Nekromanti Raser - Alver och dvärgar

Angmar

Veteran
Joined
9 Dec 2001
Messages
88
Location
Stockholm
Tänkte bara starta en tråd som behandlar ämnet raser i rollspel. Jag tycker att raserna som används i 75% av alla rollspel (alver,dvärgar) har blivit en aning, nej, inte en aning, en aning för mycket förvrängda. Om man ser på alver och dvärgars ursprung i främst nordiska och keltiska mytologin, som dessa varelser härstammar i från, har de förändrats en hel del sen rollspelen kom. Man kan egentligen inte kalla dem för alver och dvärgar längre! Jag funderar på att att göra ett rollspel (när jag är klar med det jag håller på med) som innehåller de riktiga alverna och dvärgarna, som de var från början. Snälla, förvräng inte dessa underbara mytologiska väsen ännu mer, försök att gå tillbaks till början till de riktiga alverna och dvärgarna om ni nu är tvugna att använda dem alls!
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Håller inte med, men du har en poäng

Ojdå, vi har varit inne på det här förut, men du kommer med en ny infallsvinkel; annars brukar de flesta hävda att alver och dvärgar är för traditionellt framställda och att man borde ha in mer nytänkande eller ta bort dem helt och hållet och introducera fullständigt nya raser. (eller hemska tanke; inte ha några andra raser förutom människor!!!) :^)

Jag tycker allting som kittlar fantasin är bra. Om jag ser en liten, liten elegant twist någonstans så räcker det ofta för att jag ska drabbas av en inspirationschock och börja längta bort till fantasyvärlden. Chronopia med sin defenition av alver och Changeling med sina pookas är bra exempel på detta. (Även om pookorna i vårt CCC kommer att bli ännu ballare) :^)

Kanske kan dina historiskt korrekta alver och dvärgar bli nästa grej som får mig att tända till? Mycket möjligt (det låter iaf kul). Men OM de gör det, då kommer de göra det för att de är annorlunda alla fantasyraser som jag är van att spela med idag, inte för att de är "korrekta" tolkningar på hur alver och dvärgar skall vara.

Personligen är jag så förtjust i alver att jag gärna låter dem vara som de är och istället arbetar fram nya intressanta relationer mellan dem och övriga raser, vilka jag försöker hitta nya vinklar åt.

Dvärgar tycker jag instinktint illa om, så de tycker jag gott att folk kan ändra på bäst de önskar. Kan de inte bli "Grateful Dead"-aktiga hippies som sitter och myser bland underjordiska plantage med lummiga kryptogamer? Det är något bohemiskt över dem iaf. Jag tror det skulle funka.

/Rising
 

archor

Veteran
Joined
14 Jan 2001
Messages
35
Alternativa raser

Det svåraste när man gör alternativa raser, enligt min mening, är att få dem att först skilja sig så mycket som möjligt från vanliga människor och samtidigt inte göra dem så udda eller onormala att ingen vill spela dem. Har själv setat och knåpat på huvudsaklighen två andra huvudrasen. Det viktigaste är att inte förvänta sig att de kommer sluta helt som man först tänkte dem, man har ett koncept i början men vissa saker kommer alltid ändras. Det bästa sättet (enligt mig) att få fram bra, annorlunda och accepterbara raser är att lyssna på andra rollspelares (och andra personer överhuvudtaget) råd och inte vara alltför envis med att inte ändra nåt. Visst kommer alla ha olika åsikter om hur just de tycker att raserna ska se ut men om man låter flera personer säga vad de tycker så kommer man antagligen i slutänden kunna dra vissa saker som gäller för vad alla tycker. Själv har jag gjort så och tycker det har varit ett väldigt bra sätt, även om jag är en lång bit därifrån jag började när dte gäller vissa saker. Vissa raser smälte till och med ihop med varandra till en ras och det har uppkommit flera intressanta idéer som jag aldrig skulle ha tänkt på.

Inte för att jag har någonting emot de traditionella raserna, jag älskar dom (särskilt dvärgar /images/icons/smile.gif ) men de har börjat bli lite överanvända. Vill man spela orch, alv, dvärg så finns det faktiskt vid det här laget så många väldigt bra alternativ att man inte kommer kolla på mycket annat. Själv tror jag också man kan ha det lättare att ge ut sitt rollspel (om man nu har planer på det) om det är lite orginellt. Det finns ju förvissa flera bra rollspel ute i handeln där man inte är alv, dvärg, orch men det finns iaf betydligt mer plats för såna rollspel som jag ser det. Men har ni en bra idée på hur ni vill göra ett rollspel som innehåller de "traditionella" raserna så är dte väl iofs inget fel på det om ni gör det på ett bra sätt men som Angmar sa så om ni ska ha dem med så håll er till hur de traditionella alverna, dvärgarna, orcherna etc ser ut och är, annars så finns det väl egentligen ingen anledning att anända de namnen på dem, då kan man väl ge dem nåt annat namn (inget fel på det) eller?
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Been there, done that

"Jag funderar på att att göra ett rollspel (när jag är klar med det jag håller på med) som innehåller de riktiga alverna och dvärgarna, som de var från början."

Hoppas jag inte får dig att deppa ihop totalt nu, men just den tanken var en av de första sakerna som spikades i Västmark.
 
Joined
27 Sep 2001
Messages
1,154
Location
Uppsala
medhåll och mothåll

Jag skulle gärna se ett spel med de traditionella alverna och dvärgarna. Det är något jag tänkt på men inte har haft ork att engagera mig i.

Men jag har heller inget emot de "muterade" varianterna.

Det jag inte gillar är när man bara gör andra raser till avarter av människan, typ +2 dex, -2 con, lite minus där, lite plus där.

Oftast gör jag alverna till en ras som inte kan spelas. Jag har svårt att se hur min bild av alv (väldigt långt liv, etc.) kan spelas som rollperson.
 

Anders

Hero
Joined
1 Apr 2001
Messages
822
Location
Göteborg
Avslöjad! (OT)

Noterar att du redan börjat använda dig av tricket med att starta trådar i något annat namn för att få tillfälle att nämna Västmark.../images/icons/laugh.gif

Arcana
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Är du dum, eller kommer du från Väring? (OT)

Ett lokalt ordspråk från trakterna häromkring.

Fast personangrepp är ju inte tillåtna på forumet, så då är det bara ett alternativ kvar... <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Väring?(OT)

"Vad är det för fel på att vara ifrån Väring?"

Åk till Skövde, så får du se. <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>
 

CGH

Warrior
Joined
2 Sep 2001
Messages
288
Location
Utanför Linköping
Folkslag

<blockquote><font size=1>Svar till:</font><hr>

(eller hemska tanke; inte ha några andra raser förutom människor!!!) :^)

<hr></blockquote>



Nu blir jag lite ledsen... /images/icons/sad.gif

Det är så jag tänkt mig mitt eget spel jag håller på med.

Vad är det som är så förfärligt med det? Eller det kanske låg lite ironi i det du sa? /images/icons/smile.gif

Vad är det egentligen som gör ett fantasyfolkslag eller kultur intressant? Alla uppmanas att svara på denna fråga... ja, fast det är ju fortfarande frivilligt...
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Folkslag

"Vad är det som är så förfärligt med det? "

Äh, tänkte mest vara en nagel i ögat på Krille, som jag vet tycker illa om själva rasbegreppet. Jag tycker det är en naturlig del av själva eskapism-prylen. Jag drömmer mig bort i rollspelen, liksom. Bort från tråkigt jobb, tråkig stad, tråkig värld och tråkiga mig. Jag hatar människor. Jag skulle vilja se ett rollspel med massor av fantastiska olika raser, men inga människor någonstans.

VARNING! REKLAM! (det är nämligen precis så det är i Cadillac Crazy Cillerz) VARNING!

Raslösa fantasyspel är säkert jättefina, för de som gillar sånt. För mig är en anka och en alv mycket verkligare än en tysk eller en italienare.

*Ganska rolig mening*

Äh, jag är inte så hård på det här. Roliga raser är bra. Dåliga klarar jag mig utan. Jag är ganska lös i min tolkning av raser. Den kritik mot raser jag sett (från bl.a. Krille) tycker jag är obegriplig då den läser in alldeles för mycket i varje ras. Som att alla alver skulle hata dvärgar eller att alla Brujah skulle vara på ett visst sätt eller liknande. Jag tolkar det lite lösare och använder raserna så de blir mångfacetterade och sköna.

/Rising

som älskar alver. Ääääälskar alver. -och hatar dvärgar. -och alla kentaurer förutom de i Gondica.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Folkslag

"Äh, tänkte mest vara en nagel i ögat på Krille, som jag vet tycker illa om själva rasbegreppet."

Jösses, vad du vet mycket om mig...

"Den kritik mot raser jag sett (från bl.a. Krille) tycker jag är obegriplig då den läser in alldeles för mycket i varje ras. Som att alla alver skulle hata dvärgar eller att alla Brujah skulle vara på ett visst sätt eller liknande."

Du kan ju prova att läsa i rollspelen och se vad som faktiskt står i dem.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Folkslag

"Du kan ju prova att läsa i rollspelen och se vad som faktiskt står i dem."

...men ska man verkligen stirra sig blind på vad det står i böckerna?

Jag ser det mer som korta synpunkter och allmäna fördomar. Ungefär som "engelsmän är konservativa", "danskar är fryntliga" och "hundar gillar att jaga katter".

Till viss del stämmer det, men herre gud, det är inte kosmiska lagar som står skrivna över skyarna i eldskrift!

Skulle alla dvärgar hata alver? Skulle alla Brujah vara på ett visst sätt? Skulle alla goblins vara giriga och klåfingriga? Nä du, det köper inte jag. Det är bara fördomar, men som alla fördomar kan man lära sig något av dem. Många engelsmän är till exempel väldigt konservativa, men det var ändå de engelska punkarna som var de allra värsta, tokigaste och bångstyrigaste.

Samma inställning har jag till de allmäna synpunkterna på varje ras som de återges i regelböckerna; lösa riktlinjer och fördomar, inte kosmiska lagar skrivna över skyn i eldskrift.

Vad jag inte kan förstå är varför du kör med en sorts inställning till reglerna om du nu inte gillar att köra med dem på det viset. Vem vill spela på ett sätt som han inte gillar? Det är klart att man ändrar allt man tycker är dåligt tills det blir bra. När det bara handlar om att ändra inställningen till texterna i regelboken så involverar det ju inte ens något hårt arbete.

/Rising
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
There comes a time...

"Vad jag inte kan förstå är varför du kör med en sorts inställning till reglerna om du nu inte gillar att köra med dem på det viset."

Hade du vetat mer om mig så hade du känt till Krilles Rollspelskvalitetstest: "Kvaliteten på ett rollspel är omvänt proportionell mot antalet ändringar som krävs i det". Förr eller senare når jag en gräns då det blir enklare att skriva ett helt nytt rollspel, än att ändra varenda pryl i det så att det blir spelbart. Då betecknar jag det rollspelet som ospelbart.

Dessutom, jag har ingen aning om hur du har ändrat i dina rollspel. Det enda jag vet (eller tror mig veta) är att texten i ditt exemplar av rollspel X utgåva Y är samma som i mitt exemplar. Det är den enda gemensamma grund som vi har att stå på. Jag kan liksom inte utgå från vad du har skrivit i dina anteckningsblock eller vad du tänker (jag körde nämligen på telepatitentan...).

Så ursäkta om jag säger det uppenbara, men vi kan tyvärr inte ha en diskussion om våra respketive husregler, eftersom vi inte känner till den andres husregler. Det är liksom därför som jag utgår från vad som står i regelboken när jag diskuterar ett rollspel. Jag vet inte vad du har ändrat om duplexmarmelader i rollspelet Kludd. Jag vet bara vad som står om duplexmarmelader i Kludd, och står det att duplexmarmelader hatar trifosfatnougater så är det det enda jag har att utgå ifrån när vi diskuterar duplexmarmeladers förhållande till trifosfatnougater.
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Men du saboterar ju spelet före du kvalitetstestar

Jag använder samma kvalitetstest som du. Skillnaden är att jag inte saboterar spelet innan jag kvalitetstestar.

För nej, det står ingenstans i någon vampirebok att ALLA Brujah är på PRECIS det här sättet, att alla vampyrer är styrda av en galen masshypnos som får dem att resonera precis likadant allihopa eller att vänskapsband mellan vissa vampyrsorter är helt omöjliga.

Det är grejer du har hittat på själv eller tolkat in i texten.

Jag har tolkat det på ett annat sätt. Det är helt ointressant vilket sätt som är "rätt", men vad som ÄR intressant det är att vi har kört med precis samma regler. Vi har bara haft två olika inställningar när vi läst igenom reglerna. Jag har tagit det med en nypa salt. Du har tolkat det som eldskrift över natthimlen.

Det är det här jag inte kan förstå, varför väljer du att tolka en text så att du inte gillar den? Tolkar du det som lösa riktlinjer (och du får naturligtvis tolka en text som du vill, så länge det inte uttryckligen anges motsatsen i reglerna) så BEHÖVER du inte göra några ändringar.

Du måste ha spelat med en helt galen SL som tvingat på dig de här galna idéerna, för jag hittar inte den fanatismen någonstans i regelböckerna. Snarare, när jag bläddrar i klanböckerna, ser jag tydliga bevis på att alla vampyrer kan vara mycket olika varandra, även om de kommer från samma klan.

Så här är det inte fråga om några husregler. Här gäller det vilken inställning man har när man läser grundreglerna. Och jag kan inte för mitt liv förstå varför någon anstränger sig för att tolka en regelbok så den framstår i sin allra sämsta tänkbara dager.

/Rising
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,713
Location
Värnhem, Malmö
Re: Håller inte med, men du har en poäng

"Dvärgar tycker jag instinktint illa om, så de tycker jag gott att folk kan ändra på bäst de önskar. Kan de inte bli "Grateful Dead"-aktiga hippies som sitter och myser bland underjordiska plantage med lummiga kryptogamer? Det är något bohemiskt över dem iaf. Jag tror det skulle funka."

De är skäggiga, sätter i sig mystiska svampar och är bokstavligt talat "underground" (okej, uselt skämt, men vadå?), klart det funkar! /images/icons/laugh.gif Det är bara att byta ut öl mot andra berusningsmedel, pipor har dom ju redan.
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Färdigsaboterade spel

"Det är det här jag inte kan förstå, varför väljer du att tolka en text så att du inte gillar den?"

Därför att jag inte gillar det som står i texten.

Saken är den att jag ogillar artificiella fraktionaliseringar för dess egen skull. Vampires klanindelning är en sådan: den är artificiell, då den enda logik som finns i den är att den ska ge upphov till så många olika motsättningar som möjligt.

Att den dessutom är presenterad på ett sådant sätt att det är på tok för lätt att uppfatta den som ristad i sten (för det är den: gå på nästa vampyrlajv om du inte tror mig) gör inte saken bättre.

Att du dessutom drar upp klanböckerna som argument för din tes gör inte saken bättre - du vet vad jag tycker om ett spel som kräver femtielva splatbooks för att man ska få en "korrekt" bild av spelet.
 

Anders

Hero
Joined
1 Apr 2001
Messages
822
Location
Göteborg
Re: Är du dum, eller kommer du från Väring? (OT)

"Fast personangrepp är ju inte tillåtna på forumet"

Ojdå, så du sitter alltså och vill klämma in personangrepp på en trevlig kille som jag? Du tar väl inte illa upp av ett glatt skämt? /images/icons/wink.gif

Arcana
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Slusaboterat

Vampires klanindelning är en sådan: den är artificiell, då den enda logik som finns i den är att den ska ge upphov till så många olika motsättningar som möjligt.

Well, syftet är ju förstås att det ska bli så roligt som möjligt. Motsättningar är lite av A och O i vampire, så de har helt enkelt hittat på ett system som premierar roligt spel. Det är att jämföra med alla rymdvarelser i Star Wars. Alla är kanske inte helt vettiga ur en vetenskaplig synvinkel, men det skiter vi ju i. Det är häftigt att komma in på ett matställe och se en massa freakade rymdvarelser. På samma sätt är det häftigt med en massa vampyrklaner som intrigerar mot varandra. En spelmekanism vars syfte är "gör spelet roligt" kan väl inte vara till så mycket skada?

Att den dessutom är presenterad på ett sådant sätt att det är på tok för lätt att uppfatta den som ristad i sten (för det är den: gå på nästa vampyrlajv om du inte tror mig) gör inte saken bättre.

Fast i mina ögon lider alla rollspel av det här. Jag gillar inte Kultäventyr där man är coola rollpersoner och skjuter ner monster. Det är inte i spelets anda, enligt mig, vad för insikt (=gnosis) har en cool commandosoldat kommit fram till? Förutom det uppenbara då, att det går fint att skjuta ner monster om man bara är ordentligt beväpnad. :^)

Liknande saker lider alla rollspel av. Det är nästan aldrig någon som spelar så som jag tycker att man skall spela :^)

Men det gör ju inte rollspelet i sig dåligt. Och det var ju det saken gällde. Jag har inte någon clanbok och jag kommer aldrig köpa någon. Däremot har jag bläddrat i en och då såg jag bland annat att de gör små "exempelrollpersoner" som alla är föredömligt olika och mångfacetterande. Vilket ju var precis så som jag i alla tider hade spelat. Att inte lajvarna begriper det får mig snarare att mumla elaka saker om lajvare än om rollspelet vampire.

/Rising
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Re: Slusaboterat

"Well, syftet är ju förstås att det ska bli så roligt som möjligt. Motsättningar är lite av A och O i vampire, så de har helt enkelt hittat på ett system som premierar roligt spel."

Tja, jag kan ju knappast motsäga logiken. Synd bara att den metod som de valde för att göra det så roligt som möjligt gör det så tråkigt som möjligt för mig.

Men vi är alla olika, och tur är väl det (vilket egentligen bara är ett fint sätt att säga "jaja, ni får väl vara idioter som inte tycker som jag om ni nu vill det"... <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>).

"Fast i mina ögon lider alla rollspel av det här."

Jo, men få rollspel lider av det så genomgående som just Vampire. Så är det fel på presentationen eftersom så många uppfattar Vampire sådär, är det fel på subkulturen som lockar flest Vampirespelare, eller är det faktiskt inte fel alls och Vampire ska uppfattas sådär?

"Men det gör ju inte rollspelet i sig dåligt."

Näe, det får jag erkänna, det gör bara att det inte passar mig. Det är precis samma sak som med Kult - jag kan inte klaga på bakgrunden och världsbilden i Kult. Jag tycker bara inte om den. Om man sedan lägger till ett sunkigt regelsystem så får man ett spel som definitivt sjunker under Krilles Kvalitetsgränsvärde och placerar sig som ospelbart (enligt Krille). Det är enklare att skriva något eget än att ändra på allt det som man inte tycker om.
 
Top