Nekromanti Om programmering.

GrottrolletNaug

Swashbuckler
Joined
12 Dec 2001
Messages
3,026
Location
Uppsala
Har jag missat något eller...

Om vi kikar på programmeringsreglerna och försöker programmera ett programm för Ob16T6 i grund. Men eftersom vi inte har 60 i programmering så vill vi reducera projektet i delar. Varje delat moment ger upphov till 2 nya delar som kommer har programmerings-svårigheten Ob15T6. Sen delar vi var och en av dom 2 nya delarna så att vi får 4 delar på Ob14T6
osv
.
.
.
Tills vi kommer ner till 2^11 delar på Ob5T6. Det är svåra programmeringsslag, men vi antar att våran programmerare är en så kallad 733T M45+3R (betyder ungefär: "duktig jävel" på elite-mål) eller något annat joxxigt.
Detta innebär att att han ska varje dag, slå ett 5-tärningarsslag mot sin programmering, och under antagandet att han lyckas varenda dag. Så kommer det att honom 2048 dagar (eller drygt fem och ett halvt år) att bli färdig med sitt projekt. Sen måste han länka ihop alla delar också, det tar kanske 100-200 dagar så projektet tar honom 6 år.

Ok, vad får snubben då ?
Jo, han får exempelvis ett offensivt program (sånt som man sparkar på andra med) som klassas som experimentell Beta. Dvs ett offensivt program som ger -Ob1T6 i dueller (då man sparkar på folk).
Det lustiga är att eftersom produktionscykeln har varit så larvigt lång (6 år) så är säkerligen programmet utdaterat för länge sen när den stackars programmeraren kravlar sig ur sin koja.

Detta innebär att för att avsluta programmet inom en resonlig tid (under 1 år) så behöver man knappt 100 programmerare som alla har minst 18 i programmering.

Nu frågar jag mig vad dom här reglerna är bra för ?
Onekligen så är det nästan bara folk som spelar Hackers som funderar på att skaffa programmering, och jag skulle verkligen gärna vilja veta hur ofta 100 hackers som har minst 18 i programmering sammanstrålar under 1 års tid för att programmera ihop ett programm som dom bara kan köpa på gatan för några tusen euro.

Det känns som att man kunde använt sidutrymmet till något annat än programmeringsreglerna för det är ändå ingen RP som realistiskt kommer att använda dom.
Det är faktiskt jäkligt synd om den hackern som lagt ner enheter på programmering, för det är nämligen grovt bortslösade enheter /images/icons/sad.gif.


Nu finns det den klara risken att jag har missförstått något allvarligt och har helt fel. Säg då gärna det, för då kanske dessa programmeringsregler kommer bli något annat än tråkig souvenir för vår spelgrupp.

/Naug
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
"Onekligen så är det nästan bara folk som spelar Hackers som funderar på att skaffa programmering, och jag skulle verkligen gärna vilja veta hur ofta 100 hackers som har minst 18 i programmering sammanstrålar under 1 års tid för att programmera ihop ett programm som dom bara kan köpa på gatan för några tusen euro."

...tja, fråga dig varför Microsoft anställer några tusen programmerare för att sätta ihop ett program som vem som helst kan köpa på gatan för några hundra euro, tops.

Saken är så här: riktigt bra anfallsprogram utvecklas inte av en ensam hobbynörd i källaren. Hobbynördar utvecklar scripts och virus, inte attackprogram. Attackprogram utvecklas istället av hårt styrda programmerargrupper av den militära underrättelsetjänsten eller av företag som vill sno sina konkurrenters produkter. Att det slipper ut på marknaden efter ett tag är trist, men vid det här laget har man tätat läckorna för sitt eget program samt byggt version 2.0.
 

seinet

Swashbuckler
Joined
18 May 2000
Messages
2,834
Location
Göteborg
Men att som RP lägga enheter på programmering är alltså bortslösat ifall man vill göra offensiva program? Om man nu inte är medlem i någon fet hacker-organisation och får i uppdrag att skriva en bit av koden till ett eget program (för organisationen).

Fördelen som jag ser med färdigheten kan ju vara att man "lätt" kan förstå hur vissa mikrodatorer är programmerade och hur man kan ändra i viss kod för att få önskade effekter (oönskade för andra).

Så efter lite tankeverksamhet från min sida (vilket är ytterst ovanligt) så har jag kommit fram till slutsatsen att det är rätt bra att lägga lite enheter på programmering ifall man spelar i en miljö där det är mycket program som man kan läsa och skriva om, mycket mikroprogramerade enheter och liknande.

Varför inte programmera en liten halvautomatisk radiostyrd "insekt" som är utrustad med en mikrofon och spionkamera.

/Seinet Wintermute - Har slutat skolan nu (en skoldag på 15 minuter)
 

DAKRilla

Hero
Joined
12 Mar 2002
Messages
1,283
Exemplen på andra saker man kan hacka är många. Här kommer dock bara några:

Man kan göra ett program som man för över till Transnet-datorer i fordon, dock först efter att man hackat dem. Detta program (trojan) använder man sedan för att fjärrstyra Transnet-datorn, t.ex. så kan man använda programmet för att helt plötsligt "försvinna" från överfvakningen av fordon, eller anta en ny identitet. Mycket användbart.

Något som är väldigt användbart om man ska hacka en dator är att först programmera någon typ av keylogger (anpassat efter just det systemet man ska hacka för att minska risken för att det ska upptäckas) och sedan implantera det i något av de lägre bevakade säkerhetsområdena (ibland så kan detta vara "fysisk", om en dator är mer eller mindre åtkomlig för ofentligheten). Sedan så borde man ju få tag på någon användares lösenord och det kan man i sin tur använda för att ta sej djupare in i systemet, för att t.ex. få ännu mer vetskap om hur det fungerar, allt för att underlätta den slutliga hackningen.
 

Deminus

Veteran
Joined
15 Jun 2000
Messages
95
Location
Umeå
beta husregler

Ha förtröstan sitter och jobbar med alternativa cyberrymd-regler som är baserade på spelet Decker www.caro.net/dsi/decker som i sin tur är baserad på shadow run ,och där har jag försökt att ta ner programmeringen till rollpersons nivå (24t6 på ca 11veckor se exemplet) blir troligen lite tullande på trovärdigheten dock.

Kan bli lite svår förstått då det bara är ett utdrag ur kladden till beta versionen än så länge

Skapa ny mjukvara: Tid: 1v/färdighetsslag.
Storlek: 1 minnesplats (mp)=. (antal slag på nivå 1* nästa nivås antal slag osv) + 10 mp/Sg . Endast högsta Sg räknas i kombinerade program.

Ex 1: Ett kombinerat attack/stealthprogram på P.rank 1, +2T6 och +2T6 ger 4T6*(2*P.rank) = 8 tärningar i totSG. Som delas upp i lämpliga högar (nivå 1)dessa slås sedan med en vekas mellanrum sen ska dom olika delarna bindas samman (nivå 2)vilket blir lika svårt som antal ursprungliga högar kan dock i sin tur delas upp i högar osv.
3 3 2 (Nivå 1)
3 (Nivå 2)
0 (Nivå 3)
Tid: 4 veckor (4 slag)
Storlek: 3 mp (3*1) + (2*10) 20 mp = 23 mp

Ex 2: Ett kombinerat attack/stealthprogram på P.rank 3, +2T6 och +2T6 ger 4T6*(2*P.rank) = 24 tärningar i totSG.

3 3 3 3 3 3 3 3 (Nivå 1)
4 4 (Nivå 2)
2 (Nivå 3)
Tid: 11 veckor (11 slag)
Storlek: 16 mp (8*2*1) + (2*10) 20 mp = 36 mp

Mp= minnes plats
P.rank= varje program har en rank mellan 1-5 där 5 är militärt klassat
Funderar på att ändra *P.rank till ^P.rank (upphöjt)
Som sagt det är bara en beta ännu men ger en aning om hur program biten blir

Den färdiga modellen kommer att innehålla nya regler för cyberrymd strid där både däcket och hackern kan brännas sönder i ett imponerande ginst regn.
TO i C.R. sänks bl.a. av att länka genom olika konton värden över (balansera säkerhet mot TO)
Enkla regler på att bygga och kombinera cyberdäck
Elaka virus som kan anfalla hackerns hjärna och ge både sykos och paranoia (kräver dock cerebralinterface)
Så varför ha ett cerebralinterface ? därför att det äntligen ger en hel del fördelar som gör att du spöar skiten ur dom stackare som inte har den :gremwink:

Snart på ett forum nära dig (Snart = en enhet som är och förblir okänd )
 

smagu

Veteran
Joined
20 Jun 2000
Messages
77
Location
Östersund
Re: beta husregler

Bra att någon försöker sig på att bättra på cyberspace reglerna. Jag tror att om det var enklare(tydligare) skulle cyberspace och Net heads användas mera både som PL och SLP.

Ser framemot det färdiga resultatet

/Smagu

"Det enda jag vet om ljusets hastighet är att det kommer fort på morgnarna."
 

Ezzy

Warrior
Joined
14 Jun 2000
Messages
213
Location
----
lösningen heter:"snylta på andras jobb" ... sno helt enkelt den källkod som redan finns på nätet... ta källkod från något gammal isbrytare och lägg sedan till alla nya buggar som har upptäckts i alla system(hitta en sammanställd lista från någon annan eller sno helt enkelt källkoden från ett nytt program) uppdatera interfacet genom att sno källkoden från ett program med ett interface som du gillar... eller så kan man som privat person sammarbeta med personer över nätet och helt enkelt programera den delen av isbrytaren som du är bäst på(buggar i det nya pyramid systemet? autochef-exploits? interfacet? påskäggen?) osvosv... sensmoralen är iaf:"SNO!" det är totalt onödigt löjligt att bygga hela skiten själv!
 

Krille

Super Moderator
Joined
7 Feb 2000
Messages
29,539
Location
Mölndal, Sverige
"sensmoralen är iaf:"SNO!" det är totalt onödigt löjligt att bygga hela skiten själv!"

...och nu sätter vi in rullen "conspiracy.com" i videon och ser vilka underbara intriger för N2 man kan få av detta uttalande. <img src="/images/icons/wink.gif" border=0 width=15 height=15>
 

smaffy

Hero
Joined
24 Jun 2000
Messages
950
phreaka!!

ett alternativ till att hacka sig in i andra datorer genom nätet (som kan vara lite köttat svår att lyckas med ibland) är ju att göra nån form av framtids-phreak /images/icons/smile.gif

alltså: göra ett fysiskt inbrott i rummet där datorn eller en nod i nätverket står. när man är där inne så placerar man in sitt systemverktyg och rootkit så är det klart - man kan sniffa alla paket som ska ut och in till datorerna i det city-blocket!
en lite elakare variant är att sparka ihjäl eventuella vakter, och ta sig in i datorn innifrån, så att säga... hmm.. fast det är lite köttat faktiskt.



jag tycker rent allmänt att det är otroligt sep-svårt att skriva program i neotechs värld.. och ännu svårare att hacka! okej, det är så svårt att skriva ett 3D förstapersons shot-em-up med realistiska känslor och så.. men inte att hacka något!!!


och sättet som de hackar på i neotech verkar lite köttat.. minst sagt. stoppa in MASSOR av exploits i ett program så att det kan hacka allt?? hmm.. paradiset för en script kiddie!! /images/icons/tonguea.gif
jag tror det skulle vara jävligt mycket lättare att skriva en liten attack-kod (hört talas om shellcode?) som helt enkelt modifierar ett program (genom att "överflöda" (?) en buffer av nått slag) så att programmet gör det som hackern vill - öppnar ett annat program (ett skal)... eller så kan väll hackern stoppa in ett egenhändigt programmerat program i sin attack-kod..

allt hackern behöver göra är att skicka iväg attack-koden till datorn som är mottaglig för den, och hoppas på att inte isen upptäcker den och bränner bort hackerns hjärna! /images/icons/sick.gif

fast det går säkert att dölja sin attack-kod, genom att kryptera den (och göra så att den dekrypterar sig automatiskt (göra dekrypterings-delen polymorf så att det inte går att känna igen koden?) och kanske göra lite andra saker oxå... vete fan hur domdär ICE'arna funkar!!!?

altså: sänk hacking-svårigheten till OB4T6 (för att hitta ett fel i koden som går att utnytja), och lägg till ytterligare ett par T6:or för att bygga gömma-sig-delen så att attack-koden inte uppmärksammas av ICE'n. elaka storföretags-isar kan ha överjävligt många T6:or, medans andra system kanske har sämre försvar.

5T6? 8T6? 10T6? gör gömma-sig-delen precis som när man gör när man modifierar redan befintliga program :)

elaka företag kanske har en massa andra försvar oxå.. fast det kan man väll helt enkelt rollspela. ELLER så kör man stenhårt på att göra inbrott i datanätens noder, eftersom allt annat är skittråkigt. jag menar, hur kul är det för de andra spelarna att sitta och lyssna på när hackern i gruppen hackar sig in i något elakt cybermupp?!!! sparka ner säkerhetskonsulter däremot! det är grejer det! /images/icons/laugh.gif/images/icons/laugh.gif/images/icons/laugh.gif/images/icons/laugh.gif/images/icons/laugh.gif/images/icons/devil.gif/images/icons/devil.gif
 

Ezzy

Warrior
Joined
14 Jun 2000
Messages
213
Location
----
Re: phreaka!!

"jag tycker rent allmänt att det är otroligt sep-svårt att skriva program i neotechs värld.."
helt okej tycker jag. det jag inte gillar är att program som är svåra att programmera blir stora automatiskt... en isbrytare tex är ju inte så jätte mycket kod(jämfört med VR-dataspel tex.) men överdjävligt svårt att programmera, å då tycker jag att det inte borde ta så lång tid att programmera det även om det är löjligt svårt... men så är det ju inte i neotech.

"och sättet som de hackar på i neotech verkar lite köttat.. minst sagt. stoppa in MASSOR av exploits i ett program så att det kan hacka allt?? hmm.. paradiset för en script kiddie!!"
ja... fast dom kan inte hacka allt det är ju det man slår ett slag för... för att se om programmet lyckas hitta en bugg/en kombination av buggar...

"jag tror det skulle vara jävligt mycket lättare att skriva en liten attack-kod"
som jag ser det är det det man gör när man bara sår för hacker slaget(kanske får införa ett lätt programmering slag?)... alternativt att man använder en speciell exploit som man hittat på internet om man inte kan programmer... en isbrytare är lixåm en stor sammling exploits för alla idiotiska "|33+ H4ck3rZ" i neotechs värld som inte fattar bättre än att lära sig programmera(sammt för dom lata)
 
Top