Grafik Någon mer som tycker Indesign är buggigt?

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,527
Location
Helsingborg
Har suttit senaste två månaderna med ett projekt och jag känner att det är massor av buggar i Indesign. Inga som jag kände fanns för tio år sedan. Nu är dokumentet uppe i 390 sidor, men känner att det borde inte vara några problem ändå. Det här hände även på lägre sidantal. Saker som hänt:
  • Plötsliga kraschar.
  • När jag flyttar sidor (exempelvis lägger en fullsidebild på motsatt sida) så kastar den om ordningen på andra sidor också.
  • Clear paragraph och character style fungerar ibland inte.
  • Text som borde ha flödat från en textruta på ett uppslag till ett annat uppslag syns inte. Får ändra höjden på textrutan för att texten ska komma fram.
Även om Affinity Publisher har sina nackdelar (ex. lager är sidspecifika) börjar jag luta mer och mer åt att använda det på allvar.

Jag är otroligt missnöjd med Indesign just nu.
 
Last edited:

clarence redd

FrostByte Books
Joined
23 May 2014
Messages
1,538
Location
Göteborg
Jag kör en gammal version, så jag har inte märkt någon skillnad. Men det känns som om Adobe inte brytt sig om InDesign särskilt mycket de senaste 10 åren - väldigt lite har hänt. Tiden har kanske kommit ikapp det tidigare så banbrytande programmet? Buggar i Affinity Publisher har jag dålig koll på än så länge.
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,527
Location
Helsingborg
Jag kör en gammal version, så jag har inte märkt någon skillnad. Men det känns som om Adobe inte brytt sig om InDesign särskilt mycket de senaste 10 åren - väldigt lite har hänt.
Ja, senaste versionen jag körde var Indesign CS2 (2005). Nu använder jag v18 (2023). Det är bättre paneler rent allmänt - inte så rörigt som jag kommer ihåg att Indesign kunde vara. Att ha en ultrawide screen mot min gamla gör väl också att min jämförelse är någorlunda missvisande.
 

Attachments

Caligo

Swashbuckler
Joined
3 Aug 2010
Messages
1,986
Location
Göteborg
Jag tycker Adobe är dåliga på att rätta till buggar och förbättra gamla/befintliga funktioner. De lägger hellre till nya funktioner. Tycker en del delar/UI/menyer blivit plottrigare.
Jag gillade CS3 som var en väldigt stabil version (som man dessutom kunde få gratis... typ).
Kuriosa: jag kom ihåg version 1.0 som var fruktansvärt dålig - men jag gillar verkligen InDesign och spenderat tusentals timmar med programmet.
 

Caligo

Swashbuckler
Joined
3 Aug 2010
Messages
1,986
Location
Göteborg
" Clear paragraph och character style fungerar ibland inte. "
Detta är ju blivit rätt invecklat tyvärr. Jag håller själv på att brottas med ett par grejer som rör import och stilmallar som funkar dåligt (som funkade förut).
Man kan ju få en mängd olika utfall när man rensar stilmallar beroende hur man gör. Har du kollat på tutorials?
 

Maximus1337

Spelledare
Joined
25 May 2023
Messages
3
Location
Dalarna
Har aldrig faktiskt testat inDesign seriöst, men jobbat en hel del i Illustrator/PS. Vet med mig att hela Adobesviten har fått mer och problem.
Istället gör jag text och minimal layout i markdown, och konverterar till pdf med hjälp av pandoc. Med hjälp av ett headerdokument kan jag ange att allting ska vara i tvåkolumnsstil ex.-vis.

Jag påstår dock inte att det är utan sina problem. Däremot så rekommenderar jag lösningen starkt för alla som är lite tekniskt lagda och någonsin kanske använt en kommandorad. Har man aldrig använt en kommandorad kan det verka lite väl esoteriskt.
 
Top