NYHET Nya Drakar och Demoner

Joined
13 Jun 2020
Messages
50
Del 6. Nya Drakar och Demoner - Vad händer med Ereb Altor?
Tillsammans med Tomas på Fria Ligan / Free League Publishing pratar vi om den kommande utgåvan av Drakar och Demoner.

Världen som vi alla gamla rollspelsnostalgiker nog har upplevt någon gång. Vad händer med den? Fria Ligan köpte inte bara namnet Drakar och Demoner utan också Ereb Altor.

Ereb Altor, finns det på kartan att det blir av? Erik Granström har ju släppt sin Konflux fritt. Kopparhavets Hjältar har sin tolkning och har pratat med många författare av tidigare äventyr. Och RiotMinds ägde ju inte rätten till alla texter som skrivits då det saknades avtal. Hur får ni ihop pusslet kring Ereb Altor?
Det är ett spännande pussel. Som det ser ut nu, till en början, så är vår plan att spelet inte kommer att ha Ereb Altor. Tanken är att grundspelet inte kommer ha en stor spelvärld på det sättet. Det kommer att finnas en lokal spelvärld med i introduktionsäventyret. Tanken är inte att placera det i Ereb Altor till att börja med, men sen får vi se vad som händer längre fram. Det finns ju andra spel som utspelar sig i varianter av Ereb Altor som Svavelvinterspelet med sin värld och Kopparhavets Hjältar med sin variant av Ereb Altor. Vi får se lite grann var vi landar och hur det kommer att gå.

Det finns ju också ett stort community online som bygger sitt Ereb Altor.
Ja, det är jättekul och det vill vi inte stoppa på något sätt. Tanken är snarare att vi vill låta det ske. Det är möjligt att andra kommer att göra det men i samverkan med oss på något sätt. Till en början kommer inte vårt nya grundspel uttryckligen vara baserat i Ereb Altor. Vi vill inte heller skriva att det ska vara en sanning eller ett etablerat faktum att det är Ereb Altor. Vi kommer att lämna Ereb Altor åt sidan till att börja med.

Det liknar mycket de första utgåvorna av Drakar och Demoner som saknade en stor färdig spelvärld.
Ja, det är precis som med Roger Undhagens äventyr. Det finns en del intressant setting information men det är inte en spelvärld med en världskarta som sen blir Ereb Altor. Det är mycket mera en lokal setting än en komplett spelvärld.

* Nästa avsnitt snart... på Rollspelsnostalgi
* Kommentera gärna i Rollspelsnostalgi - grupp
 
Joined
13 Jun 2020
Messages
50
Del 7. Nya Drakar och Demoner - Tredjepartsutgiving
Tillsammans med Tomas på Fria Ligan / Free League Publishing pratar vi om den kommande utgåvan av Drakar och Demoner.

Gjorde du också fanzines på 80- och 90-talet? Dags att damma av dina klassiska mästerverk till Drakar och Demoner och ge ut dem på nytt! Men vad är det som kommer att gälla?

Ni har nämnt tredjepartsutgivning. Fria Ligan möjliggör redan via DrivethruRPG att vem som helst kan sälja egna moduler och äventyr. Hur ser era tankar ut?
När det gäller tredjepartsutgivningen så är det inte helt klart spikat än. Det finns en del juridiska saker som vi måste ta reda på innan vi kan säga 100%. Det som vi har med DrivethruRPG, Free League Workshop, som är vårt community content program, fungerar jättebra där. Men vi känner att de inte har så stark ställning i Sverige. PDF utgivning finns men vi har inte en sån vana som amerikanarna har att köpa pdfer. Det känns som att det fortfarande är ganska begränsat i Sverige. Vår plan är att ha en lite mer öppen variant, lite mer likt det som Wizards of the Coast gör med Dungeons and Dragons och 5E utgivningen. En öppen licens där man får ge ut saker som är kompatibla med nya Drakar och Demoner. Att det finns en speciell logga så att man ser att det fungerar till Drakar och Demoner. Men utgivningen måste inte vara knuten till en viss plattform, utan det ska gå att göra trycka böcker om man vill som är kompatibla. Så länge det följer vissa riktlinjer, men exakt hur det där kommer att se ut är lite tidig att säga. Planen är att alla som vill ska kunna bidraga och ge ut saker till Drakar och Demoner. Vi kommer göra mycket, men det finns utrymme för att göra mer. Det är bara bra att ta in andra förlag eller för den delen privatpersoner som är duktiga som vill göra saker till spelet.

Här finns erfarenheter från Mörk Borg som har liknande upplägg.
De har en liknande sån licens för sitt spel och där görs det ju massor internationellt. Det är väldigt kul att se att det är en väldigt livaktig community som växt fram snabbt kring Mörk Borg. Något liknande fast i svensk kontext till Drakar och Demoner vore jättekul!

* Nästa avsnitt snart... på Rollspelsnostalgi
* Kommentera gärna i Rollspelsnostalgi - grupp
 

nyvinter

Illustrationist
Joined
20 Aug 2012
Messages
508
Location
Mörkmården (småland)
Det är fortfarande en av mina favoritbilder på ankor (gillar även de andra bilderna i den pamfletten). Tänker att Bergtings och Egerkrans stilar nog skulle passa bra ihop i nya DoD.
Håller med om Bergting-ankornas lovord. Jag gillar till och med byxorna och strumpskorna. Och eftersom det inte är RiotMinds så finns ju möjligheten att han kan ställa upp med illustrationsjobb.
 
Joined
13 Jun 2020
Messages
50
Del 8. Nya Drakar och Demoner - Många DoD spel blir det…
Tillsammans med Tomas på Fria Ligan / Free League Publishing pratar vi om den kommande utgåvan av Drakar och Demoner.

Drakar och Demoner har ju getts ut i olika varianter. Alla svenska fantasyrollspel har i någon form sina rötterna förankrade i Drakar och Demoner, vissa lite mer än andra…

Hur positionerar ni alla era spel? Symbaroum, Svärdets sång, nya Drakar och Demoner och Sagan om ringen (The One Ring) är alla fantasyspel. Och Symbaroum och Svärdets sång är ju i någon form Drakar och Demoner. I korthet - vad är de största skillnaderna?
Den absoluta meningen är att det finns skillnader. Jag skulle säga att de här spelen har sina olika sidor. The One Ring kommer enbart vara på engelska och Drakar och Demoner blir enbart på svenska, så det är en uppenbar skillnad

Om man tänker mer i ton och stil i överlag så är Symbaroum väldigt mycket sin spelvärld och sin långa kampanj. Stilen på illustrationerna med den mörka skogen och stämningen är Symbaroums kärna för mig.

Svärdets sång är mycket överlevnad, hex crawl och utforskande. En stark retrokänsla med svartvita gamla illustrationerna. Det är ganska gritty, brutalt stundvis med mörk underton. Det är retro på det viset.

Här kommer Drakar och Demoner skilja sig då vill vi ha ett spel med stark sagokänsla, med stämning och dramatik förstås, men mer en känsla av saga, spänning och äventyr. Det kommer till en början vara ett insteg i stor utsträckning. Det första rollspelet man sätter i händerna på någon. Det ska vara lätt att komma igång. En bas att bygga vidare från och känslan är annorlunda.

Symbaroum och Svärdets sång kräver kanske inte att man spelat rollspel innan, men de förutsätter nog det i princip på olika sätt. Drakar och Demoner ska verkligen vara det perfekta stället att starta, men ska också ha nog med djup över tid. Det ska vara saga, äventyr, spänning, äventyr som man bara kan kliva rakt in in.

De skiljer sig från varandra ganska mycket, i mitt huvud i varje fall.

Och de har helt olika spelsystem dessutom!
Likheten möjligen är att Symbaroum nånstans i bakgrunden har BRP, men det kommer inte bli det regelsystemet i Drakar och Demoner. Reglerna kommer skilja sig, absolut.

Hittade en fråga online. Kommer de nya äventyren till “Sagan om ringen” ha speldata för Drakar och Demoner precis som på gamla goda tiden?
Vi får väl se. Skulle tro att då The One Ring bara är på engelska och Drakar och Demoner kommer vara på svenska så kommer vi inte ha det i böckerna. Men det är en trevlig idé att göra det som en separat pdf så att man kan använda dem i Drakar och Demoner. Det hade ju varit fint.

Ni får ta fram konverteringsregler för alla fyra spelen!
Ja, varför inte?

* Nästa avsnitt snart... på Rollspelsnostalgi
* Kommentera gärna i Rollspelsnostalgi - grupp
 
Joined
13 Jun 2020
Messages
50
Del 9. Nya Drakar och Demoner - Vilka gör spelet?
Tillsammans med Tomas på Fria Ligan / Free League Publishing pratar vi om den kommande utgåvan av Drakar och Demoner.

Hur ser teamet bakom nya Drakar och Demoner ut? Dags att fila på ditt rollspels CV?

Hur hinner ni med allt? Produktion med den höga ambition och nivå som ni håller innebär rimligen att det finns dedikerade team kring varje spel. Du har nämnt Roger Undhagen och Johan Egerkrans men vilka fler är med och driver Drakar och Demoner framåt?
Det där är överlag är en utmaning förstås, att hinna med allt. Det är en rolig utmaning men vad det gäller Drakar och Demoner så är det jag som driver det mesta framåt just nu. Inte så att jag gör allt, men att jag driver det framåt och håller i taktpinnen. Det är jag som kommer skriva ett första regelutkast men det betyder inte att jag skriver varenda ord eller att jag gör det själv. Det är väldigt mycket en process där personer inom Fria Ligan och några utvalda personer utanför håller på att feedbacka på det första regelutkastet. För Drakar och Demoner kommer vi jobba med flera personer internt men också externa personer som vi håller på att kontakta nu. Roger Undhagen är en av dessa. De andra är lite för tidigt att gå in på, då det är nu vi har börjat prata med dem.

Målet är att prata med gamla konstruktörer?
Gamla konstruktörer men också nya. Det vi verkligen vill poängtera med spelet är att det inte är en kopia av det gamla. Spelet kommer med stor respekt och starka rötter i det gamla men samtidigt vill vi göra något nyare. Det kommer gå genom hela spelet, hur det ser ut och vilket material vi gör och vilka vi jobbar med. Här kommer vi ha en blandning av gamla personer som varit med förr, men även nya skribenter som har tar med sig nyare perspektiv om rollspel. Vi vill verkligen komma åt den mixen. En fot i det gamla och en i det nya.

Detta var sista delen av korta nedslag om den kommande utgåvan av Drakar och Demoner. Hoppas du uppskattat detta! Jag hoppas kunna göra flera nedslag framåt i tiden. Bli medlem i gruppen och följ sidan. Skriv gärna en recension! Alla glada tillrop välkomnas :)

* Följ sidan Rollspelsnostalgi
* Joina gruppen Rollspelsnostalgi - grupp
* Skriv en recension https://www.facebook.com/rollspelsnostalgi/reviews
 
Joined
13 Jun 2020
Messages
50
Del 10. Nya Drakar och Demoner - Vad vill du veta?
Tillsammans med Tomas på Fria Ligan / Free League Publishing så har vi pratat om den kommande utgåvan av Drakar och Demoner. Resultatet blev de 9 avsnitt som redan ligger publicerade. Men det finns garanterat fler frågor och funderingar.

Nu är det dags för dig att ställa dina frågor! Vad vill du veta? Vilka frågor glömde jag att ställa? Är det något du vill veta mer om?

Skriv dina frågor i kommentarerna nedan, skicka ett PM direkt till mig på Rollspelsnostalgi eller maila rollspelsnostalgi@gmail.com. Jag kommer att samla upp ett gäng frågor och ställa dessa till Tomas. Svaren får ni lite senare i nästa del om nya Drakar och Demoner!

* Nästa avsnitt snart... på Rollspelsnostalgi
* Kommentera gärna i Rollspelsnostalgi - grupp
 
Top