Joined
21 Mar 2005
Messages
257
Location
Linköping
Re: Stavningsförslag

i regel kortare än sin användare med sina 120 cm.

Hmmm, en 'standard-jo' är 127-128 cm... en perfekt jo når upp i höjd med armhålan. Prova att svinga en för kort jo och balansen blir helt uppåt väggarna, flera tekniker forlar i princip all kraft och det känns helt enkelt fel. Det är aldrig längden utan längdförhållandet som avgör.

Antar att du tänker på bo-stav när du är i 180-centimetersklassen (de brukar för övrigt vara någon tum längre). Har sett en och annan kines bruka dem extremt fort, sin storlek till trots. Det används en helt annan teknik (lik den som nämns i vapenmästaren för dubbelstöt har jag för mig - dock taget ur minnet).

Jag skulle införa två stavar - en lång (mostvarande bo) och en kort (motsvarande jo). Eftersom dessa alltid kommer vara anpassade efter kroppslängden skulle jag inte reglera vapendata särskilt mycket efter längd. Däremot är det en väldans skillnad i prestande beroende på tjocklek. Jag själv har en förkärlek för tunna jo med högkvalitativ tung vitek. Inte snabbast men snabb nog (hög acceleration - positiv som negativ), känslan, krossar allt jag vill få krossat ;)

Tänk på att när du sätter S/I för den längre staven att den är mycket högre än för den korta då när man utför ett anfall och detta är över, kommer nästa ände och är redan uppe i fart och behöver 'bara' styras rätt (dvs inget hugg som ska dras tillbaka och siktas igen).

Ett alternativ vore att använda +1/+0 för den längre, låta motsåndaren få +Ob1T6 på att få tillbaka initiativet (då man verkligen har initiativet med långa stavar) och man själv får +Ob1T6 på att få tillbaka det pga att man har en stav i rörelse som måste anpassas till motsåndarens drag. Den positiva egenskapen kanske bara ska tillåtas om man besitter stidskonst med tekniken dubbelstöt vid närmare eftertanke...

[Frivillig regel]
Inför olika tjocklekar.
Tunn: S/I +0/+1 K-2 Bryt -3
Normal: Vadän du anser ska vara grundvärden
Tjock: S/I +0/-1 k+2 Bryt +3

Hoppas detta hjälper något.

ZaiToh - som måste specialbeställa sin jo :(
 

Galdermester

Warrior
Joined
30 May 2001
Messages
221
Location
Norge
Det finnes da regler for å lage bedre balanserte våpen, tyngre, lettere osv. Det står vel iallefall i KV (?), er ikke sikker på om de står i EonIII reglene.
 

Eleas

Hero
Joined
31 May 2000
Messages
855
Location
Malmö
Re: Stavningsförslag

"Hmmm, en 'standard-jo' är 127-128 cm... en perfekt jo når upp i höjd med armhålan. Prova att svinga en för kort jo och balansen blir helt uppåt väggarna, flera tekniker forlar i princip all kraft och det känns helt enkelt fel. Det är aldrig längden utan längdförhållandet som avgör."

Sant, jag uttryckte mig oklart. Menade inte att avse något annat än längdanpassning som lämplig vad gäller stavar.

"Antar att du tänker på bo-stav när du är i 180-centimetersklassen (de brukar för övrigt vara någon tum längre). Har sett en och annan kines bruka dem extremt fort, sin storlek till trots. Det används en helt annan teknik (lik den som nämns i vapenmästaren för dubbelstöt har jag för mig - dock taget ur minnet)."

Självfallet, men sådan användning kräver ytterligare träning. Som någons exempel var med en lättviktig dam som tränade shotokan - hennes teknik var utmärkt, men med samma mängd träning hade hon kunnat bli en legend inom aikido, eftersom hon tvangs jobba såpass hårt mot sina fysiska begränsningar inom karaten.

"Jag själv har en förkärlek för tunna jo med högkvalitativ tung vitek. Inte snabbast men snabb nog (hög acceleration - positiv som negativ), känslan, krossar allt jag vill få krossat :gremwink:"

Vitek har jag alltid upplevt som... stumt och oresponsivt, faktiskt. Känslan av rödek är mycket smidigare. *åsiktsmaffia*

"Tänk på att när du sätter S/I för den längre staven att den är mycket högre än för den korta då när man utför ett anfall och detta är över, kommer nästa ände och är redan uppe i fart och behöver 'bara' styras rätt (dvs inget hugg som ska dras tillbaka och siktas igen)."

Nja, jag tänkte snarare att den bisarra stav som beskrevs innan (dubbelt så lång som användaren) i princip enbart kunde användas för ett enda anfall, en lång stöt eller en overhand förslagsvis. Därefter skulle det vara ytterligt svårt att behålla momentet uppe. Särskilt med tanke på att man inte befinner sig i en dojo, och att terrängen då kommer att motarbeta en, särskilt för en kille på 110 cm (buskar och stenar lär komma ivägen)...

//Björn, staff member
 

ZaiToh

Warrior
Joined
21 Mar 2005
Messages
257
Location
Linköping
Re: Stavningsförslag


Självfallet, men sådan användning kräver ytterligare träning. Som någons exempel var med en lättviktig dam som tränade shotokan - hennes teknik var utmärkt, men med samma mängd träning hade hon kunnat bli en legend inom aikido, eftersom hon tvangs jobba såpass hårt mot sina fysiska begränsningar inom karaten.


Precis... var inne lite på detta med att kräva dubbelstöt för att utnyttja den positiva egenskapen. För en stridskonst är mycket svårare att finna träning i än bara färdigheten stav.

Nja, jag tänkte snarare att den bisarra stav som beskrevs innan (dubbelt så lång som användaren) i princip enbart kunde användas för ett enda anfall, en lång stöt eller en overhand förslagsvis. Därefter skulle det vara ytterligt svårt att behålla momentet uppe. Särskilt med tanke på att man inte befinner sig i en dojo, och att terrängen då kommer att motarbeta en, särskilt för en kille på 110 cm (buskar och stenar lär komma ivägen)...

Du har helt rätt i att terrängen ofta kommer motarbeta... men jag tror vi menar samma sak fast har tolkat ursprungsinlägget olika. Visserligen står det 117 cm... men jag tror han menar 217 då han skrev "mitt älskade lilla fläskberg skulle vilja ha en stav som i alla fall är längre än honom själv, kanske typ 250 cm." Detta 'i alla fall' har fått mig att se det som ett skrivfel - och utgått från att han menade en tvåmeterskille. För jag håller helt med dig att en stav som är dubbelt så lång som dig själv knappast kan användas brukligt utan år av träning...

Jag tror verkligen att vi tycker samma sak - men har tolkat inlägget lite olika bara. Förstår dig när det gäller rödek... dock är det ganska skönt när man blockerar ett hårt hugg. Hade en tunn rödeksjo när jag var 12-16, men som du säger... åsikter om material och tjocklek kan pågå i evighet. Har t o m provat en aluminiumjo som kändes helt ok :)
 

Hartland

Warrior
Joined
8 May 2003
Messages
384
Location
Umeå
Re: Lååång stav [TOT]

Jangu staff är lång och jag som har spcialiserat mig på den får alltid en chock när jag försöker spela med nått annat. Dock så är räckviden med vapnet inte riktigt lika långt som vapnet självt ibland vilket är synd.

Och sen kan man störa sig på att Jungsungs osynliga svärd är änu längre :gremmad:

/Hartland - infernos bane :gremtongue:
 

long live eon!

Veteran
Joined
11 Apr 2005
Messages
24
korrigerar regeltekniskt trubbel

Givetvis är min, i och för sig väldigt feta, karaktär 217 cm lång och inget annat. Annars skulle faktiskt även jag tycka att det var liiite för långt med en 250 cm lång stav. :gremlaugh:
 

Eleas

Hero
Joined
31 May 2000
Messages
855
Location
Malmö
"Det finnes da regler for å lage bedre balanserte våpen, tyngre, lettere osv. Det står vel iallefall i KV (?), er ikke sikker på om de står i EonIII reglene."

De finns att tillgå i Vapenmästaren, i vilket fall. Därtill tror jag att det finns en begränsad regelgenomgång av smidesvariationer i Eon III, som du nämnde.

--Björn, som gillar tympliga vapen
 
Top