Marvel Faserip skurkar

God45

Estet-Conan
Joined
23 Oct 2012
Messages
13,229
Okej, så Patsy Walker var den första Marvel karaktären. När Marvel blev ett företag var den allra första serien de släppte en Patsy Walker serie. Vem var Patsy Walker? Hon var huvudpersonen i en romans serie. Det här var tiden precis innan eller precis i början av superhjältarnas silver ålder så romans var en större säljare än superhjältar. I alla fall, Patsy hade sina äventyr och dejter men verkade existera separat från Marvel universumet. Det var tills Reed Richards och Sue Storm gifte sig och hon var en gäst på bröllopet! Patsy Walker och hennes liv var nu en del av universumet! I alla fall, romans serierna blev mindre populära med tiden och Patsy avsltuades med ett lyckligt slut. Hon gifte sig med Robert ”Buzz” Baxter, sin stora kärlek, och de levde lyckliga i alla sina dagar.

Eller i alla fall tills någon på Marvel insåg att de kunde använda karaktärerna och drog dem sparkande och skrikandes in i superhjälte världen. Buzz tjänstgjorde i militären under Vietnamkriget men kom tillbaka som en annan person. De gled isär och sedan skiljde de sig. Hon utpressade Beast till att träna henne att bli en superhjälte, hittade en dräkt som gav henne lite krafter, kallade sig Hellcat, gifte sig med Satans son, var telepatisk ett tag, var en Defender och gjorde alla de andra superhjälte sakerna. Hon råkar vara dömd till helvetet när hon dör just nu men det kommer nog gå över, för superhjältar.

Han började jobba som en säkerhetskonsult för Roxxon, lät dem ge honom hundbaserade superkrafter, blev galen av dem, började kalla sig Mad Dog, försökte mörda the Avengers och sin ex-fru och liknande. Mad Dog har ett superstarkt giftigt bett, klor och är superstark/tuff/snabb. Han är en ganska sorglig figur. Han hade sitt lyckliga slut! Varför är han ett monster och en skurk och skild?!

Plot hook: Mad Dog står på en byggnad och planerar att hoppa. Han är inte i sin dräkt eller något sådant. Han är bara en kille som är suicidal. En av hjältarna är först på plats, antagligen av en slump när de patrullerar förbi. Att prata ner Mad Dog är en chans för dem att göra något mer verkligt men lika heroiskt som det de brukar göra. För Mad Dog har riktiga problem och systemet är inte kapabelt att hantera honom. Om du är stark nog att krossa dig genom tegelväggar och blir psykotiskt våldsamt då och då är det svårt att få hjälp från normala terapeuter. Han behöver verkligen sluta dricka men att dyka upp på AA är inte riktigt i korten. Om en hjälte vill hjälpa till här, och karma systemet gör det lönsamt för dem, finns här en äkta chans att hjälpa och rehabilitera någon. Att rädda någon istället för att bara slå folk på käften.
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
31,051
Location
Nynäshamn
I alla fall, romans serierna blev mindre populära med tiden och Patsy avsltuades med ett lyckligt slut. Hon gifte sig med Robert ”Buzz” Baxter, sin stora kärlek, och de levde lyckliga i alla sina dagar.

Eller i alla fall tills någon på Marvel insåg att de kunde använda karaktärerna och drog dem sparkande och skrikandes in i superhjälte världen. Buzz tjänstgjorde i militären under Vietnamkriget men kom tillbaka som en annan person. De gled isär och sedan skiljde de sig. Hon utpressade Beast till att träna henne att bli en superhjälte, hittade en dräkt som gav henne lite krafter, kallade sig Hellcat, gifte sig med Satans son, var telepatisk ett tag, var en Defender och gjorde alla de andra superhjälte sakerna.
Det här är verkligen ännu en av de sammanfattningar som verkligen påminner mig om varför jag älskar Marvel-universat och varför det är oändligt mycket bättre med lång kontinuitet än helt avslutade berättelser.

Jisses, en romans-seriekaraktär som kastas in och får den normala skopan fullständigt barockt superhjälteserie-nonsens… Vilken helt fantastiskt dum idé. Jag älskar det.
 

God45

Estet-Conan
Joined
23 Oct 2012
Messages
13,229
Det här är verkligen ännu en av de sammanfattningar som verkligen påminner mig om varför jag älskar Marvel-universat och varför det är oändligt mycket bättre med lång kontinuitet än helt avslutade berättelser.

Jisses, en romans-seriekaraktär som kastas in och får den normala skopan fullständigt barockt superhjälteserie-nonsens… Vilken helt fantastiskt dum idé. Jag älskar det.
Jag är också sjukt förtjust i sådant här, när saker får fortsätta över så här lång tid och så många olika skapare får leka med de olika delarna och bygga vidare på varandras idéer blir saker... Fantastiskt dumma! Och jag älskar det! :D
 

krank

Wokevänster-ödleman från Epsilon Eridani
Joined
28 Dec 2002
Messages
31,051
Location
Nynäshamn
Jag är också sjukt förtjust i sådant här, när saker får fortsätta över så här lång tid och så många olika skapare får leka med de olika delarna och bygga vidare på varandras idéer blir saker... Fantastiskt dumma! Och jag älskar det! :D
Ja, det är en STOR utmaning för de företag som försöker skapa superhjälte-universa från scratch upplever jag. Om de inte åker snålskjuts genom att bygga sina karaktärer som parodier på existerande universums hjältar så kommer de helt enkelt att börja med ett handikapp. De ligger en massa decennier efter. Så antingen får de börja med en värld där det nästan inte finns några med superkrafter, eller så måste de liksom krysta fram något som ser ut som och känns som resultatet av 60 år av supernonsens. Och det blir väldigt lätt för tillrättalagt och välskrivet. Pusselbitarna passar ihop lite för bra, helt enkelt. Det är ett väldigt otacksamt göra att bygga ett superhjälteuniversum från scratch.
 
Last edited:

Gamiel

Swordsman
Joined
22 Dec 2013
Messages
490
Location
Stockholm
Hon råkar vara dömd till helvetet när hon dör just nu men det kommer nog gå över, för superhjältar.
Eller så är det bara bakgrundshistorien för hennes ungars romcom äventyr när det försöker vara semi-normal tonåringar när deras föräldrar är de ockulta superhjältarna Hellcat o Son of Satan, samt härskare över helvetet (ett av dem, Marvel har många helveten)
 

God45

Estet-Conan
Joined
23 Oct 2012
Messages
13,229
Maelstrom är hälften deviant och hälften inhuman och fiende till båda arterna. Hans far kastades ut från Inhumans samhället, officiellt för att han forskade på kloning vilket var förbjudet men egentligen för att han förlorat en maktkamp med kungafamiljen. Hans mor var utstött bland deviants som ansåg henne vidrigt ful (hon är extremt konventionellt attraktiv för människor förstås. För vi minns alla det där ena Twilight Zone avsnittet). Så Maelstrom är ute efter att döda alla för han är mest utsött av alla i universum. Alltså, han är fullt ut en ”Förstöra universum!” skurk. Han har en naturlig superkraft: att absorbera energi, inklusive från attacker mot honom, och bli starkare från den. Men han har också en massiv teknologisk arsenal där den mest imponerande delen av klonkroppar som hans medvetande flyttar till när han dör så att han alltid kan komma tillbaka.

I serierna har han den fantastiska idéen att absorbera kraften som gör att Jorden snurrar. Alltså att stoppa Jorden där den är i rymden, vilket hade dödat alla utom honom och gjort honom kosmiskt mäktig.

Plot hook: Plötsligt stannar haven. Alla vågorna, högvatten och allt liknande bara står stilla. Nere i havet, där Attilan brukade vara, har Maelstrom absorberat alla havens momentum och skapat en enda enorm malström med delar av energin. Han kommer använda den för att kasta upp allt vattnet på land och förstöra världen med omöjligt stora tsunamivågor.
 

God45

Estet-Conan
Joined
23 Oct 2012
Messages
13,229
Magneto har rätt.

Magneto är en politiskt radikal mutant. Som en ung judisk man i tyskland genomlevde Erik Magnus Lehnsherr förintelsen och koncentrationslägret Auschwitz. Nu ser han människorna förbereda en ny förintelse av mutanter, de har redan börjat bygga vapen och fängelser specifikt för att döda eller fängsla mutanter, och han tänker göra allt i sin makt för att hindra den!

Han kallar sig Magneto för han är mästaren av magnetism. Hans mutant kraft låter honom manipulera, skapa och störa magnetiska fält vilket också låter honom kontrollera metall. Han kan göra det på en massiv, nästan gudalik nivå.

Magneto brukade arbeta tillsammans med Professor X, ledaren för gruppen X-men, och de delar många ideologiska idéer om mutanternas roll som en ny art. Men medan Professor X tror att människor och mutanter kan leva tillsammans om mutanterna anpassar sig ser Magneto inte att en sådan anpassning kommer lösa något eller att mutanterna har någon skyldighet att anpassa sig. Magneto har rätt i detta.

Grejen med Magneto är att de ibland i serierna ser till att han sparkar lite hundar för att han inte ska verkar för sympatisk. Men det är dumt för det ändrar inte det faktum att hans ideologiska poäng är rätt. Det skalas nästan alltid tillbaka med tiden också, Magneto har jobbat mer tillsammans med X-men än mot dem under de senaste 20 åren.

Magneto har också en stor roll i såporpera delen av Marvel. Han har (eller har inte för såpopera) en hög barn och barnbarn som i sig är viktiga skurkar/hjältar/inhuman adel. Han har också haft flera romanser av olika längd med Marvel digniteter såsom Rogue, Mystique och Wasp… Okej, så Wasp grejen är mer att de flög iväg och låg med varandra under Secret War och när X-men dök upp var båda två ”Öh… Jag gjorde totes bara det här för att få information. Jag bryr mig absolut om det här idiotiska superhjälte kriget”. Men ändå.

Plot hook: Det finns ett par områden i världen som är ”terra nullius”. Land ingen äger eller hävdar att de äger. Magneto och hans följeslagare tar allt av det. Bir Tawil, en bit av mark längs gränsen mellan Sudan och Egypten. Gornja Siga och andra områden på Balkan. Stora delar av antarktis. De sätter upp semipermanenta teleporteringportaler mellan dem och använder mutant krafter för att göra områdena beboeliga och självförsörjande. Sedan går Magneto ut med att alla mutanter som vill flytta till den nya nationen kommer få det, och att de kommer hämta dem ifall de hålls kvar av de mänskliga nationerna de just nu bor i.

En dömd mördare i hjältarnas stad som råkar vara en mutant och som snart ska avrättas hävdar asyl i den nya mutant nationen. När fängelset inte släpper honom kommer Magneto och hämtar honom genom att slita isär fängelset med sina krafter, plocka upp honom och flyga iväg.

Oavsett när hjältarna blir involverade här fungerar plot hooken. Är det värt att slåss mot Magneto för att stoppa fritagningen? Är det en bra ide att försöka hämta mördaren från den nya mutant nationen med våld? Etablerar det inte en fruktansvärd praxis om de inte gör det?
 

God45

Estet-Conan
Joined
23 Oct 2012
Messages
13,229
Och för att Maj i den här Maj-December romansen snarare är knappt förbi mitten av Mars.
Det är ändå en bit in i hennes X-manande så hon borde åtminståne vara en bit över 20 och Magneto är föryngrad vid tillfället. Så det är bättre? Det är i alla fall bättre än när Professor X pervar på Jean. :p
 

Cybot

Mest spelbar
Joined
19 Oct 2001
Messages
3,714
Location
Helsingborg
Det är ändå en bit in i hennes X-manande så hon borde åtminståne vara en bit över 20 och Magneto är föryngrad vid tillfället. Så det är bättre? Det är i alla fall bättre än när Professor X pervar på Jean. :p
Eller i princip alla Cyclops romanser medans Jean Grey bouncar mellan liv, död och resurrection och retcon.
 

God45

Estet-Conan
Joined
23 Oct 2012
Messages
13,229
Eller i princip alla Cyclops romanser medans Jean Grey bouncar mellan liv, död och resurrection och retcon.
Jag älskar The Refrigerator Monologues kapitlet om den grejen.
 

Gamiel

Swordsman
Joined
22 Dec 2013
Messages
490
Location
Stockholm
Han skapades 1985 av Mark Gruenwald som en kritik mot hur ungdomarna inte verkade bry sig om någonting vilket är den gubbigaste skräp anledningen till att skapa en skurk.
Han känns lit tidig, trodde det var 90-tals kiddsen vars grej var "varför bry sig, varför göra något". Också, eftersom han gör grejer nu när han har krafter, så är han ju en dålig representant för det tankesättet. Vore det inte bättre med en snubbe med väldigt användbara krafter (helande händer, förstör miljöavfall, gör näringslös jord till matjord, etc.) men som bara inte använder dom, för "varför då", som en representant för det tankesättet.

Det är som när de skapade ”Safespace” och ”Snowflake” förra året.
Vill bara påpeka att vi faktiskt inte vet om Safespace o Snowflake var bra eller dåliga eftersom de inte har dykt upp än. Personligen känns deras namn vall väldigt passande med iden om att de är "woka" ungdomar som råkar ha kraftfälts- respektive köld-krafter.

Vid ett tillfälle blev Deadpool och Madcap nästan förintade och växte ihop till en person med Madcap som en extra röst i Deadpools huvud. De behövde slita Deadpool i två delar så att en del kunde växa tillbaka till Deadpool och en till Madcap för att få ut honom ur Deadpools huvud.
Men tyvärr missade vissa efterföljande författare detta o Deadpool fortsatte att ha två olika röster i sitt huvud.Ja, hon har en anti-Nick Fury grej gående ett tag med bio-robotar istället för LMDs. Men det verkar inte vara så mycket en grej på senare år där jag läst mer av grejerna med henne.
Anti-Nick Fury grej.... låter som något man skulle kunna göra något med, men vad...
 

God45

Estet-Conan
Joined
23 Oct 2012
Messages
13,229
Magus är kung över en teknoorganisk utomjordisk art aliens som är gjorda av formbytande kretskort och kan förvandla andra saker till levande kretskort genom ett teknoorganiskt virus. Han har kommit till Jorden för hans muterade son Warlock har flytt hit. Magus art har en tradition där fader och son slåss till döden, Magus vill att hans son ska slåss mot honom och döda honom så att Warlock kan ta hans plats som härskare. Problemet är att Warlocks mutation är att han kan känna empati så han vill inte göra det utan har gömt sig med Xaviers mutanter.

Plot hook: Jag vill ha en skräckfilms session. Magus slår ned som en teknoorganisk komet i ett S.H.I.E.L.D. underjordiskt fängelse och börjar förvandla superskurkarna där till teknoorganiska zombies när hjältarna är på besök. I mörkret längst ner på havsbottnen kan ingen höra dig skrika.
 

Gamiel

Swordsman
Joined
22 Dec 2013
Messages
490
Location
Stockholm
Nu ser han människorna förbereda en ny förintelse av mutanter, de har redan börjat bygga vapen och fängelser specifikt för att döda eller fängsla mutanter, och han tänker göra allt i sin makt för att hindra den!
Det ironiska är ju att i alla fall några av de anti-mutant grupper som dykt upp skapats p.g.a. Magnetos härjningar. Men det visar ju hur arsliga Marvels stater o normala folk är att så många andra grupper skapades innan han började.

Grejen med Magneto är att de ibland i serierna ser till att han sparkar lite hundar för att han inte ska verkar för sympatisk. Men det är dumt för det ändrar inte det faktum att hans ideologiska poäng är rätt. Det skalas nästan alltid tillbaka med tiden också, Magneto har jobbat mer tillsammans med X-men än mot dem under de senaste 20 åren.
Grejen med Magneto enligt min mening är att man ska kunna sympatisera med honom. När han bara vill ha ett mutant Israel, hämnas eller stoppa oförrätter så kan man sympatisera med honom, även om hans metoder är extrema o han inte alltid bryr sig om oskyldiga tar skada under hans kamp.

Det är när han vill aktivt utrota icke-mutanter, förslava hela mänskligheten, o liknande som han inte funkar lika bra. Fast samtidigt så är det lite av den typen av ironi som Magnetos historia många gånger representerar, att han hela tiden är några steg från att bli det han försöker förhindra.

Nu sabbar flera författare det förstås genom att antingen göra honom för extrem eller ha allt icke-superfolk vara hatiska, otrevliga idioter. Om USA statsapparat hade faktisk några fler folk som var sympatiska med mutanterna o visades kämpa mot saker som Weapon-X, o vi såg flera civilister som sympatisera med dem så skulle det kännas mindre som att X-Men är idioter som inte håller med Magneto.

Eller i princip alla Cyclops romanser medans Jean Grey bouncar mellan liv, död och resurrection och retcon.
Vill bara påpeka att fram till Morrisons X-Men så hade hon bara "dött" en gång.

Och för att Maj i den här Maj-December romansen snarare är knappt förbi mitten av Mars.
Rogue är inte så ung, o December hade fåt klockan tillbakadragen så det var Juni.

Plot hook: Det finns ett par områden i världen som är ”terra nullius”. Land ingen äger eller hävdar att de äger. Magneto och hans följeslagare tar allt av det. Bir Tawil, en bit av mark längs gränsen mellan Sudan och Egypten. Gornja Siga och andra områden på Balkan. Stora delar av antarktis. De sätter upp semipermanenta teleporteringportaler mellan dem och använder mutant krafter för att göra områdena beboeliga och självförsörjande. Sedan går Magneto ut med att alla mutanter som vill flytta till den nya nationen kommer få det, och att de kommer hämta dem ifall de hålls kvar av de mänskliga nationerna de just nu bor i.

En dömd mördare i hjältarnas stad som råkar vara en mutant och som snart ska avrättas hävdar asyl i den nya mutant nationen. När fängelset inte släpper honom kommer Magneto och hämtar honom genom att slita isär fängelset med sina krafter, plocka upp honom och flyga iväg.

Oavsett när hjältarna blir involverade här fungerar plot hooken. Är det värt att slåss mot Magneto för att stoppa fritagningen? Är det en bra ide att försöka hämta mördaren från den nya mutant nationen med våld? Etablerar det inte en fruktansvärd praxis om de inte gör det?
Realistiskt sett så är det som skulle ske att USA inte gör någonting bortsätt från deklarerar en internationell efterlysning.

Om de nu inte faktiskt har erkänt Magnetos ny stat (vilket jag inte tror, sådant tar tid o kräver politiska poänger), då kommer de skicka en officiell klagan o begära att mördaren ska utlämnas så han kan få sitt straff. Tror, att en annan möjlige skulle kunna vara att han får sitt straff i Magneots nya stat, om de inte har avrättning som straff går livstid bra.
 
Last edited:

God45

Estet-Conan
Joined
23 Oct 2012
Messages
13,229
Den sjätte Malice. Ja, det har funnits sex olika karaktärer med samma namn och de har ingenting med varandra att göra. Alltså, verkligen ingentingin. Vi har en ond dubbelgångare av Sue Storm, Killmonger minions och annat. Det är tydligen ett namn folk gillar. Den här Malice är en kroppslös mutant som tar besittning över andra personer och kontrollerar dem. Hon började som en Mr. Sinister underhuggare och har mer eller mindre använts som en mekanism för handling eller minion sedan dess.

Plot hook: Malice gör klassiker planen från Vampire där det är ”Alla kan vara en lönnmördare” och går hårt efter hjältarna. Hon tar besittning över folk och sedan försöker hon mörda hjältarna. Om och om och om och om igen. Deras präst? Försöker skjuta dem! Killen som hoppar från ett tak och de flyger in för att rädda? Har en självmordsväst på sig! Kvinnan med barnvagnen? Har en M60 gömd i den! Allihop är Malice som hoppar från kropp till kropp och försöker tära ner hjältarna genom ständig press! Kan hjältarna slåss mot en hel stad där vem som helst kan vara fienden?
 

God45

Estet-Conan
Joined
23 Oct 2012
Messages
13,229
Man-Ape är en kille från Wakanda som klär sig som en gorilla istället för en Panter, har Black Panther liknande krafter och försöker ta över Wakanda från Black Panther. Han fick sina krafter genom att döda en sällsynt vit gorilla, äta dess kött och bada i dess blod.

Man-Ape är en ideologisk primitivist. Han vill ta tillbaka Wakanda. Grejen är att efter Black Panther spöat skiten ut honom och landsförvisat honom så gör han istället bara superbrott. Han är typ killen som brukade vara politisk när han var ung men som nu klippt sig och skaffat ett jobb. Det är bara att hans dagjobb är att klä sig som en gorilla och kasta bilar på folk.

Plot hook: Vill du veta var man också kan ha primitivism? Hjältarnas stad! Man-Ape har folk ute för att slå ut transporter till staden, elen, vattnet och så vidare. Reducera stället till en punkt där primitivism är logiskt. Det ser ut som en klassisk dum superskurksplan… Tills hans hantlangare kommer på att han inte tänker bo i staden! Och slutar. Alltså, Man-Ape hängs ut på nätet och alla skrattar åt honom för att han är en sell-out och en poser. Kille behöver en cred boost och snabbt. En cred boost man bara får genom att mörda en superhjälte.
 

God45

Estet-Conan
Joined
23 Oct 2012
Messages
13,229
Det kommer vara två till problematiska skurkar som följer här efter Man-Ape. Ingen övrig kommentar, men wow, tre stycken direkt efter varandra.
 
Top