Nekromanti Månen, kanten?

zuntona

Swordsman
Joined
28 Sep 2002
Messages
525
Jag kör inte med att min värld har samma regler som vår utan mer som man trodde vår var. En platt värld med ett himla valv. Där solen och stärnorna sitter uppsatte på dagarna respektive natten. Alla stjärnor o solen står för olika saker men vad ska månen symbolisera. Och vad händer när man kommer till kanten av världen.
 

Sodivra

Champion
Joined
15 Sep 2000
Messages
12,406
Location
Göteborg
Klassiker:

En klassiker är att låta solen stå för den himmelske fadern, och månen för jordemodern. Vad jag vet så är det rätt vanligt med sådana kopplingar, och rätt kul också, så får man en intressant dualitet, som IMHO funkar bättre än ondska och godhet, och man kan spinna vidare på det hela på alla möjliga sätt.. Har du spelat Warcraft III? Nattalverna (Låter mycket bättre än Night Elves.. <img src="/images/icons/smile.gif" border=0 width=15 height=15>) där lever ju i ett måndyrkande matriarkat, och detta märks på deras krigare och arkitektur.. Mycket inspiration! Månbrunnar.. Drääggel..

Yin och Yang handlar ju om ungefär samma dualitet: Det mörka, kalla, okända, kvinnliga och det ljusa, varma, upplysta manliga.

Kanten av världen? Vad sägs om att vattnet forsar ner för den, ner i mörkret? Eller en mur?
 

zuntona

Swordsman
Joined
28 Sep 2002
Messages
525
Re: Klassiker:

Vill inte symbolisera med det klassika solen är den första guden men stjärnorna är alla andra gudar. Det finns många gudar.
 

Pale Imp

Swordsman
Joined
11 Feb 2002
Messages
448
Location
Boden
Lite idéer

Världens kant är faktiskt en plats som besöks i Narnia, tror att det är boken "Caspian sjöfararen" eller nåt i den stilen. Där beskrivs himlen som en skål över en platt jord.

Ett annat sätt är att ha en mur där, och vem vet, kanske någon som vaktar den.
Det finns en novell som heter "The wall around the world" som skrevs för hyfsat länge sen. Den handlar om en pojke som försöker ta sig över muren som löper runt världen. Han och alla andra kan använda magi, och gör det, som en del i det dagliga livet. Pojken lyckas tillslut, bara för att finna att en ny värld väntar utanför. En värld full med teknik och icke-magiker. Att göra så är ju också ett alternativ.
Annars kanske det bara är stup och intighet på andra sidan muren.

Personligen gillar jag idén med att världen är som ett bord. Vatten strömmar ned för dess sidor på vissa platser (fråga mej inte varför vattnet inte tar slut), och det är ett oändligt långt fall. Men var landar man?.
Rätt kul är också idén på en värld av flytande öar i bestämda (eller slumpartade) banor. Befolkningen på en ö behöver inte nödvändigtvis veta att andra öar finns, eftersom de är så stora, eller så gör dom det och idkar t.ex handel/krig/nåt annat med varandra.

Om din astronomi; Värt att tänka på är att en fantasy värld inte behöver ha samma astronomiska uppbyggnad som vår värld har. Om du inte vill det behöver du inte ha någon måne, t.ex.
 

zuntona

Swordsman
Joined
28 Sep 2002
Messages
525
Re: Lite idéer

Har också tänkt på att strunta i månen men jag bestämde att jag ville ha med den. Vet inte varför men månen har lite mystik över sig liksom.
 

Rickard

Superhero
Joined
15 Oct 2000
Messages
17,495
Location
Helsingborg
Du kan ju tänka efter lite hur man gör i andra böcker och filmer.. Pratchetts skivvärld-böcker har ju t.ex. en platt värld..

Själv kom jag just på en småfånig värld när jag läste inläggen här där världen inte är platt utan svagt konkav, som en parantes " ( " fast liggande.. Då rinner inte vattnet ut utan samlas mer i mitten.. Sedan finns det öar som ligger och flyter i vattnet. Alla öar har förbindelse med varandra och med med land runt omkring vattnet så ingen tror att det är öar utan fast land.. Världens temperatur stiger långsamt och kommer att bli helt obebolig om något millennium.. Om man kommer över kanten så trillar man ner i den ständiga elden, vilket också är den som värmer upp världen

Själva metagrejen (vilken är det som är det småfåniga) är att själv världen är en stekpanna ovanför en lägereld.. Varelserna i stekpannan är bara bakterier.. Kul grej att tänka nästa gång man steker något. Det kan vara en hel värld med befolkning som man förgör.. Hmmm, i sådana här banor brukade jag tänka när jag var mindre och fantiserade.. Hoppas min länge döda insperation har vaknat till liv igen..

~Hade tänkt att skriva mer så om ni ser denna signatur så har [color:448800]Han</font color=448800> glömt att skriva det
 

zuntona

Swordsman
Joined
28 Sep 2002
Messages
525
Har inte läst nåt av Terry Pratchett, det där med tid vet du. För mycket bra böcker för lite tid. Din ideé var rolig. Ska nog använda den om jag får när jag är klar med det jag gör nu och ska göra ett komiskt spel.
 

zuntona

Swordsman
Joined
28 Sep 2002
Messages
525
Re: Månen bestämmd, kanten?

Har bestämt mig om månen. Det ska vara en gudinna men är större än stjärngudarna då solguden som skapa dom andra gudarna blev kär i henne.

Men kanten, mur nja, vattenfall är inte det lite uttjatat.
Kom med fler åsikter om det är ni vänliga.
 

LGS

Veteran
Joined
24 Feb 2002
Messages
88
Location
Hindenburg
Re: Månen bestämmd, kanten?

öhh...

det kan vara berg runt hela världen,

kanten kan vara vatten som faller uppåt allstå ett vatten fall som är upp och ner.

det kan vara ett stup vid kanten som leder ner till demonernas rike. det kan vara broar som går över stupet och leder till spelledaren själv.
 

zuntona

Swordsman
Joined
28 Sep 2002
Messages
525
Re: Månen bestämmd, kanten?

Demoner. Så simpelt. Ideé är inte spikad så gärna mer ideér och tankar är välkomna. Broar, då är det inte slutet *funderar*.
Men ett demon rike är intressant ska börja fila på det.
 

Snow

Swashbuckler
Joined
17 May 2000
Messages
2,616
Location
Klippan
kanten

Inspirerad av den utmärkta trilogin "Trollkarlen från Övärlden" kan man tänka sig kanten såhär
Världen omges av hav och har ingen definierad gräns. När man seglar tillräckligt långt ut börjar dock världens fundament (naturlagar o sånt) att bli mer och mer avvikande. Det är lite svårt att förklara.. men ingen direkt kant utan mer en oändlig vidd med världen som en lite plutt mitt i. Finns även i Narnia. Där slutar världen i ett sött hav med massor av stora växter (hmm, tror jag det var)...
 

Svarte Faraonen

Oenofil oikofob
Joined
12 Oct 2000
Messages
10,701
Location
Värnhem, Malmö
Re: Månen bestämmd, kanten?

Inte direkt demoner, men världens mark och liknande börjar så sakta övergå till Kaos. Den som närmar sig kanten löper risk att bli förvriden till "demon", och fascineras av Kaos hypnotiska mönster, och aldrig komma därifrån...
 
Top