Nekromanti Potatissallad

Organ

Out of time, out of mind
Joined
6 Jun 2001
Messages
5,922
Location
En mälarö
Jag ska göra potatissallad och skulle behöva lite hjälp. Både allmänna tips och rena recept, enkla som svåra, traditionella och ovanliga, tas tacksamt emot.

/Anders
 
Min favvo är tveklöst fransk potatissallad:

Kokt potatis i bitar
Strimlad salladslök (funkar med späd purjo)
Färsk kapris (funkar med burkkapris)
Senapsvinägrett (med fransk senap förstås)
Joxa ihop
Klart
 
Håller med Dante, men skulle också lägga till lite rödlök, och eventuellt krossad vitlök.
 
Tasteline är en bra sida med mànga recept som jag brukar använda dà och dà. En sökning pà potatissallad gav 249 träffar.
 
Min bästa

Kokt potatis (gärna färskpotatis)
Vitlök
Kidneybönor
Avocado
Röd lök
Kapris
Olivolja (ganska mycket)
Salt
Peppar
En klick dijonsenap

Om du vill ha den mer matig, släng i tonfisk också, men det ska vara tonfisk i vatten, inte i olja.

/M
 
Re: Min bästa

Hur gör du med avocadon? Skalar och skär i passande stora bitar?

/Anders
 
Min fru Cecilia skriver:

Jag gillar inte svensk potatissallad med en massa majonäs och guck...
jag gillar den tyska typen bättre, som man gör med ättika olja och gul lök... allra bäst ljummen.. man kan även franska till den
recept på båda varianterna följer:
 
Mitt bästa avocadotips

1. Skär avocadon på hälften
2. Ta ur kärnan med en sked
3. Skär avocadon medans den fortfarande är i skalhalvorna
4. Använd sked för att ta ur de nu perfekt skurna och inte alls jobbiga avocadobitarna

Voila!

/M
 
Ingen vinäger?

I övrigt var det ett bra tips med avocado och kidneybönor i potatissallad.
 
exakt Vitulv!

jag skulle även kunna tänka mig att använda GRÄSLÖK istället för purjo eller rödlök, även om det inte är helt typiskt.

Och i DN-receptet jag länkade till vill jag påpeka att det blir absolut godast att använda slätbladig persilja. Den smakar mycket mer än den krusiga.

/ Cecilia, Tomas fru sedan 26 april 2006
 
Re: Min bästa

Hehe !
Det här receptet är ju snudd på lika det jag gör.
Skillnaden är väll att jag inte har några bönor i det hela, utan har istället lite chreme fraich i et hela.
 
Att piffa färdiglagad

Den bästa jag gjort var en med färskpotatis, vinägrett, rödlök och knaperstekt bacon. Receptet hittade jag i Vår Kokbok, men på coops hemsida fanns det tyvärr inte.

Jag brukar piffa färdigköpt med en rejäl näve rostad lök efter ett tips från en kollega. Bra till grillat!
 
Min favorit

Majonäsfri potatissallad som ofta hamnar på bordet när Örnie har grillkväl:

Potatis (gärna färsk)
Finhackad schalottenlök
Finhackad kapris
Finhackad syltlök
Finhackad inlagd gurka (hela inlagda gurkor är enklare att finhacka)
Olivolja
Balsamvinäger

hälsar
Örnie
 
Kanske skulle tillägga att Cecilia hoppade in som skribent för att hon gått kock/restaurangskola och jobbat på krogar som Absint och Beirut Café här i Stockholm, så är mer kunnig än mig.
 
Fan vilka härliga recept alla kommer med! :kaffe:
Fortsätt så, så kan jag snart göra en potatissallad receptpärm och gotta mig över kommande somrar.
 
Back
Top