Mynt

Illern

koppariller
Joined
22 May 2000
Messages
1,847
Location
Linköping
Det där med pengar är något man kan lägga på många olika nivåer. Vi brukar inte bry oss om alla olika myntsorter och deras varierande förtroende på olika platser. Däremot brukar jag sätta lite färg genom att låta spelledarpersoner ibland skjuta tillbaka några mynt och fråga om rollspersonerna inte har X <mer lokal eller på annat vis aktad valuta> när de är ute och flänger över Kopparhavet. När de får betalt lite större mängder brukar vi också hålla reda på en mängd guldmynt och mindre silver"tackor" som de troligen fått då dessa kan kräva en växlingsinsats.

En sak som jag tycker kan vara värt att hålla reda på oavsett detaljnivå är dock vikt. Om en silvershekel väger fem gram så väger 1 000 shekel fem kilo. Har man det i guld kan man troligen dividera med 20 som varit ett vanligt värdeförhållande.

Vill man bry sig om volym så tar ett kilo silver upp en deciliter i kompakt form och två, tre deciliter i oordnad form som mynt. Guld tar upp hälften så mycket plats. En kista guld väger mycket. Mynt är bökiga men fortfarande fantastiskt mycket smidigare än att släpa runt på varor.

Kanske är det för resande rollspersoner värt att skaffa sig lite koll på pålitliga bankirer som i sin tur har förtroende för varandra så rollerna kan skaffa sig växlar i stället för att släpa runt på alla sina mynt? Det beror förstås också på hur kampanjen ser ut. Vår är rätt så stadscentrerad med exkursioner ut att leta ledtrådar och mer eller mindre farliga resor mellan städerna. Växlar har å andra sidan nackdelen att de bara är gångbara hos de som har förtroende för den ställt ut växeln.
 

Attachments

Stormspike

Hästpirat
Joined
9 Mar 2011
Messages
20
Hur vanligt tror ni det var att växla mynt till lättare, dyrbara varor, historiskt? I TV-serien Black Sails köper en person svarta pärlor istället för att släpa runt på 5000 pieces-of-eights.

I en fantasyvärld borde det ju finnas många uppslag, med legendariska ingredienser, kanske tom magiska föremål. Tricket är väl att hitta saker som har ett säkert värde.
 

Leon

Leo carcion
Joined
8 Mar 2004
Messages
3,659
Hur vanligt tror ni det var att växla mynt till lättare, dyrbara varor, historiskt? I TV-serien Black Sails köper en person svarta pärlor istället för att släpa runt på 5000 pieces-of-eights.

I en fantasyvärld borde det ju finnas många uppslag, med legendariska ingredienser, kanske tom magiska föremål. Tricket är väl att hitta saker som har ett säkert värde.
Ja, det är en bra idé. Det följer ju lite samma logik som reglerna för skeppsförråd
 

Måns

Duck Champion
Joined
12 Nov 2001
Messages
11,377
Location
Athos
Det är ju ett visst mått av anakronism i de flesta spelvärldars ekonomiska system och vi har valt att inte lägga så stor vikt vid det, så möjligheterna finns att hantera det lite olika. Men banker har vi varit inne och smakat på lite så jag tycker att det är en utmärkt lösning.

Det går ju också tänka sig att man investerar i det lokala templet, hjälper en godsherre att få mer makt eller på andra sätt använder sina tillgångar till annat än att lägga på hög :) Förmögna personer brukar också locka till sig folk som vill använda dem och deras guld till allt möjligt!

Men angående bankväxlar så finns det ju aktörer som huset Mogger med filialer i de flesta större hamnar.
 

lupmet

Veteran
Joined
19 Feb 2014
Messages
157
Det går ju också tänka sig att man investerar i det lokala templet, hjälper en godsherre att få mer makt eller på andra sätt använder sina tillgångar till annat än att lägga på hög
Jag tycker det här är en viktig poäng, historiskt har väl inte reda pengar varit eftersträvansvärt (inte bara på grund av lagrings- och transportproblemet) utan det som ansetts varit åtråvärt har varit mark. Många har velat haft en gård, gärna med några tillhörande bonnläppar som kan ta hand om det där äckliga som kommer ut ur kossan, och leva på dess inkomster. Det har om inte annat varit den absolut bästa pensionsförsäkringen som funnits. Den vittbereste äventyraren vet snart att skaffa sig lite gårdar här och där så att någon finns inom vettigt avstånd om man behöver läka skador eller sjukdomar – eller bara ligga lågt till den Svarte Trollkarlen besinnar sig lite över den lilla fadäsen med dennes vallgravsmonster.
 
Top