Nekromanti lite tankar,funderingar,frågor och klagomål

bullen

Veteran
Joined
25 Oct 2000
Messages
152
Location
kaninland
ett litet inlägg om stridsreglerna....
först har vi denna urblåsta reglen om avståndsanfall mot grupper....bonden knut har 5 i båge vill träffa tirak som slåss mot kompis göran han vet att han inte har en chans att träffa, så vaad gör han? siktar mot görans hals (5t6) missar grovt och tiraken måste därmed lyckas med en ohygglig effekt på sitt turslag för att inte bli träffad.........

sen har vi en underlig sak till.....tänk dig 2 st krigare springer mot varandra i full galopp men båda misslyckas med sitt vinit slag och tvärnitar en bit ifrån varandra.......detta kan hålla på i evigheter innan någon lyckas med sitt vinit slag...

en tredje miffo sak är reglen om tillbakaknuffning........jag menar anta att du får fete träffen allan och gör 60 i skadeverkan. Motståndaren är en klen bonde med 10 i sty och 10 i tål han blir då tillbakaknuffad 9 METER!!!!!!!!!! jag vet att det ingår stapling, rull och liknande i detta men ändå.....

parerdolken är HELT onödig!!!! (nästan) okej man lyckas parera. Men med ett bryt på 5 går den sönder vid nästan varenda träff!!!!!!!!! stor mening att ha den.........

som sista sak skulle jag vilja säga att det borde vara lättare att sikta med armborst än med båge....mycket lättare


snipp, snapp, slut
 

Big Marco

Läskig
Joined
20 May 2000
Messages
6,931
Location
Sandukar
Re: Svar

1) Jag håller med, regeln är buggig. Jag glömde att fixa den i Eon II, tyvärr.

2) Du har fel. ,-) Faktiskt. Det är den som lyckas <b>bäst</b> (alt. minst sämst) på sitt VINIT-slag som öppnar. Det krävs inget lyckat slag.

3) Tillbakaknuffningen är fullständigt rimlig. Skadeverkan 60 är inte rimlig. ,-)

4) Skaffa en bättre parerdolk.

5) Lägg in en mod för att sikta då? Själv anser jag att det främst hänger på RPn FC i resp vapen - FC 12 Båge <-> FC 12 Armborst liksom.
 

bullen

Veteran
Joined
25 Oct 2000
Messages
152
Location
kaninland
Re: Svar

tack för svaren.......men säg att parerdolken är höghärdad, eller vad det nu är som ger mer i bryt, så får den ändå bara sju och går sönder varannat hugg istället <img src="/images/icons/frown.gif" border=0 width=15 height=15>

och det med pilbåge/armborst....att sikta med armborst är faktiskt lite (jag sa lite) som att sikta med en pistol skäktan går ju rakt iallfall.....men med en båge så måste man beräkna pilens bana i luften eller gå på fingertoppskänsla (din jävel vilken bågskytt Bengt johansson måste vara i såna fall)
 

P|uT0NiUm

Swashbuckler
Joined
19 May 2000
Messages
2,145
Location
Inaktiv
bullen har faktiskt rätt på vissa punkter...

Det där med parerdolkens 5 i BRYT - tänk inte så regeltekniskt. Det är hur som helst fan så mycket bättre än att den träffar handen direkt.

För att räkna ut ungefär hur många T6or som behövs för att åstadkomma 60 i skada, i medel då, delar du det med 3,75. Du får Ob16T6. Det är kraftigare än en ballista... så det är inte alls orimligt.

Siktregeln skulle bara en fet kobold utnyttja, och det är grymt dåligt rollspelande. Skulle du tillåta det som SL? "Jag siktar på min kompis' hals för att det är större chans att träffa fienden då..."

Men jag håller fullständigt med dig om det där sista. Har man testat skjuta med båge och armborst så märker man den extrema skillnaden. Dessutom känns det som att armborsten har en större mening om de är lättare att använda. Okej, de har väl längre avstånd, men... inte bara det. Som Björn Hellqvist skriver på sin sida: "Armborstet var ett vapen som var lättare att lära sig använda än pilbågen.",
"Riddarna hatade armborsten, då det innebar att vilken simpel bondlurk som helst kunde knäppa en riddare på stort avstånd.", samt:
"Utöver fördelen med att armborstet var relativt lätt att lära sig använda, så hade pilen (även kallad skäkta) en rakare projektilbana.".
Mitt förslag är att antingen ta bort grundchansen för båge eller att sänka antalet T6 när man skjuter med armborst. Okej, grundsvårighet bör ju vara Ob3T6 - men är något lättare att göra så är det väl det. Samtidigt så är ju en person som har tränat på att skjuta armborst lika länge som en person som har tränat skjuta båge, säkert ungefär lika bra på det.
Det enklaste är nog att öka avstånden, speciellt "normalt" så att det "täcker mer" så att säga.
Avgör själv, tills vidare kör jag på med regeln i grundboken i alla fall.

Och förresten, "att sikta med armborst är faktiskt lite (jag sa lite) som att sikta med en pistol" - Matrix-style?
 

Dan (Neo)

Veteran
Joined
2 Apr 2001
Messages
105
Location
Broträsk
Armborst

Armborstet är faktiskt lättare att sikta med, även om denna regel ligger lite gömd.

Ponera:

Bosse skjuter med kortbåge mot ett mål 20 meter bort. Avståndet räknas som långt, vilket ger svårigheten Ob4T6.

Lasse skjuter med lätt armborst mot ett mål 20 meter bort. Avståndet räknas nu som normalt (se räckviddskoderna), vilket ger svårigheten Ob3T6. Alltså är det lättare att skjuta/sikta med ett armborst.
 

Sabelkatten

Swordsman
Joined
7 Sep 2000
Messages
653
Location
Sundbyberg
Re: bullen har faktiskt rätt på vissa punkter...

En liten regel som jag använt för pareringar: när du slår för om vapnet går av, lägg till din färdighet till vapnets BV. Halvdant realistiskt (en skicklig krigare borde rimligen ha en bättre chans att parera så att vapnet inte går sönder) och framför allt enkelt.

Vad det gäller avståndsvapen: i min erfarenhet är det på kortare avstånd (några tiotal meter) faktiskt lättare att träffa med en slunga en med en pilbåge. När jag var mindre lekte jag en del med både slunga och pilbåge, och det gick betydligt fortare att bli så bra på slunga att jag kunde skjuta prick på en lyktstolpe än vad det tog med en pilbåge.

Jag skulle föreslå att räckvidderna för de olika vapnen skulle se ut ungefär så här:
Långbåge: 5-20-100-300
Armborst: 20-50-150-250
Slunga: 10-30-60-100
(Inga påståenden om att maxräckvidderna skulle vara korrekta.)

Slunga borde också ha grundchans (jag kunde träffa en lyktstolpe på 10 meters håll efter ett par timmar - det känns defenitivt som att jag hade grundchans).

/Henrik

PS. Avstånden på kastknivar och kastyxor är alldeles för korta. En normal människa får bättre chans att träffa om han använder färdigheten kasta än vapenfärdigheten i fråga, förrutom att han får bättre räckvidd. DS.
 

bullen

Veteran
Joined
25 Oct 2000
Messages
152
Location
kaninland
Re: bullen har faktiskt rätt på vissa punkter...

För att räkna ut ungefär hur många T6or som behövs för att åstadkomma 60 i skada, i medel då, delar du det med 3,75. Du får Ob16T6. Det är kraftigare än en ballista... så det är inte alls orimligt

men det händer! jag har gjort 57 i skada med en vanlig trästav!!!!!!

Siktregeln skulle bara en fet kobold utnyttja, och det är grymt dåligt rollspelande. Skulle du tillåta det som SL? "Jag siktar på min kompis' hals för att det är större chans att träffa fienden då..."

nej jag tillåter det inte. Men det är bara det att det är ohyggligt mycket lättare att ta livet av sin kompis om man är dålig på att sikta
 

avatarex

Helmgast
Joined
18 Dec 2000
Messages
4,219
Location
Göteborg
Vad ska man ha lätt armborst till?

Egentligen borde det väl även vara enklare med ett lätt armborst än med en långbåge? Men nu är det inte det.

Armborstet tar två rundor att ladda och då får man iväg en skäkta i rundan (eller?) Men så gör den lite mer i skada (hurra!). Men så kostar den det dubbla.

Finns det någon som vill ha ett lätt armborst över huvud taget? (sär skrivning?).
 

avatarex

Helmgast
Joined
18 Dec 2000
Messages
4,219
Location
Göteborg
Hyper Text Markup Language [ot]

Ursäkta om detta inte hör till ämnet, men forumet verkar inte acceptera html efter förändringen. Använd klammern [ (alt gr+8) samt klammern ] (alt gr+9).
 

Eskil

Warrior
Joined
10 Oct 2001
Messages
292
Re: ...

Alla spel har sina brister, acceptera dem eller ändra reglerna själva. Det är mitt förslag.
 
G

Guest

Guest
:Cþ

"först har vi denna urblåsta reglen om avståndsanfall mot grupper....bonden knut har 5 i båge vill träffa tirak som slåss mot kompis göran han vet att han inte har en chans att träffa, så vaad gör han? siktar mot görans hals (5t6) missar grovt och tiraken måste därmed lyckas med en ohygglig effekt på sitt turslag för att inte bli träffad......."
tja... du kan juh ta och ändra på reglen för missade skott så att båda får slå tur slag. det höjer juh chansen att träffa så då får juh typ sänka den med något ob eller nått... sedan så får dom båda slå ett turslag den med högst effekt får pilen isig... nå... som sagt... eller nått. du kan juh skippa regeln helt.
 

Stefan G

Veteran
Joined
14 Aug 2001
Messages
14
Location
Uppsala
Re: HTML [Fortfarande OT]

<table width=70%><tr><td>Jodå, forumet accepterar visst HTML-tags =)

Om du tar en titt under ämnesfältet när du svarar finns det en meny ("Gör så att inlägget"). Där kan du ange om du vill att ditt inlägg skall använda märkningar/HTML eller inte.

//Stefan Gunnarsson</td></tr></table>
 

bullen

Veteran
Joined
25 Oct 2000
Messages
152
Location
kaninland
Re: Vad ska man ha lätt armborst till?

håller med......armborst är totalt utkonkurrerad av bågen om man ser till själva "koboldigheten"
 

Kena_UBBT

Veteran
Joined
25 May 2000
Messages
72
Location
Göteborg
<img src="/images/icons/thinks.gif" border=0 width=15 height=15>
Som spelledare så kan du väl ha så mycket förnuft att se till att denna situation inte uppstår och inte blint kör efter reglerna. Tänk på att reglerna endast är ett hjälpmedel när du ska försöka lösa en situation.
 

Grillmästaren

Veteran
Joined
15 Jan 2001
Messages
71
Location
Västerås
Re: bullen har faktiskt rätt på vissa punkter...

Om kastvapnen.
Om vi säger att kalle har FV 10 i kastkniv.
Han ska kasta på pelle på normal svårt avstånd.
kalle slår sina tärningar och får 10 tärningsögon. Dvs +-0, alltså träff...

Kalle gör då den normala skadan.
kalle slår sina tärningar och får 14 tärningsögon. Dvs +4, alltså en miss enligt reglerna. Detta borde istället bli till en kross-skada, eftersom man troligtvis träffar fel med kniven, typ med handtaget, det borde ju fortfarande göra ont, dock inte lika mycket...

Så en idé till kastvapnen är att man kan träffa motståndaren även om han får kanske +4 på slaget, med minskad skada.

Enligt reglerna nu så är det ju så att antingen missar man personen i fråga helt, eller så träffar man fint med bladet på kniven rakt in i kroppen...

bara en idé <img src="/images/icons/hairy.gif" border=0 width=15 height=15>
 

Kena_UBBT

Veteran
Joined
25 May 2000
Messages
72
Location
Göteborg
Re: Vad ska man ha lätt armborst till?

Den stora fördelen med ett armborst är den att det är mycket lättare att träffa än med en pilbåge.

Egen erfarenhet


//Kena
 
G

Guest

Guest
:Cþ

men det avspeglas juh inte i reglernA. så alltså är pilbågen fortfarande bättrE... elleR?
 

avatarex

Helmgast
Joined
18 Dec 2000
Messages
4,219
Location
Göteborg
Re: HTML [Fortfarande OT]

Ja, jag vet men det funkade inte förra gången jag testade. Faktiskt
 
Top