Nekromanti Postmodernt shamanrollspel?

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,607
Location
Rissne
Jo, jag såg lite reklam för Hotline Miami och kom på att det vore asballt med ett rollspel där rollpersonerna är typ postmoderna shamaner som får krafter av att klä ut sig till olika djur; man åkallar djurandar och får deras kraft genom att spänna på sig billiga plastmasker eller vad det nu kan röra sig om. Jag fastnar ju gärna i gamla hjulspår när det gäller "Vad Man Gör", så jag hade nog tänkt mig något heist-liknande, att man funkar som specialister som rånar banker eller sysslar med industrispionage. Lite "hemlig värld bakom den vi ser", sådär. Men jag tänker mig att man borde kunna spela det lite som jag förstått att en del spelar Vampire eller Mage också, med mer intriger.

Finns det något existerande spel med liknande premisser? Skulle man kunna hacka Unknown Armies (som är det enda spel jag kommer på som beskrivits just som postmodernt vad gäller magin) eller något White Wolfspel? Eller blir det till att hacka ihop något eget?
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,541
Du skulle kunna använda Ron Edwards Sorcerer och ha "demonerna" som de olika maskerna man iklädder sig och sedan bara köra med demoner som antingen tar över schamanen eller som finns "i" schamanen. Sorcerer är också ganska lätt att göra postmodernt i och med att man själva avgör vad som är "mänskligt" och vad en "demon" är. Ställer man de faktorerna rätt tror jag det fungerar bra.
 

krank

Går ondskans ärenden
Joined
28 Dec 2002
Messages
35,607
Location
Rissne
Utveckla gärna; hur passar Shadowrun? Har det regelmekaniker eller SL-tekniker som passar? Spelvärlden känns ju inte supermycket som det jag tänkte, som ju mer var nutida och utan några alver eller orcer eller drakar...
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
Jag antar att han syftat på schamaner och heist, som är typ två tredjedelar av Shadowrun. :cool:

Okej, det är lite alver och orcher och annat fantasybjäfs, men det är mest bling, och det är lite cyberspejs, men det är en delmängd av heist, och det är lite cybertech och vapen, men det är ju mest crunch och inte så mycket vad man gör.

---

En gång i tiden hade jag en idé om ett spel som skulle heta Spirit Walker (om jag inte hittade en bättre svensk titel). Premissen var att det var nutid och rollpersonerna var just schamaner och världen var väldigt mycket hemlig värld bakom den vi ser – schamanerna såg en helt annan verklighet överlagrad på vår, med andar och annat skoj runt varenda hörn. Vanligt folk hade inte så mycket närvaro i andevärlden, så därför kunde schamanerna lätt missa dem och uppfattas därför som rätt disträ.

Det var dock inte heist det minsta, utan det var snarare ett äkta vorlonskt treeggat svärd. Idén var att världen var ett slagfält mellan tre grupperingar. Två av dem var teokratin respektive teknokratin, och de var mest, öh, avatarer av tankesätt. Teokratin hade dominerat ett bra tag sedan den fick grepp, och under senare århundraden hade teknokratin fått överhanden, och nu var det dags för en teokratisk backlash igen.

Och mitt i det hela kommer schamanerna och andevärlden in som den bortglömda, nertryckta men aldrig försvunna tredje parten i konflikten – vilket gör dem till lite av fiender till båda.

Men jag fick inte riktigt nån ordning på "vad gör man", så den rann ut i sanden.
 

BroderFluff

Veteran
Joined
4 Jul 2005
Messages
42
Location
Göteborg
krank;n20678 said:
Utveckla gärna; hur passar Shadowrun? Har det regelmekaniker eller SL-tekniker som passar? Spelvärlden känns ju inte supermycket som det jag tänkte, som ju mer var nutida och utan några alver eller orcer eller drakar...
Som Krille skrev. Shamaner och heists gav iaf mig riktigt starka Shadowrun-vibbar. Fast i Shadowrun så är ju allt det här med magi och sånt öppet och allmän kunskap. Sen är ju världen i sig ganska annorlunda från vår. Men allt sånt går ju att ändra om du vill hacka det.

Jag har dock aldrig spelat Shadowrun. Jag har läst en del av det och pratat med folk som spelat, och jag tycker det verkar coolt. Rekommenderar att du kollar upp det, verkar ändå ligga ganska nära det du vill göra.
 
Top