Nekromanti Lista generella handelser i ett militärläger

Celledor

Hero
Joined
29 Sep 2003
Messages
964
Location
Uppsala
Skulle vilja ha en lista över saker som kan hända i ett militär läger (jag tänker mig ett läger som inte är speciellt permanent och består mest av tält i olika storlekar), helst så generella saker som möjligt så att man som spelledare kan lägga till detaljer efter behov. Finns det några bra källor, böcker, filmer, serier, siter osv där man kan hitta information om soldaternas liv i lägren.

Hade en tråd om en liknande sak som då gällde saker som kan orsaka fördröjningar under resor i städer, vägar.

Alla idéer och förslag är välkomna.

Lite exempel på vad jag tänker mig:

1 Glädjeflicka: En eller flera kvinnor som av olika anledningar lever genom att prostituera sig har kommit till lägret. Vissa ser detta som något positivt medan andra inte alls, speciellt då det vid större läger och armé finns ett stort följe med civila. Bland dessa så finns många fruar och barn till soldaterna och alla icke gifta kvinnor skapar oro hos fruarna.

2 Stöld: Någon har stulit proviant ur det allmänna förrådet, alla dessa varor måste delas ut av ansvarig med det har uppdagats att någon har stulit extra ransoner. En utredning med utfrågningar och genomsökande pågår.

3 Kontraband: Det letas efter föremål som är förbjudna för soldaterna att ha med och straffet är hårt om sådana hittas [Några förslag på sådana föremål?].

4 Giftermål: En soldat ska gifta sig med en av flickorna till en annan familj som ingår i följet (Trossen?) till armén. Festligheter kommer att anordnas.

5 Sjukdom: Ett oplanerat stort antal soldater har drabbats av sjukdom och det arbetas nu för att förhindra att den sprids, samt utreda om något inte har skötts som det ska. T.ex. gräva ordentliga latriner.

6 Desertör: Ett exempel ska statueras då en desertör har gripits, straffet är döden och kommer utfärdas så att alla kan se. Beroende på härförare så kan andra även drabbas.

7 Fylla: En grupp soldater har druckit alldeles för mycket och har startat ett bråk, flera kommer att straffas och det ryktas om hot av indragna ransoner.
 

slanfan

Hero
Joined
16 Oct 2010
Messages
1,458
Location
Göteborg
Revelj: rollpersonerna avbryts i det de gör, tydligen är det tidig morgon och de förväntas vara på andra sidan lägret, i ledet, med stövlarna putsade.

Läckande tält: Efter lång tids användning har flera tält börjat läcka. Det pågår nu en "svarte petter" situation där tält stjäls eller byts ut i det fördolda. Ska rollpersonerna lyckas sova torrt i natt?

Latringrävning: Rollpersonerna förlorar en arbetsdag då de lyckas se sysslolösa ut när någon av högre rang söker "frivilliga" till "specialuppdrag".

Fanbärande: Truppens fanbärare har brutit foten och behöver ersättas pronto! först att klara en klurig hinderbana bärande på en 350 cm lång käpp vinner evig ära!

Väntan: Efter revelj dröjer det nästan en timme innan inspektionen börjar, kan rollpersonerna stå ut med tystnaden i ledet? och vilket följande rykte om anledningen till förseningen stämmer?
 

Rhodryn

Hero
Joined
23 Sep 2013
Messages
977
Nattlig räd: En mindre grupp fiender störtar in i lägret för en blixt attack, antingen till fots eller till häst. Deras mål är att skapa så mycket kaos som de kan, innan de tillslut retirerar. Effekterna kan vara allt från skadade eller dödade personer, förstörelse/stöld av materiell och/eller förnödenheter, bort jagande (eventuelt stöld) av hästar, och allmän förvirring, mm.
 

.113

Swashbuckler
Joined
8 Feb 2012
Messages
2,660
Location
norrlänning
Dikeskörning: En vagn med varor till lägret har kört i diket en bit bort och man måste hämta allt för hand, samt vagnen måste lagas. Dagens mat blir försenad.

Blöta kläder: Trots att du hängt upp dina saker på tork har någon annan slängt dem på backen och tagit din torkplats. Dina kläder är dyngsura.

Förstörd mat: Råttor eller whatever har lett till att en stor mängd mat är förstörd, det blir därför extra hård ransonering av mat tills det kommer nytt.

Förflyttning: Lägret måste flyttas. Det är skitjobbigt.

Försening: Efter att lägret flyttats så hittar inte matvagnarna till erat läger och blir därför försenade många timmar. Ingen lunch eller middag. Detta kan pågå i flera dagar om lägret flyttas flera gånger ;)



Det här är real-life baserade saker, just saying ;) (om man byter ut vagnen mot lastbil då.. )
 

Vimes

Lenny Kravitz
Joined
15 Jun 2000
Messages
11,507
Tillfälliga sexuella och/eller romantiska förbindelser soldater emellan.
 

Celledor

Hero
Joined
29 Sep 2003
Messages
964
Location
Uppsala
.113 said:
Det här är real-life baserade saker, just saying ;) (om man byter ut vagnen mot lastbil då.. )
Haha underbart, sådana saker är de bästa och kanske även svårast att komma på. Ofta är ju verkligheten konstigare och mer oförståelig än fantasin.

17 Bra punkter än så länge, kommer sammanställa dem alla senare.
 

Terenor

Veteran
Joined
3 Jul 2015
Messages
27
Nattvakt och patruller: Under natten utses rollpersonerna att hålla vakt (igen?) och de förlorar därmed väl behövd sömn precis innan lägret bryts upp och flyttas igen. Inte händelserikt i sig kanske men kan enkelt kombineras med tidigare punkter.

Ärkebyråkrat:Mannen som ansvarar för utrustning och tross är den värsta typen an byråkrat och vägrar ge ifrån sig någonting överhuvudtaget om han inte får klara besked från högre officer. Rollpersoner har inget val än att handskas med denna typ eller hitta på mindre gödkända metoder att få tag på utrustning. (eller bara få utrustning reparerad)

Plundring: Efter ett slag, eller bara faktumet att lägret slår upp vid en mindre stad, så finns det plötsligt bra möjligheter att få tag på dyrbart plundrinsgods och stora delar av armén försvinner plötsligt från sina poster för att ta del av det hela. Detta leder till stor oordning bland förbanden och sysslor blir inte gjorda i tid, och i värsta fall bryter bråk ut om rätten för diverse föremål. Officerare vill naturligtvis antingen ta del också eller så får de i uppdrag att styra upp det hela, något som rollpersoner kan dras in i om de har otur.
 

Celledor

Hero
Joined
29 Sep 2003
Messages
964
Location
Uppsala
Brand: Lukten av rök sprider sig och rop om att tälten brinner hörs runt om kring. Vad som orsakade branden är osäkert och rykten sprider sig snabbt om fiende soldater, infiltratörer eller bara slarv och försupna eldvakter.

Lösa djur: En större grupp på 2T6+4 större djur har tagit sig ut ifrån en inhägnad och flera personer försöker samla in dem igen.

Fältskär: Skrik och hemska ljud hörs ifrån ett tält där fältskären arbetar med att rädda skadade soldater, det skapar oro och tung stämning bland tälten runtomkring.

Ordning och reda: En inspektör går runt och finner att lägret är i oreda, varningar och utpekningar kastar åt alla håll. Soldater runt om hetsar för att städa upp innan inspektioner kommer dit.
 

PAX

Jordisk Äventyrare
Joined
16 May 2000
Messages
3,113
Location
Tindalos
Myteri/Uppror - rykten går och snart har en större grupp bestämt sig för att göra uppror.
 

.113

Swashbuckler
Joined
8 Feb 2012
Messages
2,660
Location
norrlänning
Celledor;n166236 said:
Haha underbart, sådana saker är de bästa och kanske även svårast att komma på. Ofta är ju verkligheten konstigare och mer oförståelig än fantasin.

17 Bra punkter än så länge, kommer sammanställa dem alla senare.
Ja, gissa om jag var nöjd efter tre dagar ute i skogen i regnet utan mat när nått pucko slängt mina grejer på backen :p

Å mat. Vi var så jäkla snabba på flytta runt att matplutonen inte hängde med så vi var alltid utan mat ;) livet är bittert i skogen utan mat...

Vi kan ta en till real life fantasierad variant också..


En vagn kör fast i lera och stoppar hela ledet. Efter ca en timmes skickligt drivande och puttande kommer han lös.

Kompaniets pucko kör nästa vagn rakt ner i samma spår.

Och Tältresning! Någon gör fel och hela tältet rasar ihop, varpå det tar en halvtimme till att ordna.
 

.113

Swashbuckler
Joined
8 Feb 2012
Messages
2,660
Location
norrlänning
Hela kompaniet drar vidare och glömde berätta för scoutgrupp sju, som blir lämnade i fiendeland.
 

Celledor

Hero
Joined
29 Sep 2003
Messages
964
Location
Uppsala
Lån: En soldat går runt och ber om att få låna då denna har förlorat sin sold. Soldaten lovar att betala tillbaka.

Föreställning: Högljudda skratt hörs ifrån en improviserad scen som skapats av en vagn, några tunnor och stolpar. På scenen står välkända skämtare men kanske även folk som utanför soldatlivet faktiskt kan skådespela.

Lervälling: Kraftigt regn eller snösmältning har gjort att marken runt tälten är en lervälling. Överallt så arbetar soldater med att lägga ut kvistar, sand, grus eller bygga trä broar för att allt enklare ska fungera.

Ädelt besök: Lägret ska struktureras upp och allt ska vara rent och uppställt enligt reglerna, ett följa med högt ämbete eller adelspersoner kommer till lägret för att tala med befälhavaren eller övernatta på en längre resa.

.133 said:
Hela kompaniet drar vidare och glömde berätta för scoutgrupp sju, som blir lämnade i fiendeland.

Höjd beredskap:
Efter att en grupp med spejare inte har rapporterat in så höjs beredskapen i lägret.
 

Korpen

Hero
Joined
4 Jun 2002
Messages
1,208
Location
Stockholm
Bäst källa: Peter Hagendorfs dagbok. Han var soldat som skrev dagbok under trettioåriga kriget och är den främsta källan till lägerliv under den perioden, tror den finns i översättning till svenska.

Där kan bland annat läsa om att när en av hans fruar dog (han var änkling flera gånger) så anställde han en dräng för att ta hand om hans saker, men att kvinnorna i lägret spöade upp drängen och stal den egendom som drängen skulle ha hand om. Det löste sig genom att gifta sig med en kvinna som var tillräckligt bra på att slåss för att vakta hans tillhörigheter.


En sak med allt fältliv i en pre-modern armé är att det inte är annorlunda än att leva i en stad (om än en nomadisk dito). Lägret innehåller precis som en stad allt som krävs för ett fungerande samhälle som handelsmän, familjer och präster.

Att vara soldat är ett yrke precis som vilket hantverk som helst, med ungefär samma förväntningar. Det innebär att soldater själva betala för saker som kläder, mat (som köps från handelsmän i lägret) och vapen, precis som om vi idag lejer en elektriker förväntar oss att den kommer med de verktyg som behövs och själv står för sin lunch.

Btw, "Civil" är term som dyker upp runt år 1800 och lättblir missvisande eftersom det var rätt vanligt att ett gäng civila kunde vara både bättre och tyngre beväpnade en "militären" i samma omgivning.
 

.113

Swashbuckler
Joined
8 Feb 2012
Messages
2,660
Location
norrlänning
Just ja, en favorit till (förutsatt att man har stora tält som tjugo Pers sover i ungefär). Under natten vaknar ni av att tältet sakta men säkert håller på rasa ihop. Man kan höra panikslagna röster utanför ropades "är ni ok" samtidigt som de verkar försöka resa tältet igen.

Ni somnar om, de håller ju ändå på fixa allt. De klarar det nog. (tält är visst både tunga och farliga, men har man haft ett par nattpass får fasen de andra lösa problemet!)
 

.113

Swashbuckler
Joined
8 Feb 2012
Messages
2,660
Location
norrlänning
Sammövning: ni övar ihop med ett annat kompani. De har aldrig problem med mat, infact så får de så mycket mat att det blir över massa. De får dessutom bullar. BULLAR! Varje dag!

Sen återvänder ni till till den matlösa vardagen en vecka senare.

Tröstpris : ni var ungefär dubbelt så snabba på att sätta upp ett större läger än deras lilla läger. Bullar sänker bevisligen produktivitet.
 

Celledor

Hero
Joined
29 Sep 2003
Messages
964
Location
Uppsala
Korpen said:
Bäst källa: Peter Hagendorfs dagbok. Han var soldat som skrev dagbok under trettioåriga kriget och är den främsta källan till lägerliv under den perioden, tror den finns i översättning till svenska.
Oh, den ska jag kolla in. Tackar för tipset.

Hittade en begagnad kopia som jag beställde.
 

Rymdhamster

ɹǝʇsɯɐɥpɯʎɹ
Joined
11 Oct 2009
Messages
12,016
Location
Ludvika
Kompanistryk: En grupp soldater har bestämt sig för att lära en problematisk soldat en rejäl läxa (Tvålen-i-handduken från FMJ, exempelvis, eller varför inte ta lite inspiration från "Ondskan"). Detta kan eventuellt spåra ur, dessutom.
 

slanfan

Hero
Joined
16 Oct 2010
Messages
1,458
Location
Göteborg
Nyföretagande: De prostituerade kvinnorna från 1 (seriously?) kommer en "vampyr" på spåren, lurar den i fälla och slaktar den sedan efter alla konstens regler. Därefter går all form av monsterjakt/"witcher-jobb" till dessa kvinnor, som givetvis blir mycket lyckligare. Gubbarna på luckan får återgå till "fröken höger", men sparar ju nu ihop pengar till sitt civila liv mycket snabbare. Win-win!
 
Top