Nekromanti landskapsbeskrivning?

Cad

Veteran
Joined
14 Jan 2002
Messages
127
Location
Jkpg
Hej..är lite kass på det här med geografi..så jag undrar om nån här kan hjälpa mig lite med hur landskapet ser ut i arizona..colorado..new mexico..texas.

Det jag i huvudsak vill veta är tex..hur torrt eller bördigt det är..temperatur..växtlighet..klippor..öken?

tja lite granna hur det ser ut helt enkelt!

är mkt tacksam för svar!
 

DanielSchenström

Swashbuckler
Joined
10 Dec 2000
Messages
3,309
Location
Enköping
För bilder rekommenderar jag att du använder googles bildsök. Bara att skriva in namnet på staten så kommer det en massa bilder som du kan studera för att få rätt feeling, låga buskar, roströd sand och sådant.

För det andra rekommenderar jag också google men då bör du använda vanliga sökandet så du får upp turistinfo där temperaturer och sånt tas upp.
 
Joined
17 May 2000
Messages
122
Location
Östermalm Stockholm
Re: landskapsbeskrivning? - utförligt svar

Här kommer lite information och natur och klimat i staterna Texas, Arizona, New Mexico och Colorado, som efterfrågades:

Texas: Östra Texas är till stora delar klätt av skog många områden har träskmarken. Det liknar i natur och klimat mycket Sydstaterna. Längs mexikanska golfen utbreder sig på många platser subtropisk kustregnskog. Andra områden har savanner längs kusten. Det finns mycket öar och rev utanför kusten med tropisk växtlighet. Vattnet är ofta över +35°C om sommaren och sällan under +20°C på vintern. Sydöstra Texas är låglänt och våtvarmt. Vintertemperaturen är som i maj eller september i södra Sverige och frost är ganska ovanligt. Somrarna är långa och heta. Nordöstra Texas har heta somrar men vintrarna är kallare och snö förekommer. Södra Texas, längs Río Grande, består av torning buskväxtlighet och är halvökenartad. Det är mellan 30-45°C varmt normalt om sommaren och vintern är varm men nattfrost förekommer. Snöstormar från norr kommer vissa vintrar med kortvarig kyla. Landet är låglänt. Centrala Texas är kulligt, ibland bergigt, med prärie omväxlande med gles skog. Det är ofta torrt men här och var bördigt, särskilt längs floderna. Somrarna är heta, vintrarna milda med undantag för kortare eller längre köldknäppar med snö och nordanvind då temperaturen kan sjunka till -25°C. Sådana köldknäppar kan komma in i maj, vilket området är okänt för. Nordvästra Texas består av torra högslätter bevuxna med kort gräs. Detta är bufflarna och comanche-indianernas land. Träd är sällsynta. Somrarna är stekheta. Vintrarna kall med snö; snöstormarna är ofta fruktansvärda. Frost kan komma tidigt på hösten. Detta är ett ogästvänligt land där damm förs med vinden ohämmat.

Arizona: Nordligaste Arizona består av öken och berg av röd sandsten. Stora mesas (bergsplatåer) finns här, vilka ofta är bevuxna av barrskog medan låglandet är ren öken. Detta är det traditionella västernlandskapet med röda klippor som vi har sätt i så många västernfilmer. Här ligger Grand Canyon. Vintrarna är kyliga med snö och somrarna varma men inte extremt varma (oftast). Centrala Arizona är bergigt och barrskogsklätt till stora delar. Vintrarna är kalla och snörika, somrarna måttligt varma, ja, behagliga. Gott bete och ängar finns mellan barrskogarna. Vilt finns det gott om. Sydöstra Arizona har öknar med jättekaktusar och diverse ökenväxter varvat med delvis barrskogsbeklädda berg. Subtropisk lövskog finns också på fuktigare platser, bland annat längs floder. Öknarna är stekheta större delen av året; höglänta områden kan ha snö på vintern. Om våren blommar öknen här sagolikt vackert. Sydvästra Arizona har några av USA:s hemskaste öknar. Här finns jättekaktusar och torra buskar, varvad med karga sanddyner och låga bergskedjor som flimrar i värmen. Vattenhållen är mycket få och inga är nästan tillitliga den torra årstiden. Detta är USA:s mest ogästvänliga land, som till och med apacherna undvek. Temperaturen på upp till +50°C är vanliga.

New Mexico: Denna stat är kontrasternas land. I öster är klimat och natur som i nordvästra Texas. Centrala och västliga delen är bergiga, med höga barrskogsklädda bergskedjor. I söder och nordväst finns många öknar. Somrarna i söder i heta och vintrarna, på låglandet, milda. i bergen i norr påminner klimatet om det i Mellansverige. Det är ofta mycket snö om vintern. landskapet är barrskogsklätt, omväxlade med busk- och grässtäpper. I väster är klimatet ganska likt det i centrala Arizona, växtligheten skiftar mellan stäpp, halvöken och skog. Klimat och växtlighet beror med på höjden över havet i New Mexico än på breddgraden. Torrt och varmt är det på låglandet, kallt och skogigt är det högt upp. De gamla spanska bosättningarna, längs övre Río Grande, låg oftast i övergångszonen mellan stäpp och skog, på runt 2 000 meters höjd över havet. Medelhöjden i New Mexico är 1 500 meter. Santa Fe har -2°C i januari i dygnsmedeltemperatur och +21°C, längre norrut är det dock kallare och mer höglänt. Temperaturväxlingarna mellan dag och natt är stora, liksom i Arizona, Colorado och västra Texas.

Colorado Östra delen av Colorado, se nordvästra Texas, något bördigare dock. Sydöstra delen av Colorado, se beskrivningen på http://www.rollspel.com/western/purgator/purgator.htm. Sydvästra Colorado är barrskogsklätt (mest tall, en del asp) med mesas och höga berg (San Juan Mountains). Canyons är talrika. Där nere kan det vara torrare. Stäpper finns men inga öknar. Klimatet påminner om det i nordvästra New Mexico. Landet har ett ganska gott klimat. Centrala Colorado, från norr till söder, består av Klippiga Bergen som har ett klimat, p.g.a. av höjden, som påminner mycket om Alaska. Korta somrar med temperaturer som i svenska Norrland, långa bittert kalla vintrar. Nattfrost 9 månader om året eller mer. Barrskogsväxtlighet, och bergshedar och tundror (med buskar, gräs, blommor och mossa). Norra Colorado är jag inte så insatt i men skillnaderna i höjd över havet påverkar mer än breddgarden här.

En ganska lång och inexakt redogörelse blev det; hoppas den kan vara dig till hjälp i speladet/spelledandet. Ett tips är att titta i en god vanlig atlas (t.ex. en skolatlas), där finns natur, berg, höjd över havet, klimat m.m. utsatt och kan vara ett mycket bra hjälpmedel för att mer exakt se hur det ser ut där man spelar. Western -rollspelet har också en hel del information, bland annat om djur, och den kommande modulen Arizona lär ha en hel del om den staten!

Med vänliga hälsningar

Lone Wolf MacCoy :gremlaugh:
 
Top