Konvent LinCon över för i år.

McAber

Varulv
Joined
26 May 2000
Messages
410
Location
Linköping, Sverige
Hoppla!

Nu är LinCon över för i år. Ett bra LinCon för min del. Fyra rollspelscenarion blev det.

Liten sammanfattning av årets scenarion, från mitt håll:

Haparanda-Narvik: i ockupanternas spår: Mys-rys i 1940-talets Norrlands inland. Lagom läskigt CoC-scenario. Alla utom jag överlevde.

Mutant Chronicles 3ed: Röjigt scenario, med full fart i mosad polisbil. Alla utom en överlevde även här.

Centuria: Voidcasts: Klurigt pussel-scenario, med viss information-overload (för min egen del). Otäck rymdstation med många skummeliteter. En av två grupper (min) överlevde.

Cosmere RPG: Kaotisk baltillställning. Många intriger mot vår familj. Det redde ut sin i slutet, alla överlevde.

Sedan blev det lite blandade bräd- och figur-spel.
 

Genesis

Ni dés ni maître
Joined
17 Aug 2000
Messages
14,128
Location
Göteborg
Okej, hög tid att göra konventsrapport. Vid genomgång av citatlistan ser jag att jag spelat elva omgångar under konventet. Det känns okej för att vara LinCon, men många av dessa var riktigt långa; jag tror att jag låg bättre än vanligt räknat i faktisk speltid. Jag hade i princip ingen tid då jag inte spelade, åt eller sov.

Jag gör inget försök att dela upp det efter dag här — tiden flyter lite samman såhär i efterhand — utan nöjer mig med att stolpa upp passen baserat på ordningen jag ser dem på Indierummets citatvägg:

1684860025207.png

Gastkammaren
"Jag ser något här jag inte känner igen."
"Siffror?"
(Sagt till ekonomiansvarige)

Spelat med @Murmelgnu, Elsa, Erik och Christian. Rätra bruks gästgifveri går inte så bra ekonomiskt. De tyska turisterna har slutat komma på grund av pandemin, och siffrorna ser illa ut. Vad ingen utom ekonomiansvarige Micke vet är att det är ännu värre än det verkar, då han har fuskat med siffrorna i flera år för att se till att ägarna inte ska lägga ned verksamheten. På det stora hela en ganska mysig omgång. Inte superdramatiskt, men lite mysigt nedläggningsdrama sådär.

Se & göra i Aliatra
"You are my friend now, Dancing Queen!"

Spelat med två ickeforumiter. Mats och Viola åker till Aliatra; Mats för att hitta något "autentiskt" och Viola för att Mats ville åka hit. Mats blir arresterad första natten och måste muta sig ut ur häktet. I slutet av resan är Mats ganska besviken, men Viola har haft en härlig resa.

Gastkammaren
"De kommer att skicka mig till polisen för att jag mördade min mormor!"

Den här omgången spelades på nattpasset fredag med de tre musketörerna och D'Artagnan (de som vet, vet). En grupp studiekamrater från högskolan gör en sista resa tillsammans, för att campa på västkusten. Ingen ville egentligen ha med Maria, men hon följde med ändå. Alla älskade Katti, men hon fick ett totalt sammanbrott. Min rollperson Fatima, Kattis nuvarande flickvän, slutade spelet med att hångla med Per (Kattis bror) på campingtoaletten. Bengt erkände vad som egentligen hände med bilen (inklusive den döda mormodern), och låg med en låtsastyska.

Desires of the Damned
"Hej, ursäkta att jag är sen"
-Besten

Spelat med Amos, @APM, @ceruleanfive och Anne. Första gången jag testar spelet. Ball historia, där kortmekaniken gjorde att vi kunde slumpa lite grejer, vilket fick konsekvensen att de två riktigt gamla vampyrerna höll på att balla ur och vi yngre vampyrer blev tvugna att ta ansvaret och försöka upprätthålla pakten. Kul spel, och jag diggar ju kortrollspel väldigt mycket.

A Taste for Murder
"Arthur, ta mig hårt och skoningslöst!"
-Mrs. Titling till butlern

Med @APM, @ceruleanfive och en ickeforumit. En gammal klassiker som plockades fram igen. Jag mindes det som att jag inte var så förtjust i spelet, men det är egentligen bara den stela scenstrukturen som är dålig, och den kan man skippa och köra vanlig scensättning utan att något annat går sönder, så när vi släppte på den så blev det riktigt bra. Definitivt ett spel där man måste använda spelarskicklighet inom samberättande för att väva ihop trådarna. Det var klurigt! Men vi fick ihop en riktigt tajt historia, och lyckades med konststycket att inte bara få ett mordmysterium där det var butlern som gjorde det, utan dessutom få oss överraskade att det var han, men när det avslöjades (genom att slå tärning om det; @krank hade avskytt det!) så kändes det rimligt och intressant som lösning.

Best Friends
"Jag är inte med i gruppen. Du får lägga till mig."
"Man måste vara vänner för att …"
"Nej, har jag ju sagt! Hur många gånger måste du fråga?"

Spelat med @Bunny, @ceruleanfive, Anne och annan ickeforumit. En sedelärande historia om tjejer i ett basketlag där alla var ganska kassa utom Johanna, som var proffsmaterial. Men hon fick det inte lätt ändå, när hennes kompisar sabbade för henne på matchen då talangscouten tittade, och ännu värre, det fanns ingen sprit på hennes fest! Vi skämtar ofta om att @Bunny alltid spelar ond, och det gjorde han verkligen här, men han gör det ju så bra!

Motel Dragonfly
"Låt mig skriva med stora bokstäver för att du ska fatta: DU JOBBAR INTE HÄR"

Med Anne, Natalie, @Murmelgnu, Jojjo och Elsa. Helt okej, om än inte fantastisk omgång. Det blev väldigt mycket bryta mot fjärde väggen, och vi bytte lappar hejvilt. Ofta handlar MD om att komma över någon sorts trauma; här handlade det till stor del om att pussla ihop vilka minnen som tillhörde vem, och vad de betydde. Vi hade såpass många spelare att jag tog mer av en spelledarroll och var någon sorts Charon som hjälpte de förvirrade själarna att ta sig vidare.

Se & göra i Aliatra
"Det kanske blir en permanent policy, det här: No fish no spicy"

Med Anne, Natalie och @ceruleanfive. En fin och enkel historia om ett lesbiskt par där den ena var entusiastisk men lite försiktigare, och den andra en lite mer reserverad aktivist. De hade en situation i en gaybar där de blev uppraggade av en lokal tjej, och aktivisten Iris visade sig vara mer öppen för en trekant än sin partner, vilket orsakade slitningar dem emellan. Men det ordnade sig i slutet och de reste hem kanske med ett starkare band än de reste dit med. Det här speltillfället bjöd på två tillfällen där vi skrattade så mycket att vi hade svårt att fortsätta spela.

Hur man skriver en G.E. Trent-roman
"Du kommer att ta oss ut härifrån, och du kommer att bli ett par decennier yngre på köpet."

Spelat med ickeforumiter, bland annat Erik och hans bror. Inte helt nöjd med den här omgången. Den hade en del osnygga plotthål och gick lite hackigt. Biten med citatet är jag dock hyfsat nöjd med. Vi hade etablerat en ond Fritz och en mystisk men till synes schysst Josef i introscenen, som är en in medias res-scen. Men när vi sedan spelade mot denna så bröt vi lite mot konventionerna och spelade så att Fritz faktiskt var schysst och Josef var ond. Problem! Detta löstes dock genom en maskin som bytte plats på deras medvetanden, för att lyckas med en flyktplan, och det gjorde att vi kunde matcha introscenen rätt snyggt.

Psychodrame
"Han ville prata — och jag slängde Paulus på honom!"

Ett riktigt gråtpass, spelat med @Murmelgnu, @Vicotnik, Elsa och Jojjo. En grupp mycket kristna ungdomar försöker hantera sin väns självmord (eller eventuellt mord; det blev aldrig riktigt klarlagt). Jag spelade Elin, en tjej som nog ville väl, men som var ganska självupptagen och, trots att hon kämpade med sin egen tro, väldigt kristet konservativ. Detta inkluderade ett djupt sittande motstånd mot homosexualitet, vilket inte föll så bra ut när hennes vän Adam berättade att han och den döde hade haft ett homosexuellt förhållande. Två rejäla gråtscener för mig, inklusive den allra första scenen (begravningen), vilket kan ha varit första gången jag lyckats med detta.

It's Complicated
"Jag har försökt att bli bättre på att prata om mina känslor, men det är svårt att öva på ensam."

Sista passet, nog mitt bästa spelpass i år, och ett som hamnar på topplistan totalt sett. Det här kommer att leva med mig länge. Spelat med @Bunny, @APM, @ceruleanfive och Anne. Två gifta par i 40-50-årsåldern reser varje år på camping. Även Paul, en något äldre herre, brukar komma dit varje år. I år händer dock något som får allt att vändas uppochned. Lina stöter på Paul på stranden, där denne går spritt språngande naken. Hon trillar när hon försöker att backa därifrån och han rusar fram för att hjälpa henne, drar lite för hårt i hennes arm och börjar prata om hur hon ser ut som sin mor, som Lina inte visste att Paul kände. Lina flyr och berättar för Martin, sin make, och Daniel, i det andra paret. De blir mycket upprörda och pratar om hur "Karln borde söka hjälp". Martin hotar till och med Paul med att "golva honom" om han gör Lina upprörd igen.
Samtidigt känner Marion, Daniels fru, hur deras äktenskap känns tunt och meningslöst och hennes liv tomt. Hon börjar prata med Paul, som avskyr att bli berörd och lider till och med av känslan av kläder på kroppen. Han predikar nakenhetens evangelium för Marion, och hon börjar känna sig levande för första gången på länge. Paul berättar även för henne att han är Linas morbror, som modern försökt att hålla ifrån Lina under alla dessa år.
Men saker går fel. Paul, skräckslagen efter Martins hot, finner sina händer skaka så mycket att han inte ens kan klä av sig på klipporna. Marion stöter på honom, och hjälper honom omsorgsfullt att klä av sig, varefter hon gör detsamma själv. Men då får Daniel syn på dem, och i tron att Paul håller på med någon sorts perversioner med hans fru nitar han Paul, som faller ihop på klipporna.
Marion gormar åt Daniel att dra åt helvete, Martin får höra att Paul är i farten igen och vill ta sin fru därifrån. Han öppnar upp om sin egen barndom, om hur han som liten känt sig maktlös när hans far misshandlat hans mor, och hur han inte klarar av att se Lina terroriseras av Paul. Men när Marion berättar för Lina vad Paul sagt till henne så bestämmer sig Lina för att gå och prata med sin farbror, och en väldigt trevande men öm återförening kan påbörjas.
Den här omgången var magisk, till stor del på grund av Paul, helt briljant spelad av @Bunny, som gjorde en av de mest imponerande och intensiva rollprestationer jag sett. Hela historien som kretsade kring den här nudismen och kring trauman var så annorlunda och så öm att det kändes som något helt unikt. Det här kommer att vara ett sådant där spelpass jag ser tillbaka på och analyserar i efterhand för att inspireras i framtiden.
 
Last edited:

Feuflux

omjonasson.se
Joined
8 Jan 2001
Messages
4,877
Location
Linköping
Antal dagar på konventet: 1 (torsdagen)
Antal i spelgruppen som hängde med mig dit: 0 (mot 2 förra året, så det var ju lite synd)
Antal besökta butiker: alla i R-korridoren?
Antal köpta saker: 0 (jag är inte till nytta för rollspelsekonomin)
Antal kollegor påträffade: 1 (han skulle hänga i magic-rummet sa han)
Antal ex-kollegor påträffade: 1 (försökte synka en brädspelsomgång men lyckades inte)
Antal brädspelsbarer där jag stövlat in och försökt få spela något: 0 (nej, jag är för introvert för sådant, jag behöver dras in)
Antal glada Vicotnics som är det första jag ser när jag tittar in i Indierummet: 1 (exactly the right amount!)
Antal timmar i Indierummet: 8 (kl 14-22 tror jag iaf)
Antal spelade spel: 3
Antal spel som jag inte spelat tidigare: 2 (3 om man räknar Nostalgis regeländring att köra med kort)

Utan Indierummet hade mitt LinCon var kort och trist, så ni är awesome!

Spelpasset i Follow med Amos och två personer som jag givietvis inte alls minns vad de hette får nog gälla som min bästa indiespelsupplevelse någonsin. Jag klickade med spelet, spelgruppen, spelarkäraktärerna och scenerna. Antingen får jag prova igen nästa år och se om det var flyt eller om det går att återskapa, eller aldrig spela det igen och bygga myt. Just att testa nya spel är en stor del av det som är kul för den delen.
 
Top