RECENSION Mardrömmar från Amerika

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,699
Mardrömmar från Amerika är en bok med fyra äventyr till spelet Kutulu skrivna av Gabrielle de Bourg som tidigare bland annat skrivit Den Vita Natten och som är en av de ledande personerna i den pågående svenska skräck-i-rollspels-renässansen. Kutulu är ett Lovecraftianskt skräckspel av Mikael Bergström. Kort sagt är Kutulu ett utredande spel där man undersöker det övernaturliga på främst 1920 talet och hittar fruktansvärda sanningar. Vill du veta mer om spelet eller kolla in det så finns det här: https://www.urverkspel.com/kutulu

I den här tråden kommer jag gå igenom och recensera de fyra äventyren och sedan skriva en utvärderande post rörande hela äventyrssamlingen.

Vi börjar med det första äventyret:

Oh, och massiva spoilers! Läs verkligen inte om du tänker spela!


Tjockare än Vatten
Det här äventyret har den bästa bilden av en Deep One, en av Lovecrafts fisk-människa-hybrider, som jag någonsin sett! Lovecraft själv beskrev ju varelserna på ett ofattbart rasistiskt sätt och detta har ofta reproducerats kritiklöst i andra spel. Men här är fiskmannen mycket mer fiskig i sitt huvud medan kroppen är en blandning av fisk och manlig fotomodell. Det är bisarrt och coolt. Det är också en ”Det är konstigt att någon skulle ligga med en men inte oförståeligt!”. Det är en sexig, absurd, obehaglig fiskman liksom!

Scenariot utspelar sig i Arkham 1928 och använder Lovecrafts ”A shadow over Innsmouth” som bakgrund. Man behöver inte ha läst novellen för att hänga med, det finns en bra sammanfattning i scenariot, men det tillför ändå saker för Lovecraft nördar som mig tycker jag.

Det här scenariot följer ett par avhoppare från Dagon kulten som fanns i Innsmouth som insåg kultens mörka hemlighet för sent, flyttade till Arkham och bytte namn. Nu har maken i paret som bär på det genetiska arvet från kulten förvandlats till en fiskmanshybrid och är nästan helt psykologiskt omänsklig. Men han minns och älskar fortfarande sin familj! I en olycka misstar han bus från grannpojken för en attack och dödar pojken. Hans familj har låst in honom på vinden så han inte ska skada någon annan. Men efter den federala attacken mot Innsmouth där överlevarna sattes i koncentrationsläger vågar inte frun kontakta myndigheterna för hjälp. Kommer de verkligen tro på att de är avhoppare från kulten? Vad kommer hända med hennes make?

Karaktärerna dras in när de anställs för att spåra upp familjen. Det finns tre olika möjliga arbetsgivare som är allt från välvilliga till direkt livsfarliga för familjen.

Sedan kommer det göttiga köttet i scenariot där man gräver i pappersarbete! Man går till biblioteket, man går till tidningen, man går till polisen och man går till stadshusets arkiv. Först efter att man grävt igenom allt det materialet och utrett saker träffar man gatan och pratar med folk.

Det mest intressanta med scenariot händer dock när utredarna hittar familjen. Twisten är inte att någon håller på att bli ett monster utan att hans familj fortfarande älskar honom och försöker ta hand om honom. Det här är ett scenario där om karaktärerna beter sig medmänskligt så behöver det inte finnas något hot mot någon mer här. Man kan hjälpa familjen och hitta den bästa möjliga lösningen (man hjälper fiskmannen till vattnet så att han kan simma ner i djupen) helt utan våld.

Det här är fundamentalt ett scenario där den kosmiska fasan drabbat de oskyldiga och där medmänsklighet faktiska betyder något. Det är, om vi ska prata om det i Lovecraft termer, mycket mer The Outsider än Shadow over Innsmouth.

Jag gillar verkligen det här scenariot! Utredningen är djup och tung! Den känns realistisk och kul. Jag gillar den humanocentristisla twisten. Det måste erkännas att varken Lovecraft purister eller pulp spelare kommer vara nöjda med den. Men vem bryr sig om dem! Att inte spela in i Lovecrafts ”Det är great när folk som ser annorlunda ut blir skjutna av staten” grej tycker jag är positivt

5 av 5
 

Gabrielle de Bourg

Gör nördiga grejer
Joined
5 Feb 2018
Messages
1,318
Åhå! Vilken megarecension! Så kul att du gillade det! Minns att du också haft svårt för Deep Ones för att det finns en så stark koppling till den rasistiska allegorin, så det var roligt att ta den och gå åt andra hållet, kul att det landade hos dig!
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,699
Träskets drömmar
Så jag är enormt kluven rörande det här scenariot och det är lite svårt att prata om varför. Jag tänker försöka recensera scenariot och prata om mina känslor kring det i den här recensionen men jag vill göra en sak klar här så det inte blir några missförstånd: Det här är ett extremt väl konstruerat scenario. Det har kul utredningsbitar, det tar upp hur man hanterar olika vägar spelarna kan tänkas gå på skickligt, det bygger stämning, det förmedlar tonen i olika scener till spelledaren väldigt snabbt och effektivt och det är i direkt konversation med litteraturen spelet är baserat på. Scenariot har en bit där det diskuterar att spelarna kommer veta att det handlar om Kutulu (hans namn är på spelet!) men att karaktärerna inte gör det som är utmärkt och löser problemen med detta. Det här är the good shit! Ett bra Kutulu scenario om du vill ha en saftig utredning oavsett det andra vi kommer prata om.

Träskets drömmar är väldigt nära knutet till novellen The Call of Cthulhu till punkten att karaktärer därifrån dyker upp i scenariot! Vilket är sjukt coolt. Det här är en direkt uppföljare till biten av novellen där det är en raid mot en Cthulhu kult i ett träsk i Louisiana. Det här är ju ökänt en av de mest rasistiska sakerna Lovecraft skrivit. Så hur hanterar scenariot det? Rakt på med full kritik! Vilket är fantastiskt att se! Scenariot har en lång sektion om rasism i Lovecrafts noveller och sätter ut för att vara ett svar på Lovecrafts racism. Här är hur scenariot gör det:

Kulten i träsken dyrkade inte egentligen Cthulhu utan de höll på att utföra en ritual som skulle få ett av Cthulhus barn som sover under träsket att fortsätta sova. Så ja, de gjorde en magisk ritual och ja de höll på med människooffer MEN det var för att det är enda sättet att få monstret att inte vakna upp och göra ännu mer skada. Anledningen till att saker är eskalerande övernaturligt dåliga nu när utredarna är på plats är att ritualen behöver utföras. Så när utredarna når den här sanningen i scenariot så ombeds de av kulten vara med och offra människor i en ritual. Scenariot försöker göra det tydligt att det är en neutral ritual.

Men jag köper inte det. Jag tycker inte om att kulten i träsket faktiskt gör något annat än att ha övergivit all moral. Det skrämmande med Cthulhu är inte att han är ett enormt monster, det är att han visar att mänskligheten är oviktig och att hans uppståndelse är startskottet på en era utan moral. Att ha utredarna som mördare i en amoralisk ritual känns därför märkligt eller fel. MEN samtidigt är det en skräck för Lovecraft eftersom att det innebär att vita västerländska män inte har rätt om universum… Jag säger alltså inte att scenariot har ”fel” jag säger att det gör en komplex litterär kritik som jag har svårt med men som jag också bör ha svårt med.

Jag finner att när jag läser scenariot är jag dessutom fylld med obehag kring människoroffrandet som kan utföras av spelarkaraktärerna. Det byggs upp som en grotesk sak bortom moral men samtidigt som det bästa alternativet. Det lyckades faktiskt komma åt och slå mig i min värdegrund! Jag finner det obehagligt! Det var fan länge sedan jag kände ett sådant här krypande obehag från ett skräckscenario. Jag är ärligt talat lite arg. Jag borde vara för härdad för det här! Men det är nog det effekrivaste våldet jag sett i ett skräckscenario.

Så det här är ett mästerverk i hur det är i aktiv konversation med novellen, med hur folk (jag däribland) spelar skräckspel och det använder den dialogen till att ifrågasätta och problematisera. Men det gör inte det passivt utan genom att göra spelarna delaktiga i människooffer! Och de behöver inte ens välja att göra det! Man kan låta polisen gripa kultens ledare! Det är fel sak att göra, det gör saker värre och löser inget medan det vindikerar ett rasistiskt system. Det moraliskt rätta är att överge moral i en onaturlig ritual där man begår mord. Scenariot klarar bara av att väcka så här mycket känslor och föra så här många dialoger genom att vara mästerligt konstruerat.

Så det är jättebra och jag håller inte med om så mycket av vad det säger men det säger det genom aktivt spel. Och jag håller med 100% om anti-rasismen. Jag hade velar stöta på det här scenariot vid ett spelbord iställer för i text. Jag hade antagligen varit ännu mer förfasad och brydd då. Vilket är varför jag spelar skräck!

Årets mest politiskt tunga scenario kanske är ett av de bästa. Även om det verkligen kräver sin grupp. Det här är en avgrund man vill stirra ner i.

Det enda sättet det här hade kunnat vara bättre på var om det utspelade sig i nutid. För det hade varit ännu mindre distans till det då. Men det hade samtidigt förlorar många av de literära kopplingarna som är så viktiga/bra.

5 av 5
 

Gabrielle de Bourg

Gör nördiga grejer
Joined
5 Feb 2018
Messages
1,318
Alltså, @God45. Dina recensioner är ju alltid ett nöje att läsa, för du har så mycket känslor i dem och vågar bli så personlig. Det bästa jag vet som författare är att påverka folks känslor och rent krasst bryr jag mer om hur någon känt än om de gillade något. Jag blev genuint rörd av att läsa det du skrev. Det är något jag nästan skulle kunna rama in och läsa för att påminna mig själv om varför jag skriver eller berättar berättelser!
 

Badmojo

Old’s cool
Joined
21 Sep 2011
Messages
1,985
Location
Marjura
Träskets drömmar

Det här är the good shit! Ett bra Kutulu scenario om du vill ha en saftig utredning oavsett det andra vi kommer prata om.

Träskets drömmar är väldigt nära knutet till novellen The Call of Cthulhu till punkten att karaktärer därifrån dyker upp i scenariot! Vilket är sjukt coolt. Det här är en direkt uppföljare till biten av novellen där det är en raid mot en Cthulhu kult i ett träsk i Louisiana. Jag hade velar stöta på det här scenariot vid ett spelbord iställer för i text.

Årets mest politiskt tunga scenario kanske är ett av de bästa. Även om det verkligen kräver sin grupp. Det här är en avgrund man vill stirra ner .

5 av 5
Men vad tusan, nu blev det ju riktigt intressant att köpa boken! 2 5/5. Vore kul om man kunde använda någea av Barangers bilder från konstboken till novellen.
 

God45

#PrayersForBahakan
Joined
23 Oct 2012
Messages
17,699
Dimmans hemlighet
Det här scenariot utspelar sig i staden Kingsport där några av Lovecrafts märkligare berättelser utspelar sig, bland annat The Terrible Old Man och några av Drömlands berättelserna. Staden har mindre av en skräck, kosmisk fasa och absolut ödeläggelse av psyket stämning och är lite ljusare. Det är fortfarande ganska räligt, missförstå mig inte, men det får vara lite äventyrligare och lite mindre absolut mörkt. Så det är inte förvånande att det här är ett vilt äventyr där en spritsmugglare och en av utomjordingarna från The Whisperer in Darkness har kokat ihop en Scooby Doo plan med ett låtsas spökskepp med målet att bli rika! Oh, och borgmästaren gör en Jaws och vill inte att en massa nonsens om spökskepp ska förstöra turistsäsongen! Det är skitkul!

Kortromanen The Whisperer in Darkness är en av Lovecrafts bästa och mest tematiska berättelser om hur Gud kommer ner till Jorden, skrattar i en killes ansikte för att han tror att logik och vetenskap har svar om universum. Det driver snubben till vansinne. Men här är grejen, The Mi-Go, som är utomjordingarna i berättelsen syns typ aldrig i den faktiska berättelsen. Det är Nyarlathotep som låtsas vara en vid ett tillfälle men utomjordingarna är mest där för att vara hans underhuggare och för att flyga i rymdens vakuum. Vingar som fungerar i vakuum är nonsens, vilket är hela poängen med dem. Det är senare författare och särskilt rollspel som gjort dem till en superavancerad utomjordisk ras med onda planer. Så att se dem vara tillbaka som mer eller mindre mäktiga högteknologiska utomjordiska busar är great.

Här finns coola reportrar som är ON THE CASE! Här finns en amazing spökhistoria att peta hål i. Här finns en gammal sjöbuse som betalats för att sprida felinformation. Här finns en alien som skjuter folk med en super högteknologisk köld-och-dimma kanon. Här finns förbudstiden gangsters. Här finns ett fantastiskt äventyr!

Så efter att ha undersökt, sett spökligheter, pratat med folk och tagit sig till Shark Island konfronterar utredarna smugglarna och den fruktansvärda utomjordingen som också hakat på. Scenen som kan inträffa där utomjordingen bestämmer sig att hela den här saken är UNDER DESS VÄRDIGHET och sliter av sitt låtsas människokött orsakandes mentala trauma på alla de här aporna runt den är helt fantastisk.

Det här är Tintin + Lovecraft och medan det inte är lika mycket av en absolut tour de force som de två första scenariona så gör det här scenariot boken bättre. Spelleder du MFA som en kampanj kommer utredarna behöva en paus från avgrunden efter Träskets drömmar och det är det här scenariot. Det är också kul att se ett scenario som vågar vara lite lättare på ett sätt som ju Lovecraft själv var men som de flesta inte vågar gå till insina rollspel.

4 av 5
 

Badmojo

Old’s cool
Joined
21 Sep 2011
Messages
1,985
Location
Marjura
Beställt.

PS Rollspel.nu borde få en kickback för allt gott forumet levererar.
Edit: och kudos till Åskfågelns Fenix, som också vaskar fram guldkorn man annars missar. Det enda jag inte gillar är de konstiga inslagen med abstrakta uppslag på engelska som ingen, jag repeterar, ingen någonsin läst eller använt i spel. Får Hite m fl betalt? Lägg pengarna på svenska spelskapare och befintliga spel istället: scenarion, hacks, zoner, äventyrsplatser etc.
 

Gabrielle de Bourg

Gör nördiga grejer
Joined
5 Feb 2018
Messages
1,318
Så glad att du gillade Dimmans hemlighet! Det är äventyret jag räknat med att vara största vattendelaren (Scooby Doo i min Lovecraft?! Alla referenser?!) men kul att den mer lättsamma stämningen landade. Kan ärligt säga att det är nog min favorit av dem, just för att det är så lättsamt: de andra är starkare, men det är äventyret jag skulle kunna spelleda närsomhelst. Men mer på samma sätt som att jag alltid kan se lite lagom cheesy 80-talsskräckisar.
 
Top