Nekromanti MUD?!

Tindalos

Veteran
Joined
29 Jul 2001
Messages
11
Location
Malmö
Tjolahopp!

Jag undrar hur många av er som har testat en MUD och vad ni tyckte? Brukar ni "mudda"? Vad tycker ni om/illa om på de MUD ni testat?


Tindalos
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Jag är inte kungen på MUD men jag har hållt på något år i Discworld, för en tid sedan. Det var en ganska finurlig MUD, med stor igenkänningsfaktor från böckerna. Det jag gillade mest var att det fanns så mycket saker man kunde göra i Ankh Morpork bara på skoj.

Dock, jag har aldrig riktigt fattat hur man ska kunna fatta var alla quests börjar och slutar (och jag tycker hela konceptet med quests är lite barnsligt, faktiskt, dessutom är det så korkat att när du dödat demonen i grottan (eller vad det nu gäller) så ploppar det automatiskt fram en ny demon i grottan för nya spelare att bekämpa. Det är fullkomligt idiotiskt i min åsikt, eftersom man då hela tiden retar sig på att alla trasiga saker man lagat i rollspelsvärlden tar och går sönder igen, bara för att nya spelare ska kunna laga dem. Det är som om programmerarna inte fattat att det är skillnad på att programmera ett spel för en användare, och att göra ett multianvändarspel.

Nåja, i Discworld går det utmärkt att bara köpa cigarrer, chockladmöss, tårtor och tidningar, sedan införskaffa lite snygga kläder och en skojig tatuering på magen och sätta sig på en kärra och bjuda de andra spelarna på bakelser och sitta och grogga tillsammans, vilket var allt jag gjorde, egentligen, och jag hade skitkul. Vi blev alltid några i vagnen som bjöd varandra på cigarrer och pratade om vädret och gav beröm åt varandras fantasifulla kreationer... Tyvärr är det fler spelnördar än rollspelslirare som spelar på Muddarna (vad jag vet), så särskilt mycket "rollspel" blir det sällan.

Det finns friformsmuddar också, typ MOO och allt vad de heter. Jag var med i en pokemon-MUSH som en Mankey och retade gallfeber på folk, men det blev drygt i längden.

Jag undrar om det verkligen finns något särskilt kul rollspel överhuvudtaget på nätet. Man får ju bara dela världen med en massa nötter från amerika som inte har samma syn på världen som en själv. (Idioter som heter .,'^-{CyPhEr}-^',. i fantasyrollspel är extra irriterande, texempel)

-äh, jag märker att jag börjar bli rätt rabiat. Men hittar du en MUD med fokus på rollgestaltning och socialt umgänge, så tipsa mig.

/Riesling - godaste druvan!
 

Vitulv

Årets spelledare 2011 och 2013
Joined
23 Dec 2000
Messages
6,930
Vad är en MUD?

Känner mig lite korkad men jag har faktiskt aldrig förstått riktigt vad en MUD är, jag vet att den är någon typ av rollspel över nätet men hur funkar det? är det textbaserat eller? Hur spelar man?
 

Mr SL

Warrior
Joined
28 Dec 2000
Messages
395
Location
i ett obetydelse löst ställe
Jag har tästat MUD och det var det tråkigaste jag varit med om. det är en skam för rollspelets rykte./images/icons/hairy.gif Det är ingen känsla som rollspel handlar om. stämning, mystik, faror a *suck* rollspel e underbart. Men jag har inga fördomar mot de som mudar så muda på och ha ett bra liv

/stämnings missbrukaren/images/icons/thinks.gif
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Re: Vad är en MUD?

Jupp, det är textbaserat rollspel. MAn navigerar sig som i vilket textspel som helst (skriver "s" för "syd" osv) och har man bara en karta att navigera sig efter kan man rusa omkring som fan i tråkiga spelmiljöer eller ta det lugnt och titta på omgivningarna när man finner det intressant.

I övrigt har man goda möjligheter att kommunicera med andra spelare. Man kan texempel skriva "say" för att säga något högt så att alla i ens "rum" hör, eller använda "tell" för att säga något direkt till en annan spelare (oavsett var han är någonstans) eller "shout" för att säga något till alla i världen. Det senare brukar kosta tålighet och vara reserverat för dem med hög level, för att man ska slippa horder av hojtande grisodlare.

Man kan ofta bara gå omkring och hacka småmonster och samla experience på det viset, men är man lite cool så ska man klara olika "quests", och de är som vanliga gåtor i rpg eller "peka-och-klicka-spel". Det vidriga är att man har helt överdjävulskt stora världar att larva sig runt i, och inte har en aning om var man ska börja. Man hittar ett trasigt stolsben i ett rum och en gumma som säger "åh, vadd synd att min stol är sönder" och visst fattar jag att det är något man ska göra här, men efter att ha provat allt träaktigt i min kappsäck är det inte så mycket mer man kan göra... Det är det här som gör Muddar så himla värdelösa i mitt tycke. Dessutom är jag ju allergisk mot levelsystem, så det gör ju inte saken bättre, heller...

Striderna är för övrigt skittrista. Man skriver fight och sedan så slåss ens gubbe bäst han orkar lite då och då tills antingen du eller fienden är död. Man kan ibland ställa in lite saker som att ens gubbe ska fly när han blivit manglad, men det brukar inte vara till stor hjälp. Jag brukar bara gå vilse, och innan jag fattar var min gubbe har sprungit så kommer det elaka trollet och dödar mig ändå.

Att dö är inte så kul. I de flesta spel blir man ett spöka som måste gå till en prästinna för att väckas till liv, eller liknande. Innan man gjort det är alltid några miffos framme och norpar ens saker, så man får börja om helt naken med en stulen spade som vapen... Man ska egentligen gå runt i äventyrargäng och skydda varandra, men ingen vill ju gå ihop med dig innan du är på level 108 och är "Supreme Dragonslayer" så det kan du glömma, om du inte är kompis med moderatorn...

Det enda roliga är alltså att det ändå utspelar sig i realtid, och det är ju ganska kul att ha en virtuell värld man kan gå runt och larva sig i, medans folk rör sig runt på gatorna och utför små ärenden...

Jag skulle inte bry mig, om du inte redan är frälst, men ska du Mudda, så rekommenderar jag Discworld, för det var en snygg och bra MUD, och dessutom hade de möjlighet att spela i javafönster, och jättebra kartor. Dessutom kunde du bli förföljd av ett litet kålhuvud som kärleksfullt gnuggar sig mot dina ben, och det är ju inte dåligt ;^D -och var noga med att gå in i musikaffären och lyssna på "House of the Mended Drum" -det fick mig att garva, i alla fall!

/Rising
 

Feliath

Swashbuckler
Joined
28 Nov 2000
Messages
1,905
Världar (Hårt OT)

det är ju ganska kul att ha en virtuell värld man kan gå runt och larva sig i

Kolla in ActiveWorlds, på www.activeworlds.com, i så fall.

/Feliath - kan inte koda länkar i HTML
 

Morgoth

Swashbuckler
Joined
2 Apr 2001
Messages
2,450
Location
Uddevalla, Västra Götaland
Jo, jag har testat...

...och jag fann MUD övervåldsfixerat och lite väl regelstyrt. Fann det även en smula nedstämmande att NPC:er befann sig i spelarnas värld. Men jag gillar MUSH, vilket är en alternativ form av MUD. Jag tror att MUSH betyder någonting i stil med Multi User Shared Hallucination, medans MUD betyder Multi User Dungeon, vilket kanske visar lite hur och varför MUSH är roligare att spela.Jag kännder till ett MUSH, som jag -fy och skam- redan har glömt namnet på, och minst ett hundratal MUDS. I MUSHet gick man runt och socialiserade i en fantiserad värld. I samtliga MUD slogs man.Så, vad tycker du själv om MUD?/images/icons/wink.gif
 

Morgoth

Swashbuckler
Joined
2 Apr 2001
Messages
2,450
Location
Uddevalla, Västra Götaland
Hick

Discworld MUDet verkar ju mycket nöje... måste komma ihåg att tipsa Kim :)=.Du skriver i sista spalten att: "Du undrar om det finns något särskilt kul rollspel på nätet över huvud taget", och då kan jag faktiskt rekommendera Messenger spelande. PBM verkar också riktigt kul, så ta och kolla Kitzunes nya fansin INTRIG (jag ska just börja spela dagboksspelet Kontoret där man agerar genom att skriva dagbok -helfränt, måste jag säga att det låter. Min enslige gnom Ole Braaten lär passa extra bra i omgivningen och 'ska vara lätt att skapa intriger kring' (om jag får citera Alexander själv), som jag har hört det). Sedan skriver du visst "Man får ju bara dela världen med en massa nötter från amerika som inte har samma syn på världen som en själv. (Idioter som heter .,'^-{CyPhEr}-^',. i fantasyrollspel är extra irriterande, texempel" och här börjar jag på allvar förstå vad du menar. Om du vill driva det ännu längre och utforska gränserna av mänskligt oförnuft, så önskar jag dig en trevlig spya när du provar på Graal (som nu förresten har börjat med att ta betalt). Men om du däremot vill vända ryggen till alla obehagliga upplevelser på internet och spela med sådana som kan macht das, prova på Messenger spel med några kompisar här på forumet (själv spelar jag med Arvid och två IRL vänner). Eller prova PBM och glöm inte att kolla in Intrig. Jag hoppas du får en ljus spel framtid på internet.Post Scriptum: Jag tror du kan behöva en rejäl kopp kaffe innan du kollar Graal (om du kollar Graal).
 

Tindalos

Veteran
Joined
29 Jul 2001
Messages
11
Location
Malmö
Re: Jo, jag har testat...

Tjabba... kul att du testat, Morgoth /images/icons/cool.gif

Jag håller med om att 95% av alla MUD är skit och går ut på att slå ihjäl saker. MUSH är inte en av mina favoriter heller. För tillfället spelar jag på en "MUD" som heter Southlands som är inriktad på rollspelande. Man -kan- gå ut och slå ihjäl saker men man kan också vara handelsman, fiskare, hantverkare eller varför inte magiker? Magin är inte fireball-inriktad heller, och det finns inte heller erfarenhetsnivåer (levels). /images/icons/wink.gif

Tja, meningen var väl inte att göra reklam egentligen, men Morgoth, kolla deras hemsida, du kanske gillar det. www.elwar.com/southlands
 

Tindalos

Veteran
Joined
29 Jul 2001
Messages
11
Location
Malmö
Jag tycker att det är synd att du tycker så faktiskt... kolla in länken jag skrev i mitt svar till Morgoth, du kanske ändrar uppfattning. Om du ändrar uppfattning eller inte så skicka gärna ett personligt meddelande till mej /images/icons/hairy.gif

Tindalos
 

Tindalos

Veteran
Joined
29 Jul 2001
Messages
11
Location
Malmö
Re: Vad är en MUD?

Well... jag säger det igen. Det verkar som om muddar har det rykte de förtjänar i den svenska rollspelscommunityn...

Det trista är ju att de spel som verkligen är seriösa och strävar efter just rollspelskänslan förlorar på det dåliga ryktet.

*Varning reklam*
Southlands har inga levels, du dör när du dör, du slipper meningslösa quests, du slipper slakta 300 kobolder, du slipper att vara vän med moderatorn för du kan ändå inte bli Supreme Dragonslayer :)

Länken finns i svarsnoten till Morgoth. Ge det en chans, jag vill spela med er! /images/icons/smile.gif
 

Morgoth

Swashbuckler
Joined
2 Apr 2001
Messages
2,450
Location
Uddevalla, Västra Götaland
Kör till!

Ja, visst jag kan väl prova Southlands.

Tycker inte du ska skämmas för att göra reklam, det gör alla här på forumet. från beröm till länkar, och så vidare. Tack hit, tack dit, smör hit, smör dit och naturligtvisa sådana som inte orkar skriva utan hänvisar till andra sidor.

Jag antar att jag får komma på ett namn så du kan känna igen mig om du träffar mig... jag heter... få se nu...
Harvinge./images/icons/laugh.gif
 

Rising

Vila i frid
Joined
15 Aug 2001
Messages
12,763
Location
End of the green line
Jupp, låter bra.

Jo, att spela i de spelformer du tagit upp låter faktiskt lovande. Det är väl det där med att man inte är så hiskeligt många som gör att dessa spelformer får lite mer seriös prägel. Man är ju helt plötsligt VIKTIG, då tar man som en naturlig följd och ökar sitt ansvar också, antar jag. Jag har varit i kontakt med Kitzune redan, och kommer följa Intrig med spänning. När min elaka dator hemma börjar fungera så ska jag ställa upp, men som det är nu är min nätvistelse oregelbunden och full med luckor, så jag får avvakta tillsvidare...

Nå, tack för tipsen.

/Rising
 

Feuflux

omjonasson.se
Joined
8 Jan 2001
Messages
4,981
Location
Linköping
Re: Jo, jag har testat...

... medans MUD betyder Multi User Dungeon ...

Har för mig att MUD betyder Multi User [color:blue]Domain</font color=blue> men är inte säker.

Ville egentligen bara skicka in en länk ni som är intresserade kan titta på: <a href="http://www.mudconnect.com/">The MUD Connector</a href>. Och sen (bara för att jag bor i Linköping /images/icons/laugh.gif ) så tänkte jag ge er länken till <a href="http://svmud.lysator.liu.se/svenskmud.html">SvenskMUD</a href>.
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
4,351
Location
Helsingborg
Det får mig att minnas

För runt 5 år sedan muddade jag svinigt mycket. Började på en totalt hack'n'slash mud som typ bara gick ut på att slakta saker. Man kunde inte ens gå på andra spelare men det var ett bra newbie mud efter som man lärde sig kontroller och liknande(men jag kommer inte ens ihåg vad de hette).
Sedan fortsatte man till ett PK mud som hette Killing Fields(PK betyder Player Killing)som nästan bara gick ut på att levla up och döda andra spelare. Det var faktiskt ganska kul i och med att det fanns äckligt många spelare och spelet var mycket för att gå ihop i grupper.

Men det blev tråkigt. Till sist hittade jag DragonsFang som var ett Wheel of Time baserat rollspel som visserligen hade levlar men för det mesta så rollspelade man bara.
 

Panaga

Veteran
Joined
20 Aug 2000
Messages
30
Location
Göteborg, Sverige
Re: MUD?! Harshlands.net

testa http://www.harshlands.net/Ifall du gillar medeltid mudd som är verklighetstroget och där man rollspelar mer än att slåss mot monster. Där man strävar efter att rollspela. Harshmuddet bygger på HarnWorld som säljs av www.columbiagames.comDet behövs folk på det muddet då antalet spelare oftast ligger på 15 personer eller mindre... Muddet är väldigt detaljerat och folket där är duktiga på att rollspela...Lycka till!
 

Danohrq

Veteran
Joined
4 Apr 2001
Messages
142
Location
Jöttäbåijj
Fattar inte att någon vill spela textmudd efter att EQ (grafikmuddet Everquest för den som inte vet) kom.
Jag textmuddade bort mitt studiemedel våren 94. På hösten 94 kodade jag lite i svenskmud (svmud.lysator.liu.se 2046). Men ledsnade sedan helt. Vart nästan utslängd från byggar-magikerna när jag kodade en snögrotta med "den lille gröne snöätaren" och hans snömaskar som lät: "mmmmmmmmmmmmmmmmmmm". Jag gjorde även hygienhästen och några andra totalt oseriösa pryvlar till. Svenskmud var ett rätt oseriöst mud där man kunde möta Ian och Bert, carola, frö med en dildo och sådant i den stilen. Det är lite seriösare nu, men vad jag vet så finns min snögrotta kvar (den ligger på nordpolen).

Eftersom EQ är precis som ett gammalt hederligt mud fast med grafik (som gör det lättare att hitta, samt mindre ansträngande för ögonen, samt mer "verklighetskänsla", så fattar jag inte att NÅGON textmuddar längre.

För dem som tokgnäller på mud och inte fattar att någon någonsin gillat dem kan jag påpeka att: så såg alla fantasydataspel ut innan amiga500 kom, fast singelplayer! Mudden var det enda multiuser spelen som fanns på 80-talet, då man kopplade upp sig med modem mot en privatserver som körde något mud. i bästa fall var man 10 pers samtidigt på en server. Fast det laggade nåt jävulskt om man spelade på en server utanför axesystemet (telefonväxelsystem som kom på 80talet). Men kul vare- det var ju snudd på ett tekniskt under att spela dataspel med andra som satt vid andra datorer! Allt e ju relativt..... Men att spela det idag......
Det fattar jag inte det riktigt thusningen med.....
 
Top