Nekromanti Lalasta stuff

Nirbulas

Veteran
Joined
8 May 2011
Messages
148
Jag har några texter om Lalasta liggande som jag har modifierat lite efter Eon IV och den nya Astara-artikeln. Tänkte lägga upp det här om någon annan skulle kunna ha glädje av det.

St. Ascaris
St. Ascaris ska ha varit en av de första Daaktroende lalasterna som omvände sig efter att sabrierna började sprida Daaks läror på Lalasta. Klostret uppe i Astarabergen byggdes först efter hans död. St. Ascaris ska ha tillhört ätten Usalsia medan han levde, men menade att han först och främst tjänade Daak. St. Ascaris ska ha besuttit många egenskaper som lalasterna värdesätter. Han ska ha brukat både list när han inte kunde segra med sin fysiska styrka och sin fysiska styrka när han inte kunde segra med list. Han kunde genomskåda lögner och svek inte aldrig sina närmaste. Pilgrimsresor företas fortfarande i hans fotspår, även om pilgrimsfärderna sällan företogs under det hundraåriga inbördeskriget som härjade i Lalasta. Vissa av vägarna kan nu vara farliga att färdas längs med då man kan stöta på vilda djur eller stråtrövare. De som utför pilgrimsfärden lär kunna få helig insikt och lära sig ceremonier och mysterier, eller åtminstone vinna anseende bland de Daaktroende på ön. Utanför Lalasta känner bara ett fåtal Daaktroende till berättelserna om St. Ascaris
St. Ascari är känd för ett antal bragder han ska ha utfört under sin levnad, Karos fält där han slet hårdare än en gersaro för att ge mat åt en hungrande familj, Fessaros topp i Sasrabergen där han höll undan en grupp mörkervarelser från sina omvända bröder med sina vapenfärdigheter, Kalavas ö där han genom sitt tålamod väntade ut eremiten som gömt sig på ön för att omvända denne, Setars hed, där han vände en grupp bärsärkars klingor mot varandra genom sin list och Hertsaras, där han bevisade både sin obevekliga tro och styrka genom att stå emot det dånande vattenfallets vattenmassor och de utstöttas glåpord mot den som hade vänt deras gamla seder och tro ryggen. Med den sista prövningen vann han sina bröders respekt även om få omvändes och det var även hans sista prövning innan han gick bort vid ett aggressivt möte mellan de olika ätterna, där en pil ändade hans liv. Hans gravmonument sägs dock ha kunnat utföra mirakel och det står i St. Ascaris trädgård, en vacker plats på de västra delarna av ön. Hans kvarlevor ska ha begravts under en ståtlig rödek och man kan även finna träskulpturer på platsen av honom och offergåvor från de Daaktroende.
Många lalaster har en ganska tudelad syn på helgonet. Å ena sidan nedlät han sig till att utföra vissa sysslor som inte anstod lalastiska män och visade kanske inte tillbörlig respekt för sin ätt, å andra sidan var han skicklig nog för att utföra de omtalade bragderna.
Karos fält – Där finns nu en by som kort och gott heter Karos, uppgiften är att hjälpa bönderna med deras arbete under en vecka. Problem som kan uppstå är boskap som har sprungit bort, ett barn som är försvunnet eller annat lämpligt gårdsnära äventyr. Annars kan det utföras med hjälp av en utmaning med låst slag mot Naturlära, där svårigheten för utmaningen är 10.
Fessaros topp – Uppgiften här är att kontinuerligt angripa en svart sten under nattens mörkaste timme. Någon gång under tiden, särskilt om pilgrimen är den enda som är vaken, kan stenen alltmer börja likna en humanoid varelse. Till slut angriper den pilgrimen, med färdighetsvärden som en duglig krigare (s.273). Om varelsen skulle besegras kommer den att bli till en svart sten igen, men kanske en bit ifrån där den stod senast.
Kalavas ö - spendera en vecka i tysthet och stillhet utan att lämna ön. Exempel på låsta slag skulle kunna vara Vildmarksvana eller någon annan vildmarksfärdighet. Svårigheten för utmaningen ligger på 10.
Setars hed – Ute på heden bor en gammal man vid namn Osias, som ägnar en stor del av sin tid åt att tänka ut gåtor. Pilgrimer får besvara en av hans gåtor för att bevisa sin visdom. – Två lärda möttes på vägen. Den ena sade till den andre: Fågeln kan inte flyga, Den vise kan inte förstå, Marken är gjord av vatten, Det regnar när himlen är klar, Månen är solen på natten, Den rike inget av värde har. Vad är jag? (Eller välj en annan gåta)
Hertsaras – Utmaning där Självkontroll och Kroppsbyggnad är låsta. Svårigheten är 12 för att kunna utstå vattenfallets kalla och kraftfulla forsningar.
St. Ascaris trädgård – Städa upp löven med händerna, under tiden som denna blygsamma uppgift pågår kanske pilgrimen slås av en ökad känsla av närvaro eller begåvas med någon helig insikt, exempelvis i form av ett mysterium förutsatt att de andra platserna redan har besökts.

Bergsseglare

En bevingad orm som går att stöta på kring Lalastas berg. Den är 1,5m lång, har ett läderartat vingspann på 2,5m och väger ungefär 3kg. Anledningen till dess ringa vikt är att den precis som en vanlig orm är väldigt slankt byggd. Förutom sitt förgiftade bett har ormen körtlar med vilka den kan spotta ut frätande etter. Detta används framförallt mot större hot som inkräktar på bergsseglarens revir.
Dess flygförmåga är, för en orm, väldigt väl utvecklad och har gjort att den kan ”hoppa” på byten från klippavsatser, vilket innebär att den äter såväl fåglar som andra halvstora bytesdjur. Bergsseglaren är för det mesta inte aggressiv mot människor, med undantag från uråldriga historier om hur de överraskade de Ebhronitiska erövrarna för länge sedan genom att segla ner från klippavsatserna och spotta etter. En bergsseglare som blir tillräckligt provocerad bryr sig däremot inte särskilt mycket om provokatörens nationalitet utan spottar även etter på patriotiska lalaster. Det ryktas om att bergsseglare kan tämjas, men få är villiga att utmana bergsseglaren i dess naturliga habitat uppe i bergen.
Eremiten Jesandros är den enda personen man känner till som har tämjt en bergsseglare i modern tid.
Färdigheter: 5T6 Glidflyga, 5T6 Koll på sitt revir, 4T6 Klättra
Spotta etter: 4T6 Skada 2T6 (1T6 doser) Räckvidd 3
Bett: 4T6 Skada Stick 2T6+2 (Giftet fungerar som ett nervgift, se s. 257 i regelboken)
Försvar: Slingrande manöver 4T6

Förflyttning: 4T6 (6T6+2 vid glidflygning)
Kroppsbyggnad 3T6
Reaktion 5T6
Självkontroll 3T6
Vaksamhet 4T6

Livskraft 3T6
Grundrustning 3
Grundskada 3T6
Återhämtning 6

Skada Utm. Vänd.
1-4 +2 -
5-9 +4 -
10-14 +8 1T10
15-19 +12 1T10
20-24 +16 1T10
25-29 +20 1T10
(+5) (+4) (…)

(Utanför bergen +1)
1 En annan bergsseglare vädrar blodet från sin skadade kamrat och angriper inkräktaren (+1 Bergsseglare i striden)
2 Bergsseglaren träffas, men slingrar sig smidigt undan till ett läge utmärkt för dess frätande etter (+1T6 Spotta Etter nästa runda)
3 Ett sår blottas på bergsseglaren sida, men denne slingrar sig närmre och blottar sina gaddar (+1T6 Bett nästa runda)
4-6 Bergsseglaren blir träffad i skallen av anfallaren och ringlar undan (Omtöcknad)
7 Ettersäcken spricker på ormen till följd av anfallet (Får 1 Utmattning per runda)
8 Ormen förlorar en vinge och kommer aldrig segla genom skyarna igen (+7 Utmattning)
9 Ett djupt och brett sår uppstår, alternativt hörs ett högljutt kras till följd av anfallet (Får 2 Utmattning per runda)
10-11 Ormen lyckas ta fart och hoppa mot anfallaren bara för att totalt krossas eller skäras itu av dennes vapen (Bergsseglaren dör)

Rogo Vaja
Genom staden Rogo Vaja rinner en av Edai-flodens förgreningar ner från de södra delarna av Sasrabergen. Översatt från Ebhronitiska betyder Rogo Vaja Silverstaden. Efter att ebhroniterna trodde att Sasrabergen hade tömts på silver fann de åter silver i floden vilket innebar ytterligare en våg av silverbrytning som ledde till att bergen en gång för alla (?) tömdes på den ädla metallen.
Gruvdrift förekommer fortfarande i närheten av Rogo Vaja, även om man idag främst bryter järn och koppar. De är därmed till skillnad från de flesta andra gruvorna på Lalasta inte övergivna.
Staden står under kontroll av ätten Usalsia, som fick kontroll över staden då det långa inbördeskriget till slut avgjordes. Patriarken över staden är Vassir av Usalsias ätt, även om man liksom i alla andra lalastiska städer kan finna medlemmar av alla de kvarvarande ätterna som lägger sig i hur staden styrs.
Egenhet hos staden är dels lunden utanför staden med helgedomar tillägnade Daak, och dels patriarkens hus som är högt beläget och har översikt över staden.
Staden har dugliga bågskyttar, som trots stadens brist på murar skulle vara effektiva vid skydd av broar och övervakning uppifrån stadens torn. Däremot är knivmästarna ändå de mest respekterade krigarna även här.
I Rogo Vaja kan man finna blandad bordell och värdshusverksamhet på ”Silvernatten”, vilket ägs av Sanhedrin av ätten Usalsia. Det går även att finna sängar och mat på St. Ascaris Vila som drivs av de Daaktroende bröderna Vajrassis och Sethur av ätten Esviasa.
Ute i stadens affärer och på marknadsplatsen går det att finna alltifrån vapen och mat, möbler och skönhetsartiklar till prostituerade och säljsvärd. Underhållare i form av framförallt eldslukare och akrobater är inte en ovanlig syn, och på kvällarna händer det att dansare uppträder nere vid floden, som är belyst även nattetid.
Den som vill ta sig till Rogo Vaja kan färdas upp till staden från Astara längs med landsvägen, där man kan stöta på andra vandringsmän eller pilgrimer. Dessutom kan man stöta på boskap som fraktas upp till staden och olika transportdjur som gersaro, ett tjockhudat hårlöst däggdjur som i det fria brukar hålla till i dyiga områden där de vältrar sig i lera. En tam gersaro bör hållas efter av sin husbonde, vilken noga bör se till att den inte drar på sig några skadedjur. Detta skulle trots dess storlek kunna vara mycket irriterande för djuret.
Gersaron är en fyrbent varelse med en väldigt platt ansiktsform där det sitter två små röda ögon. Den märkliga ansiktsformen har gett dem den lilla egenheten att det ser ut som att de alltid ler, vilket till en början ledde till att Cirefalierna som kom till ön fick öknamnet gersaro, vilket fortfarande förekommer. Hudfärgen är lätt beige och de uppskattas för sitt lugna temperament även om de inte duger till stridsdjur. Dieten består främst av gräs. Djuren används framförallt av Hessur och Esviasa, men det finns även små stall för den som skulle vara intresserad av att köpa ett djur i Astara och i Rogo Vaja.
 

Ymir

Liten kantbaron
Joined
18 May 2000
Messages
11,207
Location
Malmö/Lund Metropolitan Axis
askoolt! Jag gillar i synnerhet de olika platserna associerade med St. Ascaris, och sakerna man ska göra där som del av sin pilgrimsfärd! Det var precis den typen av culture gaming jag skräddarsydde Lalasta för.
 

Nirbulas

Veteran
Joined
8 May 2011
Messages
148
Det var roligt att höra! En vacker dag ska jag förhoppningsvis få till en kampanj som utspelar sig näst intill uteslutande på Lalasta, så att jag kan få använda ryktestabellen i artikeln mer med!
 
Top