Nekromanti Linux HTPC

ripperdoc

Myrmidon
Joined
17 May 2000
Messages
5,399
Location
Tokyo
Efter att ha lidit i två år av en sällan fungerade Windows-HTPC har jag funderat på att byta till Linux. Jag har googlat så att naglarna ramlat av, men tycks mötas av en solid vägg av problem som är än värre. Dels finns det fem miljoner varianter av digital-tevekort, dels tycks det inte finnas ett enda som "bara funkar" med Linux. I min värld är HTPC så nära tortyr man kan komma (och då har jag god vana, tyvärr, av att krångla med datorer).

Vad jag behöver är ett DVB-T kort med video in (så att man kan ta capture på gammal VHS etc.), som funkar utan krusiduller med Linux (ex MythTV). Är det någon som har erfarenhet av en fungerande sådan eller liknande Linux-HTPC? Om det kräver kvantmekanik och reverse-engineering med hjälp av elektronmikroskop så är det ingen idé.
 

DeepThoughts

Veteran
Joined
8 Apr 2004
Messages
49
Location
Norra delen av Sverige (Piteå)
Någon erfarenhet av DVB-T-kort i Linux har jag tyvärr inte. Linux är dock det jag använder heltid på min dator sedan minst 4 år.

mythTV och andra program som använder TV-kort kontaktar korten via V4L (video-for-linux) så om kortet fungerar med V4L så kommer det mest troligt att fungera i mythTV och andra program såvida det inte finns någon bug någonstans. Så det man ska leta efter när man letar kort som ska funka i Linux är alltså såsan som V4L kan hantera.

Ett bra ställe att börja på är http://www.linuxtv.org/ (om du inte vart där redan). Där finns bland annat en lista över DVB-T mottagare kategoriserade efter anslutning (t ex PCI, PCIe osv) http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/DVB-T_Devices

Om man kollar på PCI-eneheter så verkar TerraTec Cinergy 1400 DVB-T vara ett bra val. Med en nyare kernel än 2.6.14 (i jämförelse så kör Mythbuntu 8.04 med 2.6.24) så verkar den vara plug-and-play.

Mitt tips är helt enkelt att titta på linuxtv.org och se om du hittar ett kort som passar dig och som verkar var enkelt att få igång. Ta sedan en modern linux-dist som är specialiserad på mythTV så bör det inte krävas något elektronmikroskop för att få igång det hela.
 
Top