Nekromanti megaföretag/länder

smaffy

Hero
Joined
24 Jun 2000
Messages
950
det står på rätt många ställen i boken att neotechs värld är styrd av företagen, men samtidigt står (eller rättare sagt känns..) det på vissa andra ställen som om de enskilda länderna fortarande har rätt så ordentlig koll på makten.

så hur är det? både och? har staten och megacorporationerna lika mycket makt eller har någon av dem övertaget?
är megaföretagen bara de som rycker i trådarna och så gör nationerna som de vill? i så fall borde väl ländernas skattesystem falla sönder (eller är det så jävligt att megaföretagen inte betalar någon skatt?) med resultatet att den lilla spillra av välfärdssystemet försvan? vem betalar polisen? det finns ju företagstrupper som upprätthåller lagen, men också vanliga poliser.. vad händer om en vanlig snut ska gripa en person som företagstrupperna har välkomnat på företagets mark? får polisen gå därifrån med svansen mellan benen eller lyder företaget den lille polisen? kan tänka mig att det beror ganska mycket på vem det handlar om, men i vilken grad tycker/tror/vill ni att det sker?

vad för slags auktoritet kan ett land egentligen ha när alla vet att megaföretagen ändå gör precis så som de själva vill, och det dessutom stämmer? länderna kan knappast tvinga megaföretagen att göra så som de vill.. de har allt kapital och sånt ju och kan "straffa" länder genom att helt enkelt flytta sin verksamhet. megaföretag är ju som mobila länder nästan :gremsmile:

jag tycker nog att nationerna har lite för mycket att säga till om.. en snut borde inte ha ett uns auktoritet gämtemot företagen :| en domstol kan ju knappast göra en razzia på ett megaföretag om den tror att företaget är lite olagligt, som med chemcorp som gör tester på levande människor..? den enda anledningen till att företagen inte skiter fullständigt i ländernas lagar borde väl vara att de tappar kunder då, men i en så pervers värld som den i neotech så borde det väl ändå inte ge någon allt för stor impakt på deras ekonomi?

jag kan tänka mig att nationer kan bli/vara lite i stilen med puppets som megaföretagen leker med. en nation blir som ett spelbräde där företagen som etablerats spelar mot varandra. rädslan för de andra megaföretagens osynliga makt bakom det lilla nationen kanske är den enda anledningen till varför de inte ignorerar nationens lagar?
betänk karteller? sådana borde ju floras i oändligheten. eller tänk er monopol över en viss area (corporate lands?).. tänk vilka underbara möjligheter det skulle ge för företaget/företagen.

underbar mänsklighetsvåldtäckt.. sånt gillas :gremsmile:
 

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Hum...så här ser jag det:

För det första. Relationen mellan megaföretagen och länderna varierar enormt i världen. Många U-länder är helt kontrollerade av företag, exempelvis Tchad och Libyen. Och då menar jag helt, det enda som saknas är att landet döps om till typ "Oasien" (eftersom Oasis "äger" länderna). I Europa får företagen inte ens förklara områden självständiga, d.v.s. de kan inte hävda ensamrätt på områden från staten.

Men självklart påverkar megaföretagen länderna, och ibland uppstår konflikter. Men, för det första: megaföretagen har inget emot skatter, principiellt. Skatter är ett ekonomiskt instrument som kan användas i olika former även inom ett företag. Vissa delar av företaget behöver ju mer pengar än de genererar, s.a.s., och då utjämnas detta ekonomiskt med "skattesystem". Så megaföretagen kommer inte förstöra staternas skattesystem, bara rikta om dem. Kapitalskatter är inte att tänka på, och arbetsgivaravgifter har de ingen lust att betala. Å andra sidan kan de betala enorma summor för välfärdsprojekt som gynnar dem. Inte ens ett megaföretag kan förväntas ha alla de institutioner som krävs för att skapa en bra arbetskraft, bl.a. infrastruktur, säkerhetsväsen, utbildning, sjukvård, sanitet, el etc. Oftast har staten redan dessa grejer, och det vore korkat att inte utnyttja det. Därför kommer megaföretagen i takt med att de växer också kunna stödja med mer pengar till välfärd, om än välfärd som bara är riktad mot företagets intressen, d.v.s. främst de anställda men även kunderna.

Men rent allmänt: utbildning och sjukvård har i stort privatiserats, och på många håll i världen har länderna nästan helt strukit dessa poster från budgeten. Den budgetpost som in i det längsta klamrar sig fast är dock polis och militär, eftersom det är det sista som kan hålla kvar ett lands makt, mot folket eller yttre angripare. Därför har de flesta länder valt att till och med öka på budgeten för dessa verksamheter, samtidigt som företagen skaffar sina egna styrkor. Det blir ibland dubbelt upp, och konfliktrisken är uppenbar.

Men, megaföretagen har sällan ngn anledning att gå in i öppen konflikt. De agerar på mycket mer raffinerade sätt. Hotet om att flytta utomlands finns ju alltid där, men ofta skulle det kosta onödigt mkt för företagen. Då är det bättre att kontrollera media eller hyra in advokater som kan påverka rättsväsendet, så att megaföretagen i slutändan alltid får som de vill. Om inte annat kan de agera i det fördolda med lobbyism och kontakter mellan de styrande.

Så, för att svara mer konkret: ett företag skulle inte stoppa statligt anställd polis eller militär att inkräkta på områdena, inte i västvärlden. Extremfall vore om de skyddade ngt mycket viktigt. Å andra sidan skulle inte staten vilja gå in där. Det är en osynlig överenskommelse.

Europa är ett land där staten kämpat för att hålla megaföretagen på avstånd från maktapparaten. Det har väl fungerat relativt väl. Skandinavien är väl de mest restriktiva när det gäller megaföretag. Å andra sidan får de företag som släppts in mycket fria händer, ex. Joulianta, som ju äger delar av Skandinaviens försvar.

I Nordamerika kontrolleras stora delar av politiken av megaföretagen, men samtidigt finns det starka rörelser i länderna, bland annat religiösa rörelser, som har folkligt stöd och ofta går emot företagen.

/RipperDoc
 
Top