Nekromanti Punkterad Lunga

Zadrith

Hero
Joined
14 Feb 2002
Messages
1,228
Location
Tranås
Enligt EONs regler kan en punkterad lunga repareras av en kirurg. Det är mycket svårt men i alla fall möjligt.
Jag har, må hända helt felaktigt, för mig att en punkterad lunga inte går att återställa i ursprungligt skick ens med modern kirurgi.
Även om en rollperson skulle bli ihopsydd skulle han eller hon således bara ha en fungerande lunga därefter vilket borde ha en förödande effekt på personens uthållighet.
Är det någon som har koll på hur det ligger till?
:gremconfused:
 

kalas

Veteran
Joined
18 Oct 2000
Messages
96
Location
Västerås, Sverige
Uhm...det enda jag vet är att min kemi lärare i 8:an fick punkterad lunga. Hon fick sy ihop den och det hon tyckte sig inte ha några problem med det. Sen fick vi visserligen inte veta om det var funktionsduglig eller om hon bara mådde bra efteråt.

// John "Darki" Mattsson (mannen som undviker sådana skador)
 

Meldert

Veteran
Joined
19 Dec 2002
Messages
40
Location
Sthlm
OK, vi börjar med lite förenklad anatomi/fysiologi:
Lungorna ligger i kroppen löst placerade i varsin lungsäck. Lungsäckarna är sedan kopplade till andningsmuskulaturen (främst diafragman). När vi andas in spänner andningsmuskulaturen ut de elastiska lungsäckarna och eftersom det då bildas ett undertryck (vacuum) i dessa så tvingas även lungerna att töjas ut och suger därmed in luften genom luftstrupen.

Lungorna kan därmed kollapsa genom tre anledningar. Man blir stucken i bröstkorgen så att det går hål på endast lungsäcken, då kan det inte bildas ett undertryck i lungsäcken när andningsmuskulaturen förstorar lungsäcken och lungan kollapsar. Motsvarande sak händer om både lunga och lungsäck punkteras, samt även om man på något märkligt sätt skulle punktera lungan utan att punktera lungsäcken...
Lungan kollapsar alltså för att det undertryck som finns mellan lungsäck och lunga utjämnas vid punktering.

Det är möjligt att fixa detta genom operation, man måste helt enkelt först sy ihop lungan och sedan sy ihop lungsäcken men samtidigt lämna kvar någon form av rör till lungsäcken så att man därigenom kan suga ur luften så att man får tillbaka undertrycket mella lunga och lungsäck innan man försluter helt. Om man däremot på Mundana har tillräckligt med kunskap för att genomföra denna operation är väl upp till SL.

Det finns ytterligare en komplikation som kan tillstöta om man får stick i lungan. Lungorna är rika på blodkärl så det blöder rätt mycket i lungorna vid skada, detta kan leda till att man drunknar om båda lungorna börjar fyllas med blod. Därför är det troligtvis nödvändigt att dränera en punkterad lunga på blod vid en operation...

Nu ska väl slutligen påpekas att man faktisk kan leva med bara en lunga men lungkapaciteten blir ju halverad, och därmed är även syreupptagningsförmågan halverad dvs konditionen försämras rejält.
I EON termer skulle detta kunna symboliseras av att antalet utmattningskollumner för stridsutmattning halveras.
Däremot bör långtidsutmattningen inte påverkas. Blir det för krångligt att hålla reda på olika kollumner för stridsutmattning och långtidstutmattning är det ju bara att tilldela dubbel stridsuttmattning till en person med halverad lungkapacitet. Detta bör pågå tills lungan repareras.

/dr Meldert (som inte är läkare på riktigt, råkar bara ha läst en del medicin)
 

Meldert

Veteran
Joined
19 Dec 2002
Messages
40
Location
Sthlm
Såret i lungan och lungsäcken kan säkert läka (så att tex blödningstakten upphör). Däremot ser jag det som otroligt att lungkapaciteten helt återställs på detta sätt eftersom det kommer att finnas luft mellan lunga och lungsäck, därmed kommer lungan aldrig att kunna fyllas helt.

men som jag sa det går utmärkt att leva med bara en fungerande lunga, men konditionens hos personen blir kraftigt försämrad. En punkterad lunga är alltså inte fatal, bara man får stopp på blödningen.
 

Mutant

Warrior
Joined
3 Oct 2000
Messages
209
Om man vill vara mer "filmisk" av sej och se alla RPs som hjältar, kan man iaf. låta detta gå att operera eller läkas av sig självt. Men ibland kan det väll tydligen vara kul att trassla in sig i regler.
 

Tegrevan

Veteran
Joined
26 Sep 2000
Messages
134
Location
Norrland
...eller så skickar man bara ett mail till sin polare Kent-Ove den horrible helaren, som sedan kommer och fixar allt med magi. I vår spelgrupp räknas det kallt med att lungor återställs helt vid helning, vilket torde innebära att det blod som eventuellt läckt ut i lungorna helt enkelt hostas upp under några dagar framöver.

Speltekniskt kan man ju låta lungan fungera som vanligt - en operation i det området efter sådan skada gör ändå rollpersonen så skadad att denne inte kan göra mycket på länge, en tid under vilken man lämpligtvis söker reda på en helare. Hmm, blev en låååång mening. :gremwink:
 
Top