Nekromanti "Marxistisk historia"?

Dewil

Skrivbordsgeneral
Joined
30 Jun 2000
Messages
1,763
Location
Nett-ruh-bi
I en av lokaltidningarna finns en stofil (pensionerad gymnasielärare i historia) som skriver en historisk artikel varje vecka. Det bärande temat i hans artiklar är ofta, helt oavsett vad artikeln handlar om, hans intensiva motvilja mot kommunism. (I söndags skrev han faktiskt, hör och häpna, en hel artikel - om kvinnors ställning i Europa under medeltiden - utan att få in en enda känga mot kommunismen. Han kanske hade en dålig dag.) Vidare använder han hela tiden begrepp som "marxistisk teori", "marxistisk historieskrivning" och liknande. Eftersom jag är född efter 1930 förstår jag inte dylika referenser.

Kan någon förklara vad som i dessa fall avses med "marxistiska"?

Dewil
 

Yllle

Warrior
Joined
18 May 2000
Messages
210
Location
Någonstans i västerbotten
Marxistisk histoireskrivning är helt enkelt att det är det är i ägarförhållandena, kontrollen av produktivkrafterna och ekonomin som man först och främst ska leta förklaringar till historiska fenomen och händelser.

Det här är synsätt som även icke-socialistiska forskare använder.
 

Arfert

Facit
Joined
9 Sep 2004
Messages
15,729
Location
Stockholm
Lite förenklat:

...enligt marxistisk historieskrivning så består till bygger konflikten mellan katoliker och protestanter på Nordirland inte i religösa skäl, utan matriella. Protestanterna ska utgöra en rikare överklass jämfört med den katolska underklassen.

Samma argumentering fördes om gamla imbördeskriget i Libanon mellan kristna och muslimer, där de kristna skulle vara överklassen och muslimerna underklassen. Att folk skulle kunna slåss av i första hand religösa skäl ansågs inte trovärdigt.

...som sagt, förenklat. Men du hajar.
 

Bastardo

Swordsman
Joined
30 Dec 2002
Messages
492
Location
Stockholm
Marxistisk teori

När det kommer till "marxistisk teori" finns det närmast oändligt med textresurser och volymer att tillgå. Både inom ämnesklasserna sociologi, ekonomisk historia, politik och ekonomi. Inte oväntat växer ämnena samman i den typ av beroendeförhållande till makt, ekonomi och strukturer som nämnts tidigare i tråden. En bok som jag tidigare här på forumet har tipsat intresserade om när det kommer till marxistisk teori är "Imperiet" som har klassats som neomarxistisk och som en betydelsefull revidering av de gamla teoremen.

För er som studerar på universitet och har tillgång till elektroniska artikelarkiv kan jag tipsa om publikationssiten JSTOR som flera universitet och högskolor prenumererar på. Där finns det många intressanta vetenskapliga artiklar i ämnet för den som är intresserad. Det har hjälpt undertecknad nu under hösten när jag läst bl.a. Comparative Communism, Comparative Fascism och Political Cultures. Detta även om kurserna jag läst har varit mer inriktade på historisk praktik än teori. :gremlaugh:
 

Sanjuro

Warrior
Joined
12 Mar 2003
Messages
298
Location
Luleå
Ja, exakt, jag instämmer i ovanstående beskrivning. Marxistisk historiesyn i sin mer radikala form (det finns grader av allting) talar också om en rak och logisk utveckling av olika historiska paradigmer. Ungefär: från slavsamhälle till feodalsamhälle till kapitalistiskt samhälle till socialistiskt samhälle (som då alltså är så att säga kronan på verket, eller den yttersta formen av social utveckling, historiskt sett). Denna utveckling var av nöden tvungen att ske, på grund av de materiella förhållandena. Man kan säga att denna historiesyn har drag av predestination, vilket förstås inte är överraskande: eftersom socialismen blev en slags paraplyideologi som fick i uppdrag att förklara allting (och därmed ta över något av den religiösa ideologins roll) så är det bara naturligt att dylika i det närmaste mytiska inslag dyker upp.
 

Bastardo

Swordsman
Joined
30 Dec 2002
Messages
492
Location
Stockholm
Ungefär: från slavsamhälle till feodalsamhälle till kapitalistiskt samhälle till socialistiskt samhälle (som då alltså är så att säga kronan på verket, eller den yttersta formen av social utveckling, historiskt sett). Denna utveckling var av nöden tvungen att ske, på grund av de materiella förhållandena.
En detalj bara - du missade det sista steget :gremwink:

Från socialism till kommunism; statslös anarki och historiens slutliga syntes när den socialistiska staten vittrat bort till följd av sin egen överflödighet.
 
Top