Nekromanti Problem med Sagan om Ringen-Risk

Anders

Hero
Joined
1 Apr 2001
Messages
820
Location
Göteborg
Blev nyligen ägare till ett Sagan om Ringen-Risk. Har inte hunnit spela så mycket men i a f kunnat konstatera att det är kul att springa runt i Midgård med de tuffa svarta arméerna och klå skiten ur alver och andra töntar. Tyvärr så har inte det här med poängsamlandet i spelet fungerat. Uppdragskorten som kan inbringa några poäng är ett riktigt kul påfund men har nackdelen att det är en jäkla slump i utdelningen av dem. Vissa kanske inte får något alls och någon kan få de flesta. Poängen man får för land och för regioner uppmuntrar till lite trevlig expansionism men har den avgörande nackdelen att det finns en bestämd slutrunda. Det är lite småsurt när den som flyttar sist i rundan kan slå till med en fruktansvärd slutoffensiv som ingen kan svara på eftersom spelet därefter tar slut. De andra spelarna kan ju förvisso också satsa på offensiv i slutrundan men den som flyttar sist har ändå en stor fördel. Att det inte är 100% att den förmodade sista rundan faktiskt blir den sista lindrar problemet något men inte tillräckligt. Min fråga är således om det är någon annan här som spelat Sagan om Ringen-Risk och kommit på någon bra lösning på hur man ska samla poäng eller på annat sätt avgöra vem som går segrande ur spelet.

Kan förresten nämna att jag och mina vänner kom på att det kan vara fräckt att låta respektive ond sida få en poängbonus motsvarande hälften av den andra onda sidans poäng och på samma sätt låta de goda sidorna få en poängbonus på motsvarande hälften av den andra goda sidans poäng. På så sätt får man lite samhörighet mellan de onda respektive de goda samtidigt som man ändå inte kan vinna rubbet utan att också bli fetare än sin ”allierade”. För att det ska vara någon poäng med detta krävs att man inte bara bryr sig om förstaplatsen utan också sätter lite prestige i andra- och tredjeplatsen och hånar och retar den som kommer fyra. <img src="<<GRAEMLIN_URL>>/smile.gif" alt="" />

Arcana
 

Björn den gode

Swashbuckler
Joined
5 Jun 2001
Messages
3,308
Location
Göteborg
Nu har jag inte spelat Sor-risk, har inte ens sett spelet faktiskt. Men jag känner att jag vill svara ändå då jag är så glad att se en brädspelstråd. Jo angående din poängbonus så är den bättre än du tror :gremshocked:
ditt påstende: För att det ska vara någon poäng med detta krävs att man inte bara bryr sig om förstaplatsen utan också sätter lite prestige i andra- och tredjeplatsen och hånar och retar den som kommer fyra. stämmer inte. Säg att resultatet är:

Onde Göran: 8
Onde Klas: 10
Gode Per: 12
Gode Johan: 2
Nu kommer onde Klas att vinna totalt (10+4>12+1) så även första platsen kan alltså påverkas.
 

Anders

Hero
Joined
1 Apr 2001
Messages
820
Location
Göteborg
Jo, jag tänkte faktiskt på precis samma sätt som du beskriver men lyckades nog inte formulera det hela på något bra sätt... Givetvis påverkar mitt regelförslag poängsammanräkningen men det jag menade är att det också måste påverka deltagarnas sätt att spela.

För att utgå från ditt exempel (mycket pedagogiskt för övrigt) så menade jag att det är värdefullt att Onde Göran (8 poäng + 5 bonuspoäng = 13 poäng) kämpar för att komma upp i lika många poäng som Gode Per (12 poäng + 1 bonuspoäng = 13 poäng) trots att det inte innebär att han vinner spelet. Säg att Onde Göran inför sista rundan hade 7 ”egna” poäng och tog sin åttonde poäng på Gode Klas bekostnad. Hade han tagit istället tagit poäng nummer 8 på Onde Klas bekostnad så hade han kommit trea istället för som nu delad tvåa. Om andraplatsen inte spelat någon roll så hade Onde Göran inte agerat som han gjorde i sista rundan och tönten Gode Per hade vunnit istället för tuffingen Onde Klas. Alltså; är det bara förstaplatsen som räknas så har man ingen anledning att agera hjälpsamt mot sin ”allierade” eftersom det ju inte tar en närmare förstaplatsen.

"jag är så glad att se en brädspelstråd"

Samma här även om det inte är tidernas största tråd direkt. <img src="<<GRAEMLIN_URL>>/smile.gif" alt="" /> Får väl starta en diskussion om Drakborgen eller något annat spel som åtminstone några fler än jag själv spelat...

Arcana
 
Top